FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

W Polsce powstanie elektrownia atomowa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> W Polsce powstanie elektrownia atomowa
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#61 05 Dec 2008 22:12   

Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa

Jeśli chodzi o czarnobyl to tu daje ciekawe fotki. na Białorusi jest b.duże napromieniowanie. Mało osób sprzątających Czarnobyl żyje do dzisiaj, ci k,tóży żyją mają nieuleczane schorzenia. Ale w Czarnobylu wybuchł tlen i wodór a nie uran w reakcji łańcuchowej. Czarnobyl jest przykładem złej obsługi elektrowni atomowej. Dzisiaj taki przypadek jest już nie możliwy. Jednak dalej utrzymuje że polska powinna inwestować w źródła geotermalne.
Back to top

Robert Kaminski
Poziom 19
Poziom 19

Post#62 08 Dec 2008 12:59   

W XX wieku na potrzeby eksploatacji złóż ropy i gazu wykonano na świecie 650 tyś. otworów produkcyjnych.

Planuje się ,że w obecnym stuleciu wykona się 1 milion otworów pozyskujących
ENERGIE GEOTERMALNĄ i GEOTERNICZNĄ

W Niemczech nastąpił niesamowity boom w geotermi.

Niemieckie Ministerstwo Środowiska już w 2002 r według wstępnych obliczeń przedstawiło możliwy do uzyskania potencjał ENERGII ELEKTRYCZNEJ z geotermiki na poziomie 350TWh,co stanowi ok 60%zapotrzebowania w Niemczech na energie elektryczna.

Technika wiertnicza poczyniła postępy i teraz wszyscy chcą wiercić - stwierdza dr. Bussmann.

Rynek geotermalny w Niemczech rozwinął się błyskawicznie.

Wpłyneło na to stworzenie przez rząd właściwej atmosfery ,odpowiednich mechanizmów wspierania tych inwestycji,w tym udogodnień finansowych w różnej formie.

Sumaryczna wysokość umarzanego kredytu na wykonanie geotermii głębokiej i inwestycji związanych z siecią ciepłownicza wynosi 8,5 miliona euro(czyli ok 29 milionów PLN).

W Niemczech wokół Monachium aktualnie buduje się kilkanaście elektociepłowni geotermalnych.Równolegle rozbudowuje sie sieć ciepłownicza ,którą popłynie ciepło z odwiertów.

W Hanowerze realizowany jest duży projekt.

W Bawarii w miejscowości Plalzischen Landau ,w ostatnich miesiącach powstały dwie elektrownie geotermiczne (wykorzystujące energie gorących skał na dużych głębokościach).

W samej Bawarii złożono 70 nowych wniosków o zezwolenie na budowę podobnych obiektów.
Portfel zamówień firmy wiertniczej Daldrup&Sohne jest pełen; aby wywiązać się z zawartych kontraktow ,przedsiębiorstwo uzyskało dodatkowy kapitał w wysokości 22 milionów euro wchodząc na giełdę.

Już w 2002 roku Bundestak zlecił przeprowadzenie badań ,które udowodniły ,że źródła geotermalne mogą być skutecznie wykorzystane jako źródła energii.
Jest udowodnione ,że długoterminowo można korzystać z geotermiki ,otrzymując nawet do 50% zapotrzebowania takiego kraju jak Niemcy na energie.

Dlatego już w Niemczech nikt nie uważa ,że poszukiwania geotermiczne to jakaś gra lub zabawne hobby to jest prawdziwe i poważne źródło energii do wykorzystania[b]

Należy przypomnieć ,że nasze zasoby energii geotermalnej i geotermicznej są trzykrotnie większe niż niemieckie.Zostało to potwierdzone przez badania.

Na forum tym,jest wielu młodych zafascynowanych techniką ,którzy nie wybrali jeszcze kierunków studiów.

Wybierając geologie i inżynierie przeprowadzania odwiertów nie popełnią błędu, wręcz przeciwnie .Poszukiwania geotermalne i geotermiczne i związana z tym technika wiertnicza to wielka przyszłość ,gdzie niewielu fachowców a potrzeby coraz większe.

W końcu w Polsce nie zawsze rządzić będzie załoga kaczora donalda i jej klony.

A nawet jakby ,to w świecie z dobrze płatną pracą w tym kierunku nie będzie problemów.
Back to top

Laquel
Poziom 2
Poziom 2

Post#63 08 Dec 2008 20:20   

Za x)
nie jestem oryginalny, też popieram.

BTW. w Polsce i tak są mogielniki a przychodnie i szpitale produkują więcej odpadów niż elektrownia Atomowa..
Back to top

Nietoper237
Poziom 10
Poziom 10

Post#64 09 Dec 2008 17:27   

Ja też jestem za, jak moi przedmówcy napisali, elektrownie te są bardziej ekologiczne i wydajniejsze.
Back to top

Sobota
Poziom 20
Poziom 20

Post#65 09 Dec 2008 18:06   

Laquel wrote:
Za x)
nie jestem oryginalny, też popieram.

BTW. w Polsce i tak są mogielniki a przychodnie i szpitale produkują więcej odpadów niż elektrownia Atomowa..
Tylko ile kosztuje utylizacja odpadów z mogilnika? Ile traw rozkład takich odpadów? Jaka jest ich szkodliwość? Czy mogą posłużyć do celów terrorystycznych w takim stopniu jak zużyte paliwo z EA? A teraz porównaj sobie to do elektrowni atomowej. Czemu sięgamy po to co daleko? Nie można sięgnąć po to co blisko? Wyjdzie taniej brak odpadów brak problemu utylizacji. to źródło energii praktycznie się nie kończy. Wystarczy chwile pomyśleć a nie trudno wywnioskować że geotermia i inne źródła odnawialne to przyszłość.
Back to top

Robert Kaminski
Poziom 19
Poziom 19

Post#66 09 Dec 2008 19:36   

Niestety Koledzy reprezentują czasami mentalność chłopa pańszczyźnianego,niewolnika cudzych opinii i przekonań.

Laguel pisze coś o odpadach radioaktywnych ze szpitali,co jest prawdą.
Tylko jak te odpady porównać do zużytego paliwa z EA ??????

Wątpię aby w Polsce znalazło się miejsce na składowisko.
Najlepszym takim są wysady solne.
Ale już dziś widzę protesty mieszkańców.

Najnowszą informacją jest to ,że Zurich przed kilkoma dniami wpisał do konstytucji długofalowy program całkowitego odejścia od elektryczności pochodzącej z siłowni atomowych.

Następny kraj który widzi przyszłość w czymś innym.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Dec 2008 19:36   

Back to top

keseszel
Poziom 19
Poziom 19

Post#67 11 Dec 2008 09:59   

Odpady poprodukcyjne z elektrowni atomowych to najlepsza broń dla terorystów. Skutki jej użycia byłyby takie, że WTC to mały Miki.
Back to top

Robert Kaminski
Poziom 19
Poziom 19

Post#68 18 Dec 2008 22:51   

W wyliczeniach ekonomicznych pomija się problem zużytego paliwa.Robi się to świadomie dążąc do wykazania opłacalności budowy elektrowni atomowej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Dec 2008 22:51   

Back to top

Sobota
Poziom 20
Poziom 20

Post#69 18 Dec 2008 23:45   

Robert Kaminski wrote:
W wyliczeniach ekonomicznych pomija się problem zużytego paliwa.Robi się to świadomie dążąc do wykazania opłacalności budowy elektrowni atomowej.
Teoria a praktyka to co innego. Po co się to pomija żeby ludzie nie myśleli i wiedzieli ze wszystko co atom to wspaniałe jest i bez wad. Niestety system chce wszystkich ogłupić, to się staje faktem...
Back to top

Krzyq
Poziom 18
Poziom 18

Post#70 22 Dec 2008 21:34   

Czytam, czytam i nie wiem czy się śmiać czy płakać ;p

Tak na poważnie to istnieje inne ciekawe rozwiązanie. Ciekawszy byłby zakup kilku gotowych minielektrowni. Minielektrownie jądrowe produkowane przez Hyperion dają po 25 MW energii., i są niewiele większe od szamba (porównanie adekwatne do sytuacji w przypadku awarii ;oP ).

Można taką zakopać w ziemi i zasilać praktycznie całe miasto:

Hmm Co wy na to? ;o)

Źródło: http://www.hyperionpowergeneration.com/
Back to top

Robert Kaminski
Poziom 19
Poziom 19

Post#71 27 Dec 2008 18:16   

Ciekawe jakie są koszty zakupu,obsługi i utilizacji(paliwa i reaktora).
Jestem pewien ,że za ta sumę można wybudować zakład geotermalny
Back to top

Daris
Poziom 16
Poziom 16

Post#72 02 Jan 2009 11:47   

Ja jestem jak najbardziej za budową elektrowni atomowej . Polsce niedługo bedzie potrzebna wysokosprawnosciowa elektrownia . Tam gdzie mieszkam ( pomorze ) brakuje elektrowni . Fakt jest szczytowo pompowa w Czymanowej , ale ona swoja praca wprowadza duże straty...
Poza tym na świecie pracuje ponad 300 elektrowni :) Nawet Białoruś buduje śwoją .
Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#73 02 Jan 2009 11:58   

Robert Kaminski wrote:
Ciekawe jakie są koszty zakupu,obsługi i utilizacji(paliwa i reaktora).
Jestem pewien ,że za ta sumę można wybudować zakład geotermalny

Całkiem możliwe że za te pieniądze dałoby się wybudowac zakład geotermalny ale energia wyprodukowana przez taki zakład to byłby mały ułamek tego co by wyprodukowała elektrownia atomowa.Może zasiliłaby i ogrzała jakąś wyższą szkołę medialną ale nie rozwiąże deficytu energii w skali kraju czy nawet miasta.A elektrownia szczytowo pompowa tak na prawdę nie produkuje energii.Gromadzi energię w czasie kiedy jest nadwyżka i oddaje w czasie szczytowego zapotrzebowania.Traci tej energii co najmniej 30% ale i tak jest nieźle bo bez niej traciłoby się 100% niewykorzystanego prądu.Tam na pomorzu jest taka elektrownia chyba w Żarnowcu, koło Oka Kaszub, takiej wieży widokowej.
Back to top

Daris
Poziom 16
Poziom 16

Post#74 02 Jan 2009 12:04   

To jest Czymanowa. Szkoda, że prace w Żarnowcu zostały wstrzymane , ale to było wynikiem nie tylko "awari w Czarnobylu" ale pózniejszymi prostestami ludzi ... Cały majatek został sprzedany za drobne pieniadze , reszta rozkradziona. Reaktor , który miał byc zamontowany był inny niż ten w Czarnobylu ( ujemne sprzężenie ) i jak dobrze sie nie myle był już w Polsce . Jednym słowem w tym projekcie Państwo utopiło ogromne sumy naszych pieniędzy.

Troszke nie rozumiem " co znaczy słowo gromadzi " ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jan 2009 12:04   

Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#75 02 Jan 2009 12:29   

W odniesieni do elektrowni szczytowo pompowej "gromadzi" oznacza akumulację energii którą potem można odzyskac.Trochę tak jak w akumulatorze tylko inną niż elektrochemiczna metoda.A wygląda to tak że w czasie nadwyżki energii zużywa się ją na pompowanie wody z dolnego zbiornika do górnego.W czasie deficytu energii woda z górnego zbiornika jest wykorzystana do produkcji energii w elektrowni wodnej.Czyli taka elektrownia zamienia energie elektryczną na energię potencjalną wody i odwrotnie, energię potencjalną wody przetwarza na elektryczną.Jasne jest że do tego procesu potrzebuje energii z zewnątrz, czyli z innej elektrowni, bo sama w ostatecznym bilansie niczego nie produkuje, jest tylko takim specyficznym akumulatorem.Są też inne metody gromadzenia energii w czasie nadwyżek, np. sprężanie powietrza.A ten reaktor z Żarnowca został sprzedany i pracuje do tej pory, chyba w Szwecji.
Back to top

psaawkel
Poziom 15
Poziom 15

Post#76 02 Jan 2009 12:29   

Ja jestem przeciw elektrowni atomowej, zanim ją zbuduja zacznie sie kończyć uran, bo rudy uranu są już mocno naruszone. Uran bedzie drozał i energia atomowa nie będzie opłacalna. A co z utylizacja odpadow radioaktywnych??? Nie mówie już o skażeniu środowiska, musimy sie przygotowac, a raczej służbę zdrowia na leczenie ludzi chorych na raka To jest jeden z najgorszych pomysłow rządu. Rząd powinien inwestować w geotermię, rydzykowi trysło, im też tryśnie, NIE BĄDŹCIE GORSI OD RYDZYKA POKAŻCIE MU... sory troche mnie poniosło XD :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Budowa elektrowni atomowej nie dowodzi nowoczesnosci, elektorownie atomowe byly dawno

na wikipedii:
Quote:
Pierwsza elektrownia jądrowa, o mocy 5 MW powstała w 1954 r. w Obnińsku (ZSRR).

Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#77 02 Jan 2009 12:37   

Elektrownie węglowe emitują więcej radioaktywnych izotopów, w tym uranu do atmosfery bez żadnej kontroli niż równoważna ilośc atomowych wytwarza zużytego paliwa które w ogóle które nie trafia bez kontroli do środowiska, chyba że nazwiemy mogilniki środowiskiem.Wiadomo ile osób rocznie umiera z powodu działania elektrowni węglowych, w tym na raka, to jest oszacowane.Elektrownie atomowe poza nadmiarowym ciepłem niczego nie emitują do środowiska (nie licząc awarii w Czernobylu) i nie wiem dlaczego ludzie mieliby zacząc chorowac od nich na raka.Zasoby uranu są w tej chwili chyba największymi zasobami surowca energetycznego na Ziemi i daleko im do wyczerpania.W reaktorze powielającym można wyprodukowac oprócz energii więcej plutonu niż zużyje się uranu.Ten pluton nadaje sie tak samo jak uran na paliwo do reaktora.Z surowcem tutaj nie jest tak źle.
Back to top

Daris
Poziom 16
Poziom 16

Post#78 02 Jan 2009 12:53   

Jeżeli ok 800 lat to dla ciebie mało :) bo na około tyle lat starczy zasobów tego surowca. Druga sprawa - elektrownie atomowe są bardzo ekologiczne !! Nie ma mowy tu o zanieczyszczeniach środowiska , tak jak to ma miejsce przy konwencjonalnych elektrowniach węglowych . Elektrownia średniej mocy (1000 MW) spala rocznie od 1,5 do 2 mln ton węgla . Jeżeli przelicznik jest nastepujący : 1kg uranu = 300 ton węgla to łatwo policzyć oczywiste kożyści płynące z tej energi.

Wiem , że w burmistrz Gniewina podpisał pismo zezwalające budowe elektrowni w okolicy elektrowni szczytowo-pompowej w Czymanowej.

Pi-Vo - zgadza się gromadzi w postaci wody :) Kiedyś zwiedziłem ją całą ...

Dodano po 7 [minuty]:

psaawkel wrote:

Budowa elektrowni atomowej nie dowodzi nowoczesnosci, elektorownie atomowe byly dawno

na wikipedii:
Quote:

Dowodzi , dowodzi ... i to bardzo
Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#79 02 Jan 2009 13:09   

Daris wrote:

Dodano po 7 [minuty]:

psaawkel wrote:

na wikipedii:
Quote:

Dowodzi , dowodzi ... i to bardzo

Dla mnie dowodzi na tyle że chciałbym robic to co robię w miejskich wodociagach (aparatura kontrolno-pomiarowa i automatyka, tzw.AKPiA) w elektrowni atomowej.Z pewnością to byłaby ciekawsza praca a taka elektrownia równie pożyteczny zakład jak wodociągi.Podejrzewam że w wodociągach odtrzymałem większą dawkę promieniowania niż bym otrzymał w elektyrowni atomowej bo tu gdzie pracuję mamy też na utrzymaniu izotopy (Co60) i czasami sporo pracy przy nich.A w elektrowni atomowej jest wszystko tak zabezpieczone że promieniowanie na jej terenie nie jest zauważalnie wyższe niż gdziekolwiek.Są na świecie rejony (np. w Szwecji, Indiach) gdzie zwykłe promieniowanie tła jest wielokrotnie wyższe niż średnia i nie ma tam elektrowni atomowych.Związane jest to z podłożem geologicznym, i nie chodzi nawet o rudy uranu tylko kalcyt i granit.Ludzie tam mieszkają od niepamiętnych czasów i mają się doskonale.Tak w ogóle (może zabrzmi to jak herezja) udowodniono że niewielkie dawki promieniowania (ale znacznie większe niż naturalne z tła) są korzystne dla zdrowia.Jeśli ktoś opowiada jak w tym wątku gdzieś czytałem że nie chce świeci od napromieniowania i jest przeciw to opowiada banialuki i nie ma pojęcia czym jest elektrownia atomowa.
Back to top

