Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home ->Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a) Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
_znak_
Level 8
Joined: 22 Aug 2007
Posts: 15
_znak_
Level 8
Post#1 01 Jul 2008 18:34  Topic author   

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)


Witam
Nie wiem czy to dobry dział będzie jak cos proszę o przeniesienie

Więc tak głośniki w kompie mi umarły(coś z subwooferem ,działa ale bardzo harczy i da sie słuchać nic )
A na nowe aktualnie mnie nie stać

Ale mam stara wieże i właśnie ją chciałbym podłączyć
problem w tym,że nie ma ona funkcji aux.Chciałbym podłączyć same kolumny o ile to możliwe.
Dołączam zdjęcia jak wyglądaj głośniki i info z tabliczki na wieży
Czy takie coś jest w ogóle możliwe?Jeśli tak to w jakis sposób to zrobić ?
porsze o napisanie tego w sposób ,,łopatologiczny,, bo tej dziedzinie to jestem totalna noga .
Co kupic ewn. jakie wtyczki itp do którego wejścia to podłączyć w kompie
Aha zasilacz w kompie to Chiftec 450W
Dzieki za pomoc

Screny
Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Proszę podać markę oraz model posiadanych urządzeń.
Regulamin p.11
Zdjęcia proszę zamieścić na serwerze obrazkowym elektrody (funkcja "Dodaj obrazek").
Informacja o zasilaczu komputera jest w tym wypadku zupełnie nie istotna :)
[Art]



Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Model wieży to Panasonic model RX-DT650 , kolumny fabrycznie dodane do wieży ale modelu nie znam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zal_pl
Level 11
Location: Skarland
Joined: 11 Jun 2008
Posts: 22
Helped: 6
zal_pl
Level 11
Post#2 02 Jul 2008 10:56Helpful post    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Nie da się podłączyć samych głośników do kompa, bo one mają za dużą moc i w kompie wzmacniacz słuchawkowy ma impedancję 32 Ω i moc ok. 600mW na kanał, a głośniki 27 Ω. Musisz poszukać w Google schematy odpowiedniego wzmaka do tych głośników albo kupić gotowy wzmacniacz za grosze na Allegro, ewentualnie jakiś działający wzmacniacz Unitry (najlepsze są) na giełdzie elektronicznej lub na złomowisku.

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piterus99
Level 43
Location: Bolesławiec/Wrocław
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9043
Helped: 1080
Post rating: 39
piterus99
Level 43
Post#3 02 Jul 2008 11:08Helpful post    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Albo na upartego kupić kasetke-adapter i włożyć do wieży. Na allegro to to 3 zł kosztuje, tyle że "drobne" zakłócenia są. Na upartego - działa.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zal_pl
Level 11
Location: Skarland
Joined: 11 Jun 2008
Posts: 22
Helped: 6
zal_pl
Level 11
Post#4 02 Jul 2008 11:19Helpful post    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


A ma gniazda chinch gdzieś na wieży podpisane ''TAPE", "CD", "MD" lub narysowany taki symbol gramofonu (sory za precyzję narysowania):

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Jeśli tak to zrób przejściówkę chinch (z dwoma wtykami) --> jack stereo (chyba wiesz jak się to robi) i podłącz do dowolnego gniazda w wieży i przełącz wieżę na tą funkcję, do którego gniazda podpiąłeś kompa.

Jeszcze raz pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

piterus99 wrote:
Na allegro to to 3 zł kosztuje, tyle że "drobne" zakłócenia są.


Ale jednak są zakłócenia i ta kasetka ma cieńkie pasmo przenoszenia oraz się szybko psuje. Lepiej jest jednak zainwestować w droższe rozwiązanie: wzmacniacz, bo wytrzyma więcej lat bezawaryjnie i ma lepsze parametry, w tym pasmo przenoszenia :D.

Pozdro.

Helpful post? + 0
Back to top
mczeslaw
Level 36
Location: Zamość
Joined: 05 Jan 2005
Posts: 2650
Helped: 337
Post rating: 35
mczeslaw
Level 36
Post#5 02 Jul 2008 12:36Helpful post    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Z tego co widze to nie wieża tylko jakiś radiomagnetofon Panasonika, być może z odłączanymi głośnikami.
Takie sprzęty nie posiadają zazwyczaj gniazd do przyłączania zewnętrznych sygnałów, to nie stara polska unitra, gdzie nawet do TARABANA 2 można było podłączyć jakiś sygnał zewnętrzny.
Więc jest tylko jedna możliwość, wpięcie się z zewnętrznym sygnałem bezpośrednia do przełącznika funkcji, tam gdzie się przełącza TUNER , TAPE no ale to wymaga już średniozaawansowanej praktyki elektronika.
W zakładzie napraw RTV sprzętu napewno to by ci zrobili prawie od ręki, ale i skasują pare dyszek.
Lepiej zakup sobie jakieś podstawowe głośniczki CREATIVA, zmieścisz się w 50 zł, a efekt będzie podobny jak z tego radiomagnetofonu.

Helpful post? + 0
Back to top
_znak_
Level 8
Joined: 22 Aug 2007
Posts: 15
_znak_
Level 8
Post#6 03 Jul 2008 18:34  Topic author   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Kupiłem cos takiego Link

Ale po podłączeniu mam dziwiek z jedej kolmny. Ogólnie wejście jest ok bo spr słuchawki.

Tak ja by był mono bo jak robie jakiś test dzwiekiu cały czas jest akt. jedna kolumna, i np jak w winampie dam aby dziwek leciał z jednej kolumny to zawsze jest z tej samej. Niezależnie czy dam w lewo czy prawo.Kolumny sa ok bo spr na zwykłej kasecie
Gdzie leży problem i jak go rozwiać?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zal_pl
Level 11
Location: Skarland
Joined: 11 Jun 2008
Posts: 22
Helped: 6
zal_pl
Level 11
Post#7 04 Jul 2008 13:21Helpful post    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Sprawdź, czy nie ma głowica w tej kasetce gdzieś nie przylutowanych lub odlutowanych kabelków ??? Bo dlatego dźwięk dochodzi z 1 kolumny. Albo lewy i prawy kanał jest zwarty (jak nie w kasetce, to bezpośrednio we wtyku mini jack i idą do głowicy 2 żyły) ??? Bo jeśli tak to kasetka jest monofoniczna; niby ma wtyk jack stereo, ale ma zwarte oba kanały.

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
_znak_
Level 8
Joined: 22 Aug 2007
Posts: 15
_znak_
Level 8
Post#8 04 Jul 2008 18:27  Topic author   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Problem w tym ze teraz i słuchawki graja na jedna słuchawke! a ogólnie sa dobre,jakies pomysły ?

A kolumny jak na wieży wybore aby działa tylko lewa to ona gra ale bardzo bardzo cicho

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gucio8878
Level 11
Location: POLSKA
Joined: 02 Mar 2008
Posts: 31
gucio8878
Level 11
Post#9 05 Jul 2008 03:58    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Jeśli ta wieża ma tuner a podejrzewam że ma to może transmiter fm ?? na allegro kupisz już od 20zł

Helpful post? + 0
Back to top
_znak_
Level 8
Joined: 22 Aug 2007
Posts: 15
_znak_
Level 8
Post#10 05 Jul 2008 10:52  Topic author   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


gucio8878 wrote:
Jeśli ta wieża ma tuner a podejrzewam że ma to może transmiter fm ?? na allegro kupisz już od 20zł


A jaki to miał by byc?

Helpful post? + 0
Back to top
zal_pl
Level 11
Location: Skarland
Joined: 11 Jun 2008
Posts: 22
Helped: 6
zal_pl
Level 11
Post#11 05 Jul 2008 13:49    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


O dość dużym zasięgu (ok. 200 m. na otwartej przestrzeni) i stereo. Jest on droższy od transmitera mono, ale lepszy.

Pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

_znak_ wrote:
Problem w tym ze teraz i słuchawki graja na jedna słuchawke!


Spaliła się końcówka mocy w jednym kanale oraz razem z nią ten sam kanał we wzmacniaczu słuchawkowym albo wylał się lub wysechł jakiś kondensator tego kanału.

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Snoopi
Level 2
Location: rzów
Joined: 02 May 2008
Posts: 2
Snoopi
Level 2
Post#12 14 Jul 2008 10:10    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


a jesli ma tak ze te głosniki sie wpina to z tego "miniwzmacniacza" z głosników komputerowych wpac tam te kabelki ? chyba nie powinno sie nic stac ze wzmacniaczem w wiezy jak bedzie wyłaczona:>

Helpful post? + 0
Back to top
basior19
Level 8
Location: łódż
Joined: 15 Jul 2008
Posts: 22
basior19
Level 8
Post#13 15 Jul 2008 21:28    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


moim zdaniem to nie problem wystarczy posiadać gniazdo chincz i wlutować odpowiednią lutownicą na wzmaka w sprzęcie , w serwisie wołaiom tylko 50 zl a na własną reke to spore ryzyko

Dodano po 4 [minuty]:

jak ja posiadałem ten sam problem to skąbinowałem sobie głośniki pc tylko z bezpiecznikie i namieisce orginalnych głosniczków podłączyłem kolumny grało bez problemu

Pisownia! Regulamin p.10.9. Pablo

Helpful post? + 0
Back to top
mkpl
Level 37
Location: Mysłowice
Joined: 11 Mar 2004
Posts: 4999
Helped: 286
Post rating: 400
mkpl
Level 37
Post#14 16 Jul 2008 12:56    

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Hmm to moze jakiś transmiter FM z alledrogo za 20zł bedziesz miał stereo i do tego bezprzewodowo

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home -> Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)
Page 1 of 1

Similar topics to głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

jak podłaczyc Subwoofer pasywny do wieży (5)
Antena do mpeg4 - Jak podłaczyc antenę bez zasilacza,czy da radę coś odebrać? (7)
Jak podłączyć głośniki komputerowe do wieży? (4)
Jak podłączyć głośniki od wieży hifi z komputerem? (3)
Jak przerobić głośniki od wieży na wejście na JACKA? (3)
Jak rozebrać głośniki z wieży SONY MHC-EC50 (14)
Jak dobrać głośniki do wieży Philips FW 750C? Jej moc to 155W. (2)
Jak podłączyć głośniki z wieży Sony RX50 do wzmacniacza Unitra PW 8010 i PC? (10)
Wieża philips p750 jak podłączyć głośniki. (6)
tv analog .,dvd wiwa,wieża technics ,odsłuch dvd na wieży,jak? (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.113 seconds