Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe ->Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a) Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
_znak_
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 15

_znak_
Poziom 6
Post#1 Post autora tematu 01 Lip 2008 18:34   

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)


Witam
Nie wiem czy to dobry dział będzie jak cos proszę o przeniesienie

Więc tak głośniki w kompie mi umarły(coś z subwooferem ,działa ale bardzo harczy i da sie słuchać nic )
A na nowe aktualnie mnie nie stać

Ale mam stara wieże i właśnie ją chciałbym podłączyć
problem w tym,że nie ma ona funkcji aux.Chciałbym podłączyć same kolumny o ile to możliwe.
Dołączam zdjęcia jak wyglądaj głośniki i info z tabliczki na wieży
Czy takie coś jest w ogóle możliwe?Jeśli tak to w jakis sposób to zrobić ?
porsze o napisanie tego w sposób ,,łopatologiczny,, bo tej dziedzinie to jestem totalna noga .
Co kupic ewn. jakie wtyczki itp do którego wejścia to podłączyć w kompie
Aha zasilacz w kompie to Chiftec 450W
Dzieki za pomoc

Screny
Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Proszę podać markę oraz model posiadanych urządzeń.
Regulamin p.11
Zdjęcia proszę zamieścić na serwerze obrazkowym elektrody (funkcja "Dodaj obrazek").
Informacja o zasilaczu komputera jest w tym wypadku zupełnie nie istotna Smile
[Art]



Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Model wieży to Panasonic model RX-DT650 , kolumny fabrycznie dodane do wieży ale modelu nie znam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zal_pl
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 22
Miasto: Skarland

zal_pl
Poziom 7
Post#2 02 Lip 2008 10:56Pomocny post   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Nie da się podłączyć samych głośników do kompa, bo one mają za dużą moc i w kompie wzmacniacz słuchawkowy ma impedancję 32 Ω i moc ok. 600mW na kanał, a głośniki 27 Ω. Musisz poszukać w Google schematy odpowiedniego wzmaka do tych głośników albo kupić gotowy wzmacniacz za grosze na Allegro, ewentualnie jakiś działający wzmacniacz Unitry (najlepsze są) na giełdzie elektronicznej lub na złomowisku.

Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9053
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

piterus99
Poziom 26
Post#3 02 Lip 2008 11:08Pomocny post   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Albo na upartego kupić kasetke-adapter i włożyć do wieży. Na allegro to to 3 zł kosztuje, tyle że "drobne" zakłócenia są. Na upartego - działa.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zal_pl
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 22
Miasto: Skarland

zal_pl
Poziom 7
Post#4 02 Lip 2008 11:19Pomocny post   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


A ma gniazda chinch gdzieś na wieży podpisane ''TAPE", "CD", "MD" lub narysowany taki symbol gramofonu (sory za precyzję narysowania):

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Jeśli tak to zrób przejściówkę chinch (z dwoma wtykami) --> jack stereo (chyba wiesz jak się to robi) i podłącz do dowolnego gniazda w wieży i przełącz wieżę na tą funkcję, do którego gniazda podpiąłeś kompa.

Jeszcze raz pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

piterus99 napisał:
Na allegro to to 3 zł kosztuje, tyle że "drobne" zakłócenia są.


Ale jednak są zakłócenia i ta kasetka ma cieńkie pasmo przenoszenia oraz się szybko psuje. Lepiej jest jednak zainwestować w droższe rozwiązanie: wzmacniacz, bo wytrzyma więcej lat bezawaryjnie i ma lepsze parametry, w tym pasmo przenoszenia Very Happy.

Pozdro.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mczeslaw
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 2650
Miasto: Zamość

mczeslaw
Poziom 23
Post#5 02 Lip 2008 12:36Pomocny post   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Z tego co widze to nie wieża tylko jakiś radiomagnetofon Panasonika, być może z odłączanymi głośnikami.
Takie sprzęty nie posiadają zazwyczaj gniazd do przyłączania zewnętrznych sygnałów, to nie stara polska unitra, gdzie nawet do TARABANA 2 można było podłączyć jakiś sygnał zewnętrzny.
Więc jest tylko jedna możliwość, wpięcie się z zewnętrznym sygnałem bezpośrednia do przełącznika funkcji, tam gdzie się przełącza TUNER , TAPE no ale to wymaga już średniozaawansowanej praktyki elektronika.
W zakładzie napraw RTV sprzętu napewno to by ci zrobili prawie od ręki, ale i skasują pare dyszek.
Lepiej zakup sobie jakieś podstawowe głośniczki CREATIVA, zmieścisz się w 50 zł, a efekt będzie podobny jak z tego radiomagnetofonu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_znak_
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 15

_znak_
Poziom 6
Post#6 Post autora tematu 03 Lip 2008 18:34   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Kupiłem cos takiego Link

Ale po podłączeniu mam dziwiek z jedej kolmny. Ogólnie wejście jest ok bo spr słuchawki.

