Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Brak dzwieku w komputerze..


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Brak dzwieku w komputerze..
Autor
Wiadomość
JElo_masta
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Gołdap

Post#1 Post autora tematu 22 Cze 2008 14:50   

Brak dzwieku w komputerze..


Witam.
To nie jest kolejny problem typu: zrobiłem format i nie ma dźwięku... to cos dla prawdziwego fachowca.. mianowicie:

Przedwczoraj składałem wzmacniacz... sygnał audio ciągnąłem prosto z wyjścia karty dźwiękowej... niefortunnie źle podłączyłem i chyba poszło napięcie na kartę dźwiękowa, momentalnie po tym zanikł dźwięk.. myśląc ze spaliłem kartę dźwiękową wstawiłem inna de instalacja sterowników poprzedniej.. instalacja aktualnej.. i cisza... komputer wykrywa katę pokazuje ze sterowniki sa zainstalowane poprawnie oraz potwierdza prawidłowe działanie karty dźwiękowej, lecz nadal cisza...

Ta kara co prawdopodobnie spaliłem jest zintegrowana z płyta główna "GA-K8VT800"
Karta dźwiękowa Realtek ALC850 @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Czy nie jest spalona ale jakiś czujnik w komputerze nie przepuszcza sygnału audio?(wyłączył karte?)

btw.. puszczając prąd do wyjścia audio powinno spalić cala płytę główną..
wiec może to nie w tym leży problem?

Głośniki sa sprawne..

Jakie kroki podjąć dalej? Każda pomoc sie przyda. Z góry dziękuje.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Cze 2008 14:50   





Powrót do góry
   
11111olo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 10226
Miasto: z opolskiego ;)

Post#2 22 Cze 2008 14:53pomocny post - solucja   

Re: Brak dzwieku w komputerze..


Podłącz do wyjścia w kompie słuchawki.
Jeśli sterowniki są poprawnie zainstalowane, dźwięk nie jest ściszony i wszystko jest poprawnie podłączone oraz sprawne i nadal nie ma dźwięku czeka Cię niestety zakup nowej k. muzycznej.
Powrót do góry
   
JElo_masta
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Gołdap

Post#3 Post autora tematu 22 Cze 2008 15:13   

Re: Brak dzwieku w komputerze..


podłączałem cisza..
wszystko jest idealnie zainstalowane.
nowa karte muzyczna tez mam.. problem jest taki sam jak z ta zintegrowana.. cisza w głośnikach/słuchawkach... także zastanawiam sie czy nie ma jakiegoś zabezpieczenia.. wbudowanego w pylcie głównej?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Cze 2008 15:13   





Powrót do góry
   
11111olo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 10226
Miasto: z opolskiego ;)

Post#4 22 Cze 2008 15:15   

Re: Brak dzwieku w komputerze..


Podłącz te głośniki do wyjścia HEADPHONES w jakimś radiu i napisz czy działają?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Cze 2008 15:15   





Powrót do góry
   
JElo_masta
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Gołdap

Post#5 Post autora tematu 22 Cze 2008 15:21   

Re: Brak dzwieku w komputerze..


tak.. jestem elektronikiem także pierwsze co zrobiłem to obleciałem wszystkie telewizory i radia z wyjściem "JACK"
Powrót do góry
   
Phantom69
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 151
Miasto: Łódź/Prudnik

Post#6 22 Cze 2008 16:01   

Re: Brak dzwieku w komputerze..


A może tak by się przydała cała kompletna konfiguracja kompa razem z systemem jaki masz zainstalowany - wróżką nie jestem i nie jestem w stanie wywróżyć Ci z fusów, że na przykład przełączyłeś kartę tylko na wyjście cyfrowe. Miałem już podobne przypadki że ludzie w laptopach "niechcący" przełączali dźwięk na hdmi karty graficznej, wtedy cokolwiek byś nie zrobił jakiejkolwiek karty nie zainstalował po prostu nie będziesz miał dźwięku, dopóki nie przełączysz spowrotem na zwykłą kartę...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Cze 2008 16:01   





Powrót do góry
   
JElo_masta
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Gołdap

Post#7 Post autora tematu 22 Cze 2008 16:45   

Re: Brak dzwieku w komputerze..


więc Windows xp professional sp2, jak już mówiłem nic nie przełączałem, przyczyną zaniku dźwięku jest prawdopodobnie mój błąd podczas podłączania sygnału do wzmacniacza, interesuje mnie wiec jak naprawić ta stara kartę... lub jak odpalić ta nowa.
Brak dzwieku w komputerze..
Powrót do góry
   
tronic1
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21533
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

Post#8 22 Cze 2008 17:23pomocny post - solucja   

Re: Brak dzwieku w komputerze..


Uruchom jakąś dystrybucję Linuxa LiceCD. Zintegrowana pewnie uszkodzone, ale ta druga jeśli sprawna powinna działać.
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#9 22 Cze 2008 18:17pomocny post - solucja   

Re: Brak dzwieku w komputerze..


A tę zintegrowaną wyłączyłeś w BIOSie?
Powrót do góry
   
JElo_masta
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Gołdap

Post#10 Post autora tematu 22 Cze 2008 20:14   

Re: Brak dzwieku w komputerze..


wszystko jasne... karta zintegrowana spalona.. a co do tej drugiej.. trzeba było wyłączyć 1 w biosie, dzięki za pomoc temat uważam za zamknięty.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Brak dzwieku w komputerze..
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Nie ma dzwieku w komputerze (6)
Brak dzwieku w komputerze zintegrowana karta dzwiekowa (6)
Brak dzwieku w komputerze na zintegrowanej karcie dzwiekowej (5)
Brak kompletnie dzwieku w komputerze (2)
Brak Dzwieku w komputerze po formacie (3)
Brak dzwieku w komputerze. (32)
Zaklocenia dzwieku w komputerze.. (7)
Toshiba equium 8000s odpala,brak obrazu,brak dzwieku biosu (7)
Brak dzwieku z biosu, brak wyswietlanie obrazu (8)
Brak dzwieku w winows 7 i brak sterowników do koprocesora (24)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS