Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie ->oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V) Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
imarin
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Miasto: Racibórz

imarin
Poziom 9
Post#1 Post autora tematu 20 Lip 2008 10:44   

oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


witam
przy okazji remontu wymieniana jest instalacja i chciałbym zamontować 4 halogenki podszafkowe. Mają być włączane oddzielnie 2 halogeny w jednej części blatu i 2 w drugiej.
Rozumiem że potrzebuję 2 transformatory, moje pytanie dotyczy przewodu jaki ma być doprowadzony do transformatora i od trafo do halogenów oraz do jakiego obwodu podłączyć oświetlenie podszafkowe?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 20 Lip 2008 10:44   



Powrót do góry
zyzy52
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 429
Miasto: Kielce

zyzy52
Poziom 17
Post#2 20 Lip 2008 11:24   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Witam. Przekrój przewodów zależny będzie od mocy pobieranej przez halogeny. Myśle, że halogeny podszafkowe moga być max. 20 watowe. wtedy każdy z nich pobierał będzie ok. 1,55 ampera. Więc spokojnie wystarczy przewód o przekroju 1 mm kwadrat, gdyż jego obciążalność wynosi ok 8 amperów. Na zasilaniu transormatorów można teoretycznie dac przewód cieńszy, gdyż będzie tam płynął duzo mniejszy prąd, ale ze wzgłędów mechanicznych trzeba by położyć taki sam, tzn. YDY 2x1mm. Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Miasto: Racibórz

imarin
Poziom 9
Post#3 Post autora tematu 20 Lip 2008 12:37   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


czyli rozdzielam przewód 1,5mm2 z włącznika światła górnego, dwoma żyłami przechodzę do włącznika podwójnego do halogenów, puszczam jeden przewód 1mm2 do pierwszego trafo i drugi do drugiego trafo, tak to będzie wyglądać? Trafo lepiej podłączać na stałe czy zrobić nad szafkami gniazdo do trafo?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2411
Miasto: M-ce

michcio
Poziom 22
Post#4 20 Lip 2008 15:21   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Jak masz przewód 1,5 mm2 to go zastosuj, nie musisz specjalnie dokupować 1 mm2.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Miasto: Racibórz

imarin
Poziom 9
Post#5 Post autora tematu 20 Lip 2008 15:32   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


ale do światła górnego mam przewód 3*1,5mm2, od włącznik a do trafo tez puścić 3*1,5m2 czy 2*1,5mm2?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 778
Miasto: Brzozów

marian_em
Poziom 19
Post#6 20 Lip 2008 16:28   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Chcesz miec dwie sekcje halogenow to z wylacznika musi wychodzic do transformatorow co najmniej trzy przewody. Jak chciales zasilic kazda z grup jednym przewodem???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Miasto: Racibórz

imarin
Poziom 9
Post#7 Post autora tematu 20 Lip 2008 16:45   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


podwójny włącznik, jeden przewód do jednego trafo i drugi przewód do drugiego trafo, pytanie czy to ma być trójżyłowy czy dwużyłowy?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 20 Lip 2008 16:45   



Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 778
Miasto: Brzozów

marian_em
Poziom 19
Post#8 20 Lip 2008 16:49   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Wystarczy dwuzylowy, ale mozesz sobie polozyc na zapas trzecia zyle. W razie jakbys cos nowego wymyslil to tylko dolozysz wlacznik.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Miasto: Racibórz

imarin
Poziom 9
Post#9 Post autora tematu 20 Lip 2008 17:04   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


a mogę podpiąć zasilanie trafo do obwodu oświetlenia z włącznika światła górnego?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 20 Lip 2008 17:04   



Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 778
Miasto: Brzozów

marian_em
Poziom 19
Post#10 20 Lip 2008 17:23   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Mozesz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Miasto: Racibórz

imarin
Poziom 9
Post#11 Post autora tematu 20 Lip 2008 17:30   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


podsumowując:
z włącznika światła górnego przechodzę dwoma żyłami do włącznika halogenków (podwójnego) skąd dwoma oddzielnymi przewodami 2*1,5mm2 zasilam dwa trafo z których to potem zasilam 4 halogenki (każdy trafo po 2 halogenki). Będzie dobrze?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 778
Miasto: Brzozów

marian_em
Poziom 19
Post#12 20 Lip 2008 17:58   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Bedzie dobrze o ile w puszcze wylacznika swiatla gornego masz przewod N, jesli wezmiesz te dwa ktore sa przykrecone do wlacznika to nie bedzie dzialac.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Miasto: Racibórz

imarin
Poziom 9
Post#13 Post autora tematu 20 Lip 2008 18:02   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


do włącznika światła górnego mam doprowadzony przewód 3*1,5mm2 więc do włącznika zasilającego trafo przechodzę dwoma żyłami oprócz ochronnego, tak?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 20 Lip 2008 18:02   



Powrót do góry
zyzy52
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 429
Miasto: Kielce

zyzy52
Poziom 17
Post#14 20 Lip 2008 18:05   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


Będzie dobrze, pod warunkiem, że w wyłączniku światła górnego będziesz miał przewód zerowy i fazowy, co zdarza sie bardzo rzadko. W innym wypadku musisz podłączyć zasilanie z puszki oświetleniowej, gdzie jest dostępny i przewód fazowy i zerowy. Przewód zerowy puszczasz bezpośrednio na transformatorki a przewód fazowy przez wyłącznik dwuklawiszowy osobnym przewodem na każdy z tych transformatorków.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 20 Lip 2008 18:05   



Powrót do góry
imarin
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 39
Miasto: Racibórz

imarin
Poziom 9
Post#15 Post autora tematu 20 Lip 2008 18:21   

Re: oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)


to jest metoda bezpuszkowa więc wszystkie przewody są w puszce wyłącznika światła górnego

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie -> oświetlenie podszafkowe (halogeny 12V)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Halogeny 12V czy 230V? A może oświetlenie diodowe? (41)
oświetlenie podszafkowe - (3)
Oświetlenie podszafkowe na 220V (5)
Oświetlenie podszafkowe - LED (5)
Halogenowe oświetlenie podszafkowe z wyłącznikiem w obudowie (8)
Podszafkowe oświetlenie LED. Jak podłączyć. (14)
Oświetlenie kuchnne - halogeny (14)
Oświetlenie sufitowe halogeny (12)
Oświetlenie w pokoju - halogeny - schemat (3)
Jakie oświetlenie do małej łazienki halogeny/ledy (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS