Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics ->Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
user24
Level 12
Location: daleko....
Joined: 20 Jul 2008
Posts: 80
Helped: 3
user24
Level 12
Post#1 20 Jul 2008 11:28  Topic author   

Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam! W pokoju odłaczyłem lampę i nie popatrzyłem dokładnie jak były popodłączane kable do niej.Są trzy: zero, faza, i faza[?](nie wiem czemu oin cały czas przewodzi prąd nawet po wyłaczeniu pstryczkiem światła w pokoju)Jak podłaczyć kable do lampy?.W pokoju mam pstryczek dwu działowy ponieważ mam dwie lampy ta druga ma już normalnie tylko dwa kable.


I drugie pytanie.Czy podłączając lampe lub gniazdko gdy pomyle kable coś się może stac gdy one są tylko dwa? chodzi mi o zero i fazę.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi!
Pozdrawiam!
user24

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lord232!
Level 26
Location: Żywiec
Joined: 23 Jul 2006
Posts: 953
Helped: 85
Post rating: 14
lord232!
Level 26
Post#2 20 Jul 2008 11:32    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


A druga lampa normalnie działa?opisz dokładnie co robiłeś,czy grzebałeś przy wyłączniku?

Helpful post? + 0
Back to top
user24
Level 12
Location: daleko....
Joined: 20 Jul 2008
Posts: 80
Helped: 3
user24
Level 12
Post#3 20 Jul 2008 11:36  Topic author   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


przedtem działała normalnie, teraz nie wiem jak mam podłaczyć tą pierwszą bo ta druga jest podłaczona. Przy wyłaczniku nie grzebałem tylko odłaczyłem tą pierwszą bo miałem remont.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lord232!
Level 26
Location: Żywiec
Joined: 23 Jul 2006
Posts: 953
Helped: 85
Post rating: 14
lord232!
Level 26
Post#4 20 Jul 2008 11:41  Helpful post   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Najpierw podłącz pierwszy fazowy i zero jeśli nic to nieda to drugi i zero.Ewentualnie masz namieszane z instalacją i zero idzie na wyłącznik.

Helpful post? + 0
Back to top
user24
Level 12
Location: daleko....
Joined: 20 Jul 2008
Posts: 80
Helped: 3
user24
Level 12
Post#5 20 Jul 2008 11:56  Topic author   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


ale powiedzicie mi po jakiego grzyba jest ten trzeci kabelek przy zerze i fazie gdzie caly czas jest napiecie? Dodam że przedtem wszystkie trzy bylu podlaczone wiem ze do jednego wejscia byly dwa podlaczone (w kostce)

Helpful post? + 0
Back to top
lord232!
Level 26
Location: Żywiec
Joined: 23 Jul 2006
Posts: 953
Helped: 85
Post rating: 14
lord232!
Level 26
Post#6 20 Jul 2008 11:58    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Razem były te dwa fazowe .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
user24
Level 12
Location: daleko....
Joined: 20 Jul 2008
Posts: 80
Helped: 3
user24
Level 12
Post#7 20 Jul 2008 12:12  Topic author   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


szwagier mi tak mówił tyle że chciałem się upewnic czy dobrze mi powiedział. A czy mozesz mi wytlumaczyc tak lopatologicznie po co te dwa fazowe byly razem?i dalczego jedne caly czas przewodzi prad?

Helpful post? + 0
Back to top
wikingc1
Level 18
Location: Suchedniów/Kielce
Joined: 08 Apr 2007
Posts: 355
Helped: 18
wikingc1
Level 18
Post#8 20 Jul 2008 12:35  Helpful post   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Pamiętaj twory elektryków którzy kładą instalacje są czasami trudne do odgadnięcia. Jeśli tak bardzo Cię to ciekawi to wykręć przełącznik i zobacz jak masz podłączone kable ( tylko ich nie odłączaj :D ) pewnie masz to tak zrobione że idą dwa kable z fazą i są połączone do włącznika razem ale jak byś miał lampę np. z dwiema żarówkami o podwójny przełącznik wtedy mógł byś rozdzielić te kable i mógł byś zapalać jedną, drugą lub obie na raz.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
user24
Level 12
Location: daleko....
Joined: 20 Jul 2008
Posts: 80
Helped: 3
user24
Level 12
Post#9 20 Jul 2008 12:42  Topic author   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


rozumiem tylko czemu jeden z kablekow caly czas jest pod pradem nawet gdy wylacze pstryczkiem swiatlo?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wikingc1
Level 18
Location: Suchedniów/Kielce
Joined: 08 Apr 2007
Posts: 355
Helped: 18
wikingc1
Level 18
Post#10 20 Jul 2008 13:00    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Możliwe że masz podpięty przed przełącznik i wtedy będziesz miał cały czas fazę ale wtedy jak połączysz oba kable do lampy to będzie ona cały czas świecić chyba ze masz na zerze przełącznik. Ciężko tak coś wymyślić nie zaglądając tam.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
user24
Level 12
Location: daleko....
Joined: 20 Jul 2008
Posts: 80
Helped: 3
user24
Level 12
Post#11 20 Jul 2008 13:19  Topic author   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


to teraz podlaczyc dwie fazy razem osobno zero?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lord232!
Level 26
Location: Żywiec
Joined: 23 Jul 2006
Posts: 953
Helped: 85
Post rating: 14
lord232!
Level 26
Post#12 20 Jul 2008 14:07    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


tak

Helpful post? + 0
Back to top
wikingc1
Level 18
Location: Suchedniów/Kielce
Joined: 08 Apr 2007
Posts: 355
Helped: 18
wikingc1
Level 18
Post#13 20 Jul 2008 15:45    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Nie rozumiem jednaj rzeczy: Mamy 3 kable na pierwszym masz cały czas fazę, drugi masz fazę a jak wyłączysz przełącznik to fazy nie ma i trzeci zerowy, tak masz czy jakoś inaczej ?

:arrow: "rozumiem tylko czemu jeden z kabelków cały czas jest pod prądem nawet gdy wyłącze pstryczkiem światło?"

Bo z tego co zrozumiałem to jeden niezależnie od położenia przełącznika jest pod napięciem wiec jeśli podłączysz oba razem to lampa będzie świecić cały czas, chyba że przełącznik masz na zerze co było by trochę dziwne.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
marian_em
Level 25
Location: Brzozów
Joined: 13 Aug 2006
Posts: 830
Helped: 59
Post rating: 16
marian_em
Level 25
Post#14 20 Jul 2008 16:23    

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Moze ten trzeci przewod wisi "w powietrzu" a jego dlugosc wystarczy do zapalenia neonowki w probowce. Sprawdz, najlepiej za pomoca zarowki, miedzy ktorymi przewodami jest napiecie.

Helpful post? + 0
Back to top
user24
Level 12
Location: daleko....
Joined: 20 Jul 2008
Posts: 80
Helped: 3
user24
Level 12
Post#15 20 Jul 2008 17:00  Topic author   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


dokładnie tak jest: "Mamy 3 kable na pierwszym masz cały czas fazę, drugi masz fazę a jak wyłączysz przełącznik to fazy nie ma i trzeci zerowy''

Helpful post? + 0
Back to top
wikingc1
Level 18
Location: Suchedniów/Kielce
Joined: 08 Apr 2007
Posts: 355
Helped: 18
wikingc1
Level 18
Post#16 20 Jul 2008 20:47  Helpful post   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


Witam.
Więc sprawa jest prosta podłącz lampę pod zero i ten przewód na którym masz faze tylko jak włączysz przełącznik i będzie działać jak należy.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
user24
Level 12
Location: daleko....
Joined: 20 Jul 2008
Posts: 80
Helped: 3
user24
Level 12
Post#17 26 Jul 2008 11:33  Topic author   

Re: Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?


sprawa zalatwiona dziekuje za pomoc:)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć lampę do sieci elektrycznej?

Jak podłączyć dodatkową lampę? (3)
Jak podłączyć lampę sufitową? (4)
jak podłączyć lampę sufitową do gniazdka (3)
Jak podłączyć lampę halogenową z transformatorem toroidalnym (6)
Jak podłączyć drugą lampę do przełącznika pojedyńczego (9)
BRAMSTER ASTER - Jak podłączyć lampę sygnalizacyjną do sterownika? (7)
britop betty - Jak podłączyć taką lampę sufitową? (6)
Jak podłączyć tradycyjna lampę sufitową i listwę led na 1 kablu? (15)
hps400 + układ zasilający - Jak podłączyć lampę hps 400 z układem zasilającym (2)
Zakłócenia w sieci elektrycznej (jak filtrować) ? (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.154 seconds