X

Ford Mondeo 2.0 TDCI - klimatyzacja nie działa.

22 Jun 2008 13:45 JAjacZek
  • #1 22 Jun 2008 13:45
    jacZek
    Level 14  
    Helpful post? (+1)
    Witam
    Ford Mondeo 2.0 TDCI - klimatyzacja nie działa. Po załączeniu tylko przycisk świeci. Czujniki sprawdziłem i wymieniłem na nowe. Jak zewrę styki w czujniku wysokiego ciśnienia to wtedy sprężarka załącza.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #2 22 Jun 2008 14:10
    tomatrix1
    Level 13  
    Helpful post? (-1)
    Witam
    Masz za niskie ciśnienie w ukladzie, dobij gazu i po sprawie.
  • #3 22 Jun 2008 14:18
    carsmot
    Level 18  
    Helpful post? (+2)
    dwie mozliwosci: za niskie cisnienie czyli za`mało gazu lub uszkodzony presostat
  • #4 22 Jun 2008 18:08
    jacZek
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Presostat wymieniłem i gaz 800 g.
  • #5 09 Jul 2008 01:20
    przem27
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    a czy przypadkiem nie zamieniłeś czujników? tzn niski na wysoki i odwrotnie? Skoro włącza się kompresor po zwarciu wysokiego to coś jest nie tak, powinno być odwrotnie, zwierasz niski- włącza się kompresor, zwierasz wysoki - wyłącza się kompresor
    pozdr
  • #6 05 Jul 2009 19:09
    pawel21115
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Mam problem z klimatyzacja gdy zostaje właczona to slysze glosny stukot.Jaka moze byc przyczyna?Pozdro
  • #7 06 Jul 2009 22:27
    matmax6
    Level 10  
    Helpful post? (-1)
    Do sprawdzenia sprzęgło elektromagnetyczne kompresora.
    Przyczyną może być również uszkodzony napinacz paska wieloklinowego. Ta usterka wiąże się z wymianą koła pasowego wału korbowego.

    Przyczyny mogą być inne ale od tego bym zaczoł.
  • #8 23 Jul 2009 16:46
    M.G.M.G.
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Witam, co może być przyczyną przegrzewania się silnika w czasie pracy klimatyzacji. Po ok 5 minutach od włączenia klimatyzacji ciepły dzień temperatura silnika zaczyna rosnąć, po następnych 3-4 muszę wyłączyć klimatyzację bo temperatura dochodzi do maksimum. Prawdopodobnie nie włącza się drugi wentylator na chłodnicy. Co może być tego przyczyną?

    Pozdrawiam
  • #9 07 Aug 2009 10:15
    kubunio2
    Level 1  
    Helpful post? (+1)
    Mam ten sam problem . Klimatyzacja włącza się na jakiś czas , a następnie wyłącza się i załącza . Temperatura silnika zaczyna rosnąć . Wymieniłem przekaźnik od drugiego biegu wentylatora i zero poprawy . Zauważyłem , że wentylator przestaje pracować na drugim biegu i wtedy zaczyna wariować klima . Za każdą poradę będę wdzięczny .
  • #10 18 Oct 2009 12:11
    poldek3
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Witam u mnie wszystko działa nic nie stuka klima chodzi widziałem jak był doładowywany gaz opisze cały przebieg. Po podłączeniu do urządzenie co nabija gaz nie znam fachowej nazwy tego urządzenia wszystko było OK. tylko pod koniec nagle spadło ciśnienie gościu sam był zdziwiony mówił ze to jego pierwszy przypadek żebym pojeździł to może się unormuje gdy przejadę 2-5 kilometrów kontrolka zapala się i świeci do końca jazdy .Przed doładowaniem też mi się zapalała ale 3-4 na pół roku pomyślałem że brakuje gazu wiec postanowiłem dobić gazu i tu pojawił się taki problem
  • #11 22 Jul 2010 15:02
    martin a4
    Level 11  
    Helpful post? (+2)
    Witam wszystkich i jak problem sie rozwiązał czy nie bo mam tez taki przypadek
    załączam klimę i nic a jak zewrze na czujniku to wszystko chodzi

    Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

    problem rozwiązałem oczywiście po raz kolejny sam :D
  • #12 24 Jul 2010 18:26
    przem27
    Level 29  
    Helpful post? (+1)
    Może by się kolega pochwalił rozwiązaniem, pomogło by to innym...
    pozdr
  • #13 31 Jul 2010 15:31
    piechu64
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    kolego podziel sie wiadomością co było przuczyną ,bo własnie mam ten sam przypadek
  • #14 01 Aug 2010 12:17
    marek1977
    Level 33  
    Helpful post? (0)
    Odłącz panel sterowania klimą, odczekaj chwile i zobacz czy będzie działac. Jak tak to panel do wymiany.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products