Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak załatać dziury w bojlerze?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Jak załatać dziury w bojlerze? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Podsłuchy
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
tom.pk
Poziom 13
Miasto: krakow
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 113
Pomógł: 3
tom.pk
Poziom 13
Post#1 24 Cze 2008 13:49  Autor tematu   

Jak załatać dziury w bojlerze?


Witam mam kilkuletni bojler z blachy ocynk z dziurami wielkości dwuzłotówki.Jak je załatać do dyspozycji mam migomat ,oraz palnik do lutowania na propan butan.?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tronics
Poziom 33
Miasto: Bojszowy k. Tychów
Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 2040
Pomógł: 181
Ocena postów: 64
tronics
Poziom 33
Post#2 24 Cze 2008 13:56    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


ocynk - niedobrze, z tego co pamiętam będzie się taki biały puch robił, opary cynku są rakotwórcze. No ale możliwe że ci się uda. Pierwsza sprawa, pozbył bym się z miejsca spawania cynku...jeśli masz możliwość dobrego przewiewu to możesz go palnikiem spróbować wypalić. Potem docinasz blaszkę, czyścisz miejsce spawania i dospawujesz, sprawdzasz czy nie cieknie, jeśli nie to przemalować Unikor/Urekor lub inną farbą zabezpieczającą przed korozją i może jeszcze jakiś czas pociągnie. Ale z rychłą wymianą należy się liczyć.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tom.pk
Poziom 13
Miasto: krakow
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 113
Pomógł: 3
tom.pk
Poziom 13
Post#3 24 Cze 2008 14:05  Autor tematu   

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Dwa razy już go lutowałem ,ale były małe dziurki .SPróbuję jak radzisz pozbyć sie ocynku i pospawać tylko się obawiam ,że blacha jest już bardzo cienka.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tronics
Poziom 33
Miasto: Bojszowy k. Tychów
Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 2040
Pomógł: 181
Ocena postów: 64
tronics
Poziom 33
Post#4 24 Cze 2008 14:20    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Jeśli jest bardzo cienka to raczej mig będzie przepalał niestety. Ładnych parę lat temu miałem podobny problem przy czym bojler aż tak wielkich dziur nie miał, dało się go pospawać. Jeśli blacha jest cienka można spróbować przynitować kawałek blachy na silikonie, ale to także może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 28
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1419
Pomógł: 40
Ocena postów: 11
patryk-84a
Poziom 28
Post#5 24 Cze 2008 16:06    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Skoro bojler był już nie raz spawany, teraz są wielkie dziury to może czas na kupno nowego? Nie których rzeczy nie opłaca się naprawiać i trzeba dla świętego spokoju zainwestować. Zacznie kolega spawać, poopala kolega ocynk, do tego po przegrzewa blachę i za niedługo znowu przegnije.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Wirnick
Poziom 25
Miasto: Katowice / Międzyrzecze
Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 790
Pomógł: 44
Ocena postów: 13
Wirnick
Poziom 25
Post#6 24 Cze 2008 16:55    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Zbiornik zalać do pełna wodą i wtedy spawać (nie wydmuchuje źródełka spawu).

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Fyszo
Spec od GSM
Dołączył: 24 Kwi 2002
Posty: 4052
Pomógł: 223
Ocena postów: 20
Fyszo
Spec od GSM
Post#7 24 Cze 2008 19:32    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Ja pojawiły się już dziury w kilku miejscach, to skąd pewność że nie pojawią się kolejne w nowych miejscach? Raczej blacha jest całkowicie zniszczona. Popukaj młotkiem i jak stwierdzisz że grubość jest ok, to próbuj łatać te dziury, ale podejrzewam że po młotku będzie ich więcej. Również proponuję zakup nowego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
niutat
Poziom 37
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3447
Pomógł: 285
Ocena postów: 58
niutat
Poziom 37
Post#8 24 Cze 2008 20:45    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Witam, też przerabiałem ten problem, jeśli nawet go pospawasz to nie będziesz wiedział kiedy zaleje Ci mieszkanie, nie ma sensu, przyłączam się do kolegów, jedyne rozsądne wyjście to zakup nowego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7034
Pomógł: 298
Ocena postów: 38
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#9 24 Cze 2008 20:59    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Jeśli koniecznie chcesz pospawać to najlepiej daj nakładkę z blachy na dziury-ale odpowiednio większą abyś spawał w miejscu gdzie blacha jest "zdrowa".Bojler najlepiej spawać gdy nie ma w nim wody gdyż wtedy spaw się tak gwałtownie nie studzi,nie zalewa ci spawu- co ma bezpośredni wpływ na porowatość spawu /szczelność/Nadmieniam że to jest metoda dorażna-czeka cię jego wymiana.Może lepiej teraz wymienić niż zimą ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tom.pk
Poziom 13
Miasto: krakow
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 113
Pomógł: 3
tom.pk
Poziom 13
Post#10 24 Cze 2008 21:34  Autor tematu   

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie i porady.Bojler jest w kotłowni i raczej nie ma niebezpieczeństwa zalania,używany jest tylko w okresie grzewczym jako dodatkowe zródło ciepłej wody(podłączony do pieca CO) i dlatego przynajmniej w tym roku nie chcę inwestować w nowy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 28
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1419
Pomógł: 40
Ocena postów: 11
patryk-84a
Poziom 28
Post#11 25 Cze 2008 19:29    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Jeśli dziury są na walcowej stronie, nie od czoła, to obspawaj dużym kawałkiem blachy. Po prostu zrób opaskę, obspawaj boki a na końcu złączone brzegi blachy. Kawałek blachy na pewno nie będzie kosztował tyle co nowy bojler.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kotweiler
Poziom 16
Miasto: Lublin
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 154
Pomógł: 10
Ocena postów: 13
kotweiler
Poziom 16
Post#12 26 Cze 2008 11:08    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Jak masz dziury na płaszczu wodnym w dostępnym miejscu to najlepiej przykręcić grubą blachę przynajmniej 2-3 mm, na śruby. Czyścisz, odtłuszczasz i smarujesz płaszczyzny oraz gwinty, silikonem samochodowym do uszczelek, skręcasz śrubami 6 mm i gotowe. Sposób sprawdzony, działa. Trzyma lepiej niż lutowanie czy spawanie. Jak masz duże ciśnienie, to drugą blachę trzeba założyć od środka.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Szteker
Poziom 10
Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 26
Ocena postów: 24
Szteker
Poziom 10
Post#13 30 Cze 2008 21:30    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


A jak na szybko zatkać to najlepiej zrobic kołek drewniany i wbić go lekko do dziurki na poczatku bedzie troche kapać ale jak się "napije" (kołek) to przestanie .Lepiej stosować spawanie ale jeśli niema możliwości a jest poterzbna ciepła woda to zdaje to egzamin (na jakiś czas).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Amanda
Poziom 17
Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 304
Pomógł: 6
Ocena postów: 4
Amanda
Poziom 17
Post#14 01 Lip 2008 08:26    

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Widziałem kiedyś taki bojlerek - był naszpikowany kołeczkami tak że wyglądał jak jeż :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tom.pk
Poziom 13
Miasto: krakow
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 113
Pomógł: 3
tom.pk
Poziom 13
Post#15 26 Lut 2009 14:22  Autor tematu   

Re: Jak załatać dziury w bojlerze?


Udało mi się zalutować 2 dziury i.......bojler działał może godzinę ,wysadziło dziurę w innym miejscu.Kupiłem jak radzili koledzy nowy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak załatać dziury w bojlerze?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak regulować moc grzałki w bojlerze. (17)
Sterowanie elektrozaworem przy bojlerze (8)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.113 seconds

elektroda.pl temat RSS