FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

TURBODIESEL - ch³odzenie turbiny po zatrzymaniu samochodu

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> TURBODIESEL - ch³odzenie turbiny po zatrzymaniu samochodu
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 22 Jun 2008 20:40   

TURBODIESEL - ch³odzenie turbiny po zatrzymaniu samochodu

Witam wszystkich.

Nie znalazlem podobnego tematu na elektrodzie dlatego chcia³bym zapocz±tkowaæ temat, który pomo¿e wszystkim u¿tkownikom samochodów z silnikiem diesla z turbodo³adowaniem

Zamieszczam ten temat w dziale modyfikacje i tuning bo wydaje mi siê, ¿e to swego rodzaju tuning samochodu.

A teraz do rzeczy

Sam jestem u¿ytkownikiem diesla z turbosprê¿ark± i jak wszyscy wiemy po d³u¿szej je¼dzie kiedy turbina pracowa³a na pe³nych obrotach po zatrzymaniu nale¿y wystudziæ (wyhamowaæ) turbine co by nam d³ugo s³u¿y³a.
I tak po zatrzymaniu siedzimy w samochodzie minute i czekamy ¿eby zgasiæ silnik - a gdyby tak........ zaprojektowaæ odpowiedni uk³adzik, który bêdzie za nas "czeka³" i gasi³ sobie silniczek po ustalonym czasie???

Widzê to tak:
Doje¿dzamy do miejsca postoju - przekrecamy kluczyk w stacyjce tak jakby¶my chcieli zgasiæ silnik, wysiadamy, zamykamy drzwi - aktywujemy alarm jesli taki jest a silniczek sobie jeszcze pracuje minute i sam ga¶nie - fajne prawda?

My¶le, ¿e kazdemu by taki uk³adzik u³atwi³ ¿ycie - ma³o tego - wyobra¼my sobie, ¿e po¿yczamy nasz samochód komu¶ - a ten kto¶ nie wie jak obchodziæ sie z dieslami - taki uk³ad zabezpieczy nas przed ewentualnymi kosztami naprawy turbiny.

No to jak? czy kto¶ bêdzie w stanie zapodaæ jakie¶ wstêpne projekty?

Podtrzymywanie zap³onu to nie problem - uk³ad czasowy, przeka¼nik - ale co z alarmem, centralnym zamkiem itd...

czekam na propozycje
Back to top

neo_dc
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 22 Jun 2008 20:46   

Re: TURBODIESEL - ch³odzenie turbiny po zatrzymaniu samochod

Wystarczy³oby chyba od³±czaæ sygna³y z czujników ?

A co, je¶li bêdzie awaria i silnik nie zga¶nie ?
Back to top

Daniel_GSM
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 Post from the author of the topic 22 Jun 2008 21:36   

hmmm - w³a¶nie taki ma cel ta dyskusja - i o to mi chodzi³o.

Co je¶li bêdzie awaria i silnik siê nie wy³±czy - nad tym te¿ trzeba pomy¶leæ.

To co teraz bêdê pisa³ to tylko takie moje teore wyssane z palca wiêc proszê za bardzo nie krytykowaæ tylko dodawaæ nowe w±tki

Zak³adamy, ¿e silnik ma siê wy³aczyæ po 60 sekundach i np po 70 sekundach (10 sek. po zatrzymaniu silnika) uzbraja siê alarm - je¶li silnik bêdzie pracowa³ dalej (awaria - silnik nie zgasi siê samoczynnie) a alarm bêdzie uzbrojony to powinna zacz±æ "wyæ" syrena - i to by by³o swego rodzaju zabezpieczenie dla u¿ytkownika - po prostu w³aczy siê alarm.

PS

Dla osób, które z góry bêd± zak³adaæ, ¿e pomys³ jest beznadziejny i lepiej sobie posiedzieæ w samochodzie i poczekaæ minute a nie kombinowaæ powiem, ¿e jeden z producentów samochodów stosuje fabryczny taki uk³ad w swoich samochodach z silnikiem diesla - kierowca wysiada, zamyka samochód a silniczek sobie jeszcze pracuje chwile - mo¿e jutro bêdê co¶ wiêcej wiedzia³ na ten temat to napisze co to za autko i kto je produkuje :-)
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 22 Jun 2008 21:46   

A po co siedzieæ minutê i czekaæ z w³±czonym silnikiem ?
Przecie¿ nawet je¶li kto¶ ostro je¼dzi, to nie parkuje samochodu z prêdko¶ci± 160 km/h, tylko powolutku, na niskich obrotach, ten czas, kilku chwil potrzebnych na zaparkowanie jest wystarczaj±cy dla obni¿enia temperatury turbiny. Sugestie o kilkuminutowym postoju na wolnych obrotach dla wystudzenia turbiny raczej nie znajduj± odzwierciedlenia w rzeczywistym przed³u¿eniu jej ¿ywota, a zwiekszaj± jedynie zu¿ycie paliwa.
Back to top

Daniel_GSM
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 Post from the author of the topic 22 Jun 2008 22:03   

robokop wrote:
A po co siedzieæ minutê i czekaæ z w³±czonym silnikiem ?
Przecie¿ nawet je¶li kto¶ ostro je¼dzi, to nie parkuje samochodu z prêdko¶ci± 160 km/h, tylko powolutku, na niskich obrotach, ten czas, kilku chwil potrzebnych na zaparkowanie jest wystarczaj±cy dla obni¿enia temperatury turbiny. Sugestie o kilkuminutowym postoju na wolnych obrotach dla wystudzenia turbiny raczej nie znajduj± odzwierciedlenia w rzeczywistym przed³u¿eniu jej ¿ywota, a zwiekszaj± jedynie zu¿ycie paliwa.

Teorie na ten temat s± ró¼ne.
Za³ozy³em ten temat, poniewa¿ w wiekszo¶æi opinii u¿ytkowników, mechaników i innych takich nale¿y poczekaæ chwilke aby turbina zwolni³a

Ma³e wyja¶nienie

Dyskusja w tym temacie powinna dotyczyæ projektu takiego "automatu" o którym mowa wy¿ej.

My¶lê, ¿e wszelkie uwagi na temat tego czy trzeba czy nie trzeba "studziæ" turbiny po zatrzymaniu, czy przed zatrzymaniem nie powinno sie przekraczaæ 1500 obrótów itd itd s± zbêdne :-)
Tutaj zak³adam, ¿e trzeba odczekaæ chwile na postoju i ju¿ - a dyskutujemy tylko na temat konkretnego "urz±dzenia elektronicznego" które bêdzie za nas pilnowaæ aby silnik za szybko "nie zgas³"
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 23 Jun 2008 00:43   

Tak czy inaczej , d³u¿szej pracy silnika "na postoju" zabrania kodeks drogowy, zauwa¿ ¿e budowa i wmontowanie takiego uk³adu do pojazdu niesie za sob± szereg problemów - raz urz±dzenie musi byæ trwa³e i niezawodnie wpiête w instalacje, a dwa co zrobisz z uk³adem immo, którego transponder znajduje siê najczê¶ciej w kluczyku ? .Jak mi siê zdaje, to wyjêcie kluczyka spowoduje zablokowanie ECU przez immo. Dalej - ma³o kto ma zwyczaj zaci±gaæ hamulec rêczny, najczê¶ciej samochód zostawia siê z zapiêtym biegiem, nale¿a³oby uwzglêdniæ przy projektowaniu kontrolê dzia³ania w/w hamulca, uk³ady oszukuj±ce np. samoczynne domykanie szyb, samoczynne uzbrajanie alarmu. Wydaje mi siê ¿e gdyby taki uk³ad by³ konieczny, producenci ju¿ dawno zaczêli by w nie swoje auta wyposa¿aæ
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jun 2008 00:43   

Back to top

dudexx
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 23 Jun 2008 12:58   

Nie pro¶ciej kupiæ gotowy turbo timer ni¿ bawiæ siê w takie wynalazki?
Back to top

Daniel_GSM
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 Post from the author of the topic 23 Jun 2008 13:15   

dudexx wrote:

jaki turbo timer - mo¿esz co¶ wiêcej napisaæ?
Back to top

toffic-k
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 23 Jun 2008 15:43   

dudexx wrote:
Mo¿e ³atwiej ale na pewno dro¿ej, mnie taki uk³±d kosztowa³ ok 8z³ i ma czujnik temperatury który reguluje "d³ugo¶ci±" pracy silnika na postoju. Imo nie mam co mi u³atwia sprawe
Back to top

motoholica
Poziom 5
Poziom 5

Post#10 23 Jun 2008 20:33   

A co na to Panowie z³odzieje? pracuj±cy dieselek, nikogo w ¶rodku, wybijamy szybkê i ju¿ nas nie ma, nieprawda¿? My¶lê, ¿e zamiast przed³u¿aæ pracê silnika na luziku w postaci uk³adu, chyba lepiej by³oby zastanowiæ siê nad porz±dn± ch³odnic± oleju i uk³adem ch³odzenia turbiny. Jakim uk³adem? pojêcia nie mam. Mo¿e jaka¶ dmuchawa na turbinê? sam nie wiem. Lecz faktycznie ja pilnujê w swoim sprinterze pracy po zatrzymaniu i uczulam na to tych, którzy akurat kieruj± nie tylko moim, lecz takze i innym sprzêtem. Lepiej poczekaæ i je¼dziæ, ni¿ zgasiæ byc mo¿e ostatni raz przed remontem, nieprawda¿?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jun 2008 20:33   

Back to top

ZGG
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 23 Jun 2008 21:59   

A poco szeleæ Czy nie lepiej spokojnie dojechaæ do celu. Zgasiæ samodód, i po k³opocie. Nie przegrzana turbinka sama ostygnie. I nic jej nie bêdzie. Uszczelniacze w turbinach nie s± to symeryngi. A metalowe mini pierscionki. Podobne jak na t³okach. A je¿eli ju¿ chcesz j± sch³odziæ, to zamontuj jak±¶ dmuchawkê z wentylatorka od kaputera. I uk³adem czasowym. Niech na ni± podmucha. To ci na duszy bêdzie l¿ej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jun 2008 21:59   

Back to top

bubels
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 23 Jun 2008 22:28   

Czyli jak narazie ten projekt przedstawia prócz 1 "plusa" nastêpuj±ce minusy:
- U³atwia ewentualne (a wrêcz w warunkach polskich nagminne) dzia³ania niepo¿±dane z³odziei.
- £amie przepisy ( tak jak ju¿ kto¶ wspomnia³ z punktu widzenia prawa nie mo¿esz zostawiæ auta na chodzie i wysi±¶æ).
- W razie awarii której nie da siê wykluczaæ powy¿sze dwa punkty potêguj± siê o dodatkowe czynniki ciê¿kie do przewidzenia.

I oczywi¶cie kontrowersyjny temat wystudzania turbiny ( zak³adaj±c ¿e nie hamujemy na granicach po¶lizgu ze 160km/h do 0 i gasimy silnik ).

Dochodz± jeszcze do tego aspekty mentalno¶ci kierowców. Statystycznie 60% z nich nie pojmuje dlaczego nie mo¿na tak po prostu przekrêciæ kluczyka w stacyjce odpaliæ i ju¿ nie zwa¿aj±c na szereg kontrolek na desce rozdzielczej.

Ja jednak sk³ania³ bym siê do opcji polegaj±cej na ewentualnej kontrolce informuj±cej ¿e w chwili obecnej turbina wymaga odczekania chwilki czasu i wystudzenia ( timer ) natomiast pozostawianie samochodu z uruchomionym silnikiem bez nadzoru w chwili obecnej uwa¿am za nie dopuszczalne. A je¶li ma czekaæ poza autem to nie widzê sensu zwa¿ywszy na aspekt czego niema to siê nie zepsuje)

Nie jestem równie¿ absolutnym przeciwnikiem. Je¶li uwa¿asz ¿e Tobie ten uk³ad pomo¿e to zainstaluj go przetestuj zamie¶æ w DIY i mo¿e znajdzie on na¶ladowców za Tob± w roli pioniera.

