Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Podłączenie żyrandola na 3 przewody. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
primo82
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 56
Ocena postów: 2
primo82
Poziom 10
Post#1 15 Lip 2008 10:15  Autor tematu   

Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam,
Chciałem zapytać jak podłączyć żyrandol w konfiguracji 3-przewodowej. W najprostszych słowach z sufitu wystają 3 kable, które ida do puszki, i do wyłacznika światła tez ida 3 kable z puszki. Żyrandol posaiadałby powiedzmy 4 żarówki, i miałby świecić 0(wyłącznik off)/2(na pierwsze 'klapce' wyłącznika)/i 4 na obu'klapkach'.

Szukałem bardzo duzo w internecie, ale niestety wszędzie opisane jest podłaczenie albo 2 przewodowe, albo 4-przewodowe. Niektórzy twierdzili ze połaczenie 3 przewodowe jest niemozliwe, jednak miałem kiedys schemat podłaczenia w ten sposób, niestety go zgubiłem..

Czy do takiego połączenia potrzebuje specjalnego żyrandola? Czy są one pod tym względem uniwersalne?

Jeśli byłby potrzebny schemat prosze dać znać - dorysuje.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mr_kciuk
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Kalisz
Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 164
Pomógł: 25
mr_kciuk
Poziom 14
Post#2 15 Lip 2008 10:35    

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


napisz, jakie kolory przewodów wychodzą na podłączenie (najprawdopodobniej niebieski, brązowy i żółto-zielony); przy takiej konfiguracji możesz to podłączyć na 0/4 czyli albo wszystkie świecą albo żaden


nie napisaleś czy to jest nowa, czy "stara" instalacja?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
vexed
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 12 Paź 2004
Posty: 79
Pomógł: 1
Ocena postów: 5
vexed
Poziom 11
Post#3 15 Lip 2008 10:39    

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


zakładam ze zyrandol tez ma 3 przewody wyprowadzone i wylacznik jest podwojny. wiec wyglada to tak faze masz przy suficie podzielona na dwa i neutralny do tego. i w zyrandolu jest tak samo.
ja to robilem tak ze wkrecilem takie same zarowki w zyrandolu (wszystkie) i sprawdzilem zwyklym omomierzem miedzy ktorymi wyprowadzeniami zyrandola jest najwieksza rezystancja i te dwa to sa fazy. pozniej latwo sprawdzic ze od kazdej fazy do masy jest polowa tej rezystancji

pojecia nie ma ten ktory mowi ze sie nie da na 3 przewody podlaczyc bo polowa zyrandoli tak ma

Oceń post: + +4 -
Powrót do góry
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Banków, kościołów i marketów
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 459
Pomógł: 116
Ocena postów: 35
jdjan1
Poziom 18
Post#4 15 Lip 2008 10:47    

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam!

Kolego primo82 proszę zajrzeć do tego tematu: Link .
Schemat na trzy żarówki, więc u Ciebie połącz dwie do jednego klawisza (równolegle) i dwie do drugiego.

Pozdrawiam

Jan

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
primo82
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 56
Ocena postów: 2
primo82
Poziom 10
Post#5 15 Lip 2008 13:51  Autor tematu   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam,

Instalacja jest nowa, zrobiona przeze mnie. W puszce też kable są jeszcze niepołączone.Kolory kabli są takie jak podał mr_kciuk.

Zapoznałem sie z linkiem od jdjan1 i znalazłem interesujący mnie schemat:
Podłączenie żyrandola na 3 przewody.

Patrząc na to wcale niekoniecznie jest łączenie 0/4, można zrobić nawet 2/2 i 1/3. Jak rozumiem, przewód fazowy dochodzący do puszki muszę po prostu połączyć z dwoma przewodami idącymi do żyrandola, a neutralny z pozostałym.

Zastanawiam sie tylko co z kablami do wyłącznika, bo wg tego schematu powinny być dwa a ja mam trzy..(Instalacja w tym pomieszczeniu nie ma przewodu PEN) Czy tez połączyć dwa w jeden, czy po prostu pozostawić jeden niewykorzystywany?(Chociaż kojarzę że w tym schemacie który kiedyś miałem wszystkie przewody były wykorzystane)

Pozdrawiam.

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mr_kciuk
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Kalisz
Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 164
Pomógł: 25
mr_kciuk
Poziom 14
Post#6 15 Lip 2008 14:07Pomocny post    

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


PEN masz napewno - po prostu nie masz rozdzielone na N i PE na oddzielnych, czyli instalacja starszego typu TN-C; Żyła PE jest niewykorzystana; na 2 klawisze, tak jak na rys są potrzebne 2 przewody fazowe i neutralny, z N nie będzie problemu - bierzesz niebieski, jeden z fazowych - brązowy na sekcje I , teraz pozostaje zasilenie sekcji II - warunkowo możesz użyć żółto-zielonego, tylko i wyłącznie gdy wyraźnie oznaczysz na obu końcach, że nie jest już to PE - zaznaczasz farbą, taśmą izolacyjną, nieważne; musi być wyraźne i trwałe oznaczenie, że jest zmiana zastosowania żyły!!!
Dalej: neutral podpinasz w puszce a przewody fazowe przepuszczasz przez łącznik dwubiegunowy
Co do połączenia samego świecznika - napisz jak wygląda kostka i jak zachowane są kolory (mam nadzieje, że 'majster' nie był na kacu przy składaniu i zachował kolorki z normą ;) ); z opisu że jest przyłącze 3-przewodowe, masz prostą sprawę: niebieski-niebieski -> neutral, a dwa pozostałe to fazy, z małym wyjątkiem: jak zobaczysz na żyrandolu żółto-zielony nawet nie daj Boże żebyś podłączył faze!!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Banków, kościołów i marketów
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 459
Pomógł: 116
Ocena postów: 35
jdjan1
Poziom 18
Post#7 15 Lip 2008 15:12Pomocny post    

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam!

Widzę, że połączenie nie jest do końca zrozumiane przez Kolegę.
W takim razie proszę obejrzeć jeszcze: Link.
W tym dokumencie jest to schemat z łącznikiem szeregowym (świecznikowym).

Pozdrawiam

Jan

P.S. Językiem technicznym nie jest proza, tylko schemat, charakterystyka, tabela pomiarów itp. Stąd moje odpowiedzi ograniczają się tylko do tego rodzaju wypowiedzi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
michcio
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: M-ce
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2426
Pomógł: 118
Ocena postów: 25
michcio
Poziom 22
Post#8 15 Lip 2008 16:29    

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Poza tym szkoda, że jak robiłeś tą instalację, to nie pomyślałeś o przewodzie PE do żyrandola (uziemienie) czyli w sumie o czterech przewodach.To nakazują przepisy i zdrowy rozsądek.
No i tak jak już wyżej powiedziano, w żadnym wypadku nie wolno używać przewodu żółto-zielonego jako fazy czy też neutralnego! Ten kolor jest zarezerwowany tylko i wyłącznie dla przewodu PE. Jak się na nim puści coś innego, to jest bardzo możliwe, że to może w przyszłości kosztować kogoś życie.
Podobnie z kolorem niebieskim - tylko i wyłącznie neutralny.
Z fazami natomiast mamy dowolność - biała, szara, czerwona, czarna, brązowa itd...

Tak w woli ścisłości, skoro sam robiłeś tą instalację, to mam nadzieję, że do gniazd poprowadziłeś po 3 przewody, a nie dwa... No i czy przynajmniej gniazda mają przewód 2.5 mm i zabezp. 16 A, a światło 1.5 mm i zabezpieczenie 10A....

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
primo82
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 56
Ocena postów: 2
primo82
Poziom 10
Post#9 16 Lip 2008 09:00  Autor tematu   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam,

jdjan1 - to jest właśnie schemat o który mi chodziło, teraz już jest wszystko jasne. Nie powinno być problemu z podłączeniem. Dzięki!

Instalacja ma przewód PE (a właściwie PEN, bo to stare budownictwo, dodatkowo tak zalecił mi znajomy elektryk i tak połączyłem), ale tylko w kuchni. Żyrandol jest w pokoju, a tam raczej nie używa urządzeń z "bolcem", więc przewód PE nie był doprowadzony (z wyjątkiem jednego gniazdka do komputera). Rzeczywiście mogłem pomyśleć o przewodzie PE do żyrandola, ale przecież nie będę teraz kuł ścian na nowo, może przy następnym remoncie.

Dzięki wszystkim za pomoc i rady,

Pozdrawiam!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kamilero
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 9
kamilero
Poziom 4
Post#10 16 Lip 2008 09:36    

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Witam

Nie ma wielkiej tragedii z brakiem przewodu PE (mówię o praktyce) ze względu na to iż duża częćś lamp nie posiada takiego styku.

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mr_kciuk
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Kalisz
Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 164
Pomógł: 25
mr_kciuk
Poziom 14
Post#11 16 Lip 2008 11:17    

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Jak jest instalacja TN-C-S i jest przewód PE, przy metalowej obudowie lampy, to co za problem przykręcić do niej ochronny?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
primo82
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 56
Ocena postów: 2
primo82
Poziom 10
Post#12 16 Lip 2008 11:34  Autor tematu   

Re: Podłączenie żyrandola na 3 przewody.


Żaden..:) Sytuacja jest taka że ja nie mam jeszcze tej lampy/żyrandola, prawdopodobnie zakupie w weekend, wtedy bezie wszystko jasne.

Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie żyrandola na 3 przewody.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie żyrandola z wentylatorem - 3 przewody PE (14)
podłączenie żyrandola na 3 żarówki (9)
Podłączenie żyrandola z wentylatorem. (4)
Podłączenie żyrandola halogenowego (2)
Podłączenie żyrandola 3 żarówk - (3)
Podłączenie żyrandola z wentylatorem (10)
Podłączenie żyrandola z 3 żarówkami. (5)
Podłączenie żyrandola na 5 żarówek (12)
Podłączenie żyrandola na 4 żarówki (5)
Podłączenie ściemniacza do żyrandola, help. (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.041 seconds

elektroda.pl temat RSS