Tak ja by był mono bo jak robie jakiś test dzwiekiu cały czas jest akt. jedna kolumna, i np jak w winampie dam aby dziwek leciał z jednej kolumny to zawsze jest z tej samej. Niezależnie czy dam w lewo czy prawo.Kolumny sa ok bo spr na zwykłej kasecie
Gdzie leży problem i jak go rozwiać?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zal_pl
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 22
Miasto: Skarland

zal_pl
Poziom 7
Post#7 04 Lip 2008 13:21Pomocny post   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Sprawdź, czy nie ma głowica w tej kasetce gdzieś nie przylutowanych lub odlutowanych kabelków ??? Bo dlatego dźwięk dochodzi z 1 kolumny. Albo lewy i prawy kanał jest zwarty (jak nie w kasetce, to bezpośrednio we wtyku mini jack i idą do głowicy 2 żyły) ??? Bo jeśli tak to kasetka jest monofoniczna; niby ma wtyk jack stereo, ale ma zwarte oba kanały.

Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_znak_
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 15

_znak_
Poziom 6
Post#8 Post autora tematu 04 Lip 2008 18:27   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Problem w tym ze teraz i słuchawki graja na jedna słuchawke! a ogólnie sa dobre,jakies pomysły ?

A kolumny jak na wieży wybore aby działa tylko lewa to ona gra ale bardzo bardzo cicho

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gucio8878
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 31
Miasto: POLSKA

gucio8878
Poziom 8
Post#9 05 Lip 2008 03:58   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Jeśli ta wieża ma tuner a podejrzewam że ma to może transmiter fm ?? na allegro kupisz już od 20zł

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_znak_
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 15

_znak_
Poziom 6
Post#10 Post autora tematu 05 Lip 2008 10:52   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


gucio8878 napisał:
Jeśli ta wieża ma tuner a podejrzewam że ma to może transmiter fm ?? na allegro kupisz już od 20zł


A jaki to miał by byc?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zal_pl
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 22
Miasto: Skarland

zal_pl
Poziom 7
Post#11 05 Lip 2008 13:49   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


O dość dużym zasięgu (ok. 200 m. na otwartej przestrzeni) i stereo. Jest on droższy od transmitera mono, ale lepszy.

Pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

_znak_ napisał:
Problem w tym ze teraz i słuchawki graja na jedna słuchawke!


Spaliła się końcówka mocy w jednym kanale oraz razem z nią ten sam kanał we wzmacniaczu słuchawkowym albo wylał się lub wysechł jakiś kondensator tego kanału.

Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Snoopi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 2
Miasto: rzów

Snoopi
Poziom 2
Post#12 14 Lip 2008 10:10   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


a jesli ma tak ze te głosniki sie wpina to z tego "miniwzmacniacza" z głosników komputerowych wpac tam te kabelki ? chyba nie powinno sie nic stac ze wzmacniaczem w wiezy jak bedzie wyłaczona:>

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
basior19
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 22
Miasto: łódż

basior19
Poziom 7
Post#13 15 Lip 2008 21:28   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


moim zdaniem to nie problem wystarczy posiadać gniazdo chincz i wlutować odpowiednią lutownicą na wzmaka w sprzęcie , w serwisie wołaiom tylko 50 zl a na własną reke to spore ryzyko

Dodano po 4 [minuty]:

jak ja posiadałem ten sam problem to skąbinowałem sobie głośniki pc tylko z bezpiecznikie i namieisce orginalnych głosniczków podłączyłem kolumny grało bez problemu

Pisownia! Regulamin p.10.9. Pablo

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mkpl
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 4641
Miasto: Mysłowice

mkpl
Poziom 24
Post#14 16 Lip 2008 12:56   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Hmm to moze jakiś transmiter FM z alledrogo za 20zł bedziesz miał stereo i do tego bezprzewodowo

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak podłaczyc Subwoofer pasywny do wieży (5)
Antena do mpeg4 - Jak podłaczyc antenę bez zasilacza,czy da radę coś odebrać? (7)
Jak podłączyć głośniki komputerowe do wieży? (4)
Jak podłączyć głośniki od wieży hifi z komputerem? (3)
Jak przerobić głośniki od wieży na wejście na JACKA? (3)
Jak rozebrać głośniki z wieży SONY MHC-EC50 (14)
Jak dobrać głośniki do wieży Philips FW 750C? Jej moc to 155W. (2)
Jak podłączyć głośniki z wieży Sony RX50 do wzmacniacza Unitra PW 8010 i PC? (10)
Wieża philips p750 jak podłączyć głośniki. (6)
tv analog .,dvd wiwa,wieża technics ,odsłuch dvd na wieży,jak? (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS