Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Induktor pomiarowy - jak to działa


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Induktor pomiarowy - jak to działa Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Pozostały sprzęt detektywistyczny
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
ricoe
Poziom 16
Miasto: [p][o][l][k][o][w][i][c][e]
Dołączył: 03 Mar 2006
Posty: 234
ricoe
Poziom 16
Post#1 10 Lip 2008 13:10  Autor tematu   

Induktor pomiarowy - jak to działa


Witam chciałem się dowiedzieć czym jest Induktor pomiarowy i jak on działa.

Chodzi o sprawdzenie stanu izolacji (3j fazowej). Bede mial z tym do czynienia w pracy (dlatego wczesniej chce wiedziec - jak z niego korzystac)
Wiem ze jedną końcówke stykamy do masy np. przewodu, a 2gą do np. czerwonego, nibieskiego lub białego. Bo przewaznie takie kolory sa wykożystane w przewodach 500V.
Kręcimy tym induktorem i co wtedy gdy (czyjemy opor jaki on nam stawia, a kiedy go nie czujemy _ jezeli jest opor to znaczy, że gdzieś kabel jest uszkodzony czy odwrotnie).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marihires
Poziom 29
Miasto: Bytom, Piekary Śl.
Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 933
Pomógł: 157
Ocena postów: 6
marihires
Poziom 29
Post#2 10 Lip 2008 13:20    

Re: Induktor pomiarowy - jak to działa


Proszę przeczytać to:
Link

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jatzek j
Poziom 20
Miasto: strzelce opolskie
Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 451
Pomógł: 14
jatzek j
Poziom 20
Post#3 10 Lip 2008 16:31    

Re: Induktor pomiarowy - jak to działa


Siemanko.Czyli wprost , patrzymy na miernik .Nawiasem mówiąc obecnie coraz częściej używane są induktory , w których rolę tzw. korbki spełnia przycisk ,który zał. generator itd.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Madrik
Moderator Robotyka
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 6802
Pomógł: 366
Ocena postów: 127
Madrik
Moderator Robotyka
Post#4 10 Lip 2008 18:19    

Re: Induktor pomiarowy - jak to działa


ricoe napisał:
Witam chciałem się dowiedzieć czym jest Induktor pomiarowy i jak on działa.

Chodzi o sprawdzenie stanu izolacji (3j fazowej). Bede mial z tym do czynienia w pracy (dlatego wczesniej chce wiedziec - jak z niego korzystac)
Wiem ze jedną końcówke stykamy do masy np. przewodu, a 2gą do np. czerwonego, nibieskiego lub białego. Bo przewaznie takie kolory sa wykożystane w przewodach 500V.
Kręcimy tym induktorem i co wtedy gdy (czyjemy opor jaki on nam stawia, a kiedy go nie czujemy _ jezeli jest opor to znaczy, że gdzieś kabel jest uszkodzony czy odwrotnie).


Pomiary induktorem, to cała dziedzina wiedzy, a nie instrukcja obsługi miksera.
Techniczie - podłączasz przewody pomiarowe do dwóch części obwodu, odzielonych od siebie badaną izolacją i kręcisz korbką z prędkością podaną na tarczy przyrządu, przez ok. minutę.
Zaczynasz pomału, by w razie zwarcia prąd udarowy nie zniszczył ustroju miernika. Potem przyspieszasz do wymaganej prędkości i kręcisz przez pewien czas.
W razie przebicia izolacji/zwarcia korbka "stawia się". Czyli czujesz opór.

Ale instrukcja obsługi miernika to jedno, a przygotowanie instalacji do pomiarów to drugie. I to jest największy problem. Samo kręcenie korbką, czy wciskanie guziczka to pryszcz.

Pomocny post? + +2
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ricoe
Poziom 16
Miasto: [p][o][l][k][o][w][i][c][e]
Dołączył: 03 Mar 2006
Posty: 234
ricoe
Poziom 16
Post#5 12 Lip 2008 14:16  Autor tematu   

Re: Induktor pomiarowy - jak to działa


Wiem juz dzieki. ps(porady ksiazkowe mi nie potrzebne...)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Madrik
Moderator Robotyka
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 6802
Pomógł: 366
Ocena postów: 127
Madrik
Moderator Robotyka
Post#6 13 Lip 2008 15:26    

Re: Induktor pomiarowy - jak to działa


ricoe napisał:
Wiem juz dzieki. ps(porady ksiazkowe mi nie potrzebne...)


Z takim podejściem, to może lepiej poszukaj pracy przy laniu wachy na stacji.
A w tej pracy, książki niestety są koniecznością.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ricoe
Poziom 16
Miasto: [p][o][l][k][o][w][i][c][e]
Dołączył: 03 Mar 2006
Posty: 234
ricoe
Poziom 16
Post#7 14 Lip 2008 14:52  Autor tematu   

Re: Induktor pomiarowy - jak to działa


marihires tak sie wysilil _ tam nic takiego nie ma _ ty opisales to inaczej bardziej praktycznie i o to chodzilo _ mam dosc ksiazek _ wole porade ludzi ktorzy sie tym zajmuja

2300zl na reke mam za pierwszy mieciac prca 3h dziennie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Elmont
Poziom 22
Miasto: Rzeszów--Galicya
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 567
Pomógł: 37
Ocena postów: 14
Elmont
Poziom 22
Post#8 14 Lip 2008 16:34    

Re: Induktor pomiarowy - jak to działa


Ricoe jeżeli Ty z taką wiedzą chcesz robić pomiary za 2300 na rękę
za 3 godziny radzę Ci lepiej dołki kopać u elektryków ,a puźniej brać
się za pomiary.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rop
Poziom 9
Miasto: Gdynia
Dołączył: 29 Lis 2003
Posty: 31
rop
Poziom 9
Post#9 17 Lip 2008 22:54    

Re: Induktor pomiarowy - jak to działa


Jesli z taka wiedzą wejdziesz do mieszkania do przegladu 5 letniego ( a spodziewam sie ze oto chodzi w tej pracy) to musisz mieć odważnego zleceniodawce . Nie wiem tylko po co nam cała instytucja SEP-u???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Induktor pomiarowy - jak to działa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Induktor Megaomomierz IMI-2 - Jak otworzyć obudowę? (3)
jak zaprojektować wzmacniacz pomiarowy do mostka tensometryc (2)
waga tensometryczna (1-2 kg) - jak duży element pomiarowy? (4)
System pomiarowy ADAM chwilami działa, a chwilami nie (2)
Pętla prądowa - jak zbudować układ pomiarowy do odczytu (6)
Induktor przed licznikiem (8)
induktor IMI-31 1000V położenie wskazówki. (12)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.205 seconds

elektroda.pl temat RSS