Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie ->oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V) Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
imarin
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Racibórz
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Ocena postów: 3
imarin
Poziom 9
Post#1 20 Lip 2008 10:44  Autor tematu   

oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


witam
przy okazji remontu wymieniana jest instalacja i chciałbym zamontować 4 halogenki podszafkowe. Mają być włączane oddzielnie 2 halogeny w jednej części blatu i 2 w drugiej.
Rozumiem że potrzebuję 2 transformatory, moje pytanie dotyczy przewodu jaki ma być doprowadzony do transformatora i od trafo do halogenów oraz do jakiego obwodu podłączyć oświetlenie podszafkowe?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zyzy52
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Kielce
Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 447
Pomógł: 75
Ocena postów: 29
zyzy52
Poziom 17
Post#2 20 Lip 2008 11:24    

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Witam. Przekrój przewodów zależny będzie od mocy pobieranej przez halogeny. Myśle, że halogeny podszafkowe moga być max. 20 watowe. wtedy każdy z nich pobierał będzie ok. 1,55 ampera. Więc spokojnie wystarczy przewód o przekroju 1 mm kwadrat, gdyż jego obciążalność wynosi ok 8 amperów. Na zasilaniu transormatorów można teoretycznie dac przewód cieńszy, gdyż będzie tam płynął duzo mniejszy prąd, ale ze wzgłędów mechanicznych trzeba by położyć taki sam, tzn. YDY 2x1mm. Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Racibórz
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Ocena postów: 3
imarin
Poziom 9
Post#3 20 Lip 2008 12:37  Autor tematu   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


czyli rozdzielam przewód 1,5mm2 z włącznika światła górnego, dwoma żyłami przechodzę do włącznika podwójnego do halogenów, puszczam jeden przewód 1mm2 do pierwszego trafo i drugi do drugiego trafo, tak to będzie wyglądać? Trafo lepiej podłączać na stałe czy zrobić nad szafkami gniazdo do trafo?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
michcio
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: M-ce
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2426
Pomógł: 118
Ocena postów: 25
michcio
Poziom 22
Post#4 20 Lip 2008 15:21    

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Jak masz przewód 1,5 mm2 to go zastosuj, nie musisz specjalnie dokupować 1 mm2.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Racibórz
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Ocena postów: 3
imarin
Poziom 9
Post#5 20 Lip 2008 15:32  Autor tematu   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


ale do światła górnego mam przewód 3*1,5mm2, od włącznik a do trafo tez puścić 3*1,5m2 czy 2*1,5mm2?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Brzozów
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 777
Pomógł: 57
Ocena postów: 12
marian_em
Poziom 19
Post#6 20 Lip 2008 16:28    

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Chcesz miec dwie sekcje halogenow to z wylacznika musi wychodzic do transformatorow co najmniej trzy przewody. Jak chciales zasilic kazda z grup jednym przewodem???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Racibórz
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Ocena postów: 3
imarin
Poziom 9
Post#7 20 Lip 2008 16:45  Autor tematu   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


podwójny włącznik, jeden przewód do jednego trafo i drugi przewód do drugiego trafo, pytanie czy to ma być trójżyłowy czy dwużyłowy?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Brzozów
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 777
Pomógł: 57
Ocena postów: 12
marian_em
Poziom 19
Post#8 20 Lip 2008 16:49    

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Wystarczy dwuzylowy, ale mozesz sobie polozyc na zapas trzecia zyle. W razie jakbys cos nowego wymyslil to tylko dolozysz wlacznik.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Racibórz
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Ocena postów: 3
imarin
Poziom 9
Post#9 20 Lip 2008 17:04  Autor tematu   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


a mogę podpiąć zasilanie trafo do obwodu oświetlenia z włącznika światła górnego?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Brzozów
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 777
Pomógł: 57
Ocena postów: 12
marian_em
Poziom 19
Post#10 20 Lip 2008 17:23    

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Mozesz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Racibórz
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Ocena postów: 3
imarin
Poziom 9
Post#11 20 Lip 2008 17:30  Autor tematu   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


podsumowując:
z włącznika światła górnego przechodzę dwoma żyłami do włącznika halogenków (podwójnego) skąd dwoma oddzielnymi przewodami 2*1,5mm2 zasilam dwa trafo z których to potem zasilam 4 halogenki (każdy trafo po 2 halogenki). Będzie dobrze?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Brzozów
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 777
Pomógł: 57
Ocena postów: 12
marian_em
Poziom 19
Post#12 20 Lip 2008 17:58    

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Bedzie dobrze o ile w puszcze wylacznika swiatla gornego masz przewod N, jesli wezmiesz te dwa ktore sa przykrecone do wlacznika to nie bedzie dzialac.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Racibórz
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Ocena postów: 3
imarin
Poziom 9
Post#13 20 Lip 2008 18:02  Autor tematu   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


do włącznika światła górnego mam doprowadzony przewód 3*1,5mm2 więc do włącznika zasilającego trafo przechodzę dwoma żyłami oprócz ochronnego, tak?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zyzy52
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Kielce
Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 447
Pomógł: 75
Ocena postów: 29
zyzy52
Poziom 17
Post#14 20 Lip 2008 18:05    

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Będzie dobrze, pod warunkiem, że w wyłączniku światła górnego będziesz miał przewód zerowy i fazowy, co zdarza sie bardzo rzadko. W innym wypadku musisz podłączyć zasilanie z puszki oświetleniowej, gdzie jest dostępny i przewód fazowy i zerowy. Przewód zerowy puszczasz bezpośrednio na transformatorki a przewód fazowy przez wyłącznik dwuklawiszowy osobnym przewodem na każdy z tych transformatorków.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Racibórz
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Ocena postów: 3
imarin
Poziom 9
Post#15 20 Lip 2008 18:21  Autor tematu   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


to jest metoda bezpuszkowa więc wszystkie przewody są w puszce wyłącznika światła górnego

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie -> oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Halogeny 12V czy 230V? A może oświetlenie diodowe? (41)
oświetlenie podszafkowe - (3)
Oświetlenie podszafkowe na 220V (5)
Oświetlenie podszafkowe - LED (5)
Halogenowe oświetlenie podszafkowe z wyłącznikiem w obudowie (8)
Podszafkowe oświetlenie LED. Jak podłączyć. (14)
Oświetlenie kuchnne - halogeny (14)
Oświetlenie sufitowe halogeny (12)
Oświetlenie w pokoju - halogeny - schemat (3)
Jakie oświetlenie do małej łazienki halogeny/ledy (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS