FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Forum Komputerowe - Opinie, spostrzeżenia wnioski

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Forum Komputerowe - Opinie, spostrzeżenia wnioski
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 09 Jul 2008 21:46   

Witam Serdecznie

Jak wielu z Was zapewne zauważyło, ostatnio na forum zaszło wiele zmian. Chcemy, aby forum komputerowe jak najlepiej Wam służyło. Dlatego w tym temacie zwracam się z prośbą o wyrażenie tutaj wszelkich opinii - zarówno tych pozytywnych jak i negatywnych - wszelkich uwag i wniosków. Być może jest coś co można będzie zmienić, coś poprawić ...

Za wszystkie uwagi z góry dziękuję i zapraszam do dyskusji.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 17 Jul 2008 13:58   

Re: Forum Komputerowe - Opinie, spostrzeżenia wnioski

Generalnie zmiany bardzo na plus. Kategoria Komputery już dawno powinna była się rozrosnąć :) Ale też rozdrobnienie kategorii nie jest za duże (nie wiadomo co gorsze) za co należą się adminom pokłony :D
Może laptopy software osobno nie są tak potrzebne a zamiast tego przydałaby się kategoria "sterowniki" ? No ale tu się już może czepiam.

A jeżeli forum ma jak najlepiej nam służyć to pozostaje stara już kwestia na elektrodzie:
solidność to czy pedantyzm moderatorów w sytuacji gdy męczą/przenoszą wątek do kosza za nieprzestrzeganie ortografii? Mówię tu nie o rażących błędach naruszających czytelność bo to trzeba dyskryminować ale o dużych literach nie zawsze na początku zdania, pojedyńczych przeoczeniach polskich znaków..bezwzględne ściganie tego z to już jest przesada i zniechęca do korzystania z tego forum.
Zwłaszcza na "komputery hardware" miałem wrażenie, że jeden moderator bardziej skupił się na nauczaniu języka polskiego. Bez obrazy, pracę moderatorów trzeba docenić, ale pewnie większośc użytkowników zgodzi się, że chodzi o funkcjonalność jednak bardziej- treść a nie formę!!
Pozdrawiam!

Dodano po 1 [minuty]:

PS C64 to chyba w 69ym jeszcze jako takiego nie było ;) ? no ale ok, jakiś komputer w tej "rakiecie" siedział :D
Back to top

Cinek_as
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 17 Jul 2008 16:02   

Podział jak dla mnie miał swoje + i - rozdrobnienie na dosłownie poszczególne elementy jest tragiczne... No ale z drugiej strony inaczej się nie dało! Coś za coś no tak już jest w naturze :P Jak dla mnie elektroda "pcha" się w jeszcze lepszą stronę :) ale może być lepiej!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jul 2008 16:02   

Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 17 Jul 2008 16:42   

Witam,
mnie się podoba.

Zauważony błąd:
Klikając na przyciski nad tematami (te z wyborem poddziałów) przechodzę ładnie do danej kategorii, ale nie mam żadnych ogłoszeń. Żeby widzieć ogłoszenia muszę kliknąć w linka słownego.

Poza tym spoko.
Moderatorzy działu bardzo dobrzy. Nie mam do nich zastrzeżeń.

Pozdrawiam.

@winh8r
Mieć nie mieli, ale na księżyc polecieli na kilku kalkulatorach. I to jest piękne.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 17 Jul 2008 19:17   

Marcin320 fakt, że piękne a to wszystko dzięki zimnej wojnie, czyli kryzys konieczny dla postępu ..teraz taki zastój w technologii, może jaka wojna nam na dobre wyjdzie :D..dobrze, że chociaż ceny lecą w dół :D

Przy okazji możemy podyskutować o dopuszczalnych odchyłach off-topowych, bo ta moja wypowiedź w postrzeganiu adminów pewnie do kosza się nadaje. Jakiś luz też musi być!
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 18 Jul 2008 14:52   

winh8r wrote:
ale o dużych literach nie zawsze na początku zdania, pojedyńczych przeoczeniach polskich znaków..bezwzględne ściganie tego z to już jest przesada i zniechęca do korzystania z tego forum.
Zwłaszcza na "komputery hardware" miałem wrażenie, że jeden moderator bardziej skupił się na nauczaniu języka polskiego

Ponieważ jest to adresowane do mnie (ciekawe dlaczego autor postu nie powiedział tego wprost? Przecież nie gryzę) to ustosunkuję się do tego.

Nie jest prawdą, że "czepiam się" pojedynczych błędów typu brak dużej litery czy też brak polskich znaków diakrytycznych. Proszę pokazać moderowany przeze mnie post ze zwracaniem uwagi na te właśnie znaki. Pojedyncze błędy albo pomijam, albo sam je poprawiam. Natomiast kaleczenie języka ojczystego wynikające z lenistwa i niechlujstwa będę tępił. Również będę tępił posty z taką składnią zdań, w których niezbyt wiadomo co autor miał na myśli. W technice ważne jest PRECYZYJNE I JEDNOZNACZNE formułowanie swoich myśli, w przeciwieństwie do prac poetyckich, w których to niekoniecznie jest potrzebne.

Regulamin forum dość jednoznacznie precyzuje sprawę poprawności językowej. A ponadto zadać sobie należy pytanie, jaka to nadludzka siła nie pozwala piszącym post skorzystać z funkcji PISOWNIA? I proszę nie pisać o różnych chorobach, których nazwy zaczynają się na dys ...
Jeżeli jest to faktyczny przypadek chorobowy, to należy się leczyć. A najczęściej jest to choroba, którą nazwać można DYSLENISTWO.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 19 Jul 2008 10:19   

Rzeczywiście ciepię na jedno dys.. ale nie to "dysorto" dodatkowo dyslenistwo owszem też.
Z drugiej jednak strony używanie polskich znaków jest po prostu nieefektywne kiedy liczy się skuteczna komunikacja. Pisze się wolniej i tyle.

Jankolo nie miałem na myśli Ciebie. Nie zamierzam tu zamieszczać żadnych personalnych pretensji. Ale z tym drugim moderatorem już sprawę przedyskutowaliśmy i każdy został przy swoim zdaniu :)
Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 19 Jul 2008 10:38   

Niestety kolego, ale jankolo ma rację. Pomijając kwestię poprawności pisowni, to brak "ogonków" często może mylić. Interpunkcja jest jeszcze ważniejsza, bo brak przecinka lub postawienie go w innym miejscu daje zupełnie inny odbiór wypowiedzi.
Jeśli o mnie chodzi, to trafia mi się nie napisać "ogonka", ale gdy mam napisać zdanie bez nich celowo, to często muszę się poprawiać, bo jakoś same się stawiają, tak z przyzwyczajenia. Dzięki poprawkom wolniej piszę bez nich.

Wracając jeszcze do Twojej poprzedniej wypowiedzi - miejscem na luz są działy: Ogólne i HydePark.
Nie sądzę też, że "wyścig kosmiczny" był podyktowany tylko zimną wojną i podziękuję za kolejny "wojenny skok" technologiczny.

Wracając jeszcze do mojego poprzedniego posta, to czy tak ma być?
Zarówno Firefox jak i IE nie wyświetlają mi ogłoszeń po kliknięciu w przyciski nad tematami, dopiero kliknięcie w linki słowne pokazuje ogłoszenia w danym podforum. W innych działach przyciski działają normalnie.
Back to top

Cinek_as
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 21 Jul 2008 10:24   

Jak dla mnie kolega jankolo ma u mnie pełne poparcie w sprawie błędów! Widzę np. młodszego brata który siedzi na epulsach i innych takich portalach i po prostu to woła o pomstę do nieba jak tam ludzie piszą! Dzięki elektrodzie na j. polskim zacząłem zwracać uwagę na błędy itd oraz zauważyłem znaczny poziom poprawy w mojej pisowni :) Nie mówię że wyleczyłem się z błędów bo jesteśmy ludźmi i zdarzają się one :) A co do ,,ogonków" jak dla mnie ciężej jest przeczytać tekst bez nich! Musimy też pamiętać o tym żeby ,,podtrzymywać" język polski a nie dać mu się amerykanizować itp.!!
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 21 Jul 2008 19:37   

@Marcin230 przyglądam się sprawie klikania w linki do subfor i faktycznie jest jak mówisz. Klikając w zakładkę trafiamy do działu bez ogłoszeń natomiast z linku tekstowego ogłoszenia są. Działam na Firefox 3.0.1. Przed sekundą zrobiłem rekonesans w innych działach i np. w audio czy inne przeglądanie z zakładek subfor jest ok i pojawiają się ogłoszenia więc problem dotyczy tylko Komputery Serwis.
Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 21 Jul 2008 20:27   

Wiem, że w innych działach jest dobrze, bo to sprawdzałem. :)
To samo jest na FF2, IE6 i IE7, Opery nie sprawdzałem .
Może to nie jest wielki problem dla mnie, bo wiem, że ogłoszenia są i wiem jak je znaleźć, ale dla nowego usera może to być problematyczne i odesłanie przez kogokolwiek do ogłoszenia po informacje może być troszkę nie na miejscu. Jeszcze gorzej jeśli użytkownik dostanie ostrzeżenie za brak znajomości ogłoszeń, których nie widzi.
Back to top

kosmita
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 21 Jul 2008 22:45   

To jest celowe zachowanie forum.

Klikając na zakładki nakładamy filtr na forum-index, a nie przechodzimy do konkretnego działu - subforum (mimo że wygląda to podobnie).

Tematy ogłoszenia są dość specyficzne, wyświetlają się na każdej podstronie na samym początku forum. Gdyby były wyświetlane w forach / indexach to musiały by wyświetlić tematy przyklejone ze wszystkich subfor (podobnie jak tematy wyróżnione), w dziale komputery było by to 53 tematy przyklejone. Sens forum nadrzędnego jako forum, które miało wyświetlać bieżące tematy znikł by (dla przykładu: poprzednia konfiguracja forum zakładała że na stronę przypada 50 tematów).
Jedyne ogłoszenia jakie w tym dziale powinny się wyświetlać, to ogłoszenia zamieszczone w dziale nadrzędnym. W dziale "Komputery Serwis" nie ma żadnego ogłoszenia w związku z tym żadne się nie wyświetla po klikaniu na zakładki.
Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#13 21 Jul 2008 23:31   

Dzięki za odpowiedź, ale chyba nie zrozumieliśmy się.
Ja nie piszę o ogłoszeniach w dziale SERWIS (czyli głównym), ale o ogłoszeniach w poszczególnych podforach.

Wizja lokalna:

Wariant 1.
Jestem w dziale głównym (SERWIS) i klikam na link słowny Komputery Hardware i widzę sześć ogłoszeń.

Wariant 2.
Jestem w dziale głównym (SERWIS) i klikam na PRZYCISK HARDWARE i nie widzę ogłoszeń.

Po kliknięciu w przyciski do innych podfor działu Komputery Serwis też nie widzę ogłoszeń. Dopiero po kliknięciu w linki słowne są one widoczne.

W innych działach przyciski działają normalnie, czyli widoczne są ogłoszenia.
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#14 22 Jul 2008 13:38   

Problem został przekazany w ręce administracji i z tego co się dowiedziałem oraz sprawdziłem jest już rozwiązany. Teraz klikanie w zakładki w Komputery serwis powoduje prawidłowe wyświetlanie subfor wraz z ogłoszeniami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Jul 2008 13:38   

Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#15 22 Jul 2008 14:58helpful post - solution   

Wszystko działa poprawnie.
Dzięki za interwencję.
Pozdrawiam.
Back to top

LEM
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 Post from the author of the topic 22 Jul 2008 20:17   

Właśnie po to ten temat założyłem, aby między innymi wszystkie niedociągnięcia w miarę możliwości technicznych poprawić. To Wy tworzycie forum i to Wam elektroda ma służyć, a w tym wypadku szczególnie mam na myśli działy komputerowe.

Później proszę nie mówić, że administracja forum nie słucha użytkowników ;)

Dziękując za dotychczasowe opinie zapraszam równocześnie do dalszej dyskusji.
Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#17 03 Aug 2008 12:35   

Regulamin wrote:
11. (...) Nie zezwala się na:

11.1 umieszczanie w tytule tematu terminów zastępczych jak: "pomoc", "problem", "pilne"itp.,

Tymczasem coraz więcej pojawiających się wątków zawiera słowo "problem".
Pojawia się to lawinowo, jeden czy dwa tematy z problemem i zaraz zaczyna się roić od kolejnych.
Już nawet moderatorzy przestali walczyć, choć ostatnio zauważyłem wzmożone wysiłki.

Może warto jakoś lepiej wykorzystać wolne miejsce po prawo lub u góry strony?
Przykładowo:

To przykład dla komputerowego zakątka forum, ale chyba można tak zrobić dla każdego innego działu i wypisać kilka głównych punktów dotyczących praw panujących w nim.
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#18 06 Aug 2008 19:09   

Faktycznie można byłoby puste miejsce zagospodarować w ten sposób.
Back to top

mazii 42713
Poziom 13
Poziom 13

Post#19 03 Sep 2008 09:10   

Może by tak wyodrębnić z działu o oc dział do moddingu.
Back to top

Robert B
Poziom 24
Poziom 24

Post#20 08 Sep 2008 22:00   

:arrow: Marcin230
Doskonały pomysł z tym krótkim przypomnieniem paru punktów Regulaminu (którego większość nie czyta).
Co do Kolegów wymigujących się różnymi dys...lenistwami - to proszę kliknąć w "Bykom STOP" i wszystko będzie jasne :)
Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#21 08 Sep 2008 22:19   

Dzięki.
Zauważ jednak ile czasu minęło od wysłania posta.
Back to top

K!lleR
Poziom 24
Poziom 24

Post#22 09 Sep 2008 08:57   

Bardzo dobry pomysł. Po rejestracji mało kto czyta potwierdzony regulamin.
Back to top

Cinek_as
Poziom 19
Poziom 19

Post#23 09 Sep 2008 10:02   

K!lleR wrote:
Bardzo dobry pomysł. Po rejestracji mało kto czyta potwierdzony regulamin.

w ogóle mało kto czyta...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Sep 2008 10:02   

Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#24 15 Sep 2008 18:44   

Mam kolejny genialny pomysł na usprawnienie forum komputerowego (nacisk na genialny :) ).

Zastanawiam się jakie info forum pobiera o naszym sprzęcie. Z Polityki prywatności wiem, że IP, system i przeglądarkę. O ile IP jest nieważne, o tyle pokazanie symbolu systemu operacyjnego (i przeglądarki) wcale już takie nieprzydatne nie jest.
Wiele razy naciąłem się (i nie tylko ja zapewne) na pytania o system operacyjny, bo autor tematu zapomniał podać jaki ma.

Proponuję pokazywać gdzieś symbol lub nazwę systemu i przeglądarki.

Unikniemy pomyłek, a przybędzie informacji.
Chyba wielkim problemem to nie będzie?
Back to top

Robert B
Poziom 24
Poziom 24

Post#25 15 Sep 2008 19:18   

Niezłe, ale trzeba też wziąć poprawkę na to, że posiadacz padniętego sprzętu pisze "na kompie kolegi" :)
Alternatywnie można dołożyć jeszcze punkt:
"Twój system operacyjny i wersja Service Packa".
Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#26 15 Sep 2008 19:30   

Ok. Wycofuje nacisk na genialny, ale skoro przeglądarka i tak podaje podstawowe dane, to dlaczego ich nie pokazać?
Czasem taka informacja może być przydatna.
Back to top

Platon
Poziom 26
Poziom 26

Post#27 17 Sep 2008 19:04   

Jak dla mnie podstawowym problemem jest balagan z tematami typu "problem z komputerem". Powinien byc bezwzględny nakaz pisania symboli sprzetu (poprawnych, przepisanych z pudelka jak ktos nie wie, a nie "kingstone", "gugabyte" itp - jak to znalezc w wyszukiwarce potem?) i opis usterki poza "problem".
Inna sprawa, ze póki tematów "problem z komputerem" nie bedzie sie usuwać, a jedynie pisać nieskuteczne prosby o poprawe, to za dwa lata większosc tematów będzie się składała z samego słowa "problem".

Wyjściem jest zablokowanie tematu aż do zastosowania sie autora do zaleceń moderatorskich. Teraz można mieć je głeboko w poważaniu, bo "gromada frajerów" (bez urazy, ale czuje, ze tak traktowani sa odpowiadajacy boardowidze w "smieciowych", niechlujnie napisanych tematach. N) i tak sie naprodukuje, zeby pomóc.
Back to top

none12
Poziom 16
Poziom 16

Post#28 28 Oct 2008 22:47   

Witam może się wypowiem na temat forum o sieciach.

1. Piąty raz piszę komuś jak skonfigurować usługę ICS zaczynam osłabienia dostawać możecie trochę lepiej przeglądać forum albo podpiąć "Usługa ISC, Podział internetu na kilka kompów" dać linka opis no nie wiem.

2. Jednym słowem istny syf się zrobił.

3. Na razie tyle przychodzi mi do głowy, ale jak coś zobaczę to dopiszę do posta.
Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#29 29 Oct 2008 17:39   

Nie wiem w czym masz problem. Zrób wzorem innych użytkowników ładny temat z opisem i poproś moderatora o podwieszenie.
Back to top

LEM
Poziom 23
Poziom 23

Post#30 Post from the author of the topic 29 Oct 2008 22:01   

Marcin230 wrote:
Nie wiem w czym masz problem. Zrób wzorem innych użytkowników ładny temat z opisem i poproś moderatora o podwieszenie.

Baaa ... taka inicjatywa może być nagrodzona punktami ...

Tak na marginesie za syf w dziale odpowiadają sami użytkownicy - po części Ci co piszą i Ci co nie raportują. Nie jestem w stanie obsadzić każdego działu tłumem moderatorów.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Forum Komputerowe - Opinie, spostrzeżenia wnioski
Page 1 of 8 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Similar topics
Płatny hosting + forum lub gotowe płatne forum? (10)
Spostrzeżenia o sieci LAN (4)
Netgear CG3200 - spostrzeżenia, działanie, ogólna opinia. (4)

Page generation time: 0.557 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed