Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)
Autor
Wiadomość
_znak_
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 15

Post#1 Post autora tematu 01 Lip 2008 18:34   

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)


Witam
Nie wiem czy to dobry dział będzie jak cos proszę o przeniesienie

Więc tak głośniki w kompie mi umarły(coś z subwooferem ,działa ale bardzo harczy i da sie słuchać nic )
A na nowe aktualnie mnie nie stać

Ale mam stara wieże i właśnie ją chciałbym podłączyć
problem w tym,że nie ma ona funkcji aux.Chciałbym podłączyć same kolumny o ile to możliwe.
Dołączam zdjęcia jak wyglądaj głośniki i info z tabliczki na wieży
Czy takie coś jest w ogóle możliwe?Jeśli tak to w jakis sposób to zrobić ?
porsze o napisanie tego w sposób ,,łopatologiczny,, bo tej dziedzinie to jestem totalna noga .
Co kupic ewn. jakie wtyczki itp do którego wejścia to podłączyć w kompie
Aha zasilacz w kompie to Chiftec 450W
Dzieki za pomoc

Screny
Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Proszę podać markę oraz model posiadanych urządzeń.
Regulamin p.11
Zdjęcia proszę zamieścić na serwerze obrazkowym elektrody (funkcja "Dodaj obrazek").
Informacja o zasilaczu komputera jest w tym wypadku zupełnie nie istotna :)
[Art]



Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Model wieży to Panasonic model RX-DT650 , kolumny fabrycznie dodane do wieży ale modelu nie znam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lip 2008 18:34   





Powrót do góry
   
zal_pl
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 22
Miasto: Skarland

Post#2 02 Lip 2008 10:56pomocny post - solucja   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Nie da się podłączyć samych głośników do kompa, bo one mają za dużą moc i w kompie wzmacniacz słuchawkowy ma impedancję 32 Ω i moc ok. 600mW na kanał, a głośniki 27 Ω. Musisz poszukać w Google schematy odpowiedniego wzmaka do tych głośników albo kupić gotowy wzmacniacz za grosze na Allegro, ewentualnie jakiś działający wzmacniacz Unitry (najlepsze są) na giełdzie elektronicznej lub na złomowisku.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#3 02 Lip 2008 11:08pomocny post - solucja   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Albo na upartego kupić kasetke-adapter i włożyć do wieży. Na allegro to to 3 zł kosztuje, tyle że "drobne" zakłócenia są. Na upartego - działa.
Powrót do góry
   
zal_pl
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 22
Miasto: Skarland

Post#4 02 Lip 2008 11:19pomocny post - solucja   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


A ma gniazda chinch gdzieś na wieży podpisane ''TAPE", "CD", "MD" lub narysowany taki symbol gramofonu (sory za precyzję narysowania):

Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)

Jeśli tak to zrób przejściówkę chinch (z dwoma wtykami) --> jack stereo (chyba wiesz jak się to robi) i podłącz do dowolnego gniazda w wieży i przełącz wieżę na tą funkcję, do którego gniazda podpiąłeś kompa.

Jeszcze raz pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

piterus99 napisał:
Na allegro to to 3 zł kosztuje, tyle że "drobne" zakłócenia są.


Ale jednak są zakłócenia i ta kasetka ma cieńkie pasmo przenoszenia oraz się szybko psuje. Lepiej jest jednak zainwestować w droższe rozwiązanie: wzmacniacz, bo wytrzyma więcej lat bezawaryjnie i ma lepsze parametry, w tym pasmo przenoszenia :D.

Pozdro.
Powrót do góry
   
mczeslaw
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 2675
Miasto: Zamość

Post#5 02 Lip 2008 12:36pomocny post - solucja   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Z tego co widze to nie wieża tylko jakiś radiomagnetofon Panasonika, być może z odłączanymi głośnikami.
Takie sprzęty nie posiadają zazwyczaj gniazd do przyłączania zewnętrznych sygnałów, to nie stara polska unitra, gdzie nawet do TARABANA 2 można było podłączyć jakiś sygnał zewnętrzny.
Więc jest tylko jedna możliwość, wpięcie się z zewnętrznym sygnałem bezpośrednia do przełącznika funkcji, tam gdzie się przełącza TUNER , TAPE no ale to wymaga już średniozaawansowanej praktyki elektronika.
W zakładzie napraw RTV sprzętu napewno to by ci zrobili prawie od ręki, ale i skasują pare dyszek.
Lepiej zakup sobie jakieś podstawowe głośniczki CREATIVA, zmieścisz się w 50 zł, a efekt będzie podobny jak z tego radiomagnetofonu.
Powrót do góry
   
_znak_
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 15

Post#6 Post autora tematu 03 Lip 2008 18:34   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Kupiłem cos takiego Link

Ale po podłączeniu mam dziwiek z jedej kolmny. Ogólnie wejście jest ok bo spr słuchawki.

Tak ja by był mono bo jak robie jakiś test dzwiekiu cały czas jest akt. jedna kolumna, i np jak w winampie dam aby dziwek leciał z jednej kolumny to zawsze jest z tej samej. Niezależnie czy dam w lewo czy prawo.Kolumny sa ok bo spr na zwykłej kasecie
Gdzie leży problem i jak go rozwiać?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lip 2008 18:34   





Powrót do góry
   
zal_pl
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 22
Miasto: Skarland

Post#7 04 Lip 2008 13:21pomocny post - solucja   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Sprawdź, czy nie ma głowica w tej kasetce gdzieś nie przylutowanych lub odlutowanych kabelków ??? Bo dlatego dźwięk dochodzi z 1 kolumny. Albo lewy i prawy kanał jest zwarty (jak nie w kasetce, to bezpośrednio we wtyku mini jack i idą do głowicy 2 żyły) ??? Bo jeśli tak to kasetka jest monofoniczna; niby ma wtyk jack stereo, ale ma zwarte oba kanały.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
_znak_
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 15

Post#8 Post autora tematu 04 Lip 2008 18:27   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Problem w tym ze teraz i słuchawki graja na jedna słuchawke! a ogólnie sa dobre,jakies pomysły ?

A kolumny jak na wieży wybore aby działa tylko lewa to ona gra ale bardzo bardzo cicho
Powrót do góry
   
gucio8878
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 31
Miasto: POLSKA

Post#9 05 Lip 2008 03:58   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Jeśli ta wieża ma tuner a podejrzewam że ma to może transmiter fm ?? na allegro kupisz już od 20zł
Powrót do góry
   
_znak_
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 15

Post#10 Post autora tematu 05 Lip 2008 10:52   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


gucio8878 napisał:
Jeśli ta wieża ma tuner a podejrzewam że ma to może transmiter fm ?? na allegro kupisz już od 20zł


A jaki to miał by byc?
Powrót do góry
   
zal_pl
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 22
Miasto: Skarland

Post#11 05 Lip 2008 13:49   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


O dość dużym zasięgu (ok. 200 m. na otwartej przestrzeni) i stereo. Jest on droższy od transmitera mono, ale lepszy.

Pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

_znak_ napisał:
Problem w tym ze teraz i słuchawki graja na jedna słuchawke!


Spaliła się końcówka mocy w jednym kanale oraz razem z nią ten sam kanał we wzmacniaczu słuchawkowym albo wylał się lub wysechł jakiś kondensator tego kanału.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Snoopi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 2
Miasto: rzów

Post#12 14 Lip 2008 10:10   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


a jesli ma tak ze te głosniki sie wpina to z tego "miniwzmacniacza" z głosników komputerowych wpac tam te kabelki ? chyba nie powinno sie nic stac ze wzmacniaczem w wiezy jak bedzie wyłaczona:>
Powrót do góry
   
basior19
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 22
Miasto: łódż

Post#13 15 Lip 2008 21:28   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


moim zdaniem to nie problem wystarczy posiadać gniazdo chincz i wlutować odpowiednią lutownicą na wzmaka w sprzęcie , w serwisie wołaiom tylko 50 zl a na własną reke to spore ryzyko

Dodano po 4 [minuty]:

jak ja posiadałem ten sam problem to skąbinowałem sobie głośniki pc tylko z bezpiecznikie i namieisce orginalnych głosniczków podłączyłem kolumny grało bez problemu

Pisownia! Regulamin p.10.9. Pablo
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lip 2008 21:28   





Powrót do góry
   
mkpl
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 4401
Miasto: Mysłowice

Post#14 16 Lip 2008 12:56   

Re: Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-


Hmm to moze jakiś transmiter FM z alledrogo za 20zł bedziesz miał stereo i do tego bezprzewodowo
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Głośniki z wieży do kompa ,jak podłaczyc (wieża bez aux-a)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wieża philips p750 jak podłączyć głośniki. (6)
Jak dobrać głośniki do wieży Philips FW 750C? Jej moc to 155W. (2)
Jak rozebrać głośniki z wieży SONY MHC-EC50 (14)
Jak przerobić głośniki od wieży na wejście na JACKA? (3)
Jak podłączyć głośniki od wieży hifi z komputerem? (3)
Jak podłączyć głośniki komputerowe do wieży? (4)
Antena do mpeg4 - Jak podłaczyc antenę bez zasilacza,czy da radę coś odebrać? (7)
jak podłaczyc Subwoofer pasywny do wieży (5)
tv analog .,dvd wiwa,wieża technics ,odsłuch dvd na wieży,jak? (2)
Telewizor Samsung LE26B350- podłączenie do wieży AUX (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS