FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

regulator silnika DC 230V

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> regulator silnika DC 230V
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 23 Jul 2008 19:41   

regulator silnika DC 230V

Witam!

Mam problem....
Posiadam małą tokarkę chińską TIP300. Napędzana jest silnikiem Prądu stałego DC o napięciu 230V. Od pewnego czasu źle się dzieje z jej napędem. Obroty falują, silnik nie ma mocy. Wchodzi na obroty bez problemu ale po przyłożeniu obciążenia (nóż/wiertło) od razu zabezpieczenie wyłącza mi silnik.

Układ sterowania nazywa się XMT-2325 zdjęcie: Link
posiada 3 tyrystory By 329 i 2 diody BT151, jakieś cewki wielki rezytor 5W i troszeczkę kondensatorków etc.

Układ sterowny jest potencjometrem. Myślę, że "miękki" rozruch zrealizowany jest za pomoca jakiegoś kondensatora...

Sprawdziłem szczotki, komutator wygląda dobrze.

Co może być z nim źle? Co sprawdzić gdzie szukać?

Mam ochotę przerobić to na PWM ale boje sie tych 230 V i przepięć jakie bedą towarzyszyć PWMowi.

Co począć?

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jul 2008 19:41   

Back to top

cyberdar
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 23 Jul 2008 20:30   

Re: regulator silnika DC 230V

Witam

Moja propozycja to NE555 w konfiguracji PWM na wyjściu tranzystor mosfet np. IRF840. Równolegle do silnika układ gasikowy RC i szybka dioda skierowana katodą do plusa zasilania.

--
pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jul 2008 20:30   

Back to top

ergovision
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 23 Jul 2008 23:27   

Mogę prosić o schemat? Moze być bez ukladu 555, jeżeli zrobię to na Attiny2313.
Może dać jakiś warystor?
Jak dobrać kondensator diodę i rezystor?
silnik ma moc 300W i z tabliczki znamionowej wynika, że pobiera 2A.

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jul 2008 23:27   

Back to top

cyberdar
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 24 Jul 2008 07:47   

Witam

Schemat w załączniku (na NE555). Jeśli chcesz robić na uC to na wyjściu musisz dać bufor np. tranzystorowy. Wydajność prądowa mikrokontrolera będzie zbyt mała, żeby uzyskać wystarczającą stromość zboczy a tym samym zminimalizować straty w tranzystorze wykonawczym. W przypadku NE555 nie ma takie potrzeby ponieważ wydajność prądowa tego układu wynosi 200mA a więc wystarczy do szybkiego przeładowania pojemności bramki. Oczywiście trzeba bez względu na stromość zboczy i tak należy zastosować solidny radiator.

Bufor tranzystorowy znajdziesz tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3215923#3215923

--
pozdrawiam

ELEPRO_7.rar
 Filename:  ELEPRO_7.rar
Download
 Contents:  ELEPRO_7.pdf
See all...
 Filesize:  4.05 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

ergovision
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 24 Jul 2008 09:42   

Witam!

Dziękuję za odpowiedź.
Wydaje mi sie, że napięcie powinno być dobrze wyprostowane, tzn oprócz mostka Gretza muszę dodać kondensator (może coś jeszcze ?), nie wiem jak dobrać jego parametry, czym sie kierować, mam w swoim złomowcu spore elektrolity większe od pusze po filmach :)
Czy ta dioda P6KE350CE wystarczy? Może jakiś warystor dać i kondensator ekstra?
Czy napiecie tranzystora nie będzie za małe? może dać taki koło 1000V?
Boje się że szpilki napięciowe powstające dzięki PWMowi mi to wszytko spalą.
Być może moje obawy są niczym nie uzasadnione ale... Ponieważ mogę więc pytam.

Pozdrawiam!

PS

Czy w tym buforze tranzystorowym nie można by się obejść bez tego tranzystora T2? Jaka jest jego rola?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jul 2008 09:42   

Back to top

cyberdar
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 24 Jul 2008 22:16   

Witam

Napięcie wyprostować i odfiltrować. Myślę, że pojemność mogłaby wynieść nawet 4-5mF. Lepiej dać powiedzmy 5 kondensatorów po 1mF jak jeden 5mF. Przy ewentualnych zakłóceniach szpilkowych takie rozwiązanie jest lepsze. Problem dodatkowy to taki, że na kondensatorach będzie dobrze ponad 300V. A więc transformator musiałby być na odpowiednio niższe napięcie. Pojemność może nieco na wyrost ale lepiej za dużo jak za mało w tym wypadku. Transil jest szybszy niż warystor. Ja robiłem PWM na uC z napięciem zasilającym nieco ponad 50V (104W) i na silniku mam tylko szybką diodę i nic się nie dzieje z tranzystorem. Energia jaka wytwarza się w momencie wyłączenia odprowadzana jest ową diodą do kondensatora więc nie ma problemu. Ja na wyjście dałem IRFZ44N czyli zapas rzędu powiedzmy kilkunastu wolt maksymalnie. Żadnych problemów. Tranzystor T2 jest potrzebny - szybko ładuje pojemność wejściową poprzez rezystorek szeregowy a T3 szybko ją rozładowuje co zapewnia dużą stromość zboczy. Myślę, że nie warto oszczędzać. 30 czy 40 groszy to ani wydatek, ani miejsce na płytce. Zamiast układu z tranzystorami można dać bufory CMOSowe. Ale takie rozwiązanie jest droższe i bardziej miejscożerne. Tranzystorki mogą być z wylutu byle sprawne :).

--
pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> regulator silnika DC 230V
Page 1 of 1
Similar topics
Schemat sterowania triakiem do silnika jednofazowego 230V AC (1)
regulacja obrotów silnika 220V/230V/400W. (8)
Zintegrowany sterownik silnika AC 230V do mikrokontrolera (3)
regulacja obrotów silnika na 230V z kondensatorem (4)
Sterownik obrotów silnika AC 230V (2)
regulator obrotow silnika .. (2)
regulator silnika 3 fazowego (1)
regulator do silnika modelarskiego (4)
Regulator silnika indukcyjnego? (1)
regulator obrotów silnika 24V (3)

Page generation time: 0.363 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed