| Author |
Mieczu Poziom 5

|
19 Feb 2004 23:52 Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
Czy ma to znaczenie czy przedwzmacniacz będzie zasilany z tego samego zasilacza co końcówka mocy, czy z osobnego zasilacza??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2004 23:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
super_sonic Poziom 16

|
20 Feb 2004 00:06 Re: Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
jeśli połączysz masy obu zasilaczy to wszystko będzie OK
|
|
| Back to top |
|
 |
Vault Dweller Poziom 21

|
20 Feb 2004 09:04 Re: Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
Jak ci się napięcia zgadzają to pewnie... Gorzej jak masz końcówę na tranzystorach co potrzebuje ok. 2x40V a preamp na lampach wymagający 250V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Feb 2004 09:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mieczu Poziom 5

|
20 Feb 2004 19:55 Re: Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
jeden koleś usilnie mi wmawiał że preamp musi być zasilany z tego samego zasilacza co końcówka... hehe
dzięki za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Feb 2004 19:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
IrekKo Poziom 22

|
20 Feb 2004 21:32 Re: Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
Ale, można też pokusić się o zasilanie przedwzmacniacza napięciem stabilizowanym z tego samego zasilacza co końcówka.
Wszystko zależy od konstrukcji zasilacza (a dokładnie o wydajność).
Jeżeli masz duży zapas mocy i przy dużych głośnościach napięcie wacha się nieznacznie to dajesz bez niczego (ewentualnie jakiś opór), natomiast jak zasilacz jest obliczony "na styk" to radziłbym zasilać przedwzmacniacz poprzez stabilizatory.
Przedwzmacniacze są bardzo czółe na różnego rodzaju zakłócenia i trzeba je szczególnie chronić przed ich wpływem (rozbudowane układy filtrujące).
|
|
| Back to top |
|
 |
Jaco18 Poziom 21

|
21 Feb 2004 00:01 Re: Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie oddzielnego małego transformatorka np symetryczny 2 x 15 V z którego mozna by zasilać przedwzmacniacz i np: procesor, a z dużego trafo tylko same koncówki, w rozwiązaniach wysokiej klasy mozna dać dla kazdego kanału oddzilne trafo co podwyższy wydajność wzmacniacza. Takie rozwiazanie jest jednak droższe.
Co do stabilizacji to tak jak mówią koledzy musi być bardzo dobra bo przedwzmacniacze mają czasem duże wzmocnienia i pracują przy małych sygnałach są wrażliwe bardzo na zakłócenia. Przedwzmacniacz powinien być maksymalnie oddalony od trafo, trafo powinno być najlepiej toroidalne lub zaekranowane. Konieczna jest stabilizacja ..od jej jkaości zależeć bęzie w dużym stopniu jakość dźwięku. Minimum to jakiś dobry stabilizator np LM317 i na ujemne LM337. MOżna sie pokusić o dławiki w gałęziach zasialnia, zasilanie każdego układu scalonego (wzmacniacz operacyjny, porcesor audio) powinno być zwarte do masy kondziorami 100n maksymkanie blisko nóżek. Mozna się nawet pokusić o zastosowanie filtru Pi składającego się z dławika i 2 kondensatorów odpowiednio obliczonych, taki filtr odfiltuje znaczną część "smieci" z zasilacza ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Feb 2004 00:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Vault Dweller Poziom 21

|
21 Feb 2004 09:23 Re: Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
Ja mam oddzielne trafa tak jakby z konieczności, bo preamp jest zrobiony na lampach i byłby może pociągnął na tych +38V ale jako wskaźnik wysterowania wsadziłem lampę EM80 (magiczne oko)- potrzeba jej wysokiego napięcia anodowego by jasno i wyraźnie świeciła...
|
|
| Back to top |
|
 |
osnapus Poziom 16

|
28 Feb 2004 22:32 Re: Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
Ja mam zrobione zasilanie przedwzmacniacza z zasilacza końcówki mocy, tyle że dołożony jest tam stabilizator 24V (tranzystor chyba BD139, rezystor 15k, dioda Zennera 24V i rezystor 470 ohm 2W) i wszystko chula ładnie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
zbych m Poziom 14

|
29 Feb 2004 00:02 Re: Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
Zasilanie przedwzmacniacza powinno być oddzielone od stopnia mocy za pomocą dodatkowego układy filtrującego. Najczęściej wystarcza rezystor i elektrolit, czami jeszcze dioda Zenera. Ma on wytłumić tętnienia napięcia zasilającego aby nie wchodziły na wejście wzmacniacza. Przedwzmacniacz najczęściej pracuje przy napięciu znacznie niższym jak końcówka mocy więc taki filtr służy również do zbijania napięcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_10 Poziom 18

|
29 Feb 2004 16:49 Re: Zasilanie przedwzmacniacza.... |
|
|
|
Nie którzy koledzy mają racje . ze powinno sie zasilac preampa z tego samego żródła co końcówke. Zastosowałem sie do rad ze stron internetu. Preamp zasilany jest z mostka który zasila cały układ, zwracaj bardzo na mase jak ją prowadzisz, bo to jest bardzo wazne. Preamp bierze tak mały prąd ,ze nie będzie to miało dużego wpływu na mostek.
|
|
| Back to top |
|
 |