FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Diodowy wskaźnik napięcia

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Diodowy wskaźnik napięcia
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 20 Feb 2004 12:42   

Diodowy wskaźnik napięcia

Witam wszystkich. Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie jestem dobry w obliczeniach elektronicznych itp.
Znalazłem ciekawy schemat który mnie zainteresował: Diodowy wskaźnik napięcia: http://www.elektroda.pl/warsztatowe/diodowywsknap.html
Na jego podstawie chciał bym sobie zrobić taki bajer do kompa: mianowicie chciał bym żeby wskazywał on napięcie podawane z zasilacza: 5V i 12V (zbuduję 2 osobne układy). Napięcia te objęte są normą ATX która zakłada max. zmianę w zakresie: 4,75 - 5,25 oraz 11,4 - 12,6 V.
A teraz pytanie: jak dobrać rezystory w tym układzie żeby dostosować go do zakresów: 4 ? 6 V oraz 10 ? 14 V
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Link do diodowego wskaźnika napięcia[B][B]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Feb 2004 12:42   

Back to top

scotch
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 20 Feb 2004 15:58   

Re: Diodowy wskaźnik napięcia

Kiedyś sie w takie żeczy bawiłem , w tej chwili wolę kupić bylejaki miernik za 20 zł i po rozmontowaniu obudowy mam miernik czy prądu czy napięcia . Może koszt części i płytka są tańsze(?) +satysfkcja lecz czasami życie zmusza do brania gotowego
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Feb 2004 15:58   

Back to top

Michal-01
Poziom 7
Poziom 7

Post#3 Post from the author of the topic 20 Feb 2004 19:09   

Ok. teraz może trochę szczegółów. Wg. Opisu do doboru zakresu pomiarowego służą wyprowadzenia 12 i 13, na które należy doprowadzić napięcia odpowiadające dolnemu i górnemu zakresowi pomiarowemu. Wg. Takiej konfiguracji jak jest to na schemacie tj: nóżka 12 zwarta z masą a wyprowadzenia 13 z 14 to zakres pomiarowy wynosi 0 i 5 V (bo wewnętrzne napięcie odniesienia układu wynosi 5V).

W takim razie mam teraz konkretne pytanie: Jak doprowadzić do wyprowadzenia 12 napięcie 4V a do wyprowadzenia 13 napięcie 6V co wg. opisu odpowiadało by zakresowi pomiarowemu od 4 do 6 V. Czy spowoduje to że na 16 diodach wzrośnie dokładność wskazywania? Jeżeli mylę się gdzieś w moim rozumowaniu to bardzo proszę o info.

Tutaj znajdujesię schemat: http://www.elektroda.pl/warsztatowe/schematyideowe/diodowywsknap.gif
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Feb 2004 19:09   

Back to top

nojmi
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 21 Feb 2004 11:34   

Michal-01 wrote:

W takim razie mam teraz konkretne pytanie: Jak doprowadzić do wyprowadzenia 12 napięcie 4V a do wyprowadzenia 13 napięcie 6V co wg. opisu odpowiadało by zakresowi pomiarowemu od 4 do 6 V

Ja kiedys robilem za pomoca potencjometrow. Jest to chyba najprostrzy sposob. Nie liczysz wartosci rezystorow tylko ladujesz potencometry i zmnieniasz zakres jak chcesz.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Diodowy wskaźnik napięcia
Page 1 of 1
Similar topics
Wskaźnik napięcia w zasilaczu regulowanym. (11)
Regulowany wskaźnik wysokiego napięcia (4)
Wskaźnik napięcia akumulatora. (2)
Wskaźnik napięcia do motocykla. (5)
wskaźnik napięcia (6)
diodowy wskaznik napięcia (5)
Diodowy wskaźnik pozycji potencjometru - ma ktoś pomysł? (5)
Diodowy wskaźnik ilosci gazu (4)
fiat126p, logometr -> wskaźnik napięcia (1)
Wskaźnik napięcia do zasilacza , na ledach. (3)

Page generation time: 0.166 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed