| Author |
minigunmen Poziom 9

|
03 Sep 2008 12:19 Re: Skromny zestaw 2.1 dla przyjaciółki. |
|
|
|
Jak dla mnie - rewelacja, przyjaciółka na pewno była bardzo wdzięczna ;)
Ja się kiedyś pochwalę skrzynią basową którą kiedyś poskładałem albo tubą którą teraz robie ale temu co zrobiłeś mój wysiłek nie dorównuje, na prawde, świetny sprzęt. Gratuluje.
|
|
| Back to top |
|
 |
parish Poziom 21

|
04 Sep 2008 23:12 Re: Skromny zestaw 2.1 dla przyjaciółki. |
|
|
|
Jako stolarz, muszę Cię pochwalić za precyzję i serce włożone w wykonanie tej konstrukcji. Zastanawia mnie jedynie płyta pilśniowa naciągnięta na żebra w subwooferze. przy większej głośności nie masz problemu z rezonansem? Nie ma niepotrzebnego "buczenia" konstrukcji w okolicach 100Hz?
Ogólnie widzę, że współpraca z drewnem sprawia Ci wielką przyjemność i za to moje wielkie uznanie. Pięknie, oby tak dalej. Pozdrawiam.
9+/10.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2008 23:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Matitronik Poziom 16

|
04 Sep 2008 23:48 Re: Skromny zestaw 2.1 dla przyjaciółki. |
|
|
|
Nie no kurde... cudo na prawdę mi się podoba. Zupełnie coś innego niż te kwadratowe pudełka ;D 10/10
|
|
| Back to top |
|
 |
zapek42 Poziom 21

|
06 Sep 2008 15:13 Re: Skromny zestaw 2.1 dla przyjaciółki. |
|
|
|
Konstrukcja naprawdę warta podziwu, na pewno włożyłeś w nią wiele pracy i wysiłku - i opłaciło się ;-) .
Może masowa produkcja ? :D
Ocena 10/10 .
Pozdrawiam i życzę więcej takich konstrukcji .
|
|
| Back to top |
|
 |
inkognito09 Poziom 22

|
07 Sep 2008 11:43 Re: Skromny zestaw 2.1 dla przyjaciółki. |
|
|
|
| parish12 wrote: |
Jako stolarz, muszę Cię pochwalić za precyzję i serce włożone w wykonanie tej konstrukcji. Zastanawia mnie jedynie płyta pilśniowa naciągnięta na żebra w subwooferze. przy większej głośności nie masz problemu z rezonansem? Nie ma niepotrzebnego "buczenia" konstrukcji w okolicach 100Hz?
Ogólnie widzę, że współpraca z drewnem sprawia Ci wielką przyjemność i za to moje wielkie uznanie. Pięknie, oby tak dalej. Pozdrawiam.
9+/10. |
Powiem Ci tak - teraz do wielu aspektów tej konstrukcji zabrałbym się inaczej. Nie chodzi o to, że teraz z obudowami jest coś nie tak, ale na etapie eksperymentów straciłem mnóstwo czasu i materiałów (Tak to bywa w produkcji jednostkowej gdzie problemy rozwiązuje się na bieżąco). Głównie tyczy się naprężania dykty i fornirowania tak ostrego łuku przy skrajnym upale (wilgotność powietrza prawie 0, potem wilgotność wróciła i się pofałdowało). Teraz wypracowałem sobie już "metodę" i wydaje mi się że to nie będzie ostatnia konstrukcja w której zastosowałem tego typu ściany (oczywiście mówimy o maluśkich mocach do domu - na kolumny pod 50W wzmakiem technologia się nie nadaje). Z rezonansem był niewielki problem... Pod wzmacniaczem 40W. Napęd jaki jest tu zastosowany w połączeniu z efektywnym głośnikiem daje nawet wyczuwalny, dynamiczny bas w małym pomieszczeniu w którym gra, lecz nie jest w stanie rozbujać tego tak, aby były jakieś słyszalne problemy. Ponieważ dziewczyna nawet tego nie wykorzystuje w pełni, "problem" można uznać za nieistniejący.
| zapek42 wrote: |
| Może masowa produkcja ? :D |
Obiecałem jej że konstrukcja jest i będzie jedyna w swoim rodzaju, koncepcję stylistyczną wymyśliłem sam i chciałbym żeby jak najdłużej był to jedyny egzemplarz ;). Do produkcji masowej, raczej wymyśliłbym coś nowego. Nie lubię się powtarzać.
| Matitronik wrote: |
| Zupełnie coś innego niż te kwadratowe pudełka ;D 10/10 |
To było jedno z najważniejszych założeń, niepodlegających najmniejszej dyskusji ;)
Ludzie, opanujcie się bo popadnę w samozachwyt :roll:
|
|
| Back to top |
|
 |
junior300 Poziom 11

Joined: 30 Jun 2008 Posts: 74 Location: Ostrowiec Świętokrzyski
|
21 Sep 2008 22:31 Re: Skromny zestaw 2.1 dla przyjaciółki. |
|
|
|
bardzo ładne 5+/6
|
|
| Back to top |
|
 |
kenarf Poziom 1

|
|
| Back to top |
|
 |
inkognito09 Poziom 22

|
24 Sep 2008 16:07 Re: Skromny zestaw 2.1 dla przyjaciółki. |
|
|
|
Nie, nie jest tak bardzo podobna. Twoja jest pionowa i jest okrągła na tyle, moja jest pochyłą łezką, a to zupełnie inny styl. Patrząc Twoją logiką, każde małe kolumny o łukowatych bokach będą podobne, a jednak to są 2 różne konstrukcje.
|
|
| Back to top |
|
 |