Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?
Autor
Wiadomość
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#1 Post autora tematu 12 Lip 2008 07:07   

HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Witam Kolegów.
Wczoraj podczas porządków znalazłem w szafie dysk Seagate ST320413A chciałem go sprawdzić ale po podłączeniu go do komputera w ogóle nie włącza się komputer zasilacz jakby podaje jeden krótki impuls i koniec po odłączeniu dysku musiałem całkiem odłączyć zasilanie od komputera odczekać parę minut i dopiero mogłem uruchomić komputer. Powiedzcie mi czy z tego dysku jeszcze coś da się zrobić czy wywalić go do śmieci ?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#2 12 Lip 2008 09:23pomocny post - solucja   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4023366#4023366
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#3 Post autora tematu 12 Lip 2008 09:38   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Bomba strasznie dziękuję za pomoc bo nawet te 20GB zawsze na coś się przyda :)
A może będzie też ktoś wiedział co zrobić kiedy dysk normalnie się kręci startuje ale bios go nie rozpoznaje, przy automatycznym ustawieniu biosu jak dochodzi do tego dysku to stara się go rozpoznać ale bez efektu chodzi o dysk WD800BB (80GB)
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#4 12 Lip 2008 09:45   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Podaj dokładny model tego dysku.
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#5 Post autora tematu 12 Lip 2008 10:09   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


dokładny model to WD800BB-00FJA0
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#6 12 Lip 2008 10:14   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Proszę sprawdzić czy program MHDD wykrywa dysk jeśli tak prosze podać odpowiedz MHDD na komend EID.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lip 2008 10:14   





Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#7 Post autora tematu 12 Lip 2008 12:21   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


muszę teraz wyjść z domu będę gdzieś za godzinkę to sprawdzę i napiszę jakby kolega Nirvanowiec był uprzejmy zajrzeć tutaj później i nadal mi pomagać to będę bardzo zobowiązany :)

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

dziwne bo teraz bios wykrył mi dysk, w mhdd po wpisaniu komendy eid otrzymałem taką odpowiedź :
WDC WD800BB-00FJA0 LBA:156,301,488 BIOS: 80H
SN:WD-WMAJ94448885 FW:13.03G13 CACHE:2048KB
Supports: HPA AAM DLMC LBA MS16 DMA (UDMA5,MWDMA2)
SMART: Disabled SelfTest: Supported ErrorLog: Supproted
Security: high, OFF. Size = 76319MB
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#8 12 Lip 2008 12:24   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Ok teraz skanowanie 2xF4 oraz F8 smart wyniki na Forum.
Zobaczymy w jakim jest stanie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lip 2008 12:24   





Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#9 Post autora tematu 12 Lip 2008 12:34   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


nacisnąłem 2xF4 i skanuje się później nacisnę F8 i podam wyniki, tylko proszę jeżeli możesz to podaj mi jakie mam podać wyniki bo robię to po raz pierwszy w życiu :) ale bardzo się cieszę, że mi pomagasz bo nauczę się czegoś nowego
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#10 12 Lip 2008 12:42   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Po prawej stronie będziesz miał czasy dostępów oraz flagi błędów spisz to razem z ilościami takich sektorów.
Potem wciśnij F8 i podaj ta cała tabele SMARTU.
Możesz ja podać ja też w formie screena z Victori pod Windows
http://www.nirvanowiec.elektroda.eu/Victoria%20For%20Windows.pdf
http://www.nirvanowiec.republika.pl/victoria.rar
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lip 2008 12:42   





Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#11 Post autora tematu 12 Lip 2008 13:52   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


A więc tak po skanowaniu (2xF4) wyszły takie wyniki :
<3ms : 415168
<10ms : 160914
<50ms : 30406
<150ms : 4550
<500ms : 1460
>500ms : 449
?TIME :
xUNC : 1
!ABART :
S IDNF :
A AMNF :
0 T0NF :
* BBK :

SMART (po wciśnięciu F8 )

1 : Read error rate : 200(val) 200(Worst) 28(Raw)
3 : Spin up time : 103 99 2191
4 : Number of spin-up times : 98 98 2873
5 : Reallocated sectors count : 200 200 0
7 : Seek error rate : 200 200 0
9 : Power on time : 88 88 9181
10 : Spin-up retries : 100 100 0
11 : Calibration retries : 100 100 0
12 : Start/stop count : 98 98 2849
194 : HDA Temperature : 100 3 43
196 : reallocate event count : 200 200 0
197 : current pending sectors : 200 200 4
198 : Offline scan UNC sectors : 200 200 1
199 : Ultra ATA CRC Error rate : 200 200 0
200 : Write error rate : 200 200 0
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#12 12 Lip 2008 13:55   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Kod:
<150ms : 4550
<500ms : 1460
>500ms : 449

197 : current pending sectors : 200 200 4


Trochę tego sporo.
Jeśli dane na dysku nie ważne wyzeruj dysk w MHDD komenda Erase potem wykonaj remap.
Potem podaj wyniki ponownego skanu dysku 2xf4.
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#13 Post autora tematu 12 Lip 2008 13:59   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


dane są nieważne rozumię, że najpierw mam wpisać komendę erase a później jak skończy to wpisać komendę remap tak ?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#14 12 Lip 2008 14:03   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Proszę opis MHDD ->
http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#15 Post autora tematu 12 Lip 2008 18:33   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


obecne wyniki po skanowaniu
<3ms : 438250
<10ms : 171138
<50ms : 3381
<150ms : 146
<500ms : 33
>500ms :
?TIME :
xUNC :
!ABART :
S IDNF :
A AMNF :
0 T0NF :
* BBK :
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#16 12 Lip 2008 18:36pomocny post - solucja   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


No jest lepiej niż było :)
Dysk będzie trochę wolny i będzie trzeba regularnie go testować i cenne dane też bym tam nie wgrywał ale do jakiś testów nada się :)
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#17 Post autora tematu 12 Lip 2008 18:39   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Super bardzo Ci dziękuję za pomoc
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#18 Post autora tematu 13 Lip 2008 16:29   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


No i nadal jest problem z tym dyskiem WD bios raz go wykrywa a raz wcale a jeszcze niekiedy wykrywa go błędnie, można jeszcze coś z nim zrobić ?
Natomiast ten pierwszy seagate po wykonaniu zabiegu według opisu normalnie komputer się uruchamia ale nieststy talerze się w nim nie kręcą więc chyba nic z niego nie będzie
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#19 13 Lip 2008 17:01   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Sprawdź złącze IDE czy piny są ok.
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#20 Post autora tematu 13 Lip 2008 17:28   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


piny są ok sprawdzałem na 2 różnych komputerach
Powrót do góry
   
BIGOLSEN
Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych


Dołączył: 12 Lis 2003
Posty: 1497
Miasto: RADOMSKO

Post#21 13 Lip 2008 17:32   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Sprawdź i popraw styki płytek PCB elektroniki i dysku , a także styki złącza zasilania .
Możesz też mieć problemy z zasilaczem , lub płytą główną .

Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#22 Post autora tematu 13 Lip 2008 18:03   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


patrzyłem na styki i wszystko ładnie siedzi, przeczyściłem dodatkowo. Raczej mało prawdopodobne żebym na dwóch komputerach miał jakiś problem skoro dzieje się tak tylko przy tym dysku, więc dlatego sądzę, że problem tkwi w dysku
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#23 13 Lip 2008 18:23   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Ale chodzi o styki dysku :)
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#24 Post autora tematu 13 Lip 2008 18:29   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


no o nich piszę posprawdzałem chodziło mi oto, że luty są ładne nie ma żadnych zimnych i przeczyściłem to jeszcze sprężonym powietrzem :)
Powrót do góry
   
Alana
Young Lady
Young Lady


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2797
Miasto: Gdańsk

Post#25 13 Lip 2008 23:05   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Co ci szkodzi wziasc do reki lutownice i pin po pinie przelutowac styki zlacza IDE i zasilania [tam najlepiej dolej cyny].
Ja tak "zrobilam" kilka dyskow ze jeszcze pare miesiecy pochodzily.
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#26 Post autora tematu 14 Lip 2008 07:20   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


szczerze to aż głupio się przyznać ale mam tylko lutownicę taką 'pistoletową' transformatorową a taką raczej nie będę się brał za to
Powrót do góry
   
Lurker
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Lut 2005
Posty: 33

Post#27 14 Lip 2008 11:03   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Nie żartuj. Też mam tylko pistoletówkę i wymiękam dopiero przy BGA. :) Akurat do przelutowania pinów zasilania transformatorówka bedzie jak znalazł. Pamiętaj jedynie, żeby nie włączać/wyłączać lutownicy dotykając grotem do lutowanego pola.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lip 2008 11:03   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#28 14 Lip 2008 14:45   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


199 : Ultra ATA CRC Error rate : 200 200 0
Ciekawie co szukacie koledzy w złączu, smart jakoś dość wyraźnie mowie, ze, ze złączem nie było problemów,
A to właśnie można uznać za problem _>
197 : current pending sectors : 200 200 4
198 : Offline scan UNC sectors : 200 200 1
194 : HDA Temperature : 100 3 43
mamy 4 sektora postawionych w kolejka na remapowanie, jeden z nich był dodany w trakcie offline testu, i dość dziwny spadek worst atrybutu 194 -> 3 co może świadczyć o przegrzaniu dysku w pewnym momencie wcześniej.
Kolego już zmieniałeś zasilacz ?
Powrót do góry
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 105

Post#29 Post autora tematu 14 Lip 2008 16:58   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


zasilacze są dobre w obu komputerach, mam jeszcze jeden całkiem nowy ale po jego podłączeniu nic się nie zmienia.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
SEAGATE ST3500320AS czy da się z nim coś zrobić? (5)
Seagate - Padł mi dysk, czy da się coś zrobić? (2)
Seagate ST500DM005 HD502HJ - awaria HDD - czy może coś innego? (13)
Samsung DH322HJ czy da sie coś z nim zrobić (2)
Compaq Armada E500 - działa, da się coś z nim zrobić? (68)
Ricoh AF450, SC 322. Czy można coś z nim zrobić poza wymianą? (1)
dysk twardy Seagate 1TB, reklamacja czy coś jeszcze zrobić? (15)
BIOS nie widzi dysku - Seagate ST320413A (4)
Seagate ST320413A późno startuje/nie wykrywalny (1)
HDD-ST320413A 20Gb problem z formatowaniem (39)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.129 seconds

elektroda.pl temat RSS