| Author |
Krzyq Poziom 18

|
02 Jan 2009 16:56 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
| Daris wrote: |
| Z moich informacji roboty blokowała Solidarność , która jak na owe czasy była bardzo mocnym związkiem . Po wielu protestach i lękach ludzi po awari w Czarnobylu wstrzymano projekt. W/g był to fatalny błąd ! |
Ponoć związek blokował, bo beton nie wiązał: http://zb.eco.pl/zb/14-15/budowaej.htm ;o) Główne zastrzeżenia były co do sposobów budowy. Może i mieli "nową Polskę", ale wygląda na to że mentalność wykonawców została ta sama... Hmm może lepiej że nie wybudowali wtedy, bo jeszcze po latach by się okazało że w ścianach reaktora poukrywane byłyby jeszcze taczki, młotki itp. rzeczy jak u mojej znajomej w bloku ^_^.
|
|
| Back to top |
|
 |
Daris Poziom 16

|
02 Jan 2009 17:11 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Byłem tam dziesiątki razy . Beton wygląda ok :) Wszystko można spreparować i zastosować wedle swoich potrzeb .Widocznie celem było wstrzymanie robót .
Po drugie jak by nie wiązał beton ( co jak powtarzam - każda partia betonu była kontrolowana ) to inne zewnętrze kontrole wstrzymałyby budowę !
|
|
| Back to top |
|
 |
Pi-Vo Poziom 23

|
02 Jan 2009 18:56 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
A co jest celem "zielonych" , czyli "ekologów" którzy absolutnie nie znają się na środowisku ani rzeczach które blokują?Ja myślę że kasa.Wszystko co zablokowali da się odblokować za pieniądze.A to czego się nie dało przyniosło ekologiczne i ekonomiczne straty.W postaci elektrowni atomowych też.
[quote="Krzyq"]
A może beton po prostu nie dostał i nie wziął (ten komunistyczny) bo nie wiem czy nie o taki chodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2009 18:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzyq Poziom 18

|
02 Jan 2009 20:15 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
| Pi-Vo wrote: |
| A co jest celem "zielonych" , czyli "ekologów" którzy absolutnie nie znają się na środowisku ani rzeczach które blokują? |
Dokładnie. Ostatnio dostali potężne fundusze od kilku koncernów to związkowcy w kliku znanych mi kołach Rolników i Ekologów propagują przyjęcie genetycznie modyfikowanej żywności jako ekologicznej. Normalnie śmiech na sali, jak przy zabranianiu izolowanych hodowli karpia na święta. ^_^
|
|
| Back to top |
|
 |
starka23tarka Poziom 7

|
02 Jan 2009 20:56 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Wpelni zgadzam sie z wypowiedziami kolegi Roberta Kaminskiego.
Faktem jest ,ze kraje rozwiniete odchodza od energetyki atomowej.
To prawda ,ze zestawiajac moc elektrowni geotermalnej (od 0.2 do 20MW) z moca elektrowni atomowej nie uzyskuje sie powalajacego wyniku.
Tylko ,ze elektrocieplownie geotermalne mozna budowac praktycznie w kazdej gminie na terenie Polski.
Dzieki temu uzyskuje sie kilka waznych zamierzen do ktorych sie wczesniej zobowiazalismy.
Czyli :
redukcja CO2,
7,5% energii odnawialnej do 2010 r.
oraz w dobie kryzysow z zakrecaniem kurka, mozliwie duza samowystarczalnosc energetyczna.
Budujac takie zaklady geotermalne ogranicza sie straty na linii przesylowej,poniewaz lokalizuje sie je w miejscach o duzym zapotrzebowaniu na energie.
Elektrownie atomowe rozwinely sie tylko dzieki wyscigowi zbrojen.
Zeby nie on ,energetyka nuklearna byla by za droga .
Dzis sam wyscig zbrojen nie jest tak wazny (dla krajow rozwinietych) poniewaz okazalo sie ,ze jest za drogi w porownaniu do innych metod.
Pozostala energetyka atomowa.
Lobby ,ktore je reprezentuje jest bardzo silne i wplywowe.
Kraje takie jak Francja nie pozwola sobie na to aby energetyka atomowa poszla w zapomnienie na rzecz innych metod pozyskiwania energii.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzyq Poziom 18

|
03 Jan 2009 02:01 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
| starka23tarka wrote: |
Faktem jest ,ze kraje rozwiniete odchodza od energetyki atomowej.
To prawda ,ze zestawiajac moc elektrowni geotermalnej (od 0.2 do 20MW) z moca elektrowni atomowej nie uzyskuje sie powalajacego wyniku. Tylko ,ze elektrocieplownie geotermalne mozna budowac praktycznie w kazdej gminie na terenie Polski.
|
Przytoczone przeze mnie mini elektrownie produkują ponad 20 MW i będą podobne w kosztach.
Dzieki temu uzyskuje sie kilka waznych zamierzen do ktorych sie wczesniej zobowiazalismy.
Czyli :
redukcja CO2,
7,5% energii odnawialnej do 2010 r.
oraz w dobie kryzysow z zakrecaniem kurka, mozliwie duza samowystarczalnosc energetyczna.
|
To samo byśmy otrzymali gdyby państwo dofinansowywało zakładanie solarów w każdym domu.
Budujac takie zaklady geotermalne ogranicza sie straty na linii przesylowej,poniewaz lokalizuje sie je w miejscach o duzym zapotrzebowaniu na energie. |
O ile jest taka możliwość. Wszystko zależy od gruntów.
Pozostala energetyka atomowa.
Lobby ,ktore je reprezentuje jest bardzo silne i wplywowe.
|
W polsce dominuje a raczej dominowało w owym czasie lobby górniczo hutnicze. Silne naciski przemysłu węglowego m.in. na ekologów, powodowały blokowanie decyzji o budowie elektrowni jądrowej. Brak tej budowy był kwestią czysto polityczną i nie miał faktycznie nic wspólnego z dbaniem o środowisko.
Kraje takie jak Francja nie pozwola sobie na to aby energetyka atomowa poszla w zapomnienie na rzecz innych metod pozyskiwania energii. |
To znaczy, że wg ciebie będą wygaszali reaktory? Francja jest jednym z krajów o największej liczbie elektrowni tego typu. Zobacz sobie na zagłębie atomowe w okolicach Grenoble. Nie mówiąc że w całej Europie znajduje się ponad połowa wszystkich światowych elektrowni jądrowych. We Francji się ostatnio mniej buduje - bo 20 chyba wystarczy ;o).
Poza tym z tego co widzę wręcz jest na odwrót - budowanych jest ponad 20 nowych elektrowni jądrowych. Więc ja tutaj nie widzę jakiegoś "odchodzenia" od tej technologii.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pi-Vo Poziom 23

|
03 Jan 2009 09:20 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
W tej chwili w budowie jest ok. 30 reaktorów, planowanych ok. 80 a proponowanych blisko 200. Czy świat odchodzi od EA? Trudno powiedzieć. W USA nie zbudowano EA od czasu awarii w Three Mile Island w 1979 roku. Była to obok Czernobyla największa awaria EA w historii. Jednak nikt tam nie zginął, nikt nie został napromieniowany i na zewnątrz reaktora nie wydostał się nawet gram izotopu. 1/3 rdzenia się stopiła ale na czas opanowano reaktor i nie doszło do rozszczelnienia. Jednak koszty okazały się ogromne. Kosztowna była dekontaminacja, zaburzenia w systemie energetycznym itd. Zmodernizowano po tym wszystkie amerykańskie elektrownie. I oczywiście dodatkowy koszt. Zahamowanie rozwoju energetyki atomowej. Czernobyl dał podobny skutek w Europie. Jeśli ktoś odchodzi od EA (jakieś państwo) to ta katastrofa i efekt psychologiczny decyduje o tym. Jeśli dodać do tego działania "zielonych" to faktycznie, jest duży opór przed EA. Czy słuszny? Moim zdaniem nie choć wiele osób jest przeciwnego zdania. Ich prawo ale prawda jest jedna. Czas pokaże która strona była bliżej niej. Wiadomo już że era węgla i ropy w energetyce się kończy. Jakie szanse mają źródła odnawialne? Czy sprostają zapotrzebowaniu współczesnej cywilizacji na energię? Z dzisiejszych kalkulacji wynika że nie. Energia atomowa by sprostała tylko te opory. Moim zdaniem trzeba na ten wiek zadowolić się energetyką atomową i w tym czasie intensywnie szukać metod zastąpienia jej energetyką bez jej wad która w przyszłości by ją wyparła. Do końca XXI wieku dało by się to zrobić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Daris Poziom 16

|
03 Jan 2009 14:46 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Początki budowy zapewne ( tak troszke odbiegam od tematu :))
| Description: |
|
| Filesize: |
76.2 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
popcio11 Poziom 8

|
03 Jan 2009 15:14 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Wszystko ma swoje wady i zalety, swoich zwolenników i przeciwników. Zwolennicy mówią że elektrownie atomowe są bezpieczne i nie grozi nam nic z ich strony przy obecnym stanie wiedzy o tych elektrowniach i technologii jaką mamy zagrożenie wybuchem lub awarią staje się mniejsze, jednak trzeba też przyznać trochę racji również przeciwnikom, którzy nie są wbrew pozorom pesymistami , są w śród nich również realiści którzy trafnie doszukują się zagrożeń w elektrowniach atomowych , jednak zwolennicy nie śpią i szukają sposobu jak ustrzec się awarii, przewidują co mogło by się stać, a jeśli już coś się stanie to w takich elektrowniach jest szereg zabezpieczeń, które mają chronić przed skutkami awarii. Polska mogła by przecież skorzystać z doświadczenia innych państw w których już od wielu lat korzysta się z tego typu rozwiązania energetycznego. Ekolodzy mają również swoje racje, ale ile trzeba by było postawić elektrowni ekologicznych które sprostały by energetycznemu zapotrzebowaniu ??
Ja jestem za.
Wypadek który zdarzył się w Czarnobylu wiąże się z szeregiem zastrzeżeń dotyczących budowy jak i obsługi ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzyq Poziom 18

|
03 Jan 2009 15:21 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
| popcio11 wrote: |
Ja jestem za.
Wypadek który zdarzył się w Czarnobylu wiąże się z szeregiem zastrzeżeń dotyczących budowy jak i obsługi ... |
Reaktor w Czarnobylu był swoistym poletkiem doświadczalnym, tak jak cała strefa. Więc zapewne nigdy całej prawdy o zajściach w Czarnobylu się nie dowiemy.
Jestem ciekaw tylko co w czasie przed awaryjnym promieniowało bardziej - pierwiastki wożone do reaktora czy 10 megawatowa antena (według niektórych źródeł 4 gigawatowa) Oka Moskwy która była z niego zasilana.
|
|
| Back to top |
|
 |
starka23tarka Poziom 7

|
04 Jan 2009 17:25 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Zgadzam sie z tym ze zamkniecie zarnowca bylo polityczne.
W owym czasie zmieniala sie sytuacja CCCP sie rozpadalo, Polska przechodzila do NATO.
W tej sytuacji nie chciano wiazac sie z dlugo terminowymi umowami.
To moim zdaniem byl zasadniczy argument.
Do tego duzy balagan na budowie i zlodziejstwo co w owych czasach bylo norma.Dlatego budowa upadla.
Dziwie sie dlaczego tak male zainteresowanie jest cieplem ziemi i przetworzeniem jego na energie elektryczna.
Bo wlasnie rozpad pierwiastkow promieniotworczych uranu ,cezu jest zrodlem tego ciepla
|
|
| Back to top |
|
 |
starka23tarka Poziom 7

|
29 Jan 2009 15:33 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Dzisiej (29.01.09 czwartek) w programie 2 TVP o godzinie 23.04 odbedzie sie dyskusja na temat "Polska potentatem geotermii".Zaproszeni goscie to tworcy pierwszego w Polsce projektu elektrocieplowni geotermalnej prof. Ryszard Kozlowski i prof. Jacek Zimny.
Bedzie: o geotermii ,budowie elektrowni atomowej.
Wiec tematy na czasie.
Mam nadzieje ,ze moderatorzy nie usuna mojego postu do kosza przynajmniej dzis.
http://ww2.tvp.pl/4528,20080925797607.strona
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
03 Feb 2009 19:39 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Tego ciepła wytwarzanego przez rozpady promieniotwórcze wewnątrz Ziemi jest bardzo mało - dziesiątki miliwatów
na metr kwadratowy; a uzyskanie sprawności 10% może być niewykonalne - z obszaru wielkości boiska do piłki nożnej
będzie mniejsza moc, niż potrzeba do zasilenia żarówki 60W. A z całego obszaru Polski 1-2GW. A zużywamy 28GW.
Coś konkretnego było na tej dyskusji? Geotermia też powoduje skażenie promieniotwórcze - powiedzieli o tym?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Feb 2009 19:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DexterX Poziom 4

|
09 Feb 2009 08:55 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Cieszy mnie to że jednak większość ludzi jest za - może tym razem coś z tego wyjdzie. Tak naprawdę nie ma w tej chwili alternatywy dla EA. Paliwa kopalne nawet w najnowocześniejszych elektrowniach ciągle powodują duże skażenie (elektrownia węglowa jest tania - czysta elektrownia węglowa jest bardzo droga), poza tym skończą się szybciej niż uran. Elektrownie geotermalne mają marginalne znaczenie - wbrew pozorom żeby były opłacalne wcale nie można ich budować wszędzie.
Najlepszą alternatywą byłby reaktor termojądrowy (budowany jest taki który ma zadziałać - projekt ITER, w który zaangażowana jest również Polska). Niestety koszty takiego przedsięwzięcia są takie że Polska sama nie wybuduje tego reaktora nawet za 1000 lat!
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 690 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
22 Feb 2009 20:48 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Aż mi się krew gotuje, jak czytam, że energia atomowa jest zła. Banda nakręconych zielonych gości lata i panikuje, że zaraz wszystko wybuchnie.
Były całe dwie strony w tym wątku, dlaczego elektrownie atomowe są skueczne i czystsze niż węglowe.
Nie zauważyłem natomiast, żeby ktokolwiek brał pod uwagę skuteczność elektrowni wiatrowych i paneli słonecznych.
Ktoś na drugiej stronie pisał, że mutacje roślin są skutkiem promieniowania. Co ciekawe, promieniowanie powstające przy rozpadzie pierwiastków promieniotwórczych jest tylko jedną z przyczyn mutacji. Lepiej gdyby zakazali palenia tytoniu, bo od tego jest więcej mutacji i to nie w jakichś roślinkach, tylko w układzie oddechowym.
Inna sprawa, że w wielu miastach są wielkie zakłady przemysłowe/chemiczne operujące na niebezpiecznych substancjach i nikt się tym nie przejmuje. Sam mieszkam w Tarnowie pod bokiem Zakładów Azotowych, w których wykorzystuje się gazowy chlor. Wyciek, trochę wiatru i katastrofa gotowa.
Gdyby ktoś jednak mnie pytał, czy chcę elektrowni atomowej w okolicy Tarnowa, to nie chcę. A to tylko dlatego, że zaraz zleciałaby się banda zielonych ludzików z transparentami.
W Polsce brakuje prądu? Nie prądu tylko rozumu. Bo dom musi się świecić jak choinka, bo cały czas w łazience ma być 40°C, a w środku nocy na ulicach ma być jaśniej niż w dzień.
No i tak dla równowagi, a może i dla pewnej krytyki medialnego wariactwa:
Link
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
drowning_man Poziom 15

|
25 Feb 2009 21:17 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Witam, jestem jak najbardziej za! Ostatni u mnie na uczelni prowadzący wykład z Fizyki Jądrowej powiedział, że dookoła mamy pełno elektrowni atomowych, jeśli jedna wybuchnie to odczujemy jej skutki na pewno, więc nie robi róźnicy czy u nas tez bedzie elektrownia atomowa. Zgadzam się z tą myslą, jednak w dzisiejszych czasach technika poszła bardzo do przodu, uwazam że są znikome szanse na jakakolwiek awarie. Takich elektrowni powinno byc wiecej w całym kraju. Jedni mówia, że uran sie kiedys skończy bo jest wydobywany jako ruda, ja nie widze w tym problemu bo zawsze mozna sztucznie wytworzyć pluton i elektrowni dalej beda spełniały swoje zadanie. Jeszcze raz jestem za. Pozdrawiam,
drowning_man
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
keseszel Poziom 19

|
28 Feb 2009 21:06 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
A ja proponuję wybudować elektrownię atomową w Warszawie. Najlepiej koło Sejmu. Ewentualnie Pałacu Prezydenckiego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pi-Vo Poziom 23

|
28 Feb 2009 22:36 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
A ja wolałbym 10km od mojego domu. Zmieniłbym pracę na lepszą. Niestety, nasze jezioro jest za małe. Nie mamy szans na elektrownię atomową w okolicy.
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
28 Feb 2009 22:45 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Oj, koło Sejmu, czy Pałacu Prezydenckiego nie będzie dobrze - ciężko dojeżdżać, fatalna komunikacja.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2009 22:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

|
28 Feb 2009 22:51 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Niech budują gdzie chcą, byle nie pytali zielonych o zdanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
tipsot Poziom 9

|
10 Mar 2009 07:55 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Nie muszą atomówki budować w mieście, mogą na odludziu, gdzie mieszkaliby tylko pracownicy i niekoniecznie pod samą elektrownią.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pi-Vo Poziom 23

|
10 Mar 2009 10:46 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Ja bym chętnie mieszkał pod samą elektrownią.I na tą plażę chętnie bym się wybrał.
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnaWesolaLat23 Poziom 14

|
13 Mar 2009 17:31 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Czarnobyl - starano sie sprawdzic czy obliczenia regolatorow (powiedzmy PID) sa odpowiednie z pomiarami, ograniczono moc za bardzo, tak bardzo ze woda nie przeksztalcala sie z pare i nie napedzala generatorow, w tym czasie chciano zwiekszyc troche moc reaktora wiec geniusz rosyjskiej energetyki wyjal wszystkie prety grafitowe oprocz 6, moc wzrosla...okolo 10x powyzej mocy znamionowej, no to pan z obslugi zaczal wsadzac wszystkie prety grafitowe na raz, i tu jest najciekawsze...prety te byly zakoncone metalem przypominajacym sprezynki do dlugopisow (beryl) ktore jeszcze przyspieszaja reakcje (tzw oszczednosc), reaktor wybuchl z cisnienia zanim wszystkie prety grafitowe weszly na dol.
W specyfikacji reaktora jest napisane, by nie wkladac nigdy wszystkich pretow jednoczesnie, poniewaz wlozenie preta 0-12 cm - przyspiesza reakcje, 12cm i wiecej - spowalnia.
Reaktor w czarnobylu nie mial sensorow temperatury na snie zbiornika z pretami paliwowymi.
Nie uzywac reaktora na mniej niz 75% mocy znamionorej.
Nie dziwie sie ze zieloni sa za elektrowniami weglowymi, bzdura jak sloneczne (brud, mala wydajnosc) lub wiatrowe (infradzwieki), w pl koszt wydobycia wegla kosztuje 37 zl za tone, ale elektrownie go kupuja po okolo 400zl za tone, prywaciarze po 600zl.
W POLSCE ELEKTROWNIA NIE MOZE KUPIC WEGLA BEZPOSREDNIO OD KOPALNII, MUSI BYC POSREDNIK, to prawo stworzyla ekipa B...a, i powinna siedziec w wiezieniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
13 Mar 2009 17:52 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
A skąd są te informacje (o Czarnobylu, o wsadzaniu prętów grafitowych, o specyfikacji reaktora,
i o cenach węgla), bo jakoś sobie nie przypominam, żebym o czymś takim kiedykolwiek czytał?
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
13 Mar 2009 23:03 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Nie ma tam o wyjmowaniu i wsadzaniu prętów grafitowych, a o prętach kontrolnych; nie ma o specyfikacji reaktora...
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

|
14 Mar 2009 00:09 Re: W Polsce powstanie elektrownia atomowa |
|
|
|
Annie Wesołej pewnie chodziło o te grafitowe końcówki prętów sterujących. Jak się pokrzywiły kanały, to do reaktora nie weszły całe pręty, a tylko właśnie te końcówki. To właśnie jest napisane na stronie, którą wcześniej podałem. Za to na temat dolnej granicy bezpieczeństwa jest napisane inaczej: nie 75%mocy (czyli 2,4GW ciepła) tylko 200MW.
Trochę o samym reaktorze:
Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Sapekk Poziom 16

|
|
| Back to top |
|