| Author |
cefaloid Poziom 19

|
07 Nov 2010 13:48 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
| kaziowichura wrote: |
| Quote: |
| Ja ciebie bym może i Kaziu nie żałował gdybyś był w tej 90 |
Mod już raz polityczne offtopicowanie wywlał - po co zaczynasz - chcesz skończyć jak jarek?
motyw mój był jasny - 100 osób na przestrzeni kilku lat to nic w skali polski.... w skali świata to już zupełnie jak pierdnięcie jednej mrówki na klimat na świecie |
Ale liczysz wszystko niesłychanie tendencyjnie.
W energetyce jądrowej te 100... to są tylko osoby zmarłe na skutek napromieniowania.
A czemu nie wliczyłeś wypadków w kopalniach uranu? Sądzisz że nie ma takich? W kopalniach węglowych wliczyłeś wszystkie jak leci mimo to że węgiel wydobywa się nie tylko na potrzeby elektrowni. Czemu nie wliczasz wszystkich wypadków "niejądrowych"? Np. przy transporcie skał uranowych?
Wynik 100 osób zmarłych "przez energetykę jądrową" jest po prostu nieprawdziwy. Te 100 osób zmarło z powodu jednego tylko czynnika: napromieniowania.
Ja też mógłbym napisać że energetyka węglowa jest super hiper bezpieczna bo tylko "50 osób zmarłych przez energetykę węglową" - jeśli uznać że przez energetykę węglową zmarły tylko te osoby którw wpadły do pieca podczas wypadku przy załadunku węgla.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Nov 2010 13:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kaziowichura Poziom 14

|
07 Nov 2010 23:05 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Masz skale... to jest 1000 ludzi w polsce kazdego dnia.... sprawdź dane dla świata - pomyśl i pogadamy
|
|
| Back to top |
|
 |
cefaloid Poziom 19

|
07 Nov 2010 23:28 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
| Masz skale... to jest 1000 ludzi w polsce kazdego dnia.... sprawdź dane dla świata - pomyśl i pogadamy |
1000 ludzi w polsce każdego dnia umiera z powodu energetyki węglowej?
Serio? Aż się zacząłem bać węgla.
:D
|
|
| Back to top |
|
 |
kaziowichura Poziom 14

|
08 Nov 2010 18:26 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
| cefaloid wrote: |
| Masz skale... to jest 1000 ludzi w polsce kazdego dnia.... sprawdź dane dla świata - pomyśl i pogadamy |
1000 ludzi w polsce każdego dnia umiera z powodu energetyki węglowej?
Serio? Aż się zacząłem bać węgla.
:D |
Ja nie wiem co ty palisz w wolnych chwilach, ale musiało ci zrobić spustoszenie w głowie. Masz post na poprzedniej stronie o statystyce zgonów w Polsce a pajacujesz - lol typowy polski forumowicz
w 1997 było 52.2 mln zgonów na świecie... lekko patrząc przez np. 10 lat ginie 0.5mlrd ludzi a ty wyskakujesz z setką jak jakiś oszołom i krzyczysz że jest problem i zagrożenie
Jak tego nie rozumiesz jak to przekłada się na inne sprawy to wyjaśnie bardziej łopatologicznie:
| Wyniki badań prowadzonych w Brookhaven National Laboratory dowodzą, że mimo różnych systemów oczyszczania spalin instalowanych w elektrowniach węglowych, emitowane przez nie zanieczyszczenia tylko w Stanach Zjednoczonych są przyczyną około 37 tys. przedwczesnych zgonów rocznie. Dotyczy to przy tym zakładów normalnie pracujących, a nie sytuacji awaryjnych. |
Umiesz myśleć ?? niech wyniki będą zawyżone nawet o 10 razy... i tak masz 3700 zgonów w samym USA na rok
|
|
| Back to top |
|
 |
cefaloid Poziom 19

|
08 Nov 2010 22:25 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Ja nie wiem co ty palisz w wolnych chwilach, ale musiało ci zrobić spustoszenie w głowie. Masz post na poprzedniej stronie o statystyce zgonów w Polsce a pajacujesz - lol typowy polski forumowicz
w 1997 było 52.2 mln zgonów na świecie... lekko patrząc przez np. 10 lat ginie 0.5mlrd ludzi a ty wyskakujesz z setką jak jakiś oszołom i krzyczysz że jest problem i zagrożenie |
Wcale nie krzyczę że to jakieś szczególne zagrożenie, ale chcę abyś mnie olśnił jaki związek mają w te większości naturalne zgony (ze starości) z elektrownią węglową czy atomową? Ja też mogę napisać ze stuprocentową dozą pewności że w przeciągu najbliższych 150 lat umrze 7 miliardów ludzi. Umrą wszyscy którzy obecnie żyją. Co do jednego. I będzie to prawda. Ale nie będzie to żaden argument.
| Wyniki badań prowadzonych w Brookhaven National Laboratory dowodzą, że mimo różnych systemów oczyszczania spalin instalowanych w elektrowniach węglowych, emitowane przez nie zanieczyszczenia tylko w Stanach Zjednoczonych są przyczyną około 37 tys. przedwczesnych zgonów rocznie. Dotyczy to przy tym zakładów normalnie pracujących, a nie sytuacji awaryjnych. |
No i wreszcie to co powinieneś był napisać od razu. To już jest bardzo sensowny i mocny argument :)
| Umiesz myśleć ?? niech wyniki będą zawyżone nawet o 10 razy... i tak masz 3700 zgonów w samym USA na rok |
Nigdzie nie napisałem że energetyka jądrowa jest bardziej niebezpieczna, ale skoro Ty wliczasz te wyniki to ja wliczę pół miliona likwidatorów z Czarnobyla i ze 400 tysięcy Rosjan mieszkających koło ośrodka obróbki paliw jądrowych Majak. Byli nie mniej narażeni jak ci Amerykanie.
To i tak mniej jak straty przez elektrownie węglowe ale jak liczyć, to obiektywnie. Swoją drogą sam jestem ciekaw jaki jest procent zgonów ale w odniesieniu do np 100 GWh wyprodukowanej energii. Bo to najbardziej obiektywny parametr wg mnie. Kiedyś czytałem że dość niebezpieczna w takim rankingu śmierć na TWh jest... energia słoneczna! Serio. Wynika to z niewielkiej mocy ogniw przy uwzględnieniu relatywnie częstych upadków z dachu podczas montowania i remontów.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzej_karon Poziom 9

|
01 Dec 2010 08:55 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
W Publikacji:
P.Burgherr, S.Hirschberg "Severe Accidents in Fossil Energy Chains..."
Podana jest statystyka ofiar wypadków z lat 1969-2000, związanych z przemysłem energetycznym opartym na paliwach kopalnych...
Na przykład wypadki związane z wydobyciem węgla:
Kraje OECD: 2259
Poza OECD: 4831 (bez uwzględnienia Chin)
Tylko Chiny: 18017
Na dole str. WNA: http://www.world-nuclear.org/info/inf06.html
podane jest jakiego rodzaju i ile statystycznie ofiar, kosztuje wyprodukowanie 1 TWroku:
Hydroenergia: 883/TWa (ludność)
Węgiel: 342/TWa (pracownicy)
Gaz ziemny: 85/TWa (pracownicy+ludność)
Energia Jądrowa: 8 /TWa (pracownicy)
|
|
| Back to top |
|
 |
Daris Poziom 16

|
20 Dec 2010 00:57 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Uważam, że Polsce jest potrzebna elektrownia atomowa . Żadne rozwiązania typu elektrownie wiatrowe /wodne nie zaspokoją rosnącego energetycznego zapotrzebowania naszego kraju .
Nie wiadomo do końca ilu było likwidatorów, różne dane podają, że od 30 tyś. do 500 tyś.. Związek Radziecki nigdy nie podał wiarygodnych danych.
Druga sprawa, nie można żyć stale tym co stało się w Czarnobylu.Budowana w Polsce elektrownia miała innego rodzaju reaktory ( z których zresztą dwa działają do dziś - jeden w Polsce ).
Elektrownie węglowe są do tego mało ekologiczne.
Na marginesie czy ustalono już gdzie będzie budowana ta elektrownia ? Dziś byłem w Żarnowcu i nic się nie dzieje :)
|
|
| Back to top |
|
 |
gomera Poziom 9

|
13 Apr 2011 21:24 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Na temat elektrowni jądrowej to na stronie poniżej jest o wpływie przemysłu jądrowego na zdrowie ludzi,o składowisku odpadów atomowych inne zagadnienia.
Ciekawa lektura!
http://www.ian.org.pl/
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
14 Apr 2011 01:30 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
No, to cytat z tamtej stronki (przedstawia się ona jako Inicjatywa AntyNuklearna):
Pracownik tymczasowy pracujący przy schładzaniu reaktorów w Fukushimie został dziś
przewieziony do szpitala, po tym jak nagle stracił zdolność do samodzielnego poruszania się.
Nie stwierdzono żadnych obrażeń, jednak wiadomo, że pracował przy reaktorze nr. 2,
w którym wykryto ostatnio bardzo wysoki poziom promieniowania. |
Coś wygląda na to, że jest to przede wszystkim inicjatywa antyrozumowa ;) - każdy, kto
pracuje przy reaktorze, nosi przy sobie dozymetr i dokładnie wiadomo, jaką dawkę dostał.
Ciąg dalszy zawiera więcej nonsensów, niektóre takie, że "mózg staje dęba".
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
23 Aug 2011 19:35 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Festiwal Nauki ma być 17 i 19-25 września, i codziennie będzie coś o energetyce atomowej,
w tym sporo wykładów o bezpieczeństwie - sprawy Czarnobyla i Fukushimy - jeśli kogoś to
interesuje, to proponuję zajrzeć na stronę Festiwalu Nauki http://festiwal-nauki.fuw.edu.pl/
|
|
| Back to top |
|
 |