Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak skonfigurować Drukarki KYOCERA w sieci


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Początkujący ->Jak skonfigurować Drukarki KYOCERA w sieci Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Rafaeelo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 56
Miasto: Łęczyca

Rafaeelo
Poziom 10
Post#1 10 Lip 2008 23:38  Autor tematu   

Jak skonfigurować Drukarki KYOCERA w sieci


Proszę o pomoc w skonfigurowaniu drukarek KYOCERA 3700+ i C5016N w sieci lokalnej. Mam Router ADSL-a na którym jest włączony serwer DHCP i jak mam teraz skonfigurować drukarki skoro jak wpisze na drukarce na sztywno adres IP to nie widzi jej komputer a jak przypisze w komputerze adres IP i wyłączę DHCP na routerze to wszystko zaczyna działać. Problemem jest tylko to że muszę mieć włączony serwer DHCP żeby wszystko mi działało w sieci. Czy ktoś miał już podobne problemy?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mietekn
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 1958
Miasto: Chojnice

mietekn
Poziom 22
Post#2 11 Lip 2008 07:25    

Re: Jak skonfigurować Drukarki KYOCERA w sieci


Ja się zgubiłem w tym widzi nie widzi. Napisze jeszcze raz ale precyzyjniej kiedy komputer widzi/nie widzi drukarki i co wówczas ma ustawione IP na sztywno (jakie IP) a co z DHCP.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Rafaeelo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 56
Miasto: Łęczyca

Rafaeelo
Poziom 10
Post#3 11 Lip 2008 09:20  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować Drukarki KYOCERA w sieci


a więc po kolei
1) na komputerze wprowadzam adres IP 192.168.0.1
2) na drukarce IP 192.168.0.5
3) wyłączam na routerze serwer DHCP
4) w komputerze jest utworzony nowy port drukarki IP_192.168.0.5

i w tym przypadku wszystko działa. Tylko potrzebuję żeby na routerze był włączony serwer DHCP no i teraz zaczynają się schody

1) na komputerze włączam "uzyskaj adres automatycznie"
2) na drukarce zostaje wcześniej wklepany numer IP
3) włączam na routerze serwer DHCP i wklepuje mu zakres od 192.168.0.1 do 192.168.0.40
4) ustawienia sterownika zostawiam bez zmian

i teraz jest lipa bo nie widzi drukarki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
copyman
Specjalista - kserokopiarki
Specjalista - kserokopiarki


Dołączył: 12 Mar 2004
Posty: 5883

copyman
Specjalista - kserokopiarki
Post#4 11 Lip 2008 10:53    

Re: Jak skonfigurować Drukarki KYOCERA w sieci


Ustaw na ruterze stały adres IP, lub zakres adresów wyłączonych z DHCP , i powinno być po problemie. Możesz także przypisać stały adres IP do numeru MAC karty drukarki. Tą pierwszą wersję mam stosuję u siebie i wszystko ładnie śmiga!

C.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Rafaeelo
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 56
Miasto: Łęczyca

Rafaeelo
Poziom 10
Post#5 03 Lip 2011 20:19  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować Drukarki KYOCERA w sieci


Ustawiłem drukarki zgodnie z informacjami kolegi copyman i wszystko zadziałało

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Początkujący -> Jak skonfigurować Drukarki KYOCERA w sieci
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kyocera TASKalfa 180 GX nie wykrywa drukarki w sieci (4)
Sieci Hotspot. Jak skonfigurować połączenie do takiej sieci? (1)
Wf Mag - jak skonfigurować do pracy w sieci? (1)
Jak skonfigurować 2 routery w sieci radiowej (5)
Packet Tracer - jak skonfigurować 2 sieci? (6)
dumpingowiec - jak skonfigurować by działał w sieci (2)
Jak skonfigurować urządzenia w sieci WIFI (4)
HP 4100 Sieć? Jak wykryć w sieci? Jak skonfigurować? (3)
kyocera fs-1600+ jak podłączyć do sieci? (2)
Laptop w małej sieci. Jak skonfigurować sieć? (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.036 seconds

elektroda.pl temat RSS