FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

końcówka mocy made by arek (holton 400)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> końcówka mocy made by arek (holton 400)
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 01 Jul 2008 23:34   

Witam. Chciałem sie pochwalić moją nową konstrukcją którą wykonałem wciągu wolnych chwili. Jest to wzmacniacz estradowy do nagłaśniania małych i średnich imprez, a także do domu do cichego słuchania.
konstrukcja wzmacniacza i wykonanie wzmacniacza.
Wzmacniacz jest zrobiony na popularnych holtonach 400.
Zasilacz;
Kondensatory w zasilaczu są ze sharpa 7700, więc na filtrację wystarcza 4 sztuki bo tyle miałem, mają 10000uf/75V każda i na styk starczają do tego napięcia.
Mostek gretza to 50A/1kV.
Transformator to indel 600VA/2*55V kupiony za jedyne 80zł w doskonałym stanie. W spoczynku napięcie na transformatorze wynosi 2*62V AC, po odfiltrowaniu mam zwykle 2*76V DC bez obciązenia.
Najgorsze okazało sie obliczenie jakie zwykle sie stosuje napięcie transformatora mnożąc przez 1,41 co mi wyszło ponad 90V DC w spoczynku ale to obliczenie jest nierealne.
Kable to zwykła plecionka beztlenowa 1,5mm, spokojnie wystarczają do tych obciązeń 6A.
Chłodzenie;
Radiatory są o wymiarach 27cm na 12,5cm i żebra 3,5cm. Spokojnie wystarczają do chłodzenia wzmacniacza na imprezach przy kolumnach 8R, przy 4R to raczej wentylatorki by pasowało zamocować ale na dworze w cieniu czy plenerku nie ma potrzeby bo wiaterek schłodzi.
Obudowa i pokrywka pochodzi z innego wzmacniacza ale musiałem silnie przerabiać i dopasować odpowiednio radiatory, otwory.
Szacowane moce uzyskiwane z tej końcówki mocy;
2*400W RMS/4R przy większych zniekształceniach i to w porywach
2*230W RMS/8R -II-
Moc normalna to 2*300W RMS/4R i 2*200W RMS/8R.
Pobór z sieci w impulsach dochodzi ok 1kW, widać nawet jak żarówki z sieci przygasają w rytm basu.
Kosztorys;
obudowa-30zł
radiatory-80zł
kondensatory 10mf/75V 4 sztuki-20zł
holtony 300zł
transformator-100zł
Ceny są podane z przesyłkami. Powiem ze zamknołem się w 500zł bo część miałem w chacie.
Napędzam nim kolumny basowe beymy 250W RMS/8R oraz do nich własnorobione nastawki na głośnikach STX.
Wrazenia odsłuchowe;
Wzmacniacz gra bardzo ładnie, czysto, nie szumi, nie buczy. Wszystko jest ok, zalezy też jakie elementy stosujemy. Wg moich zestawów glośnikwych gra ładnie. Na imprezy jest w sam raz. Całe pasmo jest gość dobre słyszalne tylko jak stosuje mikser, chyba dlatego ze padnosi ampulide sygnału. Bas jest potęzny i czysty. Zalezy to wszystko od ustawień prądu spoczynkowego.
Ustawianie prądu spoczynkowego
Na początku miałem ustawione na 0mA, wszystko było ok i sie nie grzało tylko przy wiekszej mocy on sie dławił i były większe wychylenia membramy. Potem ustawiłem na 500mA, dzwięk był dużo lepszy i bardziej miętki ale zaniepokoiło mnie to ze w stanie spoczynku były gość ciepłe radiatory. Zmieniłem na 200mA i mi sie wydaje ze ta wartość jest optymalna, nic nie mam do tego zastrzeżeń.
Podczas włączonego wzmacniacza nie wolno dotykać nic na płytce nawet zeby sprawdzić jak sie grzeją np sterujące bo naprawde można uszkodzić wzmacniacz wzbudzając. Nalezy przed sprawdzeniem wyłączyć wzmacniacz i rozładować kondensatory.
Co z resztą montarzu i uruchamiania nie było problemów. Wcześniej posiadałem końcówke mocy na sharpie 7700 też była w forum ale sprzedałem już po częsciach. Też było cacy ale posiadało kilka niedosiągnięć co postanowiłem poprawić w tym projekcie.
Części były zamawiane;
radiatory - piekarz
kondensatorki, tranzystory byly zamawiane w TME
tranzystory mocy i rezystory w cybortechu
reszte braków w eltexco.
Wzmacniacz nie posiada zabezpieczeń ale gwarantują odpowiednie bezpieczniki. W zime mam zamiar dorobić mu wszystkiego typu zabezpieczenia które zostaną zmontowane pod szyną transformatora.
Myśle że już wszystko, zapraszam do komentowania.

Back to top

sheeeep
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 02 Jul 2008 01:27   

Re: końcówka mocy made by arek (holton 400)

Ładna konstrukcja...

Quote:
Moc normalna to 2*300W RMS/4R i 2*200W RMS/8R.
Pobór z sieci w impulsach dochodzi ok 1kW, widać nawet jak żarówki z sieci przygasają w rytm basu.

Wyjaśnij mi ten pobór mocy 1kW, jak to zmierzyłeś?

A jak żarówki przygasają to problemy z instalacją :)
Back to top

juarez89
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 02 Jul 2008 07:00   

Niezła konstrukcja ale jedno zastrzeżenie mam. Trafo 600VA na wzmacniacz 2x400W? To za mało a toroidy nie lubią być przeciążane. A sam bede składał taki do aktywnego suba :P I do jednego wzmaka to ja bede miał trafo około 700VA.
Back to top

andrzejek23
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 02 Jul 2008 07:10   

Konstrukcja dość ciekawa, ale ja się czepię estetyki panela frontowego - koszmar! Zrób z tym coś, bo mieszasz język polski z angielskim i wszędzie gdzie się da podpisujesz "Made by Arek" - włączając trafo i nadstawki na STX-ach. Acha! No i ten obrzydliwy wyłącznik ze starego odkurzacza :D
Back to top

k.marcin
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 02 Jul 2008 07:16   

andrzejek23 wrote:
Konstrukcja dość ciekawa, ale ja się czepię estetyki panela frontowego - koszmar! Zrób z tym coś, bo mieszasz język polski z angielskim i wszędzie gdzie się da podpisujesz "Made by Arek" - włączając trafo i nadstawki na STX-ach. Acha! No i ten obrzydliwy wyłącznik ze starego odkurzacza :D

he he he no kolega ma troche racji
ale mysle ze to ma greac a nie wygladać .. estetyka rzecz gustu, mi sie podoba 5/6
Back to top

kortyleski
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 02 Jul 2008 08:08   

Ano - ten wyłącznik, czy brzydki to nie wiem, mi się podoba - taki ładny czerwony, ale ile włączeń/udarów prądowych tego trafa on wytrzyma?
klasycznym błędem jest poziome umiejscowienie żeber radiatora...utrudnia naturalną cyrkulację powietrza.
Ostatnie czego się czepię to kiepskiej jakości gniazdo sygnałowe, w sprzęcie estradowym ma to znaczenie.
Reszta ładnie zrobiona - mi się podoba
Back to top

pan_deejay
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 02 Jul 2008 08:17   

Czesc.Ja tez sie "przyczepie" do wlacznika - czy aby wytrzyma takie prady ?
I jeszcze jedno: nie widze ukladu miekkiego startu,jak przy takiej pojemnosci filtra i trafie toroidalnym udaje ci sie wlaczyc wzmacniacz nie wywalajac bezpiecznikow na "sieci"?
To sa pytania :-)

Pozdrawiam

P.S. : Przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych
Back to top

arek59
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 Post from the author of the topic 02 Jul 2008 08:29   

Postaram sie odpowiedzieć na pytania i odpowiedzi.
Co do włącznika to jest polski włącznik i wytrzymuje 10A, mi sie podoba.
sheeeep pobór mieżyłem porównując z innymi urzędzeniami, takich jak grzałka, mikrofalówka, piekarnik. Jest to podana moc szacowana. Transformatora toriodalnego można wycisnąć więcej niż jest zlecana, doskonale wytrzymuje chwilowe przeciązenia. Przecież pisze ze moc 2*400W jest w porywach a nie jakiś sinus. Kondensatory potrafią dożucać tą energie. Wielkiej róznicy mocy i zniekształceń nie czuć jak stosuje dwa oddzielne transformatory po 600W, a jeden 600W.
kortyleski Wiem ze błędem jest umieszczenie radiatora ale takie jedyne pasowały pod obudowe. Powiem ze spokojnie starczają by schłodzić holtony. Gniazdo sygnałowe jest wystarczające, nie musi być to jakiś profesjonalny ale wszystko działa jak nalezy.
andrzejek23 Podpisuje sie made by arek bo to wykonałem i chcę sie chwalić ze mam wykonany przez siebie. Panel przedni będzie poprawiony jak kolega przyjedzie z wakacji to wydrukujemy napisy polskie, ponieważ przednia blacha pochodzi z innego wzmacniacza.
juarez89 Trafko do wzmaka na suba spokojnie starczy z 450-500VA.
pan-dejeay Bezpieczników nie wywala z sieci bo mam drucikiem zaprawione, czyli kawałkiem cyny. Bezpiecznik po stronie pierwotnej trafa jest 6A o opóznionym działaniu. Co do zabezpieczeń wykonam w zimę bo będzie więcej czasu. Narazie skuteczne są bezpieczniki.
Ten wzmacniacz ma grać a nie wyglądać, na imprezie nikt nie patrzy. Najważniejsze że dobrze gra i se radzi.
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 02 Jul 2008 08:48   

Możesz podać model i wymiary obudowy?
Back to top

czorny30
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 02 Jul 2008 09:15   

Można by było prosić o schemat tego wzmaka?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jul 2008 09:15   

Back to top

bf199
Poziom 18
Poziom 18

Post#11 02 Jul 2008 09:30   

a może jakiś przedwzmacniacz???? o wiele lepsza była by wtedy konstrukcja:)
Back to top

arek59
Poziom 21
Poziom 21

Post#12 Post from the author of the topic 02 Jul 2008 09:51   

Przedwzmacniacz jest z miksera zrobiony. Schematów holtona jest bardzo dużo w necie. Obudowa pochodzi ze wzmacniacza PA 200. Końcówka mocy nie może mieć przedwzmacniacza to jak by miał to raczej by był powermikser.
Back to top

hal7
Poziom 12
Poziom 12

Post#13 02 Jul 2008 10:09   

Quote:
Transformator to indel 600VA/2*55V kupiony za jedyne 80zł w doskonałym stanie. W spoczynku napięcie na transformatorze wynosi 2*62V AC, po odfiltrowaniu mam zwykle 2*76V DC bez obciązenia.
Najgorsze okazało sie obliczenie jakie zwykle sie stosuje napięcie transformatora mnożąc przez 1,41 co mi wyszło ponad 90V DC w spoczynku ale to obliczenie jest nierealne.

W jaki sposób obliczyłeś to "ponad 90V DC" ?
Back to top

lord_blaha
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 02 Jul 2008 11:24   

Wychodzi 87,42V- szczegół.
Ale co do tego:
arek59 wrote:
Bezpieczników nie wywala z sieci bo mam drucikiem zaprawione, czyli kawałkiem cyny.
to wydaje mi się to raczej mało bezpieczne...
Back to top

piorun7890
Poziom 16
Poziom 16

Post#15 02 Jul 2008 11:31   

Mógłby Pan udostępnić PCB Holtona 400 , lub ewentualnie wskazać gdzie się znajduje ,ponieważ nigdzie nie mogę tego znaleźć.
Back to top

hal7
Poziom 12
Poziom 12

Post#16 02 Jul 2008 11:37   

Quote:

Może się czepiam, ale w dalszym ciągu chyba szwankuje mi excel... jak policzyliście takie wartości?
Back to top

11111olo
Poziom 24
Poziom 24

Post#17 02 Jul 2008 11:39   

juarez89 wrote:
Niezła konstrukcja ale jedno zastrzeżenie mam. Trafo 600VA na wzmacniacz 2x400W? To za mało a toroidy nie lubią być przeciążane. A sam bede składał taki do aktywnego suba :P I do jednego wzmaka to ja bede miał trafo około 700VA.

Z żadnego wzmacniacza nie da rady wyciągnąć tyle ile jest na nim napisane. Jeśli na wejściu dalibyśmy sinusoidę to na wyjściu otrzymamy maksymalnie 0.707... mocy maksymalnej wzmacniacza. Czyli dwa kanały po 400W potrzebują ok 70% teoretycznej mocy maksymalnej, czyli 600W w zupełności wystarczy :D
Back to top

Ryski
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 02 Jul 2008 12:35   

hal7 wrote:
Quote:

Może się czepiam, ale w dalszym ciągu chyba szwankuje mi excel... jak policzyliście takie wartości?

55V * 1,41 = 77,55V
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jul 2008 12:35   

Back to top

sheeeep
Poziom 20
Poziom 20

Post#19 02 Jul 2008 13:34   

Quote:
sheeeep pobór mieżyłem porównując z innymi urzędzeniami, takich jak grzałka, mikrofalówka, piekarnik. Jest to podana moc szacowana. Transformatora toriodalnego można wycisnąć więcej niż jest zlecana, doskonale wytrzymuje chwilowe przeciązenia. Przecież pisze ze moc 2*400W jest w porywach a nie jakiś sinus. Kondensatory potrafią dożucać tą energie. Wielkiej róznicy mocy i zniekształceń nie czuć jak stosuje dwa oddzielne transformatory po 600W, a jeden 600W.

Czyli włączałeś mikrofalówkę i patrzałeś jak światło przygasa :D?
Tak, z dobrego toroida idzie wycisnąć więcej. Ale też do pewnego momentu.

Quote:
juarez89 napisał:
Niezła konstrukcja ale jedno zastrzeżenie mam. Trafo 600VA na wzmacniacz 2x400W? To za mało a toroidy nie lubią być przeciążane. A sam bede składał taki do aktywnego suba Razz I do jednego wzmaka to ja bede miał trafo około 700VA.

Quote:

Z żadnego wzmacniacza nie da rady wyciągnąć tyle ile jest na nim napisane. Jeśli na wejściu dalibyśmy sinusoidę to na wyjściu otrzymamy maksymalnie 0.707... mocy maksymalnej wzmacniacza. Czyli dwa kanały po 400W potrzebują ok 70% teoretycznej mocy maksymalnej, czyli 600W w zupełności wystarczy Very Happy

Z każdego dobrego wzmacniacza da się wyciągnąć tyle ile jest na nim napisane, pod warunkiem że słuchamy fali prostokątnej :D
Przy sin, jest dokładnie tak jak piszesz.
Dlatego też firmy produkujące wzmacniacze estradowe dają trafa 200VA na 200W wzmacniacza, Musi to być stosunkowo sztywne trafo, bo przy dużych wysterowaniach ono troszeczkę jest wyżyłowane.

pozdrawiam
Back to top

Fsoliebhaber
Poziom 15
Poziom 15

Post#20 02 Jul 2008 14:05   

arek59 wrote:
Bezpieczników nie wywala z sieci bo mam drucikiem zaprawione, czyli kawałkiem cyny.

Nie przyznawaj się do tego publicznie...
Back to top

Uszol 1990
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 02 Jul 2008 14:20   

końcówka fajna ;) lecz nie podobają mi sie napisy...
zmienisz i będzie ok ;) w środku porządek :]
pozdrawiam
Back to top

11111olo
Poziom 24
Poziom 24

Post#22 02 Jul 2008 16:04   

Quote:

Z każdego dobrego wzmacniacza da się wyciągnąć tyle ile jest na nim napisane, pod warunkiem że słuchamy fali prostokątnej :D

pozdrawiam

Fala prostokątna jest czymś abstrakcyjnym (sinusoida też) w normalnej muzyce. W przypadku elektronicznej jest trochę inaczej ale to też nie jest prostokąt :D
Back to top

joy_pl
Poziom 23
Poziom 23

Post#23 02 Jul 2008 17:48   

Zawsze moc, jaką się podaje we wzmacniaczach jest tylko przybliżona (za dużo zmiennych).
Moc mierzy się w sztucznych warunkach, więc ni jak ma się to do rzeczywistości.
Poza tym, co to za różnica 400W czy 450W żaden zdrowy człowiek nie usłyszy różnicy w głośności.
Back to top

arek59
Poziom 21
Poziom 21

Post#24 Post from the author of the topic 02 Jul 2008 17:53   

Policzyłem napięcie w spoczynko w ten sposób. Napięcie trafa w spoczynku wynosi średnio 2*62V mnożąc przez 1,41 wychodzi ok 2*88V DC, w praktycznie wyszło 2*76V DC, napięcie sie wacha zaleznie od obciązenia sieci. Najwyższe napięcie miałem w nocy o godz 2, wyniosło ono 2*66V AC, niepięcie w sieci wynosiło 234V.
Wiem ze wam sie napisy nie podobają ale wkrótce zmienie na fajne napisy literkowe. Myśle ze te napisy na biały tle sie wam nie podobają. Co do radiatorów to one są za małe by pracował przy 4R. Planuje wzmontować 4 wentylatorki o średnicy 10cm z komputerów compaq.
Posiadam takrze fajne rączki do tego wzmacniacza ale musze kupić długie śróby M5.
Tak światło przygasa jak włącze mikrofalówke o mocy 1100W, to tak samo przygasa rytmicznie w rytm basu przy 4R. Podobnie z grzałką 1100W i piekarnikiem 1000W. Dałem bezpiecznik szeregowo bezpiecznik 4A po stronie sieci i po czasie sie paliły, to samo w wzmacnaczu już na 80% mocy. Podczas włączania wytrzymują tylko bezpieczniki minimum 6A.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Jul 2008 17:53   

Back to top

dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22

Post#25 02 Jul 2008 18:01   

Witaj Arku ;)

Sledzilem Twoj wczesniejszy temat o Holtonie, widze ze nareszcie skonczyles swoje dzielo ;)
Nie bede wypominal, tego co inni napisali. Pewnie nie miales takiego wiekszego podswietlanego wlacznika, idelanie by pasowal ;) Mozna pokusic sie o zastosowanie 2 potencjometrow mono do osobnej regulacji glosnosci. Zeby osiagnac 2x 300w rms 4r wystarczy trafo 450-500VA !!, lecz o wyzszym napieciu, bo jak wiadomo wieksza moc uzyskamy tylko pod wiekszym napieciu, a nie po zastosowaniu 1,5 raza mocniejszego trafa.

Niedobrze mi sie robi jak czytam ze nie wolno przeciazac toroidow - wlasnie po to one sa ze wytrzymuja kilkakorotne przeciazenia bez zadnego bolu, muzyka to nie sinus a w impulsie dac 2 razy wiecej mocy to nie problem...

Swojego holtona buduje juz rok tak "powolutku" i w te wakacje mam zamiar skonczyc, musze ;) Osobiscie zastosuje jeszcze wskazniki wysterowania led, by oszacowac moc wyjsciowa wzmacniacza ;) Przewody zasilajace wszystkie 2,5mm (tu nie ma co oszczedzac). Rozwazalem kwestie stosowania preampa z 3 punktowa regulacja lecz zrezygnowalem (mialo to wygladac jak domowy wzmak o mocy estradowej) i postanowialem zbudowac koncowke.

P.S. szybko wywal te cyne w bezpieczniku, przeciez to sie topi w malej temperaturze... U mnie toroid 1,1kVA nie wywala 16A bezpiecznikow ;) (ktos sie doczepi ze dalem mocniejsze trafo, takie tanio kupilem, buduje 2x holton 400 zasilany napieciem 2x 79V wiec troche wiecej mocy uzyskam)
Back to top

arek59
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 Post from the author of the topic 02 Jul 2008 18:10   

Ja cyne mam w korku, ona doskonale zabezpiecza też jak normalny bezpiecznik i o to chodzi zeby sie łatwo topiła, jest to najtańsze bezpiecznik niż kupować nowe. Cyne chłodze wsypanym piaskiem do środka.
Modłem dać podświetlany włącznik ale nie chciałem już bajerów jak w poprzednim na sharpie 7700. Wolałem powyniewierający wykorzystać.
Potencjometrów mono nie potrzebuję bo jeden stereo wystarczy, nigdy nie biore dla kazdej inaczej tylko obie równo grają, znowu jest lepiej kręcić jednym potencjometrem niż dwoma.
Z resztą się zgadzam z dowodca_armii
Back to top

sheeeep
Poziom 20
Poziom 20

Post#27 02 Jul 2008 18:10   

Quote:
Fala prostokątna jest czymś abstrakcyjnym (sinusoida też) w normalnej muzyce. W przypadku elektronicznej jest trochę inaczej ale to też nie jest prostokąt Very Happy

Jakieś kryterium pomiaru trzeba przyjąć. Trudno badać moc wzmacniacza na zwykłej muzyce którą ciężko zmierzyć jakąkolwiek moc oddaną, bo brew pozorą to nie takie proste. Przy pomiarze mocy, trzeba zdecydować się na jakiś poziom zniekształceń, i ciężko by było przy muzyce takowy stwierdzić i rozróżnić co jest czym.

Fala prostokątna tak samo jak sinusoida jest dobrym wzorem do badania wzmacniaczy.

Quote:
Zawsze moc, jaką się podaje we wzmacniaczach jest tylko przybliżona (za dużo zmiennych).
Moc mierzy się w sztucznych warunkach, więc ni jak ma się to do rzeczywistości.
Poza tym, co to za różnica 400W czy 450W żaden zdrowy człowiek nie usłyszy różnicy w głośności.

Różnica dla nas żadna wsumie.
Moc mierzy się różnie, a i owszem, ale z tego co się nie mylę są normy na to jak ją powinno się mierzyć. Tak samo jak przy głośnikach, tak i przy wzmacniaczach coś takiego jest.
A rzeczywistość pokazuje potem że podpinamy głośnik i z 4R zchodzi impedancją do 3R, i dobry wzmacniacz powinien to ztolerować.
Back to top

joy_pl
Poziom 23
Poziom 23

Post#28 02 Jul 2008 18:13   

Takie szacowanie mocy pobieranej z sieci nie jest nawet w kawałku przybliżone i nie ma, co się takimi rzeczami sugerować. Poza tym przygasanie światła jest spowodowane albo zbyt cienkimi przewodami w ścianach lub tez dużym oddaleniem od transformatora(z średniego na niskie 230V) od domu.

Co do tych obliczeń 62* 1,4142-(2*0,7)=86,28V.(w spoczynku)

edit
Norm pomiaru jest tak wiele, że jeden i ten sam wzmacniacz może mieć moc od 10 do 10 000W.
Back to top

arek59
Poziom 21
Poziom 21

Post#29 Post from the author of the topic 02 Jul 2008 18:14   

Czyli automatyczne wykrywanie impedacji albo limiter impedacji :D Wiem ze napięcie w sieci przygasa bo robi sie spadek napięcia na ciękich przewodach ale właśnie jest to moc szacowana jak pisałem wyżej. Szacowana na oko wg innych urządzeń. Tak jak bym szacował gdzie jest północ, a południe bez kompasa.
Back to top

bubi89
Poziom 17
Poziom 17

Post#30 02 Jul 2008 18:16   

Kolego co do tych łatanych bezpieczników, to to zbyt bezpieczne nie jest, możesz mieć potem fajny pożar instalacji w domu/mieszkaniu.To nie zbyt rozsądne.Wzmacniacz jako taki bardzo mi się podoba starannie i ładnie wykonnany, ale prosze pomyśl o układzie miękkiego startu do toroida.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> końcówka mocy made by arek (holton 400)
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
Kompletna końcówka 300W do samochodu - made by Fobos (12)
Wzmacniacz Holton 2*400 W (10)
Jak uruchomić końcówke mocy Holton 400? (20)
Końcówka mocy Holton 2x400W + preamp + bonus (22)
Końcówka mocy holton, Układ zabezpieczeń AL-24 z Altrona (44)
Końcówka mocy holton 400 na sharpie 7700 (65)
Końcówka mocy holton 400 na bipolarach made by arek59 (94)
holton 400 z kitu altrona (15)
Prąd spoczynkowy- Holton 400 (32)
Holton 400 - lekki tuning (2)

Page generation time: 0.108 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed