Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet ->Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Tomasz_zet
Level 9
Location: Szczytno
Joined: 19 Dec 2005
Posts: 19
Tomasz_zet
Level 9
Post#1 09 Jul 2008 16:25  Topic author   

Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Witam. Mam problem z konfiguracja net'u. Chodzi o to ze nie moge znalezc 'bramy domyslnej'. Wchodzac w 'cmd' i wpisujac 'ipconfig' pokazuje mi tylko ip i maske, jednak bramy domyslnej brak. Wiem, ze jest jakis sposob na jej znalezienie, tylko nie pamietam jak to zrobic.

Jesli cos mogloby pomoc to:
ip: 169.254.43.121
maska: 255.255.0.0

Nie bardzo wiem do czego sa komendy ipconfig renew, release i te tego rodzaju. A nie chce jeszcze gorzej namieszac niz juz jest ;D Nie jestem pewien ale DNS chyba nie musza byc podane. Wszystko dzialalo bez zarzutu az tu nagle.... zonk.... hehe. Prosze o mozliwie jak najszybsza odpowiedz. Pozdr.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DriverMSG
Admin grupy komputery
Location: Prowincja Liege
Joined: 28 Feb 2005
Posts: 34180
Helped: 2814
Post rating: 548
DriverMSG
Admin grupy komputery
Post#2 09 Jul 2008 17:14    

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Skoro ci nie pokazuje bramy to znaczy że jej nie ma .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Tomasz_zet
Level 9
Location: Szczytno
Joined: 19 Dec 2005
Posts: 19
Tomasz_zet
Level 9
Post#3 09 Jul 2008 17:27  Topic author   

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Ale wydaje mi sie ze wlasnie w tym tkwi problem, bo tak bylo ostatnim razem, jakies 1,5 miesiaca temu. Wystarczylo znalezc numer bramy domyslnej wpisac ja i net dzialal.

Jesli sadzisz, ze jednak to nie jest wina braku podanego numeru bramy, to podrzuc jakis pomysl jak skonfigurowac net. Bede wdzieczny za kazdy pomysl.

Ustawienia automatyczne nic nie pomagaja - wtedy net tez nie dziala.

Jesli natomiast chodzi o polaczenie calej sieci to wyglada to tak: modem z kablowki (Comcast) polaczony do router'a wireless. Od tego kabel do kompa admina i 2 kabel na polaczenie innego komputera stacjonarnego. Do routera 2 laptopy przez wireless. To wszystko w jednym domu, wiec mam natychmiastowy dostep do kazdego z kompow, ale wszedzie bylo ustawienie automatyczne, tylko na admin byl podany ip, maska i brama. A jeszcze... router model Belkin'a. Nie wiem co moze okazac sie pomocne z tych informacji. Wydaje mi sie ze to moze byc wina router'a. Moze daloby cos polaczenie bezposrednio modemu z kompem admin'a, zeby chociaz tam byl net...??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DriverMSG
Admin grupy komputery
Location: Prowincja Liege
Joined: 28 Feb 2005
Posts: 34180
Helped: 2814
Post rating: 548
DriverMSG
Admin grupy komputery
Post#4 09 Jul 2008 17:42    

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Jedno jest pewne - Brama powinna byś w każdym kompie jednakowa .
Co do samej konfiguracji routera nie wiele mogę pomóc - nie znam go - jeśli masz jakiś Manual do tego modelu to udostępnij go lub daj link .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piterus99
Level 43
Location: Bolesławiec/Wrocław
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9042
Helped: 1081
Post rating: 40
piterus99
Level 43
Post#5 09 Jul 2008 18:35    

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Adres przydzielony to tzw. automatyczny adres sieci prywatnej. Przydzielany jest przez windows automatycznie wtedy gdy nie ma skonfigurowanego adresu IP na interfejsie a w sieci nie funkcjonuje badz nie jest dostepny serwer DHCP.

Dla przecietnego uzytkownika sieci oznacza to albo blokade adresu MAC(jesli dzialalo do wczoraj) lub bledna konfiguracje sieci.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Tomasz_zet
Level 9
Location: Szczytno
Joined: 19 Dec 2005
Posts: 19
Tomasz_zet
Level 9
Post#6 10 Jul 2008 01:17  Topic author   

Re: Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u


Doszedlem w czym blad. Ktos z domownikow grzebal i zmienil numer ip (co gorsza nikt nie chce sie przyznac). To moj domysl, ze ktos przestawil, bo przeciez samo sie nie przestawilo. Odkopalem numer ip, maska sama wskoczyla, brame udalo sie znalezc i w koncu wszystko dziala jak nalezy. Przyznam tylko jeszcze ze te wszystkie bramy, mac'i, dns'y to prawdziwa ciemna magia.... hehe. Dzieki wam za checi i probe pomocy. Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u
Page 1 of 1

Similar topics to problem z brama domyslna w konfiguracji net'u

brama domyslna nie jest dostepna problem (8)
polecienie net use przywracanie zapianych konfiguracji (1)
Router TP-link i internet w toya.net nie mogę dokończyć konfiguracji (23)
Vista i domyslna opcja wstrzymania (1)
WinRAR - domyslna ekstrakcja w trayu? Jak? (2)
Samsung Galaxy Mini2 domyslna przegladarka na Facebook\'u (2)
Brama - Brama nie ma połączenia z internetem (9)
2 karty graficzne, jak zmienic domyslna karte z zintegrowanej na Procesor graf.? (11)
2 VLANy 1 BRAMA problem (2)
Domyślna brama, problem z siecia (35)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.073 seconds