Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?
Author
Message
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#1 Post from the author of the topic 12 Jul 2008 07:07   

HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Witam Kolegów.
Wczoraj podczas porządków znalazłem w szafie dysk Seagate ST320413A chciałem go sprawdzić ale po podłączeniu go do komputera w ogóle nie włącza się komputer zasilacz jakby podaje jeden krótki impuls i koniec po odłączeniu dysku musiałem całkiem odłączyć zasilanie od komputera odczekać parę minut i dopiero mogłem uruchomić komputer. Powiedzcie mi czy z tego dysku jeszcze coś da się zrobić czy wywalić go do śmieci ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Jul 2008 07:07   





Back to top
   
Removed






Post#2 12 Jul 2008 09:23helpful post - solution   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4023366#4023366

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#3 Post from the author of the topic 12 Jul 2008 09:38   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Bomba strasznie dziękuję za pomoc bo nawet te 20GB zawsze na coś się przyda Smile
A może będzie też ktoś wiedział co zrobić kiedy dysk normalnie się kręci startuje ale bios go nie rozpoznaje, przy automatycznym ustawieniu biosu jak dochodzi do tego dysku to stara się go rozpoznać ale bez efektu chodzi o dysk WD800BB (80GB)

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#4 12 Jul 2008 09:45   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Podaj dokładny model tego dysku.

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#5 Post from the author of the topic 12 Jul 2008 10:09   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


dokładny model to WD800BB-00FJA0

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#6 12 Jul 2008 10:14   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Proszę sprawdzić czy program MHDD wykrywa dysk jeśli tak prosze podać odpowiedz MHDD na komend EID.

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#7 Post from the author of the topic 12 Jul 2008 12:21   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


muszę teraz wyjść z domu będę gdzieś za godzinkę to sprawdzę i napiszę jakby kolega Nirvanowiec był uprzejmy zajrzeć tutaj później i nadal mi pomagać to będę bardzo zobowiązany Smile

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

dziwne bo teraz bios wykrył mi dysk, w mhdd po wpisaniu komendy eid otrzymałem taką odpowiedź :
WDC WD800BB-00FJA0 LBA:156,301,488 BIOS: 80H
SN:WD-WMAJ94448885 FW:13.03G13 CACHE:2048KB
Supports: HPA AAM DLMC LBA MS16 DMA (UDMA5,MWDMA2)
SMART: Disabled SelfTest: Supported ErrorLog: Supproted
Security: high, OFF. Size = 76319MB

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#8 12 Jul 2008 12:24   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Ok teraz skanowanie 2xF4 oraz F8 smart wyniki na Forum.
Zobaczymy w jakim jest stanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Jul 2008 12:24   





Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#9 Post from the author of the topic 12 Jul 2008 12:34   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


nacisnąłem 2xF4 i skanuje się później nacisnę F8 i podam wyniki, tylko proszę jeżeli możesz to podaj mi jakie mam podać wyniki bo robię to po raz pierwszy w życiu Smile ale bardzo się cieszę, że mi pomagasz bo nauczę się czegoś nowego

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#10 12 Jul 2008 12:42   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Po prawej stronie będziesz miał czasy dostępów oraz flagi błędów spisz to razem z ilościami takich sektorów.
Potem wciśnij F8 i podaj ta cała tabele SMARTU.
Możesz ja podać ja też w formie screena z Victori pod Windows
http://www.nirvanowiec.elektroda.eu/Victoria%20For%20Windows.pdf
http://www.nirvanowiec.republika.pl/victoria.rar

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#11 Post from the author of the topic 12 Jul 2008 13:52   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


A więc tak po skanowaniu (2xF4) wyszły takie wyniki :
<3ms : 415168
<10ms : 160914
<50ms : 30406
<150ms : 4550
<500ms : 1460
>500ms : 449
?TIME :
xUNC : 1
!ABART :
S IDNF :
A AMNF :
0 T0NF :
* BBK :

SMART (po wciśnięciu F8 )

1 : Read error rate : 200(val) 200(Worst) 28(Raw)
3 : Spin up time : 103 99 2191
4 : Number of spin-up times : 98 98 2873
5 : Reallocated sectors count : 200 200 0
7 : Seek error rate : 200 200 0
9 : Power on time : 88 88 9181
10 : Spin-up retries : 100 100 0
11 : Calibration retries : 100 100 0
12 : Start/stop count : 98 98 2849
194 : HDA Temperature : 100 3 43
196 : reallocate event count : 200 200 0
197 : current pending sectors : 200 200 4
198 : Offline scan UNC sectors : 200 200 1
199 : Ultra ATA CRC Error rate : 200 200 0
200 : Write error rate : 200 200 0

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Jul 2008 13:52   





Back to top
   
Removed






Post#12 12 Jul 2008 13:55   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Code:
<150ms : 4550
<500ms : 1460
>500ms : 449

197 : current pending sectors : 200 200 4


Trochę tego sporo.
Jeśli dane na dysku nie ważne wyzeruj dysk w MHDD komenda Erase potem wykonaj remap.
Potem podaj wyniki ponownego skanu dysku 2xf4.

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#13 Post from the author of the topic 12 Jul 2008 13:59   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


dane są nieważne rozumię, że najpierw mam wpisać komendę erase a później jak skończy to wpisać komendę remap tak ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#14 12 Jul 2008 14:03   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Proszę opis MHDD ->
http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#15 Post from the author of the topic 12 Jul 2008 18:33   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


obecne wyniki po skanowaniu
<3ms : 438250
<10ms : 171138
<50ms : 3381
<150ms : 146
<500ms : 33
>500ms :
?TIME :
xUNC :
!ABART :
S IDNF :
A AMNF :
0 T0NF :
* BBK :

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#16 12 Jul 2008 18:36helpful post - solution   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


No jest lepiej niż było Smile
Dysk będzie trochę wolny i będzie trzeba regularnie go testować i cenne dane też bym tam nie wgrywał ale do jakiś testów nada się Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#17 Post from the author of the topic 12 Jul 2008 18:39   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Super bardzo Ci dziękuję za pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#18 Post from the author of the topic 13 Jul 2008 16:29   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


No i nadal jest problem z tym dyskiem WD bios raz go wykrywa a raz wcale a jeszcze niekiedy wykrywa go błędnie, można jeszcze coś z nim zrobić ?
Natomiast ten pierwszy seagate po wykonaniu zabiegu według opisu normalnie komputer się uruchamia ale nieststy talerze się w nim nie kręcą więc chyba nic z niego nie będzie

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#19 13 Jul 2008 17:01   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Sprawdź złącze IDE czy piny są ok.

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#20 Post from the author of the topic 13 Jul 2008 17:28   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


piny są ok sprawdzałem na 2 różnych komputerach

Helpful message? + -

Back to top
   
BIGOLSEN
Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych


Joined: 12 Nov 2003
Posts: 1496
Location: RADOMSKO

Post#21 13 Jul 2008 17:32   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Sprawdź i popraw styki płytek PCB elektroniki i dysku , a także styki złącza zasilania .
Możesz też mieć problemy z zasilaczem , lub płytą główną .

Pozdrawiam .

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#22 Post from the author of the topic 13 Jul 2008 18:03   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


patrzyłem na styki i wszystko ładnie siedzi, przeczyściłem dodatkowo. Raczej mało prawdopodobne żebym na dwóch komputerach miał jakiś problem skoro dzieje się tak tylko przy tym dysku, więc dlatego sądzę, że problem tkwi w dysku

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#23 13 Jul 2008 18:23   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Ale chodzi o styki dysku Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#24 Post from the author of the topic 13 Jul 2008 18:29   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


no o nich piszę posprawdzałem chodziło mi oto, że luty są ładne nie ma żadnych zimnych i przeczyściłem to jeszcze sprężonym powietrzem Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Jul 2008 18:29   





Back to top
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jul 2002
Posts: 2875
Location: Gdańsk

Post#25 13 Jul 2008 23:05   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Co ci szkodzi wziasc do reki lutownice i pin po pinie przelutowac styki zlacza IDE i zasilania [tam najlepiej dolej cyny].
Ja tak "zrobilam" kilka dyskow ze jeszcze pare miesiecy pochodzily.

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#26 Post from the author of the topic 14 Jul 2008 07:20   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


szczerze to aż głupio się przyznać ale mam tylko lutownicę taką 'pistoletową' transformatorową a taką raczej nie będę się brał za to

Helpful message? + -

Back to top
   
Lurker
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 11 Feb 2005
Posts: 33

Post#27 14 Jul 2008 11:03   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


Nie żartuj. Też mam tylko pistoletówkę i wymiękam dopiero przy BGA. Smile Akurat do przelutowania pinów zasilania transformatorówka bedzie jak znalazł. Pamiętaj jedynie, żeby nie włączać/wyłączać lutownicy dotykając grotem do lutowanego pola.

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#28 14 Jul 2008 14:45   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


199 : Ultra ATA CRC Error rate : 200 200 0
Ciekawie co szukacie koledzy w złączu, smart jakoś dość wyraźnie mowie, ze, ze złączem nie było problemów,
A to właśnie można uznać za problem _>
197 : current pending sectors : 200 200 4
198 : Offline scan UNC sectors : 200 200 1
194 : HDA Temperature : 100 3 43
mamy 4 sektora postawionych w kolejka na remapowanie, jeden z nich był dodany w trakcie offline testu, i dość dziwny spadek worst atrybutu 194 -> 3 co może świadczyć o przegrzaniu dysku w pewnym momencie wcześniej.
Kolego już zmieniałeś zasilacz ?

Helpful message? + -

Back to top
   
rafal22bb
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 20 May 2007
Posts: 105

Post#29 Post from the author of the topic 14 Jul 2008 16:58   

Re: HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?


zasilacze są dobre w obu komputerach, mam jeszcze jeden całkiem nowy ale po jego podłączeniu nic się nie zmienia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> HDD Seagate ST320413A czy da się coś z nim zrobić ?
Page 1 of 1
Similar topics
SEAGATE ST3500320AS czy da się z nim coś zrobić? (5)
Seagate - Padł mi dysk, czy da się coś zrobić? (2)
Samsung DH322HJ czy da sie coś z nim zrobić (2)
Seagate ST500DM005 HD502HJ - awaria HDD - czy może coś innego? (13)
Compaq Armada E500 - działa, da się coś z nim zrobić? (68)
Ricoh AF450, SC 322. Czy można coś z nim zrobić poza wymianą? (1)
dysk twardy Seagate 1TB, reklamacja czy coś jeszcze zrobić? (15)
BIOS nie widzi dysku - Seagate ST320413A (4)
Seagate ST320413A późno startuje/nie wykrywalny (1)
HDD-ST320413A 20Gb problem z formatowaniem (39)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl topic RSS feed