| Author |
Marcin_xx1 Poziom 18

|
12 Jul 2008 11:01 Oscyloskop C1-68 przetwornica impulsowa? |
|
|
|
Witam. Jestem posiadaczem oscyloskopu jak w temacie, sprzęt pewnego dnia dostał "strzała" do masy od napięcia kilkunastu kilowoltów, obwód zamknał sie poprzez sieć 230V, i nastąpiło krótkie przebicie transformatora zasilającego w oscyloskopie, po tym zdarzeniu nawet przy zwartej sondzie mam sinusoidke 50 Hz w pionie o wysokości jednej działki, wnioskuje ze to wina zasilacza ale zeby nie było zbyt łatwo to jakaś przetwornica impulsowa zamknięta w puszce dość intensywnie daje znać o swoim istnieniu w postaci pisku na ucho 700Hz modulowane 50Hz stwierdziłem także kilkudziesięcio procentowe zawyżenie napięć, ze względu na dość skomplikowany ukłąd połąćzeń w tym oscyloskopie niebyłem w stanie stwierdzic czy ów napięcia wychodzą z jak mniemam przetwornicy impulsowej może ktoś miał podobny przypadek z tym sprzętem? Dzięki.
Dodano po 8 [minuty]:
napięcia, które były podane na tabliczce podniosły sie o kilkanaście procent nie kilkadziesiąt jak napisałem przez pomyłke.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jul 2008 11:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
darczar Poziom 16

|
12 Jul 2008 18:56 Re: Oscyloskop C1-68 przetwornica impulsowa? |
|
|
|
Witam.
Przetwornica w Twoim oscyloskopie może być sprawna. Być może uszkodzeniu uległ stabilizator +8V, który ją zasila. Jeśli np. przebity został w nim tranzystor 1-T3, to zamiast 8V na przetwornicę przychodzi ok. 13V i może dlatego te dziwne efekty. Należy jeszcze sprawdzić diody 1-D1 i 1-D2.
W wypadku zwarcia jednej z nich napięcie z transformatora sieciowego będzie prostowane jednopołówkowo i przydzwięk sieci może modulować pracę przetwornicy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jul 2008 18:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin_xx1 Poziom 18

|
13 Jul 2008 15:20 Re: Oscyloskop C1-68 przetwornica impulsowa? |
|
|
|
Dzieki. Posprawdzam, ale strasznie mi sie niechce grzebać w oscyloskopie w którym zeby przestaić zakres pomiaru należy użyć kombinerek, elektrolity z wypłowiałą gumą, a żeby do czegos sie dobrac czasami tzreba poł bebechów wywalić które po wmontowaniu juz tak samo niebędą sie zachowywać ten oscyl nabyłęm w jakimś komisie kilka lat temu, ma jeszcze kilka wad, najchetniej to bym go wywalił na śmietnik :D Prosze spojżeć jak by nie ta taśma na gałkach to tylko kombinery pozostają ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jul 2008 15:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
arekrudrac Poziom 1

|
28 Jul 2010 19:16 Re: Oscyloskop C1-68 przetwornica impulsowa? |
|
|
|
Pokręcenie pokrętła podstawy czasu nie wymaga kombinerek .
Wymaga jedynie inteligencji i wciśnięcia gałki i zwolnienia z zatrzasku w wyniku czego można uzyskać delikatną preselekcję lub lub swobodny obrót pokrętła .
Oscyloskop ten jest specjalistycznym urządzeniem pomiarowym do analizy sygnałów wolnozmiennych w technice analogowej .
Ekran z specjalnym rodzajem luminoforu ułatwiającym obserwację sygnałów o bardzo iskiej częstotliwości !!!
Pełna dokumentacja z schematami i opisem funkcjonalnym bloków na stronach rosyjskojęzycznych !!!!
http://narod.ru/disk/9539540000/C1-68.rar.html
|
|
| Back to top |
|
 |