FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

końcówka mocy made by arek (holton 400)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> końcówka mocy made by arek (holton 400)
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#91 17 Oct 2008 11:58   

Re: końcówka mocy made by arek (holton 400)

joy_pl wrote:
Prawdziwe waty hehe :) Nie istnieje cos takiego.
Powiedz mi jak jest różnica realna między 350 a 280 W? (Prawie żadna ok. 1dB, nie zauważalna dla zwykłego śmiertelnika.)

Sory nie mogłem się powstrzymac od komentarza.
Ostatnio dyskutowałem na ten tema z Irkiem z DIYAUDIO.

Przeciętny śmiertelnik nie odróżni 1dB ale....

Jak wyżej napisano - w konstrukcjach Unitry dawano 2x większe trafo - dlaczego ?
Trafa EI miały inną charakterystykę i dlatego że podane parametry sprzętu BYŁY WERYFIKOWANE przez różnego rodzaju urzędy.
Wtedy sprzęt faktycznie miał takie parametry jakie podawał producent.

Obecnie zakłada się 70% max wykorzystanie parametrów danego urządzenia.
Z założenia w celu oszczędności takie praktyki są stosowane.

Owszem chwilowe przeciążenia trafa dadzą efekcie większą moc ale.... to niema nic wspólnego z rzeczywistą długotrwałą mocą przy zniekształceniach 0,1%.

Wracając do wypowiedzi joy_pl - przy założeniu że grając na imprezie rzeczywiste zapotrzebowanie mocy nie będzie większe niż moc trafa to założenie o dawaniu 1:1 można by uzasadnic - tak niestety się teraz projektuje ( choc ja uważam to za oszustwo ).

Problemy zaczynają się jak mamy mocne zestawy a moc wzmacniacza jest nieco za mała.
I tak gdyby wzmacniacz miał rzeczywistą moc - pewnie by starczyło .

I tu już różnica 350W a 250W to dużo.

Sory kolego w tym przypadku jak kupuję kilo cukru to chcę mie kilo cukru.
Jak kupuję wzmacniacz 1KW RMS to chcę 1KW RMS pracy ciągłej a tego bez odpowiednio mocnego zasilacza się nie da uzyskac.

To tylko producenci nas przyzwyczaili że nie "odkręcamy" potencjometrów na max. tylko na 50-70% skali.
Więcej się nie da bo coś charczy, lub się wzbudza.

Dobrą analogią jest samochód - jak jest napisane że samochód ma max prędkośc to 150km/h to ma tyle osiagac.
To że z założenia tyle nie jeździmy - co to kogo obchodzi - czasami trafi się taki gośc jak ja który tyle jeździ i oczekuję że samochód będzie dobrze się sprawował przy takich prędkościach .

Osobiście mam sąsiada który jak przychodzi lato wyciąga sprzęt estradowy z garażu i robi przymusowe koncerty wszystkim dookoła - on żyłuje wzmacniacze na max.
Udało mu się juz kilka zabic - dlaczego? Bo projektanci założyli że nikt nie będzie ich używał na max.
Takich ludzi jak mój sąsiad jest więcej -przez co aby osiagac moce 200W RMS zamiast kupic wzmacniacz 200W RMS trzeba kupic 400W RMS - bo producenci oszczędzają.

Wracając do głównego wątku - jeśli autor nie będzie wykorzystywał pełej mocy to wystarczy takie trafo jakie ma.
Jak chce pracowac blisko max to przydało by się większe trafo.

Konkluzja jest taka:
-stabilna praca wzmacniacza w pełnym zakresie mocy = mocny zasilacz
-praca poniżej max. mocy + ograniczenie budżetu = słabszy zasilacz
Back to top

joy_pl
Poziom 23
Poziom 23

Post#92 17 Oct 2008 18:20   

No musze się zgodzić z podanym przez ciebie przykładem ale…
Ale nie można tez przesadzić z mocą transformatora zbyt sztywny zasilacz wraz ze wzmacniaczem bez limitera może spowodować łatwe uszkodzenie kolumn właśnie w takich przypadkach jak podałeś. Czyli przy pełnej mocy. Na granicy swojej max mocy (wyznaczonej przez napięcie zasilania i nominalne obciążenie) wzmacniacz bardzo łatwo wchodzi w przester... a tego nie lubi żaden głośnik. ;) aby zapobiec takim sytuacją daje się większe wzmacniacze niż moc kolumn oczywiście wzmacniacze nie chodzą wtedy na swojej pełnej mocy...
No i tu można by zatoczyć koło producenci o tym wiedzą i robią tak jak napisałeś…

Aaa… mimo, że od zasilacza zależy najwięcej, nie jest to jedyny element wzmacniacza trzeba o tym pamiętać…
Back to top

mariusz.o
Poziom 16
Poziom 16

Post#93 18 Oct 2008 11:52   

Najprostszy przykład zajrzyj do DAP'a 2*500 i do Hollywoda (czy jakoś tam) 2*500.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> końcówka mocy made by arek (holton 400)
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 4 of 4 Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Similar topics
hexfet / holton 400 (800W/8R w mostku ) (22)
Kompletna końcówka 300W do samochodu - made by Fobos (12)
Wzmacniacz Holton 2*400 W (10)
Końcówka mocy Holton 2x400W + preamp + bonus (22)
Końcówka mocy holton, Układ zabezpieczeń AL-24 z Altrona (44)
Końcówka mocy holton 400 na sharpie 7700 (65)
Końcówka mocy holton 400 na bipolarach made by arek59 (94)
Subwoofer - Holton 400 - Tonsil GDN 30/120/1 (68)
Aktywny subwoofer na SwansSpeaker HiVi SP10 + Holton 400 (70)
Holton 400 gotowy zestaw, 2 głośniki STX GDN 30-100-8-SC. (8)

Page generation time: 0.654 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed