Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
user24
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: daleko....
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 80
Pomógł: 3
user24
Poziom 12
Post#1 20 Lip 2008 11:28  Autor tematu   

Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam! W pokoju odłaczyłem lampę i nie popatrzyłem dokładnie jak były popodłączane kable do niej.Są trzy: zero, faza, i faza[?](nie wiem czemu oin cały czas przewodzi prąd nawet po wyłaczeniu pstryczkiem światła w pokoju)Jak podłaczyć kable do lampy?.W pokoju mam pstryczek dwu działowy ponieważ mam dwie lampy ta druga ma już normalnie tylko dwa kable.


I drugie pytanie.Czy podłączając lampe lub gniazdko gdy pomyle kable coś się może stac gdy one są tylko dwa? chodzi mi o zero i fazę.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi!
Pozdrawiam!
user24

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lord232!
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Żywiec
Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 934
Pomógł: 82
Ocena postów: 7
lord232!
Poziom 20
Post#2 20 Lip 2008 11:32    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


A druga lampa normalnie działa?opisz dokładnie co robiłeś,czy grzebałeś przy wyłączniku?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
user24
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: daleko....
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 80
Pomógł: 3
user24
Poziom 12
Post#3 20 Lip 2008 11:36  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


przedtem działała normalnie, teraz nie wiem jak mam podłaczyć tą pierwszą bo ta druga jest podłaczona. Przy wyłaczniku nie grzebałem tylko odłaczyłem tą pierwszą bo miałem remont.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lord232!
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Żywiec
Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 934
Pomógł: 82
Ocena postów: 7
lord232!
Poziom 20
Post#4 20 Lip 2008 11:41Pomocny post    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Najpierw podłącz pierwszy fazowy i zero jeśli nic to nieda to drugi i zero.Ewentualnie masz namieszane z instalacją i zero idzie na wyłącznik.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
user24
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: daleko....
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 80
Pomógł: 3
user24
Poziom 12
Post#5 20 Lip 2008 11:56  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


ale powiedzicie mi po jakiego grzyba jest ten trzeci kabelek przy zerze i fazie gdzie caly czas jest napiecie? Dodam że przedtem wszystkie trzy bylu podlaczone wiem ze do jednego wejscia byly dwa podlaczone (w kostce)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lord232!
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Żywiec
Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 934
Pomógł: 82
Ocena postów: 7
lord232!
Poziom 20
Post#6 20 Lip 2008 11:58    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Razem były te dwa fazowe .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
user24
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: daleko....
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 80
Pomógł: 3
user24
Poziom 12
Post#7 20 Lip 2008 12:12  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


szwagier mi tak mówił tyle że chciałem się upewnic czy dobrze mi powiedział. A czy mozesz mi wytlumaczyc tak lopatologicznie po co te dwa fazowe byly razem?i dalczego jedne caly czas przewodzi prad?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wikingc1
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Suchedniów/Kielce
Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 354
Pomógł: 18
wikingc1
Poziom 17
Post#8 20 Lip 2008 12:35Pomocny post    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Pamiętaj twory elektryków którzy kładą instalacje są czasami trudne do odgadnięcia. Jeśli tak bardzo Cię to ciekawi to wykręć przełącznik i zobacz jak masz podłączone kable ( tylko ich nie odłączaj Very Happy ) pewnie masz to tak zrobione że idą dwa kable z fazą i są połączone do włącznika razem ale jak byś miał lampę np. z dwiema żarówkami o podwójny przełącznik wtedy mógł byś rozdzielić te kable i mógł byś zapalać jedną, drugą lub obie na raz.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
user24
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: daleko....
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 80
Pomógł: 3
user24
Poziom 12
Post#9 20 Lip 2008 12:42  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


rozumiem tylko czemu jeden z kablekow caly czas jest pod pradem nawet gdy wylacze pstryczkiem swiatlo?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wikingc1
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Suchedniów/Kielce
Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 354
Pomógł: 18
wikingc1
Poziom 17
Post#10 20 Lip 2008 13:00    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Możliwe że masz podpięty przed przełącznik i wtedy będziesz miał cały czas fazę ale wtedy jak połączysz oba kable do lampy to będzie ona cały czas świecić chyba ze masz na zerze przełącznik. Ciężko tak coś wymyślić nie zaglądając tam.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
user24
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: daleko....
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 80
Pomógł: 3
user24
Poziom 12
Post#11 20 Lip 2008 13:19  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


to teraz podlaczyc dwie fazy razem osobno zero?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lord232!
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Żywiec
Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 934
Pomógł: 82
Ocena postów: 7
lord232!
Poziom 20
Post#12 20 Lip 2008 14:07    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


tak

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wikingc1
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Suchedniów/Kielce
Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 354
Pomógł: 18
wikingc1
Poziom 17
Post#13 20 Lip 2008 15:45    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Nie rozumiem jednaj rzeczy: Mamy 3 kable na pierwszym masz cały czas fazę, drugi masz fazę a jak wyłączysz przełącznik to fazy nie ma i trzeci zerowy, tak masz czy jakoś inaczej ?

Arrow "rozumiem tylko czemu jeden z kabelków cały czas jest pod prądem nawet gdy wyłącze pstryczkiem światło?"

Bo z tego co zrozumiałem to jeden niezależnie od położenia przełącznika jest pod napięciem wiec jeśli podłączysz oba razem to lampa będzie świecić cały czas, chyba że przełącznik masz na zerze co było by trochę dziwne.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Brzozów
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 777
Pomógł: 57
Ocena postów: 12
marian_em
Poziom 19
Post#14 20 Lip 2008 16:23    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Moze ten trzeci przewod wisi "w powietrzu" a jego dlugosc wystarczy do zapalenia neonowki w probowce. Sprawdz, najlepiej za pomoca zarowki, miedzy ktorymi przewodami jest napiecie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
user24
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: daleko....
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 80
Pomógł: 3
user24
Poziom 12
Post#15 20 Lip 2008 17:00  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


dokładnie tak jest: "Mamy 3 kable na pierwszym masz cały czas fazę, drugi masz fazę a jak wyłączysz przełącznik to fazy nie ma i trzeci zerowy''

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wikingc1
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Suchedniów/Kielce
Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 354
Pomógł: 18
wikingc1
Poziom 17
Post#16 20 Lip 2008 20:47Pomocny post    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Więc sprawa jest prosta podłącz lampę pod zero i ten przewód na którym masz faze tylko jak włączysz przełącznik i będzie działać jak należy.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
user24
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: daleko....
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 80
Pomógł: 3
user24
Poziom 12
Post#17 26 Lip 2008 11:33  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


sprawa zalatwiona dziekuje za pomoc:)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć dodatkową lampę? (3)
Jak podłączyć lampę sufitową? (4)
jak podłączyć lampę sufitową do gniazdka (3)
Jak podłączyć lampę halogenową z transformatorem toroidalnym (6)
Jak podłączyć drugą lampę do przełącznika pojedyńczego (9)
BRAMSTER ASTER - Jak podłączyć lampę sygnalizacyjną do sterownika? (7)
britop betty - Jak podłączyć taką lampę sufitową? (6)
Jak podłączyć tradycyjna lampę sufitową i listwę led na 1 kablu? (15)
hps400 + układ zasilający - Jak podłączyć lampę hps 400 z układem zasilającym (2)
Zakłócenia w sieci elektrycznej (jak filtrować) ? (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS