Dr.Vee Poziom 22

|
21 Jul 2008 14:13 Re: poszukuje "gra" REFLEX |
|
|
|
Witam,
No jeśli nie możesz nic znaleźć, to będziesz musiał zaprojektować :)
Większość układów, które widziałem, wskazuje tylko wygrywającego (pierwszego) zawodnika.
Implementacja na mikrokontrolerze jest dość prosta. W pętli odczytujesz stan wejść przycisków, maskujesz te wejścia, które już "widziałeś", jeśli jest sygnał z innego przycisku to dodajesz go do maski no i zapisujesz w tablicy wyników. Na koniec wyświetlasz.
Trudniej będzie zrobić to na bramkach i rejestrach.
Pomysł na układ na bramkach mam taki:
Licznik sterowany zboczami generowanymi przez graczy.
Gracz wciskając przycisk generuje zbocze, które zwiększa zawartość licznika, zapisuje wartość tego licznika do rejestru wyjściowego, oraz blokuje generację kolejnych impulsów z danego przycisku.
Są 3 problemy do rozwiązania - sumowanie impulsów od kilku graczy (zawsze jest szansa, że się nałożą, ale można dopuścić remis), eliminacja drgań styków (ponieważ każdy przycisk działa tylko raz to wystarczy przerzutnik), oraz zapewnienie, że zwiększenie wartości licznika i zapis wartości licznika do jednego z rejestrów są odpowiednio (niewiele) przesunięte w czasie.
Pozostaje jeszcze wyświetlenie wyników (np. LED albo wyśw. 7-segmentowe), układ resetu połączonego z sygnałem "startu" dla zawodników.
Pozdrawiam,
Dr.Vee
|
|