P.S. Przedstawiam jedynie swój punkt widzenia i przemy¶lenia.
Back to top

neo_dc
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 23 Jun 2008 23:08   

kolega bubels ma racjê, moim zdaniem uk³ad móg³by wygl±daæ tak:
- czujnik temperatury turbiny ( lub jakiegos newralgicznego elementu ? )
- uk³ad steruj±cy wentylatorem, który och³odzi³by turbinê
- wentylator o w miarê niskim poborze pr±du

Czemu tak ? poniewa¿ czê¶ciowo turbina ju¿ sch³odzi siê przy np. parkowaniu, a ewentualnie dostudziæ mo¿e j± uk³ad :)

Zaznaczam, nie jestem mechanikiem i nie wiem jaki wp³yw mia³oby takie ch³odzenie, ale z punktu widzenia elektroniki nie jest to skomplikowane, ba, nawet dla szpanu mo¿na daæ uC i jaki¶ wy¶wietlacz ¿e niby taka zaawansowana technologia :D
Back to top

loodvis
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 23 Jun 2008 23:49   

ZGG wrote:
A poco szeleæ Czy nie lepiej spokojnie dojechaæ do celu. Zgasiæ samodód, i po k³opocie. Nie przegrzana turbinka sama ostygnie. I nic jej nie bêdzie. Uszczelniacze w turbinach nie s± to symeryngi. A metalowe mini pierscionki. Podobne jak na t³okach. A je¿eli ju¿ chcesz j± sch³odziæ, to zamontuj jak±¶ dmuchawkê z wentylatorka od kaputera. I uk³adem czasowym. Niech na ni± podmucha. To ci na duszy bêdzie l¿ej.

To nie o to chodzi, olej mo¿e siê przypaliæ i zablokowaæ kanaliki olejowe.

Temperatury mierzyæ raczej nie bêdziesz, bo po ostrej jezdzie obudowa turbiny i kolektor ¶wiec± na czerwono, tak¿e pomiar tak wysokiej temperatury by³by zbyt kosztowny chyba.

W orginalnych turbotimerach jest to realizowane w ten sposób ¿e pod³±czany jest sygna³ od obrotów, albo obroty s± czytane z tylko z napiêcia zasilania (tak jest w moim).

Ustawia siê tryb, np. s± dwa lo i hi, i tak np. przekraczaj±c 3ty¶ obr w trybie lo albo 4ty¶ w trybie hi zaczyna siê naliczaæ czas, nie pamiêtam dok³adnie ile bo przebudowuje auto i nie jezdzi³em nim od roku, ale to jest na zasadzie np. 1 sekunda ch³odzenia za 5sek powy¿ej zadanych obrotów. Jak jedzie siê poni¿ej tej ustawionej granicy obrotów to czas zliczany jest w dó³. Tak¿e jak jedzie siê spokojnie przez ostatnie kilometry to mo¿e nie bêdzie trzeba nic ch³odziæ, a jak siê pogoni³o to liczy nawet po kilka minut :)

Dodatkowo w takim turbotimerze np. greddy (taki mam) czy HKS typ 1 jest dodatko mo¿liwo¶æ pod³±czenia czujnika prêdko¶ci i pomiary czasów przy¶pieszeñ 0-100km/h 0-400m 50-100km/h itp , pomiar napiêcia aku, laptimery (w³a¶ciwie zwyk³e stopery z pamiêci±), HKS ma shiflighta(typ 1 jest jednak do¶æ drogi) , inne (chyba apexi), maj± wska¼nik afr.

Polecam www.ebay.co.uk przy tak niskim kursie funta mo¿na taki turbotimerek mieæ w domu za okolice 150z³
Back to top

1 6 D
Poziom 11
Poziom 11

Post#15 08 Jul 2008 11:49   

Aby turbinka ¿y³a d³ugo i szczê¶liwie wa¿ne jest nie tylko ch³odzenie po je¼dzie ale i to czy po odpaleniu kto¶ od razu daje w palnik czy czeka a¿ siê nagrzeje motor do tych 80 stopni co najmniej.
Back to top

traba
Poziom 11
Poziom 11

Post#16 30 Aug 2008 23:11   

O i tu bardzo wa¿ny problem jest poruszony. Chcecie ch³odziæ turbine która jest rozgrzana i po wy³aczneiu silnika szlak przys³owiowy ja trafia. A po¼niej rano gaz do dechy i wio konie katowaæ. A tak naprawde to trubine po wy³aczeniu silnika i po porannym odpaleniu jest kiepskie smarowanie. W przypasku wy³±czonego silnika jego brak. A temperatura turbiny?? hmmm No jak macie koledzy turbodiesle i na trasie poginaæ z prêdko¶cia obrotowa silniak pod 4 tys. to ratowanie turbiny nic nie da.
Kolega ZGG ma obsolutn± racje spokojnie na parking pod domek z niewielkich obrotów wystarczy kilka sekund odczekaæ a¿ obroty turbiny spadn± i wy³aczyc silnik. turbina bedzie ¿yæ d³ugo i szczêsliwie.
Back to top

pan_kotek
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 20 Dec 2008 13:13   

Czym chcesz ch³odziæ t± turbinê,gor±cymi spalinami?
Back to top

traba
Poziom 11
Poziom 11

Post#18 21 Dec 2008 12:34   

Nie kolego goracymi spalinami a olejem ktory ja chlodzi. Proponuje sie zaznajomic z zasada dzialania diesla, bo takich sinikach glownie mowimy, i nie kombinowac jak konie pod gore. Turbima nie jest wieczna i nie bedzie, a jesli sie dba o nia to te 250 300 tys wytrzyma. Robienie dodatkowych jakis ukladow podtrzymania bo sie komus nie chce 60s posiedziec w samochodzie lub tez mniej dynamicznie skonczyc trase, jest dla mnie bezsensu.
A z drugiej strony nie jedynym elemntem turbiny sa lozyska. Jak bedzie sie dmuchac i chuchac na lozuska to i tak po pewnym przebeigu upala sie lapatki od strony kolektora wylotowego. Wszystkie lementy sa tak obliczone, ze jesli bedziemy postepowac z glowa i nie bedziemy palowac diesla to bez zadnych ukladow na te 250 tys spokojnie przezyje.
Back to top

omen56
Poziom 8
Poziom 8

Post#19 04 Feb 2009 14:36   

Wg mojej wiedzy to nie rozchodzi siê o temperature turbosprê¿arki czy oleju którym jest ch³odzona, tylko o brak smarowania (ci¶nienia olej u po wy³±czeniu silnika) Je¶li kto¶ ma mo¿liwo¶c niech zdejmie w±¿ z turba od stony ss±cej powietrze wkrêci auto na obroty np 3tys przez pó³ minuty, pu¶ci gaz i zagsi silnik po np 15-20sek (taki czas wystraczy np po podjechaniu na stacje paliw, czy pod dom) - gwarantuje, ¿e wirnik krêci siê jeszcze d³ugo d³ugo na sucho (chyba, ¿e jest ju¿ zatarty...)! A to jest test bez obci±¿enia, dodaj±c do tego start spod swiatel, wyprzedzanie czy zwyk³e przyspieszanie wirnik bez problemu osi±ga du¿o wy¿sze obroty ni¿ w tym przyk³adzie i tu tkwi problem. Dlatego te¿ w tym wypadku bardziej sensowne by³oby zrobienie uk³adu podtrzymuj±cego smarowanie silnika przez np. 60sek (el. pompa), podobne rozwi±zanie ma min. BMW M5 M6, tylko tam nie ma wogóle mechanicznej pompy oleju, tylko i wy³±cznie elektyczna o zmiennej wydajno¶ci, która za³±cza siê ju¿ przed uruchomieniem silnika (dodam, ¿e tam s± silniki wolnoss±ce)

Ale czy to warte zachodu? Wiêkszo¶c z nas wje¿dza na stacje czy pod dom na wolnych lub prawie wolnych obrotach i to w zupe³no¶ci wystarcza, gorzej sprawa wygl±da przy d³ugich podró¿ach, kiedy lecimy A4 przepisowe 130;) i zje¿damy szybko na parking, gasimy autko i do kibelka:D robimy co trzeba a wirnik sobie siê krêci... ca³y postój trwa minute, dwie, tyle ile potrzebne na wyhamowanie naszej sprê¿areczki...
Back to top

traba
Poziom 11
Poziom 11

Post#20 04 Feb 2009 17:00   

Kolego w 100% sie z tob± zgadzam. Turbina ca³y czas siê krêci. A jak ³aduje z pe³nym ci¶nieniem przy 3tys obr to turbo wiruje z 30 tys. I wy³±czenie silnika w tym przypadku jest zabójcze. Ale jest jeszcze jeden aspekt ¿e turbo jest gor±ce i olej który po zgaszeniu silnika zostanie w przegrzanej turbinie zacznie wrzeæ. Jak olej wrze to sie z niego cos w rodzaju mazutu siê wydziela, i to w³a¶nie ta ma¼ mo¿e zablokowaæ lub zmniejszyæ nam dop³yw oleju do turbiny. Tak czy siak jak mówi³e¶ i ja mówi³em nie ma co kombinowaæ trzeba po prostu albo siê liczyæ z szybk± ¶mierci± turbiny albo po¶wieciæ to 30 do 60 sekund przed wy³±czeniem silnika.
Ja mam passata 1.9 TDI który ma 320tys przebiegu i dopiero turbo objawia oznaki zmêczenia. U ojca w firmie golfy z tym silnikiem 350ty¶ do¿ywaj± i turbiny ¿yj±, wiêc rozs±dek w u¿ytkowaniu i bêdzie ¶migaæ wystarczaj±co d³ugo ¿eby siê fur± nacieszyæ.
Back to top

dkamyk
Poziom 9
Poziom 9

Post#21 05 Feb 2009 05:53   

Panowie to co bedzie moim zdaniem najlepsze to tubo timer, za oceanem wszyscy tuningowcy ktorzy dbaja o swoje turbiny to zakladaja i nie ma zadnych problemow, samochodu nikt nie ukradnie bo jest zabezpieczony przez imobilajzer seryjny z auta. gwarantuje ze to jest najlepsze rozwiazanie tego problemu w 100% sprawdzone. dodatkowe wentylatorki :):) na turba to strata czasu i miejsca pod maska ktorego i tak jest malo w co niektorych autach. z dosiadczenia moge wam powiedziec ze turbina dlugo wytrzyma jazde bez oleju, testowalem to. auto chodzilo jakies 6 godzin na wolnych obrotach z odlaczonym doplywem oleju i nic sie nie stalo, turbina dalej pracowala:):):):).
Back to top

traba
Poziom 11
Poziom 11

Post#22 05 Feb 2009 15:44   

Hmmm mo¿e ten turbo timer czy jak to siê nazywa to nie g³upie urz±dzenie, ale my¶lê ¿e nie ma sensu kombinowaæ. A turbo d³ugo bez oleju nie wytrzyma. Na wolnych obrotach ona sie kreci na ja³owo wiec nie jest obci±¿ona. Gwarantuje ¿e jak sie powtórzy zabieg z od³±czeniem przewodów olejowych i ¶mignie przegoniæ auto na miasto, to siê turbin± d³u¿ej ni¿ parê minut nie nacieszymy.
Back to top

dkamyk
Poziom 9
Poziom 9

Post#23 06 Feb 2009 05:33   

obiecuje ze jak bende mial kolejna do zniszczenia to zapne samochod na chamownie i sprawdze ile wytrzyma. :):). a co turbo timera to jest naprawde rewelacujna sprawa do samochodu z turbina. wyslylam link do stronki gdzie mozna zobaczyc ile kosztuje i do czego jest zastosowany http://shop.ebay.com/items/turbo%20timer?_dmd=1&_sop=12&keyword=turbo%20timer&crlp=2895651730_237774

Dodano po 10 [minuty]:

wlasnie na necie znalazlem cos ciekawego na temat turbo timera. jak macie ochote to przeczytajcie. http://oto.to/schematy/turbotimer.html
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Feb 2009 05:33   

Back to top

cranky
Poziom 21
Poziom 21

Post#24 06 Feb 2009 09:53   

O turbiny dba siê w TIRach. Dodatkowa elektryczna pompa oleju w³±cza siê i podaje ci¶nienie przed startem silnika i pracuje jeszcze kilkadziesi±t sekund po zatrzymaniu, zapewniaj±c obieg oleju i ch³odzenie na ³o¿yskach olejowych wirników turbiny. To komplikuje konstrukcjê silnika i zwiêksza ciê¿ar wiêc tuningowcy wol± l¿ejsz± elektronikê, jak opisana powy¿ej. Gdyby jednak tuningowcy po prostu u¿ywali samochodu z g³ow± nie by³oby problemów z opó¼nianiem wy³±czenia silnika. Przecie¿ to nie problem odczekaæ kilkadziesi±t sekund po zakoñczeniu rajdu i zrobiæ sobie rundê honorow±.
Inaczej jest jak swoj± "rajdów±" jad± 2 km do pracy w zimie. Start na gêstym oleju przy zmniejszonych rozmiarach tulejek i luzach ³o¿ysk w temp -10C to tragedia. Nale¿y odczekaæ ze trzy minuty, ¿eby rozgrzaæ olej i elementy turbiny a nie wchodziæ od razu na 3tys obrotów. Po doje¼dzie na miejsce te¿ trzeba odczekaæ a¿ ³opatki siê sch³odz± (nie wielki jest sens dmuchania na obudowê), co trudno jest zrobiæ jad±c do pracy czy na zakupy, ale nie na rajdzie.
Dodam jeszcze, ¿e niektóre silniki u¿ywane w wy¶cigach na 1/4 mili przechodz± remont co 60 sekund pracy (w Polsce!). Samochód wy¶cigowy nie powinien byæ u¿ywany do innych celów - szkoda kasy.
Back to top

traba
Poziom 11
Poziom 11

Post#25 06 Feb 2009 19:25   

Zacznijmy od tego ¿e diesel to nie silnik rajdowy, a co do TIRów to przeciêtny TIR robi tyle kilometrów w rok co niektórzy przez pó³ ¿ycia nie zrobi±. Wiêc dbanie o turbine w tirze ma sens. W osobówce zwyk³y rozs±dek wystarcza. Widzia³em dbane turbinki i gwarantuje ¿e jak bêdziecie chuchaæ i dmuchaæ to turbo te¿ padnie po 300tys. Z prostej przyczyny, ³opatki na stronie gor±cej, czyli tam gdzie spaliny wylatuj±, sie powypalaj± wirnik straci dowa¿enie i szybko ³o¿yska rozbije.
Back to top

dkamyk
Poziom 9
Poziom 9

Post#26 08 Feb 2009 04:15   

cranky wrote:
O turbiny dba siê w TIRach. Pompa oleju w³±cza siê i podaje ci¶nienie przed startem i pracuje jeszcze kilkadziesi±t sekund po zatrzymaniu. To komplikuje konstrukcjê i zwiêksza ciê¿ar wiêc tuningowcy wol± elektronikê, chocia¿ gdyby po prostu u¿ywali samochodu z g³ow± (nie problem odczekaæ kilkadziesi±t sekund po zakoñczeniu rajdu, a jak swoj± "rajdów±" jed± 2 km do pracy w zimie startuj±c z turbo o temp -10C i zatrzymuj±c natychmiast po przybyciu...) to nie by³oby problemu.
kolego przepraszam ciê ale nie bardzo mogê zrozumieæ co ty tu napisa³e¶. :(:(
Back to top

Borysek25
Poziom 2
Poziom 2

Post#27 09 Mar 2009 00:25   

Tutaj masz post który rozwi±zuje twój problem
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=736697&highlight=audi+a4&sid=30a94cb92551d9d836891f711f43c31c
Back to top

gimof
Poziom 21
Poziom 21

Post#28 09 Mar 2009 08:46   

Sprawa ma siê prosto, w samochodzie z zap³onem ZS wystarczy ok. 30 sekund na sch³odzenie turbo po je¼dzie, natomiast w silniku benzynowym czas ten wyd³u¿a siê do ok.3 minut.
Napisane jest to napisane np. w ka¿dej instrukcji samochodu maj±cych turbosprê¿arkê.
Back to top

karol16v
Poziom 6
Poziom 6

Post#29 12 Mar 2009 20:50   

Niedawno widzialem gotowe uklady na allegro po 150z³.
Back to top

razor_user
Poziom 5
Poziom 5

Post#30 02 May 2009 19:58   

a nie s±dzicie ¿e taka oszczêdno¶æ turbiny przez 10 lat mo¿e siê zrównowa¿yæ z kosztem u¿ywanej turbiny (nie mówie tutaj o nowej bo nie jest tania) a jeszcze nie wiadomo czy ile takie ch³odzenie turbiny mo¿e przed³u¿yæ jej ¿ywotno¶æ mo¿e rok ? a mo¿e nic...
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> TURBODIESEL - ch³odzenie turbiny po zatrzymaniu samochodu
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Dodatkowe ch³odzenie turbiny ?? (15)
Turbodiesel a Nitro (13)

Page generation time: 0.156 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony