FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Forum Komputerowe - Opinie, spostrzeżenia wnioski

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Forum Komputerowe - Opinie, spostrzeżenia wnioski
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#121 23 Jan 2010 12:25   

Re: Forum Komputerowe - Opinie, spostrzeżenia wnioski

Tu i tak się mniej lub bardziej intensywnie przewijało, ale bez efektu.
IMHO, warto w Bazarze wprowadzić, pod sankcję usunięcia wątku, oblig podawania propozycji cenowych. Dzięki temu, już na etapie rozpoznawania oferty, można się do niej by było przymierzyć bez konieczności proszenia o uzupełnienia w tym zakresie.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#122 15 Feb 2010 17:04   

Czyżby bezkrólewie? http://www.elektroda.pl/rtvforum/profile.php?mode=viewprofile&u=6079

PS.
Gdyby któremu przyszło do głowy ciąć, to wyjaśniam, że Admin sekcji to sprawa "działowa".
Back to top

Hucul
Poziom 24
Poziom 24

Post#123 15 Feb 2010 19:31   

Napisałeś , że kupiłeś te serwisówki , udostępniasz je za punkty . To nie jest handel ?
Sprawdziłem niektóre z nich , są to kopie z serwera HP .
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#124 15 Feb 2010 19:58   

Gusioo wrote:
Czyżby bezkrólewie? http://www.elektroda.pl/rtvforum/profile.php?mode=viewprofile&u=6079

PS.
Gdyby któremu przyszło do głowy ciąć, to wyjaśniam, że Admin sekcji to sprawa "działowa".

Przyjdzie czas na stosowne wyjaśnienia. Proszę o cierpliwość.

Panowie Hucul oraz phrozen.
Z autorem postów kol. phrozen o sprawie serwisówek już rozmawiałem. Jak wiele wiele innych dostępnych w bazie instrukcji elektrody tak i te mają prawo bytu.
Argumenty kol. Hucul jakie do mnie trafiły z pytaniem co dalej musiałyby znaleźć zastosowanie w niemal wszystkich instrukcjach jakie są w bazie elektrody.
Serwisówki na stronie HP nie są płatne, zastrzeżone ani dostępne dla wybranych. Ostrzeżenie o prawach autorskich zabrania kopiowania, edytowania lub zmieniania treści. My udostępniamy pliki w postaci oryginalnej i niezmienionej.
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#125 22 Feb 2010 19:13   

Obiecałem wyjaśnić więc to robię.

LEM złożył rezygnację z obejmowanej dotychczas funkcji administratora sekcji.

Obecnie stanowisko administracji grupą objąłem ja więc z dniem dzisiejszym sprawy dotyczące życia forum, pomysły i wszelkie sugestie można kierować do mnie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Feb 2010 19:13   

Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#126 22 Feb 2010 19:18   

Gratuluję awansu.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#127 14 Mar 2010 09:25   

Mery, jakim cudem osoba, której większość postów leży w Hyde Park, Ogólne i Kosz Archiwum, została moderatorem? Przejrzałem wszystkie 9 stron. Na stronie 2 ma wszystkie posty w Hyde Park, potem Ogólnie i Elektroda.pl, na zakończenie chce zrobić programator do pralki jako temat pracy dyplomowej.

Chciałbym się dowiedzieć, co Tobą kierowało przyklepując jej kandydaturę?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/profile.php?mode=viewprofile&u=181614

PS.
Mogę przygotować dokładniejsze statystyki.
Back to top

scrabypl
Poziom 18
Poziom 18

Post#128 14 Mar 2010 09:47   

Witam.
Wpadłem na taką propozycję:
Podczas zakładania tematu, powinien być specjalny formularz typu:
Code:

Zasilacz:
Płyty główna:
Procesor:
Pamięć:
bla bla bla

Może to by usprawniło z lekka pracę forum?
Bo teraz często trzeba najpierw się dowiedzieć, co autor postu ma u siebie w komputerze.
Czekam na opinię.
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#129 14 Mar 2010 09:56   

Gusioo wrote:
Mery, jakim cudem osoba, której większość postów leży w Hyde Park, Ogólne i Kosz Archiwum, została moderatorem? Przejrzałem wszystkie 9 stron. Na stronie 2 ma wszystkie posty w Hyde Park, potem Ogólnie i Elektroda.pl, na zakończenie chce zrobić programator do pralki jako temat pracy dyplomowej.

Chciałbym się dowiedzieć, co Tobą kierowało przyklepując jej kandydaturę?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/profile.php?mode=viewprofile&u=181614

PS.
Mogę przygotować dokładniejsze statystyki.

Skład grupy moderatorzy komputery leży tylko w mojej decyzji i uprawnienia powierzam osobom, które zdaniem moim oraz grupy moderatorzy komputery na takie zaufanie zasłużyły. Jeśli nie znasz zakresu obowiązków powierzonych koleżance elusja to najzwyczajniej w świecie się nie rzucaj.
Wiem komu daję uprawnienia, a Ci którzy je posiadają nie dostają ich za piękne oczy tylko musieli się czymś wykazać.
Czym koleżanka się wykazała wie obecny skład moderatorów, wiem ja oraz gulson. Ta wiedza jest wystarczająca.
Twoje czepianie się każdego nowego moderatora, patrzenie mu na ręce jest już nudne i śmieszne.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#130 14 Mar 2010 10:00   

Mery84 wrote:
Jeśli nie znasz zakresu obowiązków powierzonych koleżance elusja to najzwyczajniej w świecie się nie rzucaj.

Trochę kultury byś zachował, Mery, bo rzucać się to może ryba wyjęta z wody, przed tym jak ją młotkiem potraktujesz.

Mery84 wrote:
Twoje czepianie się każdego nowego moderatora, patrzenie mu na ręce jest już nudne i śmieszne.

Chciałbym zwyczajnie wiedzieć, kto weryfikuje to, czy piszę prawdę, czy nie. Sam się wykazałeś tym, że nie rozumiesz pewnych zwrotów, których używasz.

PS.
Zauważ, że mechanik nie będzie stomatologiem, choć podobnych narzędzi używa.
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#131 14 Mar 2010 10:10   

scrabypl wrote:
Witam.
Wpadłem na taką propozycję:
Podczas zakładania tematu, powinien być specjalny formularz typu:
Code:

Zasilacz:
Płyty główna:
Procesor:
Pamięć:
bla bla bla

Może to by usprawniło z lekka pracę forum?
Bo teraz często trzeba najpierw się dowiedzieć, co autor postu ma u siebie w komputerze.
Czekam na opinię.

Oczywiście, że to ma ręce i nogi jednak to w obowiązku użytkownika zakładającego temat jest zawrzeć w poście dane tak oczywiste jak konfiguracja sprzętu o jakim mowa.
Dodanie obowiązkowego formularza wymagającego podania konfiguracji jest dość problematyczne bo nie zawsze jest to potrzebne. Przykładowo piszesz w hardware, że masz uszkodzoną myszkę i próbujesz ją naprawić więc jaki związek z tematem będzie miała konfiguracja komputera?

Dodano po 5 [minuty]:

Gusioo wrote:

Chciałbym zwyczajnie wiedzieć, kto weryfikuje to, czy piszę prawdę, czy nie.

Moderatorzy obdarzeni zaufaniem przeze mnie oraz pozostałych członków grupy moderatorzy komputery.
Nie zapominaj, że moderacja to nie tylko egzekwowanie punktów regulaminu, które wymagają wiedzy ale również sprawy bardziej przyziemne jak poprawność treści postów i wątków, zamieszczanie grafiki, załączników. Nie do wszystkich czynności moderacyjnych niezbędna jest wiedza w temacie.
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#132 02 May 2010 09:46   

Przed momentem nowa sekcja forum Multimedia i Grafika została uruchomiona.
Pozostaje mi zaprosić do korzystania z nowych działów tematycznych mam nadzieję, że się przydadzą.

Jeśli ktoś ma jakieś propozycje, uwagi, zastrzeżenia odnośnie nowo powstałych działów to proszę zgłaszać je w temacie podwieszonym w forum Multimedia i Grafika.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1654121.html
Back to top

Dez1
Poziom 17
Poziom 17

Post#133 10 May 2010 15:12   

Moim zdaniem nalezy się zastanowić nad wydzieleniem subforów "Laptopy - Serwis" i "Komputery stacjonarne - serwis".
Problemy typu "serwis" związane z notebookami i komputerami stacjonarnymi są z reguły odmienne i mają odmienne rozwiązania. Podobnie częśś forumowiczów specjalizuje się w lapkach, inni - w pc-tach.
Co Wy na to?
Back to top

Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26

Post#134 10 May 2010 15:15   

Nie wystarcza Ci, Dez1, podział na hardware/software komputery i obok tego laptopy? - Mnożenie bytów nie wydaje mi sie dobrym pomysłem (przynajmniej w wypadku Twej propozycji).
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#135 10 May 2010 15:17   

Stacjonarny czy laptop to tak czy owak komputer dlatego forum zwie się Komputery Serwis, a zawiera stosowne subfora jak Hardware i Software oddzielnie dla desktopów i dla laptopów, poświęcony szczególnie laptopom dział Regeneracja Baterii.
Pogotowie Antywirusowe może śmiało być wspólnym dla laptopów i stacjonarnych, to samo Naprawa HDD czy bazar i co kupić.
Nie widzę sensu się rozdrabniać ciekawszym było stworzyć nową sekcję.
Back to top

jarob
Poziom 22
Poziom 22

Post#136 11 May 2010 06:49   

Mi się wydaje, że niektórzy użytkownicy nie wchodzą do konkretnych działów, tylko ogólnie, na "komputery serwis" i wtedy im się wydaje, że wszystko jest wymieszane.
Back to top

Dez1
Poziom 17
Poziom 17

Post#137 11 May 2010 15:05   

jarob wrote:
Mi się wydaje, że niektórzy użytkownicy nie wchodzą do konkretnych działów, tylko ogólnie, na "komputery serwis" i wtedy im się wydaje, że wszystko jest wymieszane.

Właśnie ja należę do takich uzytkowników i z tego tytułu mam wrażenie "wymieszania".
No cóż, pozostaje mi zmienić nawyki :D
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#138 05 Jul 2010 14:35   

Również jestem zaskoczona, zwłaszcza, że temat mógł przyczynić się w końcowym efekcie do powstania poradnika lub FAQ, czyli wpłynąć dodatnio na dorobek forum.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Jul 2010 14:35   

Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#139 05 Jul 2010 14:39   

Susan wrote:
Również jestem zaskoczona, zwłaszcza, że temat mógł przyczynić się w końcowym efekcie do powstania poradnika lub FAQ, czyli wpłynąć dodatnio na dorobek forum.

Do wzięcia udziału w tworzeniu działu FAQ nie potrzeba dwustronicowego tematu niezwiązanego z działem w jakim został utworzony.
Zaproszenie do współpracy w FAQ jest cały czas otwarte:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1195906.html

Umieszczenie informacji o konkretnym poradniku np. na temat mac adresów jako ogłoszenie w działach sieci pozostaje w decyzji moderatorów sieci, a więc po napisaniu FAQ pw do witux czy DriverMSG lub do mnie i można podlinkować coś w stylu poradniki FAQ związane z tą sekcją.

Metod jest setki ale zamiast rozmawiać i podrzucać propozycje lepiej wszczynać dyskusje, które nie prowadzą do żadnych konkretów.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#140 05 Jul 2010 14:46   

Rozumiem, jednak, dlaczego temat został zamknięty? Dyskusja przebiegała w sumie na wysokim poziomie i w zgodzie z regulaminem.
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#141 05 Jul 2010 14:52   

Susan wrote:
Rozumiem, jednak, dlaczego temat został zamknięty? Dyskusja przebiegała w sumie na wysokim poziomie i w zgodzie z regulaminem.

Został zamknięty bo przedstawiłem stanowisko moderacji i administracji w tej sprawie i dalsza dyskusja do niczego już nie prowadzi. Jeśli chcesz ustrzec użytkowników przed publikowaniem mac czy IP na forum możesz napisać stosowny tekst z poradami, opisać ewentualne ryzyko. Wyjaśnić czym jest w ogóle mac adres, do czego służy, jak można go wykorzystać.
Podany tam pomysł utworzenia stosownego FAQ rozwinęliśmy przed momentem tutaj, a więc nie widzę naprawdę celu dalszego kontynuowania rzeczonego tematu, który zamknąłem.
Już dostępne na forum dane nie sposób będzie teraz uprzątnąć, blokować ich zamieszczania nie będziemy odgórnie.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#142 05 Jul 2010 15:18   

Mery84 wrote:
Podany tam pomysł utworzenia stosownego FAQ rozwinęliśmy przed momentem tutaj, a więc nie widzę naprawdę celu dalszego kontynuowania rzeczonego tematu, który zamknąłem.
Ale temat nie dotyczy FAQ, tylko zupełnie czegoś innego. Cały wątek jest na dość wysokim poziomie, czy naprawdę warto go blokować z powodu pomysłu podsuniętego przez jednego z użytkowników (utworzenia FAQ na jego bazie)?

Mery84 wrote:
Został zamknięty bo przedstawiłem stanowisko moderacji i administracji w tej sprawie i dalsza dyskusja do niczego już nie prowadzi.
Zakładając tematy, czy pisząc posty kieruję się regulaminem, bo nie znam poglądów moderacji i administracji, ponadto myślałam, że stosując się ściśle do regulaminu nie narażam się na zamykanie zakładanych przeze mnie tematów, czy kasowanie wypowiedzi. Szanuję regulamin, a także czas i pracę moderatorów.

Kol. Mery84, mam prośbę - wytłumacz mi, w którym miejscu temat przeze mnie założony narusza regulamin. Czy mogę prosić o tę uprzejmość?

Edit:
Chodzi o temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1705672&highlight=
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#143 05 Jul 2010 15:38   

Zamknąłem bo nie widzę sensu dalszych rozważań. Zaczęło się od idei podawania takich danych na naszym forum, podsumowałem temat stanowiskiem moderacji w tej kwestii i na tym temat uważam za zakończony.

Nie mniej odblokowałem go i jestem ciekaw o czym macie zamiar dalej dyskutować skoro wszystko na temat zostało już powiedziane.
Back to top

Dez1
Poziom 17
Poziom 17

Post#144 28 Jul 2010 13:28   

Koledzy, w "przyklejonych" na "komputery/serwis/hardware" brakuje mi instrukcji zakładania tematów - na wzór http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1220654.html [chociaż może być prozą :D ]

Gdyby wszyscy opisywali problemy w ten sposób...: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1727930.html
Back to top

artaa
Poziom 24
Poziom 24

Post#145 14 Aug 2010 20:34   

Mi brakuje, wymogu Regulaminowego wpisywania sensownej nazwy miasta (najlepiej prawdziwego ;-) )w profilu.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#146 15 Aug 2010 07:58   

artaa wrote:
Mi brakuje, wymogu Regulaminowego wpisywania sensownej nazwy miasta (najlepiej prawdziwego ;-) )w profilu.

Może jeszcze grupę krwi?

Uregulujmy wszystko za pomocą regulaminu.

PS.
Kto będzie weryfikował, czy mieszkam w Gdańsku, Łodzi lub Bytomiu? Skan dowodu osobistego wysyłać?
Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#147 15 Aug 2010 09:10   

Nikt nie będzie weryfikował i niepotrzebnie drwisz.
Widząc serwisanta z okolicy można się z nim skontaktować i uzyskać pomoc, może nie potrzeba tego regulaminem ustalać, ale mogłoby się stać dobrym zwyczajem. Zresztą wiele osób to rozumie.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#148 15 Aug 2010 09:23   

Marcin230 wrote:
Widząc serwisanta z okolicy można się z nim skontaktować i uzyskać pomoc, może nie potrzeba tego regulaminem ustalać, ale mogłoby się stać dobrym zwyczajem.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/memberlist.php
Quote:
Chcesz znaleźć się na tej liście? Przejdź do profilu i wypełnij okienko "Specjalizacja", "Skąd" oraz "Więcej informacji".

Reszta zależy od tego, czy ktoś chce zostać znaleziony, czy też nie. Skoro chcesz dać się znaleźć to umieść namiary na siebie w podpisie i tyle, a nie staraj się regulaminem przymusić wszystkich do podawania miejsca zamieszkania.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Aug 2010 09:23   

Back to top

Marcin230
Poziom 24
Poziom 24

Post#149 15 Aug 2010 09:56   

Czytaj ze zrozumieniem.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#150 15 Aug 2010 10:06   

Marcin230 wrote:
Czytaj ze zrozumieniem.

Czytam, dlatego macie problem ze zrozumieniem, tego co piszę.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Forum Komputerowe - Opinie, spostrzeżenia wnioski
Page 5 of 8 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Similar topics
Płatny hosting + forum lub gotowe płatne forum? (10)
Spostrzeżenia o sieci LAN (4)
Netgear CG3200 - spostrzeżenia, działanie, ogólna opinia. (4)

Page generation time: 0.398 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed