Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260
Autor
Wiadomość
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#1 Post autora tematu 23 Cze 2008 15:56   

jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Witam. Koleżanka przyniosła laptopa z wgranym systemem chyba Milenium 2000 tylko że ten system na tym zabytku strasznie wolno chodzi i na dodatek jest po włosku...Sam system zanim sie załaduje to trwa z 10 min.
Chcę jej wgrać Win 98 i tu zaczynają się schody mianowicie nie umiem się dostać do biosu aby ruszyło z CD..a moja wiedza o laptopach mieści się na poziomie laika..Czy może ktoś mi pomóc w tej sprawie jak zainst. nowy system? Sprawa jest takiej wagi że ta znajoma za 3 dni jedzie spowrotem do Włoch a chciałbym jej to zrobić.Pozdrawiam
Powrót do góry
   
paulwolf
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Sty 2004
Posty: 343
Miasto: -

Post#2 23 Cze 2008 16:10   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Z tego co pamiętam to Win98 instalowało się zapoczątkowując proces z dyskietki startowej - więc może nie trzeba będzie zmieniać sekwencji bootowania w Biosie. Przy okazji spróbuj dostać się do BIOS-u przytrzymując podczas rozruchu klawisz F10 - może zadziała.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Cze 2008 16:10   





Powrót do góry
   
SamurajJS
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 28
Miasto: Łomża

Post#3 23 Cze 2008 16:27   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Trochę prób :)
f1, f2, f10, tab, ctrl+esc
Któreś z tych kombinacji powinno zadziałać.
Powrót do góry
   
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#4 Post autora tematu 23 Cze 2008 16:31   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


z dyskietki to chyba win 95 ale może się mylę ..zrobiłem jak mówiłes. Przy starcie laptopa trzymałem F10 zaczął piszczeć tak z 1 min potem wyskoczyła mi informacja na temat HDD i CD i potem
Error 0270: Real time clock error
Error 02B0: Diskette drive A error
i na czerwono mam coś takiego:
Save to Disk file not found
Save to Disk feature is disabled
Run Phdisk for information. File :create new.
Partition: consult manual
Hit any key to exit.
i tu mam F1 i F10
F1 boot czyli uruchamia sie z HDD
F10 Computer Setum i tu się nic nie dzieje.
Powrót do góry
   
paulwolf
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Sty 2004
Posty: 343
Miasto: -

Post#5 23 Cze 2008 17:27   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Proponuję bootować z dyskietki startowej (do pobrania: http://bootdisk.com/bootdisk.htm ), a następnie postępować jak w przykładzie ze strony: http://computersun.pl/windows/98/instalacja-windows-98-s_29.html
Oczywiście to wyjście awaryjne na wypadek nie dostania się do BIOS-u.
Powrót do góry
   
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#6 Post autora tematu 23 Cze 2008 19:08   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


hmm zrobiłem jak pisałeś ,,zrobiłem dyskietke wsadziłem ją i odpaliłem laptopa i nic dalej czekam 10 min i nie ruszyło z niej ehh, na normalnych kompach nie mam problemu a tu takie coś,,
Powrót do góry
   
jankolo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 33254
Miasto: Łódź

Post#7 23 Cze 2008 20:07   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


muminek70 napisał:
Milenium 2000

Nie ma takiego systemu. Albo Windows Millenium (Me) albo Windows 2000.
muminek70 napisał:
Chcę jej wgrać Win 98

Windows 98 czy Windows 98SE?
muminek70 napisał:
zrobiłem dyskietke wsadziłem ją i odpaliłem laptopa i nic dalej czekam 10 min i nie ruszyło z niej

A jak miało ruszyć jeżeli komputer pokazuje Ci taki komunikat:
muminek70 napisał:

Error 0270: Real time clock error
Error 02B0: Diskette drive A error

Czy w ciągu dalszym system zainstalowany za tym sprzęcie uruchamia się i pracuje poprawnie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Cze 2008 20:07   





Powrót do góry
   
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#8 Post autora tematu 23 Cze 2008 20:58   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Tak uruchamia się poprawnie ..znaczy się trzeba czekać ponad 10 min zanim ruszy,,tak Win 98 SE chcę jej zainst. a te będy co wyskakują? to znaczy jak je zlikwidować? chyba ze przez bios ale nie idzie go załączyć ;(
Powrót do góry
   
paulwolf
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Sty 2004
Posty: 343
Miasto: -

Post#9 23 Cze 2008 21:27   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Obawiam się, że będziesz musiał dostać się jakoś do BIOS-u i zrobić w nim powtórny zapis ustawień do CMOS-u. Te komunikaty które się wyświetlają wskazują na błędy podczas testów rozruchowych wykonywanych przez BIOS. Spróbuj za radą SamurajJS -a popróbować przytrzymać inne klawisze - może któryś zadziała. Możliwe, że bateria podtrzymująca CMOS jest w nienajlepszej "kondycji"...

Edit: Znalazłem coś takiego: ...Compaq Presario - Press Alt Ctrl Esc at boot when you see the "Compaq" log in big letters ... - może to jest rozwiązanie :)
Powrót do góry
   
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#10 Post autora tematu 24 Cze 2008 19:01   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


o zgrozo...dalej nic. Już nie mam pomysłów co dalej. 1wszy raz sie z takim czymś spotkałem żeby nie szło wejść do biosu, już mi ręce opadają ;(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Cze 2008 19:01   





Powrót do góry
   
chello999
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 25

Post#11 25 Cze 2008 11:34   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Musisz przytrzymac wystarczajaco dlugo F10.

Ewentualnie Ctrl + Alt + Esc lub Ctrl + Alt + S.

Jak ci sie nie uda, to pozostaje reset CMOS.

W zalaczniku znajduje sie instrukcja tego laptopa.

Załączniki:
Powrót do góry
   
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#12 Post autora tematu 04 Lip 2008 23:25   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Witam i przepraszam że się nie odzywałem ale wyjazd miałem. Wracając do tematu, robiłem jak mi tu sugerowaliście z kombinacją klawiszy ale nic to nie dało.

Jak ci sie nie uda, to pozostaje reset CMOS. yy czy ja dobrze rozumiem?
reset CMOS to znaczy wyciągnąć baterię biosu? jeśli tak to nic nie dało, no chyba ze coś źle robię i zklawiszologią jak i z tym resetem CMOSu. Po prostu wygląda jak by nie miał dostępu do biosu czy coś, a może nie w odpowiednim momencie wciskam kombinację klawiszy. Znajoma zostawiła mi tego laptopa na 1 miesiąc więc mam czas aby dalej walczyć z nim z wasza pomocą .
Powrót do góry
   
stepaw
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Lut 2008
Posty: 19
Miasto: Kraków

Post#13 06 Lip 2008 18:46   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Ja w laptopie HPCompaq nx6110 mam informację, że F10 da mi dostęp do BIOSu, ale muszę nacisnć F10+F12, żeby otworzyć BIOS.
Spróbuj tak.
Powrót do góry
   
Borygo123
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 123
Miasto: Białystok

Post#14 08 Lip 2008 05:39   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Windows 98 startuje z płyty CD. Włóż płytę bootowalną i będziesz miał wszystko zrobione. W podobnym modelu (1230) jak włożyłeś płytę bootowalną i odpaliłeś kompa to płyta startowała wcześniej niż dysk.
Powrót do góry
   
wrkq
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 340
Miasto: Łódź

Post#15 08 Lip 2008 11:41   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Jedna rzecz. Compaqi NIE MAJĄ setupu w ROMie. Jest on ładowany albo z partycji serwisowej, (którą "szpeczjaliści" nałogowo usuwają podczas instalacji Windows), albo z dyskietek, albo z CD (ale w serwerach). Tyczy się to modeli z czasów przed-HPowskich, packard ztcw daje normalne awardy.

Tu masz na samym dole instalki Compaq Diagnostics. Nie wiem czy to coś da, u mnie do Deskpro jest download "Diagnostics and Setup", ale warto spróbować. Poza tym:

1. Spróbuj jeszcze raz F10, ale nie od momentu włączenia. Po zliczeniu pamięci, w prawym górnym rogu powinien pojawić się biały prostokącik - puknij wtedy.
2. Power off | Wcisnąć i trzymać Fn i lewy Ctrl | Power on | trzyyyyyyyyyymać | wyresetuje BIOS (jeżeli nie pomyliłem modelu ;))
3. Sprawdzić bateryjkę od CMOSu (tak w tym laptopie jest) - jeśli jest zdechła, nie zbootuje.
Powrót do góry
   
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#16 Post autora tematu 10 Lip 2008 04:23   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Więc tak. Rozebrałem laptopa aby się dokopać do baterii. Po wyciągnięciu jej sprawdziłem jakie ma napięcie. I okazało się że ma zaledwie 0,70 V gdzie na niej pisze CR1220 3V czyli właściwie słaba. Jutro a właściwie dzisiaj pójdę i kupię nową, może to będzie przyczyna mojego problemu zobaczymy.
Jak zamontuję to opiszę czy dalej są problemy czy nie. Na razie dzięki za szybkie podpowiedzi co do laptopa, na pewno się odezwę.
Powrót do góry
   
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#17 Post autora tematu 11 Lip 2008 22:55   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


wiec tak. Kupiłem baterię, zamontowałem ją do laptopa i załączyłem go. I dalej nie mogę się dokopać do biosu. Ale coś mnie skusiło aby uruchomił się system milenium.Więc koło 15 min oczekiwania w końcu się załączył. Wlazłem do WordPad i zacząłem sprawdzać czy klawiatura działa jak powinna i oto moje zdziwienie nie działa jak powinna a mianowicie nie działają klawisze jak powinno wciskam cyfrowe to tylko 3 zadziałała a jak pykam w literki to tylko T zadziałało i samo lecialo dalej wiec nawalałem w ten klawisz aż stanęło. Więc może to jest przyczyna że nie moge użyć F10 gdzie F1 działa bo sie botuje do systemu. Jaka to może być przyczyna?
Powrót do góry
   
Borygo123
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 123
Miasto: Białystok

Post#18 12 Lip 2008 03:57   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


To może być przyczyna tego że nie możesz wejść do BIOSU. Teraz tak. Nie wiadomo co jest uszkodzone. Może być coś z klawiaturą (brudna, dawno nie używana itp) albo słaby kontakt na paskach połączeniowych (raczej to bym obstawiał). Rozkręć tego laptopa, wyjmij i wyczyść klawiaturę. Popraw łączenie paska pomiędzy klawiaturą i laptopem i powinno być dobrze. Jeśli nie będzie to zdaje się że ten laptop ma możliwość podłączenia zewnętrznej klawiatury.
Powrót do góry
   
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#19 Post autora tematu 12 Lip 2008 07:55   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


No ( japi.... tu by się chciało rzucić mięsem) zadziałało. Jednak ta klawiatura w tym laptopie coś szwankuje, faktycznie z tyłu jego jest gniazdo myszka/klawiatura.Nareszcie wlazłem do tego biosu ;DD ustawiłem aby jako 1wszy ruszył CD i ruszyło ;D. Ot takie coś a ile ( !@#%%&%!) poleciało ;D
Skusiło mnie zainstalować XP ale z okrojoną wersją czyli wywalone wszystkie niepotrzebne śmieci jakie nam Micros. oferuje a w zamian mamy leciutki do starszych kompów działający sprawny system, ale na temat. Zainstalowałem i chodzi;D tylko mam problem nie moge znaleźć sterowniki pod tego laptopa na XP. Jeśli nie ma to jednak zainst. jej te 98.
Co do klawiatury tego lapt. rozebrałem ją na drobne części. Co się ukazało moim oczom? nawet nie pytajcie..ta klawa była zalana (o zgrozo) czymś nawet nie wiem ale klei się jak lep na muchy. Troche z tego co widać robiło zwarcie bo widać naloty. Więc zobaczę czy da się jeszcze uratować ją tylko mam pytanko czym takie styki się czyści bo nie chciał bym jej do końca wykończyć.
Powrót do góry
   
Borygo123
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 123
Miasto: Białystok

Post#20 12 Lip 2008 11:23   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


XP w wersji mini możesz se darować. Właśnie ze sterownikami będziesz miał problem. Ale win2k będzie na nim chodził i będziesz miał nawet sterowniki do niego. Jednak do niewymagającej pracy polecam Win98.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lip 2008 11:23   





Powrót do góry
   
muminek70
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 243
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#21 Post autora tematu 14 Lip 2008 00:28   

Re: jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260


Wiec nareszcie zainst. Win 98, winowajcą tego problemu była klawiatura laptopa(działa tylko pare przycisków ) cały problem rozwiązała zewnet. klawiatura jak tu kolega Borygo123 podpowiedział.Dzięki wszystkim zainteresowanym w tym temacie za pomoc bo bez was pewnie tego laptopa bym wywalił w kąt . Klawiatura w laptopie chyba już nie do uratowania chyba ze coś na płycie głównej padło. Jeszcze raz dzięki za wszystko.
Myślę że temat do zamknięcia.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> jak wgrać system do laptopa Compaq presario 1260
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Compaq presario 1260 - poszukuję sterowników - 16 kolorów (4)
Poszukuję mosfeta z Compaq Presario 1200 Series (1255 1257 1260 1262 1266 1267) (1)
Szukam schematu laptopa Compaq Presario 700 (Compaq 254103-001) (4)
Compaq Armada 7800 zawiesza się system jak wgrać nowy? (1)
Jak wgrać system XP Prof... na laptopa Acer 11.6 są BLOKADY (29)
Compaq Presario 700 nie mozna wgrać systemu. (2)
Compaq Presario CQ61-220 system (5)
Demontaż laptopa Compaq Presario 1700 (5)
Formatowanie laptopa HP Compaq Presario CQ360 (3)
Potrzebne sterowniki do laptopa Compaq Presario 1070 (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.09 seconds

elektroda.pl temat RSS