FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mogę zastosować świetlówki UV do naświetlarki UV? Skaner.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Mogę zastosować świetlówki UV do naświetlarki UV? Skaner.
Author
Poziom 1
Poziom 1

Post#1 Post from the author of the topic 29 Jun 2008 16:22   

Naświetlarka :IDEA:

Witam jestem nowy na tym forum i mam pytanie co do budowy naświetlarki UV (płytek PCB) :D :arrow:

1. Czy mogę zastosować świetlówki UV takie niebieskie czy ten niebieski kolor blokuje światło UV i nimi nic nie naświetle (jak tak to jakiej świetlówki użyć)

2. Chce użyć starego skanera jako obudowę oraz aby zaoszczędzić pieniądze które musiałbym przeznaczyć na większą ilość świetlówek. I właśnie dlatego pytam czy mogę przetestować lampą UV tam i z powrotem czy jednak takie rozwiązanie się nie sprawdzi :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jun 2008 16:22   

Back to top

ADI-mistrzu
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 29 Jun 2008 21:09   

Re: Naświetlarka :IDEA:

Świetlówka UV to UV, to że się świeci na niebiesko to powiedzmy że "niechcący". Jeśli jest ona ultrafioletowa (a nie niebieska z pomalowanym szkłem) to możesz jej użyć, czas jak zwykle będzie uzależniony od powierzchni płytki PCB i mocy owej jażeniówy.

Ze skanerem w sumie powiem Ci że nie wiem, nie wiem jaka jest w nim szyba, po część pochłania sporą ilość promieni UV, czyli można by było CHYBA wyjąć ją i wsadzić np plexie.

Jak będziesz miał jarzeniówkę długości np 30cm i płytkę PCB nie większa niż kartkę A4 to raczej powinieneś tym dawać radę wykonywać płytki PCB bez potrzeby w ogóle ruszania tej jarzeniówki.

Spróbuj, po eksperymentować można, może coś nowego zbudujesz =).

Powodzenia i Pozdrawiam

P.S.
Nie wiem na ile się na tym znasz, ale radzę na oczy uważać i to jakoś zabezpieczyć, aby do oka tyle światła UV z tej jarzeniówy nie wpadało.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Mogę zastosować świetlówki UV do naświetlarki UV? Skaner.
Page 1 of 1
Similar topics
Timer do naświetlarki płytek (3)
Timer do naświetlarki UV (6)
Naświetlarka UV, jakie świetlówki? obwód świetlówki? (3)
Stroboskop na ledach. Czy mogę zastosować potencjometr 100k? (1)
Zasilanie. Czy mogę zastosować większy kondensator? (8)
Mostek prostowniczy, mogę zastosować taki układ? (5)
Discolitez - mogę zastosować wzmacniacz operacyjny? (6)
Pytanie o budowe naświetlarki (11)
Licznik do naświetlarki na PIC (1)
Budowa naświetlarki ze starego skanera (10)

Page generation time: 0.136 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed