FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

EPSON LX 300 "zawiesza się"

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> EPSON LX 300 "zawiesza się"
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 20 Feb 2004 09:57   

Witam!

Epson LX 300 przy próbie wydruku (np.SELFTEST) drukuje jedną linie, głowica wraca na lewą stronę, beeper piszczy 5 razy i gaśnie panel. Napięcia zasilania ok, silnik CR w tej sytuacji dostaje na na uzwojenia 33V stałego. Poza tym inicjalizacja przebiega prawidłowo, obsługa papieru też - czy ktoś z Was wie co może być przyczyną? Ja obstawiam main board (C130). Aha - w serwisówce nie ma nic na temat tego błedu.
Z ostatniej chwili - wydruki z kompa są ok, nawet w trybie bi-dir - drukarka wywala się tylko na selftescie !!! Nic z tego nie rozumiem....
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Feb 2004 09:57   

Back to top

rudachary
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 21 Feb 2004 14:42   

Re: EPSON LX 300 "zawiesza się"

Sproboj wydrukowac strone testowa z Windosa jezeli maszyna ci sie zawiesi to masz walniety eprom.

Mysle ze wyszysciles prowadnice i karetke no i wymieniles filc czyszczacy ???
Back to top

hq
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 14 Jun 2004 16:10   

Mam podobny problem z Epsonem lx 300 zachowuje sie nastepujaco. Drukuje test drukarki w porzadku, natomiast przy probie wydruku strony testowej z kompa (windy) blokuje sie drukarka, to znaczy gasna wszystkie diody na pulpicie drukarki, karetka nawet nie drgnie, a komputer wyrzuca komunikat sprawdz polaczenie itd. Gdy wylacze drukarke klawiszem sieciowym po wlaczeniu przyjmuje zadanie drukowania i drukuje strone w porzadku. Gdy kolejny raz wlacze strone testowa z kompa znowu sie zawiesi itd. Ktos sugerowal, ze moze to byc wina eproma, jesli tak czy posiada ktos spisany program do tej drukarki ? hq
Back to top

Humulus
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 14 Jun 2004 16:16   

ja mam taki problem z tą drukarka mianowicie po wydrukowaniu jakiejś ilości stron drukarka przechodzi w stan uśpienia i dopiero wł/wył pomaga
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Jun 2004 16:16   

Back to top

hq
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 16 Jun 2004 09:51   

Z tego co wyczytalem w serwisowce mozna przywrocic nastawy fabryczne w drukarce za pomoca praogramu z komputera potrzebny jest jakis GWBASIC program i lx 300 adjustment program named LX300 moze ktos posiada powyzsze programy, badz tez kopie eproma. hq
Back to top

Kazik
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 Post from the author of the topic 16 Jun 2004 10:26   

A owszem, jestem w posiadaniu takiego programu :)
Back to top

Kazik
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 Post from the author of the topic 16 Jun 2004 12:08   

rudachary wrote:
Sproboj wydrukowac strone testowa z Windosa jezeli maszyna ci się zawiesi to masz walniety eprom.
Mysle ze wyszysciles prowadnice i karetke no i wymieniles filc czyszczacy ???

Oczywiscie, pelna konserwacja. Dodam, ze po wymianie plyty i zasilacza na sprawne z innego egzemplarza problem sie rowniez pojawia. Ciekawe jest to ze u mnie generalnie rzecz biorac wszystko bylo ok. na wydrukach z kompa, natomiast selftest nie dzialal na obydwu plytach :(

Tak szczerze piszac, to klopotow z Epsonami jest co nie miara - chyba przestane sie nimi zajmowac - pracy duzo - dziadzkow malo a i dostep do wiekszosci czesci jak nie utrudniony to kosztuja wiecej od samej drukarki :(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Jun 2004 12:08   

Back to top

woojan
Poziom 3
Poziom 3

Post#8 16 Jun 2004 18:00   

Wystawiam dziennie po kilkanaście faktur na LX300 i mogę dodać że te drukarki pracują super pod programami DOS-a natomiast z wszystkimi wersjami Windows-ów mają problemy. Proponuję zmianę programu na starszy lub zakup nowszej drukarki. Ja pracuję na starej wersji programu MAGMAX.
Back to top

Kazik
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 Post from the author of the topic 17 Jun 2004 08:19   

He, he! Klient prędzej serwis zmieni jak program do fakturowania :) Problem jest ewidentnie z drukarką więc system operacyjny ma tu niezbyt wiele do rzeczy.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> EPSON LX 300 "zawiesza się"
Page 1 of 1
Similar topics
XP zawiesza się na okienku "zapraszamy" (9)
"Zimny" komputer zawiesza się... (11)
Laptop zawiesza się na "Mouse Initialized". (2)
Drukarka hp LaserJet 1100 - "zawiesza się" (19)
Adobe Flash "zawiesza się" w Mozilli Firefox (2)
Płyta glówna Asus a7v8x-x "zawiesza się" (5)
Komputer zawiesza się przy napisie " Zapraszamy " (4)
laptop "zawiesza się" przy zewnętrznym monitorze. (2)
kombajn Xeroks Workcentre 385 "zawiesza" się po ur (1)
d-link dir-300, zmiana standardu z "g" na "n" czyli 802.11n (14)

Page generation time: 0.155 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed