| Author |
Kuniarz Poziom 22

|
06 Jul 2008 09:44 Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowanie. |
|
|
|
Czasowstrzymywacz do pieca ;-)
Geneza nazwy jest prosta i zabawna, mój szwagier często kątem oka zerka na to co robię, podpytuje co tam za czasowstrzymywacz znów buduję odpowiadam mu zawsze, że to kolejny wynalazek do zawładnięcia światem... i tak to już zostało ;-)
Urządzenie powstało w dwa wieczory i było wynikiem zrzędzenia mojej żony, która zamiast słodko szeptać do uszka "...kupiłeś marchewkę?" mówiła "znów muszę iść do piwnicy żeby sprawdzić czy się w piecu rozpaliło" albo "idź wyłącz ten piiiiii piiiii piec bo się znowu dymi".
W poprzednim miejscu zamieszkania od 8 lat użytkowaliśmy kocioł na miał, ze sterownikiem, ale często przysparzał nam sporo stresu, a bo to się nie rozpaliło, a to sie dymiło gdzieś z klapki - nieistotne, po latach udręki przeprowadziliśmy się na "nowe" i mamy teraz gustowny kociołek na gaz :P
Konstrukcja jest banalna - przy zejściu do piwnicy wisi sobie sterownik w przyciskiem i wyświetlaczem LCD. Przyciskiem włączam lub wyłaczam zasilanie pieca, wyświetlacz informuje mnie o aktualnej temperaturze wody w obiegu CO i o stanie pieca. Na dole część wykonawcza czyli DS1820 i poprostu przekaźnik odcinający 230V od sterownika kotła.
Całość dla uproszczenia konstrukcji połączona ok. 30m skrętki.
W piwnicy znajduje się termometr DS1820 zatopiony w koszulce termokurczliwej, całość przymocowana do rury za pomocą metalowej opaski zaciskowej. Podłączenie do części wykonawczej przewodem KAT5, wtyczka jakaś PS-owa z szuflady. W części wykonawczej przekaźnik odcinający zasilanie sterownika kotła i wszystko w złącze RJ45. Ośmiożyłowy kabel wykorzystany został tak, że trzy żyły to DS1820, następne cztery w parkach przekazują 12V na przekaźnik.
Obawiałem się zakłóceń, ale o dziwo wszystko działało bez najmniejszego problemu cały sezon grzewczy.
Na fotkach widać śliczny bałagan twórczy, ale robiłem je niedawno, po sezonie i po przeprowadzce na inne mieszkanie, więc nawet nie chciało mi się palcem kiwnąć żeby psprzątać w starej kotłowni :P
Sterownik to banalna konstrukcja na Atmedze8, LCD 2x16, przycisku i diodzie LED sygnalizującej pracę kotła. Wybaczcie proszę, że nie podam schematu bo jest banalny - Mega, LCD, przycisk, DS1820 - ktoś kto choć trochę liznął mikrokontrolerów podłączy to w 10 min.
Jako że projekt powstał pod wpływem chwili, nie bawiłem się w płytkę, jest poprostu zmontowany na kawałku uniwersalki, całość zamknięta w uniwersalnej obudowie, ładnie ukryte wkręty pod maskownicą. Docelowo papierowa maskownica miała być zalaminowana przed naklejeniem, ale budowałem to cudo w sobotę, skończyłem w niedzielę i nie miałem już gdzie tego zalaminować... trudno.
Oprogramowanie w BASCOMie wyświetla odczyt z DS-a, sprawdza czy ktoś nie wcisnął przycisku, jeśli tak to zmienia stan przekaźnika, wyświetla stosowną informację na LCD i zapala lub gasi diodkę LED - banalne.
P.S. jeśli ktoś widzi u siebie potrzebę zainstalowania takiego czasowstrzymywacza, to chętnie odsprzedam po kosztach, jest mi już zupełnie zbędny, sądzę że 50 zł (bez zasilacza, 12V) będzie akurat.
|
|
| Back to top |
|
 |
tranzystor1204 Poziom 17

|
06 Jul 2008 16:35 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
| Kuniarz wrote: |
Wybaczcie proszę, że nie podam schematu bo jest banalny - Mega, LCD, przycisk, DS1820 - ktoś kto choć trochę liznął mikrokontrolerów podłączy to w 10 min.
|
hehe... śmieszny jesteś :) W tym całym ukazaniu tego projektu na forum chodziło tylko o to jaki jesteś mądry i jakie to proste... Jeśli coś pokazujesz to nie rób z siebie mistrza tylko pokaż co i jak...
|
|
| Back to top |
|
 |
JmL(TM) Poziom 20

|
06 Jul 2008 17:24 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
| tranzystor1204 wrote: |
| Kuniarz wrote: |
Wybaczcie proszę, że nie podam schematu bo jest banalny - Mega, LCD, przycisk, DS1820 - ktoś kto choć trochę liznął mikrokontrolerów podłączy to w 10 min.
|
hehe... śmieszny jesteś :) W tym całym ukazaniu tego projektu na forum chodziło tylko o to jaki jesteś mądry i jakie to proste... Jeśli coś pokazujesz to nie rób z siebie mistrza tylko pokaż co i jak... |
Ale to faktycznie jest prosta konstrukcja i autor ma calkowita racje piszac, ze jesli ktokolwiek mial stycznosc z uC to bedzie wiedzial co i jak. A do tego na dokladke Bascom. Co do projektu to podoba mi sie obudowa, estetycznie wykonana.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jul 2008 17:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Świeży k-ce Poziom 7

|
06 Jul 2008 18:04 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Taki sterownik to naprawdę prosta rzecz. Jeden UC i można robić sporo ciekawych rzeczy. Wystarczy troszkę asemblera umiejętność dodawania trochę wyobraźni i jesteś bogiem.(sprawdzacie sami) A pomysł kolegi może być niezłym natchnieniem. Więc panowie lutownice do ręki :D
|
|
| Back to top |
|
 |
redelektron Poziom 13

|
06 Jul 2008 18:12 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Projekt godny naśladowania pod względem estetyki wykonania. Szkoda tylko, że jest tak duży deficyt takich układów na elce. Tak czy owak projekt zrobiony w prosty sposób (płytka uniwersalna itp) ale cieszy oko. Widać, że kolega wie co to estetyka. A kotłowni sie nie czepiajcie. U was zawsze jest cudnie czysto? Pewnie tak jeśli się mieszka w bloku :D ...
|
|
| Back to top |
|
 |
sypek Poziom 5

|
06 Jul 2008 18:59 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Projekcik ciekawy i estetycznie wykonany, aczkolwiek...
- Nie sądzisz że Atmega8 to troszkę przesada ? wystarczyłby w zupełnosci
Attiny2312
- Powąpiewam jak długo utrzyma się ten termometr Dallasa w takich warunkach...
|
|
| Back to top |
|
 |
TheWiktus Poziom 17

|
06 Jul 2008 19:03 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Używa się tego co się ma pod ręką ,zostało to stworzone w weekend więc autor pewnie nie mógł latać do sklepu.
A czujnik dallasa ,no cóż jakoś nie mam pomysłu dlaczego miałby paść.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuniarz Poziom 22

|
06 Jul 2008 19:10 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Sypek - Megę8 znam na tyle dobrze, żeby zrobić na niej coś w 15 minut, po szufladzie walają mi się też Attiny, ale dłużej będę szukał dokumentacji niż skleję coś na Medze. Pozatym, jak ktoś kiedyś zauważył, krzem przestał kosztować, więc sorry za burżuazyjne podejście, ale czy kość kosztuje mnie 2 zł czy 5 zł to nie ma to dla mnie znaczenia, zwłaszcza, że to jednorazowa konstrukcja.
Dallas daje radę nie wiem dokładnie do ilu, ale grubo powyżej 100 stopni, kocioł z otwartym obiegiem wody natomiast zachowuje się bardzo interesująco już powyżej 95 stopni - przez całe te lata miałem raz wątpliwą przyjemność to przeżyć, więc nie polecam... zarwana noc, dwa telefony na straż pożarną i delikatnie mówiąc narobione w gatki ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
LED's Poziom 11

|
07 Jul 2008 11:58 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Faktycznie układ - banalny (jak dla mnie).
Jednak chciał bym poruszyć istotny temat przyłączenia czujnika temperatury do rury. Gdyż uważam że takie rozwiązanie niesie za sobą większą niedokładność odczytu. Co prawda muszę przyznać że też stosuję taki "patent" bo jest najwygodniejszy, z tym że smaruję pastą termo a główki czujnika zostawiam osłoniętą.
Ktoś na portalu napisał tak "jeżeli coś działa to nie ruszamy, bo możemy zepsuć". Zgadzam się ale można dla lepszego odczytu. Nawiercić mały otworek, wsadzić dallasa i zatkać poksyliną?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jul 2008 11:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
07 Jul 2008 13:00 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Fajny wstrzyczasowymacz, a jakie są jego możliwości ?
Regulacja temperatury ?
Możliwość programowania czasowego, by nie trzeba było latać i pamiętać, że moznaby piec wyłączyć na jakiś czas ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jul 2008 13:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuniarz Poziom 22

|
07 Jul 2008 15:05 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
LED's - kolego, co jak co, ale głównej rury zasilającej kaloryfery w dość dużym mieszkaniu to ja bym nie nawiercał ;-) Faktycznie odczyt temperatury z czasowstrzymywacza różnił się o jakieś 5 stopni od tej na sterowniku kotła, przy czym tamten jest umieszczony w konstrukcji paleniska. Idea urządzenia była inna - nie było istotne czy mam 48 czy 49 stopni w obiegu, tylko czy się łaskawie rozpaliło czy też nie, albo czy doszło mniej wiecej do zadanej temperatury czy też się krztusi i dymi na chate...
Pawle - możliwości są dwie - mierzy temperaturę i włącza/wyłącza kocioł. Docelowo miał być rozbudowany i w zasadzie zastąpić fabryczny sterownik, ale życie potoczyło się w lepszym kierunku, mieszkamy gdzie indziej i ogrzewamy sie gazowo. Stąd też prace nad czasowstrzymywaczem piecowym uznaję za definitywnie zakończone ;-)
W nowym mieszkaniu mam zamiar stopniowo wdrażać jakieś rozwiązania inteligentnego budynku, ale póki co jestem tydzień po przeprowadzce i mam zupełnie inne priorytety (chociażby pomalować klatkę schodową, albo uprzątnąć poddasze... normalnie na drugie mam chyba Syzyf...).
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
07 Jul 2008 15:20 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Gratuluję pomysłu.
A można też prościej.
Termometr kontaktowy z kapilarą umieszczoną w kotle, steruje to przekażnikiem który załącza pompę obiegową CO.
Temperatura załączania 40 stopni Celsjusza.
Jeżeli woda w kotle CO stygnie to przy temp. 40 st. C pompa sie wyłacza.
Działa to u mnie 6 lat.
|
|
| Back to top |
|
 |
Makro1993 Poziom 21

|
07 Jul 2008 15:53 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Czasowstrzymywacz fajny - kiedyś podobne Wujkowi pomagałem składać ;)
Tylko jedno mnie irytuje - Opisz mi na PW czemu w momencie zagotowania wody w piecu straż pożarną wzywałeś?
Osobiście piec węglowy bez jakiegokolwiek sterownika (Pomijając automatyczny włącznik do pompy C.O. zamątowaną podobnie jak u ciebie, tylko zamiast pieca pompa) miałem w domu od XY lat, woda zagotowała się XY jak nie XYZ razy i ani razu nie było z tego większej "afery".
|
|
| Back to top |
|
 |
TheWiktus Poziom 17

|
07 Jul 2008 17:16 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Taak ,ale jeśli ktoś ma CO zamkniętym obiegiem wody to ma przerąbane .
U mnie ,gdy raz się woda zagotowała ,to nie dość że w piwnicy nic nie było widać przez unoszącą się parę wodną ,a piec po prostu wył ,to na dodatek potopiły się ocieplenia rur.
No cóż chwila emocji ,ale obyło się bez straży pożarnej ,a wszystko przez sąsiada który wyłączył sterownik :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuniarz Poziom 22

|
07 Jul 2008 18:07 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
offtop, ale ku przestrodze ;-)
...zima, ciemno, 3cia w nocy... śpimy sobie smacznie z żonką, coś przez sen słysze jakieś chrobotanie... myślę sobie, że to znów kot, sierściuch zapchlony jeden łazi po grzenikach i tupie łapkami...
tupanie łapkami znacznie się wzmogło, wstaję więc, zapalam światło, oglądam sypialnię - nic... pokój - nic, pozostałe 87 komnat rezydencji też nic ;-). Na końcu zaszedłem do takiego pomieszczenia gospodarczego w którym był zbiornik wyrównawczy... a tam pełno wody...
Wówczas wiedziałem, że coś jest nie teges... lecę do piwnicy, żona w tym czasie już obudzona rzuca ręczniki na podłogę, patrzę na czasowstrzymywacz, a ten pokazuje.. 95 stopni...
Biegnę do piwnicy (zejście z domu), w piuwnicy kocioł wyje, bucha, na sterowniku miga 99 więc przekroczyło temp. krytyczną, szybko wciskam STOP i spier... uciekam na górę. Teraz się z tego śmieję, ale kocioł jest trochę niższy odemnie, więc kawał byka, do tego fajer w środku na maksa, bulgotanie w rurach zagłuszało myśli...
No nic, siadamy w kuchni i kombinujemy co tu zrobić... zgasić się tego nie da, a co będzie jak się rozpali, a może wybuchnie ? Ja tam "pan od komputerów", śmierć w oczach, więc chwytam za telefon i dzownie do strażaków...
Koleś mnie rozbroił tekstem "ogień jest ? ja na to że nie... panie, ognia nie ma, wozu nie wyśle...." :D mówie sobie w duchu "ty pacanie jeden, jak mi wypierniczy kocioł to zobaczysz ogień na zgliszczach zawalonej kamienicy..." ;-)
Strażak mówi, żeby zasunąć zasuwe od komina (której nie mam) i czekać aż samo wygaśnie... kazał zadzwonić za kwadrans bo się dowie co można zrobić. Zadzwoniłem, kazał czekać... (i chyba zadzwonić jak nagle wybuchnie :P). W tym czasie woda się wygotowała, masa pary wszędzie, później zaczęło się wydobywać jakieś błoto - szlam, póżniej to już tylko się bulgotało złowieszczo... Oczywiście cały czas biegaliśmy z wiadrami...
W końcu po jakiś 2 godzinach czasowstrzymywacz pokazał 85 stopni, tendencja była spadkowa, żona poszła spać, ja siedziałem z tym piiiipiiiii do rana...
Po tym wszystkim, stwierdziłem, że na starość chcę sobie na małym sterowniczku w domu ustawić 22 stopnie i spokojnie iść spać - bez dorzucania, rozpalania i takichtam ;)
Sorry za offtop ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Bigfoot Poziom 20

|
08 Jul 2008 13:11 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Moglbys wytlumaczyc co znaczy "wlaczam zasilanie pieca". Jakie funkcje ma ten piec (oprocz pompki obiegowej)? Co daje jego wylaczenie/wlaczenie?
BF
|
|
| Back to top |
|
 |
TheWiktus Poziom 17

|
08 Jul 2008 15:20 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Ja bym to zasypał popiołem i by za kilka minut wygasło ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuniarz Poziom 22

|
08 Jul 2008 19:25 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
| Bigfoot wrote: |
Moglbys wytlumaczyc co znaczy "wlaczam zasilanie pieca". Jakie funkcje ma ten piec (oprocz pompki obiegowej)? Co daje jego wylaczenie/wlaczenie?
BF |
Jest to kocioł na miał węglowy, czyli masz wielki zbiornik wewnątrz, zasypujesz go miałem (u mnie wchodziło 20-cia "sipek" :-) ), na gorze kupki sypałem trociny, trochę gazet, jedna zapałka i...włączam sterownik. Sterownik w piecu miałowym uruchamia dmuchawę, która wtłacza powietrze przez zbiornik z miałem powodując jego spalanie... od góry do dołu. Kiedy kocioł osiągnie zadaną temperaturę wyłącza się nadmuch, przy czym raz na kilka minut dmuchawa znów się włącza przedmuchując wybuchowe i trujące opary... Oczywiście w międzyczasie sterownik uruchamia pompę wody, która po tym jak kocioł osiągnie bodajże 35 stopni wymusza obieg wody w kaloryferach.
To tak w skrócie ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Szfagier Poziom 8

|
09 Jul 2008 23:06 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Widać, że mikrokontrolery to jedyna dziedzina której autor "liznął". Bo jeśli chodzi o estetykę i stronę mechaniczną to już trochę gorzej. A płytkę też można było zaprojektować skoro to taki prosty układ. Minus (chyba największy) za "angielski" napis w prawym dolnym rogu. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jul 2008 23:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
10 Jul 2008 11:13 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
Nie żeby konkretnie ad personam do konkretnego urządzenia, ale tak ogólnie. Opisane w wątku sytuacje dowodzą, że nie sztuka zrobić czy oprogramować jakieś sterowanie, natomiast sztuką jest oczujnikowanie, obudowanie i oprogramowanie, a przede wszystkim przewidzenie wszystkich wyjątków (czy inaczej mówiąc sytuacji awaryjnych).
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuniarz Poziom 22

|
10 Jul 2008 15:07 Re: Czasowstrzymywacz do pieca, czyli proste zdalne sterowan |
|
|
|
| Szfagier wrote: |
| Widać, że mikrokontrolery to jedyna dziedzina której autor "liznął". Bo jeśli chodzi o estetykę i stronę mechaniczną to już trochę gorzej. A płytkę też można było zaprojektować skoro to taki prosty układ. Minus (chyba największy) za "angielski" napis w prawym dolnym rogu. Pozdrawiam |
... "Electronic Technology" to logo i nazwa mojej firmy...
|
|
| Back to top |
|
 |