Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

odkamieniacz do pralek?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Household Beginners -> odkamieniacz do pralek?
Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jul 2008 20:00   

odkamieniacz do pralek?

Witam, dziś byłem w sklepie RTV euro AGD żeby kupić filtry i worki do odkurzacza ale mniejsza z tym i no tam w sklepie maja jakiś płyny i proszki do odkamieniania pralek. I tutaj pytanie czy one usuną kamienie np. z grzałki itd?? Bo z tego co wiem ze Calgon to tylko miękka wodę i nic więcej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jul 2008 20:00   

Back to top

skryn
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 24 Jul 2008 20:18   

Re: odkamieniacz do pralek?

Przeniosłem z AGD.
Back to top

serwal
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 24 Jul 2008 23:10   

Kup kwas cytrynowy w sklepie spożywczym, najlepiej około 150g. Wsyp do pustej pralnicy, dodaj (uwaga) płynu do prania wełny lub mydła w płynie pH 5.5, ale nie koniecznie, to dla lepszego efektu, włącz program 90 i niech działa. To najtańszy odkamieniacz. Są tacy co stosują ocet ale ma nieprzyjemny zapach.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jul 2008 23:10   

Back to top

airbites
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 Post from the author of the topic 25 Jul 2008 23:11   

Jaki program na 90??bo ja mam pokrętło ustawienie programy i mam jeszcze dwie pokrętła czyli ustawienie temperatury i obroty wirowania.
Back to top

serwal
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 26 Jul 2008 11:03   

Intensywny i co najmniej średniej długości.
A i po tym odkamienianiu wyczyść filtr wylotowy w pralnicy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jul 2008 11:03   

Back to top

mala_ewunia
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 25 Oct 2009 21:08   

Ja czytałam, że kwasy powodują zmatowienie i porowatość wewnątrz zbiornika pralki a co za tym idzie szybszą korozję... Też jestem w kropce, niedawno kupiłam nową pralkę i już sama nie wiem czy używac calgonu, czy nie... Calgon ponoć źle działa na elementy gumowe pralki...
Back to top

zarowka
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 26 Oct 2009 08:50   

Było setki razy - jedni stosują calgon do każdego prania - inni nie a zaoszczędzoną kwotę wydają po kilku latach na nową pralkę :) Skoro kupiłaś nową pralkę nie martw się odkamienianiem - albo prewencyjnie stosuj jakiś calgon/zamiennik albo jeśli to konieczne odkamieniaj ale nie od razu po zakupie. Ja mam średnią wodę - pralkę 3 lata i teraz pierwszy raz odkamieniałem - nie stosuje żadnych dodatków prewencyjnych przeciw kamieniowi. Nie ma co się zamartwiać - pralki już nie są na 15 lat a normalny okres użytkowania spokojnie wytrzyma "bez zatrzymania bębna" przez kamień jak na reklamach.
Back to top

de99ial
Poziom 9
Poziom 9

Post#8 26 Oct 2009 12:15   

Ja dodatkowo polecę temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1308738.html
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Household Beginners -> odkamieniacz do pralek?
Page 1 of 1

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Widgets and banners || Contact

Page generation time: 0.153 seconds

elektroda.pl topic RSS feed