| Author |
R_O_Y Poziom 14

|
29 Jun 2008 00:42 Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
Witam!
Poniżej znajduje się schemat układu regulacji obrotów silnika prądu stałego 12V. Wydajność układu z elementami jak na schemacie dochodzi do 5A. Układ bardzo ciekawy, charakteryzuje się niskimi stratami i małą ilością wydzielanego ciepła, jest prosty do wykonania - mała ilość elementów - i nie sprawia praktycznie żadnych problemów przy uruchamianiu. Atutem tego regulatora jest to, że posiada on funkcję soft-start z płynną regulacją zakresu.
Schemat ten wykorzystałem przy modernizacji układu zasilania zabawki motor trójkołowy i spisuje się on bez zarzutu. Można go z powodzeniem wykorzystać w innych układach w których jest potrzeba regulacji obrotów i funkcji miękkiego startu.
| Filename: |
soft_DC.JPG |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
65.7 KB |
| Punkty: |
0.1 = 0.00 for transfer + 0.1 for the user (set manually) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Pit91 Poziom 9

|
05 Sep 2008 23:41 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Mógłby ktoś narysować do tego regulatora płytkę?? byłbym bardzo wdzięczny:)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2008 23:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
romantv Poziom 16

Joined: 15 Oct 2003 Posts: 323 Location: Ostrów Wielkopolski
|
08 Sep 2008 13:44 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Witam serdecznie mam pytanie jakie napięcie podaję na wej. (gaz)
Czy zakres napięcia moźe wynosić od 0 do 9V
|
|
| Back to top |
|
 |
R_O_Y Poziom 14

|
14 Sep 2008 21:07 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Dlaczego na wejście (gaz)? Układ jest zasilany z akumulatorka 12V a "gaz" jest po prostu przyciskiem nisko-prądowym. Jeśli pytanie dotyczy zkresu napięć zasilających układ to przyznaję że nie sprawdzałem jak pracuje na niższych napięciach zasilania ale podczas jazdy napięcie akumulatora spada i kiedyś jak zabierałem aku do ładowania to miał niecałe 10V. Świeżo po naładowaniu ma ponad 13V.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
laskowik Poziom 4

|
06 Feb 2009 22:11 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Poszukuję regulatora obrotów silnika DC o mocy 500 W i na napięcie 230VDC. Bazując na regulatorze opisanym w EP 5/2001 - regulator do 18VDC dodałem transoptory, MOS-FETy zastąpiłem stosownymi do napięć i zrobiłem taki układ, poprawnie działał kiedy był obciążony żarówkami (brak indukcyjności), ale z chwilą podłączenia silnika padły MOS-FETy.
Nie znalazłem ofert producentów takich sterowników silników.
Proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
85pablo Poziom 7

|
05 May 2010 17:13 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
witam czy ktoś zbudował ten układ i czy rzeczywiscie działa bo tego szukam
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzej_m55 Poziom 9

|
29 Sep 2010 14:42 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Witam. Czy ktoś z was posiada lub może ma schemat montażowy tego regulatora obrotów jaki podał R_O_Y??
|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
10 Jan 2011 12:11 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Witam serdecznie !
Posiadam zabawkowe auto dla dziecka z silnikami elektrycznym 2 X 28W, napędzane akumulatorami 2 X 6V 10Ah. Auto jest uruchamiane włącznikiem chwilowym NO/NC, umieszczonym pod pedałem gazu. Problem w tym, że po naciśnięciu włącznika zabawka natychmiast przechodzi w maksymalne obroty. Jest to skutkiem mocnych szarpnięć przy ruszaniu.
Myślę, że dobrym rozwiązaniem jest soft start z samoczynną regulacją obrotów od minimalnej do maksymalnej mocy.
Czy schemat Pana R_O_Y do regulacji obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) będzie w tej sytuacji odpowiedni ?
Proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
R_O_Y Poziom 14

|
10 Jan 2011 21:05 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Układ sprawdzony działa w zabawce syna bezawaryjnie od chwili zamontowania.
Początkowo do regulacji używałem potencjometrów PR, szybko jednak zastąpiłem je suwakami.
|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
10 Jan 2011 21:29 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Regulacja potencjometrem jest dla mnie niezbyt pomocna. Potrzebuje układ samoczynnie regulujący obroty silnika 12 V od najmniejszej do największej jego wartości ? Interesuje mnie moduł który wstawiamy pomiędzy wyłącznikiem a silnikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jan 2011 21:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
R_O_Y Poziom 14

|
11 Jan 2011 17:33 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Nie zrozumieliśmy się. Układ nie włącza się między wyłącznik a silnik tylko między akumulator a silnik czyli zarówno wyłącznik "GAZ" jak i cała regulacja (prędkość i soft start) jest integralną częścią układu. Potencjometry (dwa) służą do regulacji prędkości oraz do długości soft-startu. Cała robota odbywa się poprzez układ według wstępnych nastaw potencjometrów.
Regulacji prędkości używałem podczas spaceru dostosowując prędkość pojazdu do swojej prędkości tak, żeby nie gonić chłopaka.
Regulacja długości soft-startu jest również potrzebna ponieważ do jazdy na płaskim terenie wystarczą długie czasy rozpędzania ale już na podjeździe (nawet niewielkim) powoduje to że pojazd nie ruszy, potrzeba wtedy skrócić czas rozpędzania i uzyskać większy moment obrotowy.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jan 2011 17:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
14 Jan 2011 23:46 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Dzięki R_O_Y za cierpliwą instrukcje i przede wszystkim za schemat. Będzie mi bardzo potrzebny. Jak już zrobię układ miękkiego startu podłącze to następująco :
akumulator 12 V > włącznik impulsowy > układ soft start > włącznik biegunowości silnika > silnik 12 V
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
nomcio Poziom 5

|
18 Jan 2011 11:48 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Witam,
Podłączę się również pod temat.
Chciałem również wykonać taki układ lecz może posiada ktoś gotowy rysunek płytki.
Będę bardzo wdzięczny.
Założenia projektu bardzo fajne.
Pozdrawiam,
Tomek.
|
|
| Back to top |
|
 |
R_O_Y Poziom 14

|
26 Jan 2011 00:22 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Gdzieś na pewno mam rysunek płytki bo robiłem ten układ, mało tego będę robił go jeszcze raz. Mam już nawet kupiony komplet elementów jest tylko mały problem. W międzyczasie miałem mały remont w domu połączony z totalnym przemeblowaniem i nie mogę zadeklarować, że uda mi się znaleźć rysunek płytki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariojas Poziom 15

|
13 Feb 2011 14:17 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Ja mam pytanie odnośnie poziomów napięć do soft-startu silnika takiego jak w tytule czyli 12V max 5A. Jakim minimalnym napięciem najlepiej rozpoczynać pracę takiego silnika. Silnik napędza bramę wjazdową. Pytam bo chciałbym znaleźć kompromis pomiędzy obrotami silnika a mocą. Podsumowując chciałbym jak najmniejsze obroty na początku, ale odpowiednią moc, tak aby brama ruszyła. Żeby nie wkraczać w szczegóły konstrukcji - czy moc wzrasta liniowo wraz z napięciem, czy napięcie ma główny wpływ na obroty silnika i pojęcie mocy można pominąć? Czy minimum mogłoby być na poziomie 20% maksymalnej mocy? Pytam, bo wiem że soft-starty dla silnikow AC nie zaczynają od 0, ale i od 60-70% (ale to już wynika z konstrukcji, zasady działania silnika).
|
|
| Back to top |
|
 |
R_O_Y Poziom 14

|
01 Mar 2011 20:11 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5 |
|
|
|
Cóż, no akurat w przypadku tego układu nie ma problemu ponieważ jest płynna regulacja zarówno prędkości jak i "dynamiki" startu czyli płynny soft-start. Czyli masz możliwość doświadczalnego dobrania odpowiednich ustawień. Należy jednak pamiętać, że ten układ dobrze sprawdza się w napędzie zabawki, zapewnia łagodny start przy zachowaniu bezpieczeństwa, nie znaczy to jednak, że nie sprawdzi się dobrze przy innych napędach np. bramy. Nie jestem tylko pewien czy da się ustawić wystarczająco długi czas rozpędzania bo brama ma raczej stały charakter obciążenia. Układ nie jest skomplikowany i podzespoły nie zbyt drogie więc można poeksperymentować.
Niestety rysunku płytki jeszcze nie znalazłem.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
13 Mar 2011 12:37 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
lm358
Dodano po 24 [minuty]:
Mam już większość elementów powyższego regulatora obrotów z softstartem (załaczonego przez R.O.Y.). Pracuje nad schematem płytki PCB. Czy ktoś ma taki schemat ?
|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
14 Mar 2011 00:21 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
Proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
NCIS Poziom 3

|
27 Mar 2011 15:27 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
Nadało by się to do modelu ciężarówki RC z tym ze zamiast pedału gazu podłączył bym to przez odbiornik RC ?? Czy może znacie jakieś lepsze rozwiązanie
|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
02 Apr 2011 14:47 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
Nie wiem czy to zdaje egzamin dla silników RC. Profesjonalni elektronicy coś nie służą nam swoją pomocą w tej kwestii.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomasz.W Poziom 22

Joined: 28 Oct 2004 Posts: 2099 Location: Gdańsk - Nordkapp
|
02 Apr 2011 15:21 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
| NCIS wrote: |
| Nadało by się to do modelu ciężarówki RC z tym ze zamiast pedału gazu podłączył bym to przez odbiornik RC ?? |
To zależy od tego jakie to "RC". Jeżeli RC typu proporcjonalnego to nie, jeżeli typu ON/OFF to jak najbardziej tak.
|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
02 Apr 2011 17:51 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
PCB- mojego wykonania do termotransferu. Miałem problem z wlutowaniem przekaźników. Będzie trzeba poprawić odstępy ich ścieżek. Warto też zmniejszyć odstępy między elementami układu soft start, aby zminiaturyzować układ.
Czekam na fachową opinie odnośnie mojego wykonania.
| Filename: |
płytka 17.jpg |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
386.89 KB |
| Punkty: |
0.466 = 0.456 for transfer + 0.01 for the user (set manually) |
|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
04 Apr 2011 09:20 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
Regulator obrotów z układem soft-start wykorzystałem do zabawkowego auta z silnikami 2X 6V 7Ah. Układ spełnia swoje zadania. Jednak denerwujące jest to, że po pierwszym wciśnięciu pedału gazu, zanim autko zacznie się rozpędzać, upłyną chyba ze 3s. Natomiast jeśli odstępy czasu między każdym następnym załączeniem obwodu są krótkie (czyli mniej więcej co 1,5 s.), auto startuje prawidłowo. Co zrobić, żeby nie czekać tych 3s. zanim silnik zacznie się pierwszy raz rozpędzać ?

|
|
| Back to top |
|
 |
nomcio Poziom 5

|
12 Jun 2011 14:51 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
Witam,
Zmontowałem układ według schematu z pierwszego postu (układ zmontowany na płytce uniwersalnej). Niestety mam z nim pewne problemu.
Pomiary robione bez podłączonego silnika wykazują po zwarcie przycisku gazu gwałtowny wzrost napięcia na wyjściu układu bez praktycznie możliwości regulacji (potencjometr PR1). Również regulacja prędkości silnika wydaje się być niemożliwa, bo zmiana napięcia na wyjściu drugim z potencjometrów (PR2) pozwala na zmianę napięcia skokowo 0V lub pełne 12V.
Proszę o poradę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jun 2011 14:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
1986roki Poziom 6

|
12 Jun 2011 19:52 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
Mierząc napięcie wyściowe też miałem wątpliwości czy to działa. Napięcie jakby natychmiast wzrastało do największej wartości. Po podłączeniu do układu silnika widzę natomiast, że układ soft start działa przyzwoicie. Nie wiem jak to rozumieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrekk8403 Poziom 4

|
07 Oct 2011 00:26 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
witam mam podobny samochodzik tylko jest zasilany napięciem 6v czy ten układ u mnie może zadziałać pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
sirvana Poziom 2

|
11 Nov 2011 20:07 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
Witam, posiadam silnik który napędza przekładnie poruszającą ramie.Obciążenie silnika nie jest duże. Ramie przesuwa się w lewo i w prawo, regulatorem chciałbym płynnie zmieniać prędkość, ale tylko gdy silnik kręci się w prawo. Steruje tym tylko przełącznikiem 1-0-2 . Czyli - w lewo, stop, w prawo. Zasilane gniazdem z zapalniczki, gdzie jest 15-20 A . Układ działa nawet nie minutę i następuje powiedzmy 3 minuty odpoczynku.
To schemat podsunięty przez kolegę mythbusters . Czy przy takich wartościach elementów otrzymam w miarę dobrą regulacje i czy nie spali się po kilku użyciach.
Dziękuje i pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
sirvana Poziom 2

|
12 Nov 2011 15:42 Re: Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) |
|
|
|
Nikt nie wie ?
|
|
| Back to top |
|
 |