| Author |
olaf x Poziom 22

|
14 Feb 2004 02:50 M 601 SD MARCIN |
|
|
|
czy ktos widzial takie cos? jakies parametry, opis, schemat???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Feb 2004 02:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
janwaw Poziom 13

|
15 Feb 2004 03:01 Re: M 601 SD MARCIN |
|
|
|
Witam,
M601SD to wysokiej jakości deck kasetowy montowany na początku lat 80-tych przez Zakłady Radiowe im. M.Kasprzaka (Unitra-ZRK) w Warszawie. Produkcja była prowadzona na zasadzie montażu gotowych kitów dostarczanych przez japońską f-mę SANYO. W późniejszym okresie produkcji tego modelu uruchomiono lokalny montaż płyty z elektroniką, do której wprowadzono krajowe elementy (rezystory 0,125W).
Jak na owe czasy, (a nawet dzisiaj-porównując z obecnymi "plastikami"), rozwiązania konstrukcyjne tego urządzenia "rzucały na kolana":
- stabilna konstrukcja całości oparta na metalowym chassis i metalowej obudowie,
- dotykowe (sensorowe) sterowanie funkcjami urządzenia,
- 2-silnikowy mechanizm oparty na silniku DC do przewijania i dowijania, oraz 3-fazowym silniku głównym przesuwu AC sterowanym przy pomocy lokalnego generatora i napędzającym 2 koła zamachowe,
- system prowadzenia taśmy Dual Capstan (2 rolki docisku), gdzie stabilną współpracę taśmy z głowicami (opasanie) zapewniała 0,2% różnica prędkości kół zamachowych: podającego i odbierającego taśmę z głowic,
- twarde ferrytowe głowice: zapisująco/odczytująca oraz kasująca,
- automatyka obecności kasety i typu nośnika (Fe/Cr),
- redukcja szumów ANRS z układem kalibrującym,
- elektronika sterowania funkcjami mechanizmu oparta na technologii TTL,
- mechaniczny licznik przesuwu taśmy z elektroniczną funkcją Auto Stop na pozycji "000",
- elektronika toru zapis/odczyt wykonana w oparciu o niskoszumne tranzystory, układy scalone i tranzystory typu FET.
W miarę możliwości (o ile uda mi się odszukać) umieszczę skany instrukcji obsługi tego interesującego urządzenia. Prawdopodobnie posiadam również schemat, ale niestety - jak pamiętam - ze względu na format (A3), bardzo drobny druk oraz jego niską jakość nie kwalifikuje się nawet do kserowania. O ile mi wiadomo, do opisanego magnetofonu nie została nigdy opracowana i wydana jakakolwiek instukcja serwisowa, ponieważ naprawy i regulacje wykonywał wyłącznie fabryczny serwis znajdujący się na terenie Zakładów w oparciu o wewnętrzne materiały i publikacje.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
olaf x Poziom 22

|
17 Feb 2004 06:28 Re: M 601 SD MARCIN |
|
|
|
stoi taki na allegro, nie wiedzialem, ze produkowano u nas takie cuda w tamtych czasach, ze szpulowych : mam koncerta, ale z kaset,no,no,no...
chetnie lookne w materialy jakie mozesz zapodac, ciekawe ile moze ceny wyciagnac na allegro ta sztuka?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Feb 2004 06:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
janwaw Poziom 13

|
27 Feb 2004 20:46 Re: M 601 SD MARCIN |
|
|
|
Witam ponownie,
poniżej umieściłem skan instrukcji obsługi magnetofonu kasetowego typu "deck" M601SD. Jest również szansa na schemat ideowy - dotarła do mnie bardziej kontrastowa odbitka ksero. Jeżeli mój skaner sobie z tym poradzi, efekty umieszczę w dziale "Schematy audio/Magnetofony".
Pozdrawiam.
| Filename: |
m601_man.zip |
 Download |
| Contents: |
m601_8.tif
, m601_7.tif
, m601_6.tif
, m601_5.tif
, m601_4.tif
, m601_3.tif
, m601_2.tif
, m601_1.tif
See all... |
| Filesize: |
632.93 KB |
| Punkty: |
1.24 = 0.744 for transfer + 0.496 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
olaf x Poziom 22

|
28 Feb 2004 23:12 Re: M 601 SD MARCIN |
|
|
|
swietnie :) to rzuc o tym wiesc choc na priva :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2004 23:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
hohowski Poziom 2

|
08 Mar 2012 22:53 Re: M 601 SD MARCIN |
|
|
|
Widzę, że post jest stary ale może ktoś mi coś. Kupiłem taki właśnie sprzęt w stanie wizualnym wzorowym. Nagrywa przepieęknie ale ma mały problem mianowicie w tle słychać jakby coś sprzęgało się coś buczy, jakby nie było masy czy coś w tym stylu. Czy krtoś mi na ten temat jest w stanie coś poradzić, nie chcę kopać zanim ktoś nie ukierunkuje mnie od czego zacząć.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
08 Mar 2012 23:10 Re: M 601 SD MARCIN |
|
|
|
Od sprawdzenia wnętrza w poszukiwaniu objawów uszkodzenia. Może być brak masy, niepewny styk, wyschnięty elektrolit... Mamy tu urządzać totolotka?
|
|
| Back to top |
|
 |