Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?
Autor
Wiadomość
user24
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 78
Miasto: daleko....

Post#1 Post autora tematu 20 Lip 2008 11:28   

Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam! W pokoju odłaczyłem lampę i nie popatrzyłem dokładnie jak były popodłączane kable do niej.Są trzy: zero, faza, i faza[?](nie wiem czemu oin cały czas przewodzi prąd nawet po wyłaczeniu pstryczkiem światła w pokoju)Jak podłaczyć kable do lampy?.W pokoju mam pstryczek dwu działowy ponieważ mam dwie lampy ta druga ma już normalnie tylko dwa kable.


I drugie pytanie.Czy podłączając lampe lub gniazdko gdy pomyle kable coś się może stac gdy one są tylko dwa? chodzi mi o zero i fazę.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi!
Pozdrawiam!
user24
Powrót do góry
   
lord232!
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 947
Miasto: Żywiec

Post#2 20 Lip 2008 11:32   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


A druga lampa normalnie działa?opisz dokładnie co robiłeś,czy grzebałeś przy wyłączniku?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lip 2008 11:32   





Powrót do góry
   
user24
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 78
Miasto: daleko....

Post#3 Post autora tematu 20 Lip 2008 11:36   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


przedtem działała normalnie, teraz nie wiem jak mam podłaczyć tą pierwszą bo ta druga jest podłaczona. Przy wyłaczniku nie grzebałem tylko odłaczyłem tą pierwszą bo miałem remont.
Powrót do góry
   
lord232!
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 947
Miasto: Żywiec

Post#4 20 Lip 2008 11:41pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Najpierw podłącz pierwszy fazowy i zero jeśli nic to nieda to drugi i zero.Ewentualnie masz namieszane z instalacją i zero idzie na wyłącznik.
Powrót do góry
   
user24
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 78
Miasto: daleko....

Post#5 Post autora tematu 20 Lip 2008 11:56   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


ale powiedzicie mi po jakiego grzyba jest ten trzeci kabelek przy zerze i fazie gdzie caly czas jest napiecie? Dodam że przedtem wszystkie trzy bylu podlaczone wiem ze do jednego wejscia byly dwa podlaczone (w kostce)
Powrót do góry
   
lord232!
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 947
Miasto: Żywiec

Post#6 20 Lip 2008 11:58   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Razem były te dwa fazowe .
Powrót do góry
   
user24
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 78
Miasto: daleko....

Post#7 Post autora tematu 20 Lip 2008 12:12   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


szwagier mi tak mówił tyle że chciałem się upewnic czy dobrze mi powiedział. A czy mozesz mi wytlumaczyc tak lopatologicznie po co te dwa fazowe byly razem?i dalczego jedne caly czas przewodzi prad?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lip 2008 12:12   





Powrót do góry
   
wikingc1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 354
Miasto: Suchedniów/Kielce

Post#8 20 Lip 2008 12:35pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Pamiętaj twory elektryków którzy kładą instalacje są czasami trudne do odgadnięcia. Jeśli tak bardzo Cię to ciekawi to wykręć przełącznik i zobacz jak masz podłączone kable ( tylko ich nie odłączaj :D ) pewnie masz to tak zrobione że idą dwa kable z fazą i są połączone do włącznika razem ale jak byś miał lampę np. z dwiema żarówkami o podwójny przełącznik wtedy mógł byś rozdzielić te kable i mógł byś zapalać jedną, drugą lub obie na raz.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lip 2008 12:35pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
user24
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 78
Miasto: daleko....

Post#9 Post autora tematu 20 Lip 2008 12:42   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


rozumiem tylko czemu jeden z kablekow caly czas jest pod pradem nawet gdy wylacze pstryczkiem swiatlo?
Powrót do góry
   
wikingc1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 354
Miasto: Suchedniów/Kielce

Post#10 20 Lip 2008 13:00   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Możliwe że masz podpięty przed przełącznik i wtedy będziesz miał cały czas fazę ale wtedy jak połączysz oba kable do lampy to będzie ona cały czas świecić chyba ze masz na zerze przełącznik. Ciężko tak coś wymyślić nie zaglądając tam.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
user24
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 78
Miasto: daleko....

Post#11 Post autora tematu 20 Lip 2008 13:19   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


to teraz podlaczyc dwie fazy razem osobno zero?
Powrót do góry
   
lord232!
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 947
Miasto: Żywiec

Post#12 20 Lip 2008 14:07   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


tak
Powrót do góry
   
wikingc1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 354
Miasto: Suchedniów/Kielce

Post#13 20 Lip 2008 15:45   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Nie rozumiem jednaj rzeczy: Mamy 3 kable na pierwszym masz cały czas fazę, drugi masz fazę a jak wyłączysz przełącznik to fazy nie ma i trzeci zerowy, tak masz czy jakoś inaczej ?

:arrow: "rozumiem tylko czemu jeden z kabelków cały czas jest pod prądem nawet gdy wyłącze pstryczkiem światło?"

Bo z tego co zrozumiałem to jeden niezależnie od położenia przełącznika jest pod napięciem wiec jeśli podłączysz oba razem to lampa będzie świecić cały czas, chyba że przełącznik masz na zerze co było by trochę dziwne.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 779
Miasto: Brzozów

Post#14 20 Lip 2008 16:23   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Moze ten trzeci przewod wisi "w powietrzu" a jego dlugosc wystarczy do zapalenia neonowki w probowce. Sprawdz, najlepiej za pomoca zarowki, miedzy ktorymi przewodami jest napiecie.
Powrót do góry
   
user24
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 78
Miasto: daleko....

Post#15 Post autora tematu 20 Lip 2008 17:00   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


dokładnie tak jest: "Mamy 3 kable na pierwszym masz cały czas fazę, drugi masz fazę a jak wyłączysz przełącznik to fazy nie ma i trzeci zerowy''
Powrót do góry
   
wikingc1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 354
Miasto: Suchedniów/Kielce

Post#16 20 Lip 2008 20:47pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Więc sprawa jest prosta podłącz lampę pod zero i ten przewód na którym masz faze tylko jak włączysz przełącznik i będzie działać jak należy.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lip 2008 20:47pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
user24
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 78
Miasto: daleko....

Post#17 Post autora tematu 26 Lip 2008 11:33   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


sprawa zalatwiona dziekuje za pomoc:)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zakłócenia w sieci elektrycznej (jak filtrować) ? (1)
Jak podłączyć tradycyjna lampę sufitową i listwę led na 1 kablu? (15)
BRAMSTER ASTER - Jak podłączyć lampę sygnalizacyjną do sterownika? (7)
Jak podłączyć drugą lampę do przełącznika pojedyńczego (9)
Jak podłączyć lampę halogenową z transformatorem toroidalnym (6)
jak podłączyć lampę sufitową do gniazdka (3)
Jak podłączyć lampę sufitową? (4)
Jak podłączyć dodatkową lampę? (3)
Jak podłączyć przewody w starej instalacji elektrycznej? (5)
Licznik energii elektrycznej jak podłączyć o czym pamiętać (28)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS