FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Tuba JBL jaki wzmacniacz???

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Tuba JBL jaki wzmacniacz???
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 13 Feb 2004 19:10   

Witam mam tube JBL 38cm średnica głośnika moc max 400wat 4ohm tak pisze
narazie podłączyłem do wieży panasonic o mocy 2x40wat rms pod jeden kanał. I gra tak sobie niewiem jaki wzmacniacz byłby najlepszym rozwiązaniem myślałem o samochodowym ale czy zasianie prostownikiem
bo taki mam 6A będzie wystarczające czy może lepiej segmentowy wzmacniacz jakiś starszy technics będzie lepszym rozwiązaniem pomóżcie
na wzmacniacz moge przeznaczyć około 150zeta co lepiej???????? :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Feb 2004 19:10   

Back to top

DJ.LALASKA
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 14 Feb 2004 00:48   

Re: Tuba JBL jaki wzmacniacz???

no za 150 zł to jedno wyjscie isć na bazar i kupić kradzionego boschmena (samochodówke) 2 x 400Watt powinoo pukać aż miło ..Tylko że do tego zasilanie proponował bym trafo około 400watt mostek graetza( na diodach 10amper na radiatorach)i kondziory ze 2 po 10.000mikro i mjuza graaaaaaa
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Feb 2004 00:48   

Back to top

da hool
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 25 Feb 2004 23:59   

a jaka moc nominalna golsnika ?? za 150 zł to watpie zeby Ci sie udalo cos znalesc....najlepiej jakas koncowke mono albo samochoodowy ktory sie zmostkuje.....ale do zasilania trzeba poterzne trafo.....a to koszty
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Feb 2004 23:59   

Back to top

Jaco18
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 26 Feb 2004 01:02   

Re: Tuba JBL jaki wzmacniacz???

no niewiem co ty chcesz tym nagłaśniać ..tuby mają niezbyt ciekawą charaktrystykę częstotliwościową ..... jezeli to ma być do domu to w zupełności wystarczy ci 100W (85 przy 0,2 THD) na kości TDA7294, jeżeli jesteś maniakiem basu to zrób STK4048..4050 lub jakis tranzystorowy wzmacniacz (z tym może być mały problem) - pełno jest schematów takich koncówek mocy .. ja bym się nie sugerował mocą 400 W ten głosniczek moze i jest JBL ale nie wytrzyma tyle może z 250 to by łądnie chulał jeszcze ... samochodowyc wzmaków nie polecam raczej ...problem z zasilaniem bo trzeba robić 14,4 V zasilacz a przy tak niskim napieciu pobierany prąd wynosi np : 20 Amperów co wymusza bardz ogrube przewody itp. Dużo lepszą jakość uzyskasz robiąc wzmacniacz zasialny z jakiegos symetrycznbego napięcia - nie samochodowy. To co pisze na niektórych samochodowych koncówach mocy to tez jest przesadzone znacznie np 2 x 400W ..... :D

W kwocie 150 zł od biedy moze się zmieszcisz budując na TDA7294: ceny około: kość 15 zł, radiator z 6 zł, trafo ok 60 zł, kondziory 20 zł, mostek 4 zł, reszta kasy na części do filtru aktywnego, na pcb i jakieś popierdółki typu rezystorki itp. licząz ze nic nie upalisz po drodze i będzie działać od razu to co zmontujesz to mozę się zmieścisz w 150.

A tak wogóle to istnieje przycisk "szukaj" wystarczy wpisać "wzmacniacz" lub "subwoofer" i znajdzie mase postów na ten temat .. nie wiem czym według ciebie rózni się budowa wzmaka do jakiegoś suba a budowa wzmaka do tuby z JBL-em w środku ......

wejdz sobie tez na akustyka.tk tam jest na forum TDA7294 FAQ jezeli nie zadowoli cię ze 150 postów z elektrody na ten temat i jeszczcze na eliot sound page tam jest ogromna baza schemató audio i dokładnie wszystko opisane (jedyny - to ze jezeli ktos nie zna angielskiego to na niewiele mu sie zda ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Tuba JBL jaki wzmacniacz???
Page 1 of 1
Similar topics
Wzmacniacz ultradzwiekow 20KHz - 50KHz tuba czy rog ? (1)
Tuba basowa + wzmacniacz samochodowy w domu. (2)
tuba jbl + kenwood kac 526x - basy pierdzą (2)
jaki wzmacniacz do JBL L 880 (13)
Jaki wzmacniacz dla JBL-a ??? (3)
tuba jbl (4)
Tuba jest,chce podlaczyc pod komputer ale jaki wzmacniacz?? (13)
Tuba JBL jaki wzmacniacz??? (3)
Wzmacniacz + głośniki + tuba, dobrze czy źle ? Co i jak? (11)
Radio, wzmacniacz, tuba załącza się po przekręceniu stacyjki (2)

Page generation time: 0.154 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed