Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


  Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional ->Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Kres
Level 8
Joined: 27 Oct 2005
Posts: 23
Post rating: 1
Kres
Level 8
Post#1 07 Jul 2008 11:30  Topic author   

Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Witam!
Mam odkupioną używaną kserokopiarkę Ricoh Aficio 2022 i problem z hasłem do konfiguracji Tryb administratora przez www. Mianowicie defoultowo powinno być password lecz z tego co widze w ustawieniach na samej maszynie iż była używana jako serwer plików więc hasło zostało zmienione i niewiem jak przywrócić je do stanu początkowego.
Stąd prośba jak je zresetować.

Kres

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cefram
Level 29
Location: centrum
Joined: 20 Sep 2006
Posts: 1195
Helped: 121
Post rating: 16
cefram
Level 29
Post#2 07 Jul 2008 11:48    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Witam

Potrzebny będzie manual. Poszukaj w nim memory all clear tam będzie procedura inicjacji poszczególnych modułów - Ciebie interesuje network control service.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Marcin_4321
Level 17
Location: opole
Joined: 06 Jan 2005
Posts: 303
Helped: 12
Marcin_4321
Level 17
Post#3 07 Jul 2008 15:02    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Wejdź w kody, a potem 5-801-10,11
Pozdr.

Helpful post? + 0
Back to top
Kres
Level 8
Joined: 27 Oct 2005
Posts: 23
Post rating: 1
Kres
Level 8
Post#4 07 Jul 2008 16:41  Topic author   

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Dzięki za pomoc powiodło się z sm i Waszą pomocą.

Kres

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gVirus_FA
Level 10
Location: dolnyśląsk
Joined: 24 Nov 2005
Posts: 18
gVirus_FA
Level 10
Post#5 20 May 2010 00:52    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Nasza firma kupila ricoha 2018d. Ma ono rownież hasło inne niż standardowe password. Jako informatyk w firmie chciałem ustawić skanowanie na jeden z komputerów, ale nie mogę bo aby to ustawić trzeba wpisać password.

Próbowałem połączyć się telnetowo - telnet ipdrukarki i dalej hasło inne niż password.

Mam ściągniete instrukcje do tego ricoha ale nigdzie nie ma jak zresetować to hasło?? Jest jakiś przycisk na urządzeniu? Może gdzieś wpisać te kody ale gdzie??

Prosze o pomoc bo męczę się już z tym troche a mam sam problem rozwiązać:|

No chyba że ktoś wie jak bez administratora ustawić skanowanie do katalogu na jednym z komputerów - w opcjach urządzenia mam możliwość tylko wybrać skanowanie do emaila. Próbowałem używać skan routera itp. ale nie wiem jak stworzyć listę odbiorców drukarki?

Helpful post? + 0
Back to top
Janusz.P
Specjalista - kserokopiarki
Location: oo Rydzykowo
Joined: 27 Dec 2005
Posts: 2594
Helped: 378
Post rating: 39
Janusz.P
Specjalista - kserokopiarki
Post#6 20 May 2010 10:06    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Maszyna twoja nie ma SMB a więc nie da sie tego zrobic bez oprogramowania Skan Ruter. Problem oprogramowania tego był wiele razy na forum wystarczy troche poszukac

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gVirus_FA
Level 10
Location: dolnyśląsk
Joined: 24 Nov 2005
Posts: 18
gVirus_FA
Level 10
Post#7 20 May 2010 16:40    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Dzięki za odpowiedz. Dużo mi dała, lecz próbowałem już używać scan routera ze strony ricoh aktualnego i lite i pisze w instrukcji ze nie są kompatybilne z tym urzadzeniem (brak wpisu 2018d).

Jak wpisuje serwer w Scan Routerze (ip computera, ip drukarki itp), to nic się nie dzieje - (address i valid)...

No cóż poszukam może znajde gdzieś jak to ustawić.
Tylko tyle że nie moge zmienić serwera dostarczania, moge go włączyć ale nie moge ustawić IP żadnego (jest domyślne 0.0.0.0). i z tego co wyczytałem trzeba to zmienić na ip komputera.

Jeżeli ktoś byłby tak miły i podesłał na priv jak zresetować to hasło admina byłbym wdzieczny.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Janusz.P
Specjalista - kserokopiarki
Location: oo Rydzykowo
Joined: 27 Dec 2005
Posts: 2594
Helped: 378
Post rating: 39
Janusz.P
Specjalista - kserokopiarki
Post#8 20 May 2010 20:57    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


serwer wybierasz jako nazwę komputera na którym jest zainstalowany Skan ruter zresztą program sam pokaże nazwe tego komputera. Potem dodajesz urządzenie wejściowe I/O i tu program powinien ci wskazać właśnie twoją kopiarkę - o ile jest widoczna w sieci. A potem założyć tylko książke adresową i określić miejsce dostarczania dla każdego adresu. Sprawdzić czy program jest w stanie aktywnym i powinno wszystko zadziałać program wysle książkę na maszynkę. Podejść do maszyny wybrać adres i można skanowac.

Helpful post? + 0
Back to top
leopard
Level 10
Location: Stolica Galicji
Joined: 13 Apr 2006
Posts: 17
leopard
Level 10
Post#9 29 Dec 2010 15:24    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Marcin_4321 wrote:
Wejdź w kody, a potem 5-801-10,11
Pozdr.


Pozwolę się przyłączyć. Spróbowałem podobnego podejścia z Ricoh Aficio MP2000.
Wpisałem powyższe kody i wyzerowało mi ustawienia sieci, ale dalej nie mogę się zalogować przez interfejs WWW ani telnet, ani nawet na panelu urządzenia. Nie pasują hasła standardowe. Chyba że któreś pominąłem: Admin/password, admin/password, administrator/password, puste/password, admin/puste. Będę zobowiązany za porady.

Addendum:
W serwisie się zarzekają, że trzeba będzie wymieniać pamięć NVRAM. Podobno nazwy użytkownika i hasła przechowywane są właśnie tam, ale nie są kasowane w razie zerowania. Mówią też, że w tych modelach pamięci NVRAM lubiły padać. Ponoć jest też hasło serwisowe, po wprowadzeniu którego da się pozmieniać inne. A jak to w praktyce wygląda?

Helpful post? + 0
Back to top
huberto233
Level 26
Joined: 14 Jul 2009
Posts: 639
Helped: 95
Post rating: 5
huberto233
Level 26
Post#10 30 Dec 2010 00:23    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Wcale nie trzeba wymieniac pamieci od razu, jest jeszcze dodatkowy uzytkownik do zamiany hasla administratora .

Helpful post? + 0
Back to top
leopard
Level 10
Location: Stolica Galicji
Joined: 13 Apr 2006
Posts: 17
leopard
Level 10
Post#11 30 Dec 2010 08:24    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


huberto233 wrote:
Wcale nie trzeba wymieniac pamieci od razu, jest jeszcze dodatkowy uzytkownik do zamiany hasla administratora .


O, dziękuję za te dobre wieści. Jest o wzmiankowanym użytkowniku mowa w SM? Znalazłem tu dokumentację do podobnego Ricoha, kod urządzenia B121/122/123, zaś mam B277.
A hasło tego dodatkowego użytkownika jest jakoś ustawione na sztywno, ewentualnie zostaje przywrócone po 801.10+801.11?

A pomysł na sekwencję: "NVRAM Upload; NVRAM Clear All (801.1); NVRAM Download" - czy czasami nie strzeliłem jak łysy grzywą o kant kuli? ;)

Dziękuję raz jeszcze za dotychczas otrzymane wieści i pozdrawiam!

Helpful post? + 0
Back to top
panw1
Level 13
Location: Warszawa
Joined: 24 Jan 2007
Posts: 51
Helped: 11
Post rating: 1
panw1
Level 13
Post#12 30 Dec 2010 13:52    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Wejdź 7-810 powinno załatwić sprawę

Helpful post? + 0
Back to top
gregoryse
Level 14
Location: RZ
Joined: 24 Nov 2005
Posts: 165
Helped: 10
Post rating: 4
gregoryse
Level 14
Post#13 30 Dec 2010 21:59    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Numery z zerowaniem hasła administratora podane wcześniej nie przejdą w MP2000. Tutaj musimy wymienić EPROM lub zaprogramować go od nowa. Login dodatkowego użytkownika znajdziesz w instrukcji obsługi (poradnik bezpieczeństwa)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cezar80
Level 26
Location: Płock
Joined: 07 Nov 2004
Posts: 1162
Helped: 87
Post rating: 8
cezar80
Level 26
Post#14 30 Dec 2010 22:00    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


W 2018 jeśli nie działa standardowe hasło na przeglądarkę (password lub sysadm) trzeba zrobić factory reset karty sieciowej. Trzeba wyciągnąć sieciówkę , przestawić na niej zworę OP2 poczekać aż przestanie pulsować dioda. Po tym wracamy zworą i włączamy maszynę . Wtedy będą działać standardowe hasła, trzeba tylko ponownie wbić adresy ip, brame itp.

Helpful post? + 0
Back to top
leopard
Level 10
Location: Stolica Galicji
Joined: 13 Apr 2006
Posts: 17
leopard
Level 10
Post#15 31 Dec 2010 16:14    

Re: Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www


Bardzo dziękuję!

Szczęśliwego Nowego Roku!

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www
Page 1 of 1

Similar topics to ricoh Aficio 2022 jak przywrócić standardowe hasło www

Ricoh Aficio 350 jakie jest hasło do zarządzania przez www (5)
RICOH Aficio 2022 - jak wejść w serwis? (2)
Ricoh Aficio 2022 - Jak mogę zmienić ilość dzwonków? (6)
Ricoh Aficio 2022 błąd 998 (4)
Ricoh Aficio 2022 - raport faksu (4)
Ricoh Aficio 2022 Blade kopie. (3)
Powielanie Faxu w Ricoh Aficio 2022 (2)
Moduł druku w Ricoh Aficio 2022 (4)
Ricoh Aficio 2022 nowy developer (2)
Ricoh 1013f w sieci - jakie hasło standardowe? (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.059 seconds