Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Schemat jednokreskowy w bloku


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Schemat jednokreskowy w bloku
Autor
Wiadomość
Pietro54
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 115
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 24 Lip 2008 10:16   

Schemat jednokreskowy w bloku


Witam, mam wielki problem, właściwie to wielki ale pewnie tylko dla mnie, muszę narysować schemat jedno kreskowy w bloku, czytałem już dziesiątki wątków na elektrodzie i na innym forum, ale jakoś nie udało mi się skumać jak powinien wyglądać ten mój rysunek, czy ktoś mógł by mi pomóc? licznik ma być na 1kw
czy powinno tak to wyglądać faza--bezpiecznik b6--licznik 1kw---różnicówka- ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2008 10:16   





Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5759
Miasto: Warszawa

Post#2 24 Lip 2008 12:57   

Re: Schemat jednokreskowy w bloku


Tak mniej więcej wygląda schemat jednokreskowy budynku wielorodzinnego:

http://www.elpro.poczton.pl/ex_z_rys.455.html

A tak wygląda schamat pojedyńczego mieszkania:
http://images3.fotosik.pl/259/55425f399f0a4c7cmed.jpg

Wiesz oczywiście, że schemat taki, do zastosowań oficjalnych musi być podpisany przez osobę z uprawnieniami projektowymi. Bez tych uprawnień, możesz to tylko rysować dla własnych potrzeb/satysfakcji.
A z tego, że nie wiesz jak wygląda najprostszy typ schematu elektrycznego, wnioskuję, że tych uprawnień nie posiadasz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2008 12:57   





Powrót do góry
   
Pietro54
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 115
Miasto: Warszawa

Post#3 Post autora tematu 24 Lip 2008 13:28   

Re: Schemat jednokreskowy w bloku


sprawa wygląda tak że chodziłem do technikum, sepowskich papierów nie mam co prawda, ale mam wielu znajomych którzy mogą się pod tym podpisać, ale oni też mówią że na tym szkoleniu sepowskim nikt im tego nie tłumaczył, w stoenie mówili mi że wystarczy mieć świstek sepowski, a z Twojej wypowiedzi wnioskuję że trzeba mieć co najmniej inżyniera.
Ten drugi rysunek widziałem już wcześniej przeglądając forum ale jakoś go nie skumałem ;p
Tam na górze jak rozumiem idzie faza, przechodzi przez różnicówki i bezpieczniki, idzie dalej na obiekt, a gdzie uziemienie i "zimna lini"
Czy wystarczy narysować tylko fazę?
JA bym to tak zrobił...
Schemat jednokreskowy w bloku
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2008 13:28   





Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5759
Miasto: Warszawa

Post#4 24 Lip 2008 22:00   

Re: Schemat jednokreskowy w bloku


Kolego. Mnie rodzajów schematów elektrycznych uczyli w zawodówce, a w technikum, wiedzę utrwalili. Schemat to język elektryków. Nie znasz go, to się nie dogadasz. Wszystko to jest w normach, ksiązkach i wiedzy ogólnej.

Rysujesz LINIĘ zasilającą , a nie fazę. Ukośne kreski symbolizują ilość żył, czyli dla przeciętnego gniazdka będą dwie lub trzy, w zalezności od obwodu. Obok kreski, opisuje się rodzaj przewodu, jakim jest prowadzona linia. Tak trudno sprawdzić zasady tworzenia schematów?

Uprawnienia SEP nie są wystarczające do podpisania się pod takim schematem. Jesli ma to być odebrana osoba, konieczne są osobne uprawnienia projektowe/budowlane. Jako elektryk z uprawnieniami, masz prawo do wykonywania i obsługi instalacji, ale do ich projektowania musi być projektant, który przy okazji, wcale nie musi mieć uprawnień E.
Jesli próbujesz robić taki schemat jako podstawę do pracy zarobkowej, to zapomnij - nikt ci tej roboty nie odbierze.
Powrót do góry
   
Pietro54
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 115
Miasto: Warszawa

Post#5 Post autora tematu 24 Lip 2008 23:21   

Re: Schemat jednokreskowy w bloku


słuchaj napisałem że tego nie znam, napisałem że jestem po technikum, nie napisałem jakim, ale po elektronicznym, więc szukam tutaj pomocy, oba liczniki muszę podłączyć dla siebie, mam małą działalność gospodarczą, nie zbijam na tym kokosów, rodzielam internet, policz ile mogę mieć klijętów z jednego bloku 60mieszkań i chce podłączyć kolejny blok, bo narazie w jednym ciągne od siebie z domu prąd, fortuny na tym nie zarabiam, wręcz dopłacam ale chciał bym to robić i nie stać mnie żeby komuś wcisnąć w tyłek 600zł za 15minut pracy. jeżeli masz trochę czasu i chęci proszę narysuj mi chociaż mniej więcej jak to powinno być a może już elektrycy w stoenie mnie pokierują bo teraz mówią mi żebym wcisnął komuś w tyłek 600zł.
Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5759
Miasto: Warszawa

Post#6 25 Lip 2008 16:07   

Re: Schemat jednokreskowy w bloku


I mają rację. Niestety tej bariery nie przeskoczysz. STOEN nie zatwierdzi ci instalacji bez projektu. Bez odbioru, klient ci nie zapłaci. A ty nie masz papierka by taki projekt zatwierdzić. Takie są realia.
Przykro mi, że cię to rozczarowało. Bez papierów i po cichu to możesz komuś gniazdko podłączyć.
Licznik i podłączenie budynku wielorodzinnego to nie zabawa. To są konkretne przepisy, a ZE ci tego nie popuści.
Trzeba po prostu uważać na przyjmowane prace, czy są w granicach naszych możliwości.
Nawet jak ci narysuję taki schemat (za którego wykonanie się płaci niestety spore pieniądze) to i tak STOEN bez pieczątki ci go nie przyjmie, więc i tak będziesz musiał komuś wetknąć w tyłek 600zł (przy czym to raczej cena b. optymistyczna) za przystawienie takiej pieczątki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2008 16:07   





Powrót do góry
   
Pietro54
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 115
Miasto: Warszawa

Post#7 Post autora tematu 31 Lip 2008 12:25   

Re: Schemat jednokreskowy w bloku


Witam, byłem w stoenie dowiedziałem się że wystarczą papiery sepowskie do 1kv żeby ktoś mógł mi podpisać ten schemat wlz mam niby ten rysunek, ale jest jedno ale, i czy mogł byś mi pomoc, tj. za licznikiem wydaje mi się że powinien być bezpiecznik i różnicówka, dobrze myślę? czy mógł byś mi to dorysować? szczególnie różnicówkę bo nie wiem jaki ma symbol..
Schemat jednokreskowy w bloku
Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5759
Miasto: Warszawa

Post#8 07 Sie 2008 11:12   

Re: Schemat jednokreskowy w bloku


Pietro54 napisał:
Witam, byłem w stoenie dowiedziałem się że wystarczą papiery sepowskie do 1kv żeby ktoś mógł mi podpisać ten schemat wlz mam niby ten rysunek, ale jest jedno ale, i czy mogł byś mi pomoc, tj. za licznikiem wydaje mi się że powinien być bezpiecznik i różnicówka, dobrze myślę? czy mógł byś mi to dorysować? szczególnie różnicówkę bo nie wiem jaki ma symbol..
Schemat jednokreskowy w bloku


Symbol różnicówki masz wyraźny jak aluzje premiera na pierwszym schemacie do którego dałem ci linka.

Schemat jednokreskowy w bloku

Tak wygląda w zbliżeniu. Jest nawet opisany.
Co do schematu twojego autorstwa... No cóż, sporo mu brakuje do doskonałości. Nie ma opisu przewodów - typ, budowa, przekrój, ilość żył. Nie odległości poszczególnych odcinków.
Nie wiem, co za baran namówił cię na zabezpieczenie przedlicznikowe jako wył. nadmiarowy C-6. Ale widocznie użytkownika instalacji stać na wzywanie ekipy z zakładu energetycznego i ciągłe rozplombowywanie skrzynki dla załączenia wyłącznika. W twoim technikum wspominali o czymś co się nazywa "selektywnością zabezpieczeń"? W moim wspominali.
Nie bardzo rozumiem układ sieci. Masz 4 przwody, co sugeruje TN-C, a nagle robią się 3... Jeśli planowałeś przeróbkę na TN-CS, to gdzie jest uziemienie punktu rozdziału PEN?
Napisałeś z boku jakiś tekst o WLZ 3x2,5mm2, a żył na schemacie masz 4. Co najlepsze, z rozdzielni wychodzą ci 3 przewody, a po minięciu obudowy masz 4... Ciekawa koncepcja.
Odbiory i zabezpieczenia nie opisane. Te kreseczki poprzeczne mają swoje znaczenie. Jedne są ukośne, inne prostopadłe - nie bez przyczyny. Ty masz wszystkie ukośne. To wprowadza spore zamieszanie. Dla kogoś, kto schematy elektryczne uważa za drugi język, twój schemat brzmi jak bełkot sepleniącego paralityka.
Słowem - błędów jak nasiał. Sorry za szczerość, ale może pomoże ci to zaoszczędzić sporo rozczarowań.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Schemat jednokreskowy w bloku
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jednokreskowy schemat zasilania (3)
schemat jednokreskowy jednofazowy (4)
Schemat jednokreskowy przyłącza (4)
schemat instalacji elektrycznej jednokreskowy (6)
Schemat jednokreskowy- proszę o sprawdzenie (16)
Schemat jednokreskowy - czy poprawny? (14)
Schemat instalacji elektrycznej jednokreskowy (6)
Jak mam narysować schemat jednokreskowy. (20)
Jak ma wyglądać schemat jednokreskowy instalacji dla ZE (5)
Schemat jednokreskowy układu zasilania reklamy przystankowej (28)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS