Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u
Autor
Wiadomość
Tomasz_zet
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 19
Miasto: Szczytno

Post#1 Post autora tematu 09 Lip 2008 16:25   

Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Witam. Mam problem z konfiguracja net'u. Chodzi o to ze nie moge znalezc 'bramy domyslnej'. Wchodzac w 'cmd' i wpisujac 'ipconfig' pokazuje mi tylko ip i maske, jednak bramy domyslnej brak. Wiem, ze jest jakis sposob na jej znalezienie, tylko nie pamietam jak to zrobic.

Jesli cos mogloby pomoc to:
ip: 169.254.43.121
maska: 255.255.0.0

Nie bardzo wiem do czego sa komendy ipconfig renew, release i te tego rodzaju. A nie chce jeszcze gorzej namieszac niz juz jest ;D Nie jestem pewien ale DNS chyba nie musza byc podane. Wszystko dzialalo bez zarzutu az tu nagle.... zonk.... hehe. Prosze o mozliwie jak najszybsza odpowiedz. Pozdr.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lip 2008 16:25   





Powrót do góry
   
DriverMSG
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 29421
Miasto: Prowincja Liege

Post#2 09 Lip 2008 17:14   

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Skoro ci nie pokazuje bramy to znaczy że jej nie ma .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lip 2008 17:14   





Powrót do góry
   
Tomasz_zet
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 19
Miasto: Szczytno

Post#3 Post autora tematu 09 Lip 2008 17:27   

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Ale wydaje mi sie ze wlasnie w tym tkwi problem, bo tak bylo ostatnim razem, jakies 1,5 miesiaca temu. Wystarczylo znalezc numer bramy domyslnej wpisac ja i net dzialal.

Jesli sadzisz, ze jednak to nie jest wina braku podanego numeru bramy, to podrzuc jakis pomysl jak skonfigurowac net. Bede wdzieczny za kazdy pomysl.

Ustawienia automatyczne nic nie pomagaja - wtedy net tez nie dziala.

Jesli natomiast chodzi o polaczenie calej sieci to wyglada to tak: modem z kablowki (Comcast) polaczony do router'a wireless. Od tego kabel do kompa admina i 2 kabel na polaczenie innego komputera stacjonarnego. Do routera 2 laptopy przez wireless. To wszystko w jednym domu, wiec mam natychmiastowy dostep do kazdego z kompow, ale wszedzie bylo ustawienie automatyczne, tylko na admin byl podany ip, maska i brama. A jeszcze... router model Belkin'a. Nie wiem co moze okazac sie pomocne z tych informacji. Wydaje mi sie ze to moze byc wina router'a. Moze daloby cos polaczenie bezposrednio modemu z kompem admin'a, zeby chociaz tam byl net...??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lip 2008 17:27   





Powrót do góry
   
DriverMSG
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 29421
Miasto: Prowincja Liege

Post#4 09 Lip 2008 17:42   

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Jedno jest pewne - Brama powinna byś w każdym kompie jednakowa .
Co do samej konfiguracji routera nie wiele mogę pomóc - nie znam go - jeśli masz jakiś Manual do tego modelu to udostępnij go lub daj link .
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9086
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#5 09 Lip 2008 18:35   

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Adres przydzielony to tzw. automatyczny adres sieci prywatnej. Przydzielany jest przez windows automatycznie wtedy gdy nie ma skonfigurowanego adresu IP na interfejsie a w sieci nie funkcjonuje badz nie jest dostepny serwer DHCP.

Dla przecietnego uzytkownika sieci oznacza to albo blokade adresu MAC(jesli dzialalo do wczoraj) lub bledna konfiguracje sieci.
Powrót do góry
   
Tomasz_zet
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 19
Miasto: Szczytno

Post#6 Post autora tematu 10 Lip 2008 01:17   

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Doszedlem w czym blad. Ktos z domownikow grzebal i zmienil numer ip (co gorsza nikt nie chce sie przyznac). To moj domysl, ze ktos przestawil, bo przeciez samo sie nie przestawilo. Odkopalem numer ip, maska sama wskoczyla, brame udalo sie znalezc i w koncu wszystko dziala jak nalezy. Przyznam tylko jeszcze ze te wszystkie bramy, mac'i, dns'y to prawdziwa ciemna magia.... hehe. Dzieki wam za checi i probe pomocy. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u
Strona 1 z 1
Podobne tematy
brama domyslna nie jest dostepna problem (8)
polecienie net use przywracanie zapianych konfiguracji (1)
Router TP-link i internet w toya.net nie mogę dokończyć konfiguracji (23)
Vista i domyslna opcja wstrzymania (1)
WinRAR - domyslna ekstrakcja w trayu? Jak? (2)
Samsung Galaxy Mini2 domyslna przegladarka na Facebook\'u (2)
Brama - Brama nie ma połączenia z internetem (9)
2 karty graficzne, jak zmienic domyslna karte z zintegrowanej na Procesor graf.? (11)
2 VLANy 1 BRAMA problem (2)
Domyślna brama, problem z siecia (35)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.044 seconds

elektroda.pl temat RSS