Daris
Poziom 16
Poziom 16

Post#80 02 Jan 2009 13:20   

Szkoda , że planowane zakończenie budowy to przynajmniej 2020 lub trochę pózniej . Moze do pracy bym sie załapał , po odpowiednim przeszkoleniu :) Sceptyków budowy będzie wielu o ile jasno im nie wytłumaczy sie co było przyczyną katastrofy w Czarnobylu . Bo niestety w pamięci ludzi dalej to jest. Ile ja sie nasłuchałem opowieści typu : "dobrze , że w Żarnowcu nie będzie elektrowni - przeciez to był ten sam reaktor i zapewne u nas było by to samo" .Pozdrawiam
Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#81 02 Jan 2009 13:30   

Daris wrote:
Bo niestety w pamięci ludzi dalej to jest. Ile ja sie nasłuchałem opowieści typu : "dobrze , że w Żarnowcu nie będzie elektrowni - przeciez to był ten sam reaktor i zapewne u nas było by to samo" .Pozdrawiam

Zgadzam się z ludźmi którzy mówią że Czernobyl był bardziej katastrofą psychologiczną niż ekologiczną.Niewielu ludzi zginęło z jej powodu (ci co zginęli to głównie strażacy i nie musieli zginąc gdyby byli zabezpieczeni) a w milionach głów wciąż jest irracjonalny lęk przed energetyką jądrową której rozwój został niepotrzebnie zatrzymany przez to na długie lata.
Back to top

Sobota
Poziom 20
Poziom 20

Post#82 02 Jan 2009 13:47   

Pi-Vo wrote:
Daris wrote:
Bo niestety w pamięci ludzi dalej to jest. Ile ja sie nasłuchałem opowieści typu : "dobrze , że w Żarnowcu nie będzie elektrowni - przeciez to był ten sam reaktor i zapewne u nas było by to samo" .Pozdrawiam

Zgadzam się z ludźmi którzy mówią że Czernobyl był bardziej katastrofą psychologiczną niż ekologiczną.Niewielu ludzi zginęło z jej powodu (ci co zginęli to głównie strażacy i nie musieli zginąc gdyby byli zabezpieczeni) a w milionach głów wciąż jest irracjonalny lęk przed energetyką jądrową której rozwój został niepotrzebnie zatrzymany przez to na długie lata.
Coś ci się pomyliło, w Czarnobylu nie był groźny sam wybuch tylko chmura radioaktywna i skażenie. Wiele milionów osób dostało dużą dawkę promieniowania chociaż na Białorusi w okolicach Mińska promieniowanie przekroczyło znacznie dopuszczalne normy. Tak naprawdę to lista ofiar powinna być jeszcze nie zamknięta, ciągle umierają ludzie z chorobami nowotworowymi spowodowanymi przez Czarnobyl i rozda się dzieci z mutacjami. I tak Czarnobyl to nic w porównaniu do ilości skażenia wywołanego przez próbne wybuchy przeprowadzane przez ZSRR i USA. Ale próby jądrowe to inna historia. Strażacy i inni i tak by zginęli, promieniowanie było tak silne że nawet mocne kombinezony by wiele nie pomogły. Uranu szybko nie braknie- zgadzam się ale jego wydobycie może stać się nieopłacalne.
Back to top

Daris
Poziom 16
Poziom 16

Post#83 02 Jan 2009 14:07   

Nieopłacalne ? ale w porównaniu do wydobycia wegla ? Tak zgadza sie, była to katastrofa której skutki ludzie odczuwaja do dziś. Tylko , że teraz jest inna technologia , na którą jest obłożona wielką kontrolą. Budowa samego reaktora jest inna . Sceptycy zawsze znajdą cos na obrone swoich racji.

Zobacz na mapie ile jest w okolicy Polski reaktorów , patrząc na to ze mogą ulec uszkodzeniu Polsce nie potrzebna elektrownia atomowa.W razie uszkodzenia któregoś z reaktorów sasiadów pewnie tez promieniowanie nas dosięgnie. Ale kto nastawia się z góry na taką awarię??Pracuje ich duzo i nic się nie dzieje, to bardzo bezpieczne konstrukcje.

Prawda jest taka , jezeli ekolodzy chcą dbać o nasz piękny kraj to niech zap... na Śląsk i blokują tamte elektrownie.

Pamietam jak kilka lat temu ekolodzy walczyli z elektrowniami wiatrowymi , które stoja tu u mnie w okolicy . Tłumaczyli swoje racje , promieniowaniem ?? , tym ze łopaty wirnika zabijają ptaki i elektrownie są bardzo głosne. I co , który teraz potwierdzi to co mówił ??? Z checia podskocze 10 km pod jeden z nich ( w nocy słychać tylko jak wiatr ociera się o smigła ) ... ptaków tez mozna szukać :)
Back to top

Sobota
Poziom 20
Poziom 20

Post#84 02 Jan 2009 14:25   

Jeśli chodzi o elektrownie wiatrowe to do nich nic nie mam. Że elektrownie atomowe są nadzwyczaj bezpieczne to wiem, tylko po co ubierać się w kłopoty uzupełnia paliwa jego składowanie. Ile zajmie budowa EA ab ile ciepłowni geotermalnej. Geotermalna elektrownia nie potrzebuje paliwa. Jak by nawet cokolwiek uległo uszkodzeniu w geotermalnej elektrowni to najwyżej zaleje coś poparzy jakąś liczbę osób i na tym koniec. Trzeba nawet dla elektrowni jądrowej przyjąć jakiś procent ryzyka awarii. Że Niemcy mają EA i nie tylko oni woku polskiej granicy to wiadome tylko w Polsce chcą mieć wszyscy dużo najtańszym kosztem w przypadku budowy EA może mieć to opłakane konsekwencje. Że taki reaktor musi przejść testy to wiadome tylko że jak ktoś da w łapę..
Back to top

Daris
Poziom 16
Poziom 16

Post#85 02 Jan 2009 14:40   

Czy wiesz jaka jest róznica po między mocami elektrowi geotermalnych a elektrowni jadrowych ??? Sprawdz to ... Ile trzeba by wybudować elektrowni geotermalnych w porównaniu do jednej atomowej ...

Da w łapę ?? oj błacho podchodzisz do tego tematu. Samo przygotowanie terenu pod budowę to wiele pomiarów + zgoda Komisji Energi Atomowej.
Nie ma mowy o przekrętach . Nawet nie zdajesz sobie z jaką dokładnością była budowana elektrownia w Żarnowcu. Każda partia betonu była wielokrotnie badana .

Uważam , że akurat w Żarnowcu powstanie elektrownia , własnie z powodów wyników pomiarów , które KEA zaakceptowała.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jan 2009 14:40   

Back to top

sayan696
Poziom 9
Poziom 9

Post#86 02 Jan 2009 15:16   

A czy ktoś przeliczył koszty ludzkie (ofiary śmiertelne, poważne uszczerbki na zdrowiu) przy wydobyciu i transporcie węgla do elektrowni? Poza tym wiadomo, jak duża jest emisja z dymem izotopów promieniotwórczych z elektrowni opalanych węglem. Sumarycznie koszty ludzkie na 1TWh wytworzonej energii są znacznie wyższe w elektrowni węglowej niż w atomowej. Co do elektrowni wiatrowych, to pomijając ich niepewność, wytwarzają one infradźwięki, mające bardzo nieprzyjemne skutki dla ludzi (i nie tylko). Zastanawia mnie jeszcze jedno - czy Kolega tak usilnie optujący za energią geotermalną musi podawać przykład odwiertu wykonanego na zlecenie - przepraszam za wyrażenie - O. Rydzyka. Są lepsze przykłady - Poddębice i Uniejów- instalacje działające. A co do Kaczorów-tego jednego w dwóch osobach i trzeciego Donalda plastikowego to wsadziłbym ich do rakiety która nie wracałaby na Ziemię, do towarzystwa dodał bym im noże i w/w Rydzyka i żeby im grało radio co ma ryja. Lepiej by się zrobiło w Polsce.
Back to top

Daris
Poziom 16
Poziom 16

Post#87 02 Jan 2009 15:57   

Dalsze informacje co do bezpieczeństwa : Przy budowie naszej elektrowni w Żarnowcu nadzór wykonywały skrupulatnie 3 jednostki.Czyli ZZSR , od których kupiliśmy technologię , nasi technicy oraz KEA. Dokładność wykonania tej inwestycji była ogromna.Wszystko było sprawdzane wielokrotnie.Gdyby nie decyzja rządu o wstrzymaniu budowy , w niedalekiej przyszłosci byłby montowany reaktor...
Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#88 02 Jan 2009 15:58   

Są szacunki mówiące ile ofiar pociąga za sobą energetyka oparta na węglu.Zaczyna się od wydobycia a kończy na śmiertelnych chorobach spowodowanych zanieczyszceniem środowiska.Średnia światowa to 100-150 osób rocznie na 1000MW.Trzeba to pomnożyć przez ilość przez ilość bloków energetycznych o tej mocy.W USA liczbę ofiar śmiertelnych energetyki węglowej ocenia się na 25 000, a w Wielkiej Brytanii na 2000 rocznie.Czy energetyka jądrowa z uwzględnieniem katastrofy czernobylskiej pociąga tyle ofiar?W popiołach usuwanych rocznie na wysypiska z elektrowni węglowej o mocy 1000 MW(e) znajduje się średnio ponad 3 tony uranu oraz około 7 ton toru i substancje te nie są w żaden sposób zabezpieczone.
A ile dobrego dla środowiska może przynieść przejście na energię atomową można zobaczyć na przykładzie Francji.
Back to top

Krzyq
Poziom 18
Poziom 18

Post#89 02 Jan 2009 17:15   

psaawkel wrote:
Ja jestem przeciw elektrowni atomowej, /.../ A co z utylizacja odpadow radioaktywnych??? Nie mówie już o skażeniu środowiska, musimy sie przygotowac, a raczej służbę zdrowia na leczenie ludzi chorych na raka To jest jeden z najgorszych pomysłow rządu.

Promieniowanie jest mniejsze niż sobie wyobrażasz. Weź licznik geigera i przyłóż do tyłu swojego telewizora czy monitora CRT. Gwarantuję że dawka promieniowania będzie wielokrotnie wyższa niż generowana z dezaktywowanego odpadu poradioaktywnego.
Może masz jeszcze WiFi? W końcu 20 lat temu wszystkie częstotliwości powyżej 300 kHz w ZSRR uważano za wysoce szkodliwe dla organizmów.
A pewnie sam siedzisz przy nadajniku 2.4/5 GHz (dają efekt prawie taki jak otwarta mikrofalówka) - stoczniowcy cierpieli na choroby popromienne (poparzenia skóry, bóle głowy, wymioty) przez wybudowanie radiostacji w Gdańsku która nadawała na o wiele mniejszym zakresie.

Więc gadanie o odpadach promieniotwórczych to zwykła mrzonka - szczególnie kiedy teraz robią wycieczki do Czarnobyla.

Czemu nikt nie walczy z bezprzewodowością, która de facto ma wpływ na nasze ciała taki sam jak silne promieniowanie jonizacyjne? Pół godziny rozmowy przez komórkę dostarczy energii do podniesienia temperatury szklanki wody o 0,5 stopnia (pomyśl co robi ci się w mózgu). Odpowiedź na złe samo poczucie podczas godzinnego przebywania w pokoju w którym masz nadajnik/odbiornik WiFi jest podobna.

Dodano po 4 [minuty]:

Daris wrote:
Cały majatek został sprzedany za drobne pieniadze , reszta rozkradziona. Reaktor , który miał byc zamontowany był inny niż ten w Czarnobylu ( ujemne sprzężenie ) i jak dobrze sie nie myle był już w Polsce . Jednym słowem w tym projekcie Państwo utopiło ogromne sumy naszych pieniędzy.

Najwyraźniej ktoś miał w tym interes aby zablokować alternatywne źródła energetyczne w Polsce...
Back to top

Daris
Poziom 16
Poziom 16

Post#90 02 Jan 2009 17:31   

Z moich informacji roboty blokowała Solidarność , która jak na owe czasy była bardzo mocnym związkiem . Po wielu protestach i lękach ludzi po awari w Czarnobylu wstrzymano projekt. W/g był to fatalny błąd !
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> W Polsce powstanie elektrownia atomowa
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 8 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Similar topics
4,7 miliona stacji ładowania EV powstanie do 2015 roku (13)
Sztuczny ludzki mózg powstanie w ciągu 10 lat? (8)
Powstanie film o stronie internetowej Facebook (1)
W Stanach powstanie 4600 stacji ładowania EV (9)
We Włoszech powstanie największa farma słoneczna w UE (3)
W Korei powstanie park Robot Land (2)
Powstanie rosyjska Krzemowa Dolina? (2)
Elektrownia wiatrowo-słoneczno-gazowa powstanie w Turcji (7)
W Niemczech powstanie centrum do walki z sieciami botnet (1)
Pod Darłowem powstanie wielka farma wiatrowa (17)

Page generation time: 0.134 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed