Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie żyrandola na 3 przewody.
Autor
Wiadomość
primo82
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 56
Miasto: Sosnowiec

Post#1 Post autora tematu 15 Lip 2008 10:15   

Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam,
Chciałem zapytać jak podłączyć żyrandol w konfiguracji 3-przewodowej. W najprostszych słowach z sufitu wystają 3 kable, które ida do puszki, i do wyłacznika światła tez ida 3 kable z puszki. Żyrandol posaiadałby powiedzmy 4 żarówki, i miałby świecić 0(wyłącznik off)/2(na pierwsze 'klapce' wyłącznika)/i 4 na obu'klapkach'.

Szukałem bardzo duzo w internecie, ale niestety wszędzie opisane jest podłaczenie albo 2 przewodowe, albo 4-przewodowe. Niektórzy twierdzili ze połaczenie 3 przewodowe jest niemozliwe, jednak miałem kiedys schemat podłaczenia w ten sposób, niestety go zgubiłem..

Czy do takiego połączenia potrzebuje specjalnego żyrandola? Czy są one pod tym względem uniwersalne?

Jeśli byłby potrzebny schemat prosze dać znać - dorysuje.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lip 2008 10:15   





Powrót do góry
   
mr_kciuk
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 164
Miasto: Kalisz

Post#2 15 Lip 2008 10:35   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


napisz, jakie kolory przewodów wychodzą na podłączenie (najprawdopodobniej niebieski, brązowy i żółto-zielony); przy takiej konfiguracji możesz to podłączyć na 0/4 czyli albo wszystkie świecą albo żaden


nie napisaleś czy to jest nowa, czy "stara" instalacja?
Powrót do góry
   
vexed
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Paź 2004
Posty: 79

Post#3 15 Lip 2008 10:39   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


zakładam ze zyrandol tez ma 3 przewody wyprowadzone i wylacznik jest podwojny. wiec wyglada to tak faze masz przy suficie podzielona na dwa i neutralny do tego. i w zyrandolu jest tak samo.
ja to robilem tak ze wkrecilem takie same zarowki w zyrandolu (wszystkie) i sprawdzilem zwyklym omomierzem miedzy ktorymi wyprowadzeniami zyrandola jest najwieksza rezystancja i te dwa to sa fazy. pozniej latwo sprawdzic ze od kazdej fazy do masy jest polowa tej rezystancji

pojecia nie ma ten ktory mowi ze sie nie da na 3 przewody podlaczyc bo polowa zyrandoli tak ma
Powrót do góry
   
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 461
Miasto: Banków, kościołów i marketów

Post#4 15 Lip 2008 10:47   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam!

Kolego primo82 proszę zajrzeć do tego tematu: Link .
Schemat na trzy żarówki, więc u Ciebie połącz dwie do jednego klawisza (równolegle) i dwie do drugiego.

Pozdrawiam

Jan
Powrót do góry
   
primo82
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 56
Miasto: Sosnowiec

Post#5 Post autora tematu 15 Lip 2008 13:51   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam,

Instalacja jest nowa, zrobiona przeze mnie. W puszce też kable są jeszcze niepołączone.Kolory kabli są takie jak podał mr_kciuk.

Zapoznałem sie z linkiem od jdjan1 i znalazłem interesujący mnie schemat:
Podłączenie żyrandola na 3 przewody.

Patrząc na to wcale niekoniecznie jest łączenie 0/4, można zrobić nawet 2/2 i 1/3. Jak rozumiem, przewód fazowy dochodzący do puszki muszę po prostu połączyć z dwoma przewodami idącymi do żyrandola, a neutralny z pozostałym.

Zastanawiam sie tylko co z kablami do wyłącznika, bo wg tego schematu powinny być dwa a ja mam trzy..(Instalacja w tym pomieszczeniu nie ma przewodu PEN) Czy tez połączyć dwa w jeden, czy po prostu pozostawić jeden niewykorzystywany?(Chociaż kojarzę że w tym schemacie który kiedyś miałem wszystkie przewody były wykorzystane)

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lip 2008 13:51   





Powrót do góry
   
mr_kciuk
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 164
Miasto: Kalisz

Post#6 15 Lip 2008 14:07pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


PEN masz napewno - po prostu nie masz rozdzielone na N i PE na oddzielnych, czyli instalacja starszego typu TN-C; Żyła PE jest niewykorzystana; na 2 klawisze, tak jak na rys są potrzebne 2 przewody fazowe i neutralny, z N nie będzie problemu - bierzesz niebieski, jeden z fazowych - brązowy na sekcje I , teraz pozostaje zasilenie sekcji II - warunkowo możesz użyć żółto-zielonego, tylko i wyłącznie gdy wyraźnie oznaczysz na obu końcach, że nie jest już to PE - zaznaczasz farbą, taśmą izolacyjną, nieważne; musi być wyraźne i trwałe oznaczenie, że jest zmiana zastosowania żyły!!!
Dalej: neutral podpinasz w puszce a przewody fazowe przepuszczasz przez łącznik dwubiegunowy
Co do połączenia samego świecznika - napisz jak wygląda kostka i jak zachowane są kolory (mam nadzieje, że 'majster' nie był na kacu przy składaniu i zachował kolorki z normą ;) ); z opisu że jest przyłącze 3-przewodowe, masz prostą sprawę: niebieski-niebieski -> neutral, a dwa pozostałe to fazy, z małym wyjątkiem: jak zobaczysz na żyrandolu żółto-zielony nawet nie daj Boże żebyś podłączył faze!!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lip 2008 14:07pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 461
Miasto: Banków, kościołów i marketów

Post#7 15 Lip 2008 15:12pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam!

Widzę, że połączenie nie jest do końca zrozumiane przez Kolegę.
W takim razie proszę obejrzeć jeszcze: Link.
W tym dokumencie jest to schemat z łącznikiem szeregowym (świecznikowym).

Pozdrawiam

Jan

P.S. Językiem technicznym nie jest proza, tylko schemat, charakterystyka, tabela pomiarów itp. Stąd moje odpowiedzi ograniczają się tylko do tego rodzaju wypowiedzi.
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2406
Miasto: M-ce

Post#8 15 Lip 2008 16:29   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Poza tym szkoda, że jak robiłeś tą instalację, to nie pomyślałeś o przewodzie PE do żyrandola (uziemienie) czyli w sumie o czterech przewodach.To nakazują przepisy i zdrowy rozsądek.
No i tak jak już wyżej powiedziano, w żadnym wypadku nie wolno używać przewodu żółto-zielonego jako fazy czy też neutralnego! Ten kolor jest zarezerwowany tylko i wyłącznie dla przewodu PE. Jak się na nim puści coś innego, to jest bardzo możliwe, że to może w przyszłości kosztować kogoś życie.
Podobnie z kolorem niebieskim - tylko i wyłącznie neutralny.
Z fazami natomiast mamy dowolność - biała, szara, czerwona, czarna, brązowa itd...

Tak w woli ścisłości, skoro sam robiłeś tą instalację, to mam nadzieję, że do gniazd poprowadziłeś po 3 przewody, a nie dwa... No i czy przynajmniej gniazda mają przewód 2.5 mm i zabezp. 16 A, a światło 1.5 mm i zabezpieczenie 10A....
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lip 2008 16:29   





Powrót do góry
   
primo82
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 56
Miasto: Sosnowiec

Post#9 Post autora tematu 16 Lip 2008 09:00   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam,

jdjan1 - to jest właśnie schemat o który mi chodziło, teraz już jest wszystko jasne. Nie powinno być problemu z podłączeniem. Dzięki!

Instalacja ma przewód PE (a właściwie PEN, bo to stare budownictwo, dodatkowo tak zalecił mi znajomy elektryk i tak połączyłem), ale tylko w kuchni. Żyrandol jest w pokoju, a tam raczej nie używa urządzeń z "bolcem", więc przewód PE nie był doprowadzony (z wyjątkiem jednego gniazdka do komputera). Rzeczywiście mogłem pomyśleć o przewodzie PE do żyrandola, ale przecież nie będę teraz kuł ścian na nowo, może przy następnym remoncie.

Dzięki wszystkim za pomoc i rady,

Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
kamilero
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 9
Miasto: Warszawa

Post#10 16 Lip 2008 09:36   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam

Nie ma wielkiej tragedii z brakiem przewodu PE (mówię o praktyce) ze względu na to iż duża częćś lamp nie posiada takiego styku.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
mr_kciuk
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 164
Miasto: Kalisz

Post#11 16 Lip 2008 11:17   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Jak jest instalacja TN-C-S i jest przewód PE, przy metalowej obudowie lampy, to co za problem przykręcić do niej ochronny?
Powrót do góry
   
primo82
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 56
Miasto: Sosnowiec

Post#12 Post autora tematu 16 Lip 2008 11:34   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Żaden..:) Sytuacja jest taka że ja nie mam jeszcze tej lampy/żyrandola, prawdopodobnie zakupie w weekend, wtedy bezie wszystko jasne.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie żyrandola na 3 przewody.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie żyrandola z wentylatorem - 3 przewody PE (14)
podłączenie żyrandola na 3 żarówki (9)
Podłączenie żyrandola z wentylatorem. (4)
Podłączenie żyrandola halogenowego (2)
Podłączenie żyrandola 3 żarówk - (3)
Podłączenie żyrandola z wentylatorem (9)
Podłączenie żyrandola z 3 żarówkami. (5)
Podłączenie żyrandola na 5 żarówek (12)
Podłączenie ściemniacza do żyrandola, help. (11)
Podłączenie żyrandola 5 żarówek - przeróbka (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS