Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego
Autor
Wiadomość
tempus
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 382
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 25 Lip 2008 17:04   

Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Witam

Chciałbym skopiować dane z jednego komputera do drugiego. Czy jest to możliwe za pomocą kabla sieciowego skrosowanego bez żadnych dodatkowych urządzeń?
Zrobiłem tak ale komputery się nie widzą. Czy konieczna jest zmiana ustawień sieciowych?

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2008 17:04   





Powrót do góry
   
11111olo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 9839
Miasto: z opolskiego ;)

Post#2 25 Lip 2008 19:04pomocny post - solucja   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Łączenie komputerów:
Dwa Komputery w sieci LAN można łączyć na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na łączeniu ze sobą komputerów za pośrednictwem koncentratora - HUB-a/przełącznika - Switch-a i kabla (w ten sposób można łączyć także więcej niż dwa komputery, jest on opisany niżej), a drugi polega na połączeniu komputerów tylko za pośrednictwem kabla. Tak jak napisałem do połączenia komputerów bez HUB-a/Switch-a wystarczy tylko odpowiedni kabel (skrosowana skrętka). Kabel można wykonać samemu, tylko trzeba odpowiednio połączyć styki w obu wtyczkach. Po poprawnym zrobieniu kabla wkładamy wtyczki do gniazd kart sieciowych, konfigurujemy protokoły według opisu w dziale konfiguracja, udostępniamy foldery i sieć powinna już działać.
Aby połączyć trzy lub więcej komputery w sieć lokalną należy oprócz kabla użyć dodatkowych urządzeń są to: koncentrator (HUB) lub przełącznik (Switch) można je stosować dowolnie. Koncentrator tak jak przełącznik posiada od kilku do kilkunastu portów, jednak zasadnicza różnica polega na tym że, koncentrator tylko wzmacnia i rozsyła sygnał do wszystkich stacji (nie tylko do odbiorcy) przez co powoduje zbędny ruch w sieci. Przełącznik natomiast wzmacnia, analizuje oraz co najważniejsze uczy się do którego portu podłączone są stacje i kieruje pakiety tylko do odpowiednich portów, przez co ogranicza ruch w sieci. Do łączenia komputerów za pośrednictwem koncentratora lub przełącznika stosuje się tzw. kabel prosty, czyli w obu wtyczkach kabelki są podłączone jednakowo. Po poprawnym zrobieniu kabli jedną końcówkę wkładamy do koncentratora lub przełącznika a drugą do karty sieciowej w komputerze, następnie konfigurujemy protokoły według opisu w dziale konfiguracja, udostępniamy foldery i sieć powinna już działać. Gdy zabraknie nam wolnych portów w koncentratorze lub przełączniku należy dokupić koncentrator lub przełącznik z większą ilością portów lub połączyć kilka.

Konfiguracja:
Instalowanie karty sieciowej. Klikamy: Start >Ustawienia >Panel Sterowania >Dodaj Nowy Sprzęt , uruchamia się Kreator dodawania nowego sprzętu. Klikamy Dalej > Dalej, dwa razy pod rząd zaznaczamy Nie, następnie wybieramy Karty Sieciowe i klikamy Dalej. Jeżeli mamy sterownik na dyskietce lub na dysku, to klikamy Z Dysku. Tam podajemy ścieżkę dostępu do sterownika, klikamy OK. Jeżeli komputer wyświetli komunikat, że należy włożyć płytę Windows, to należy to zrobić. Jeżeli jednak nie mamy sterownika na dyskietce lub na dysku, to odszukujemy swoją kartę sieciową i klikamy OK (dalej postępujemy tak jak wyżej). Po ponownym uruchomieniu komputera powinna pojawić się na pulpicie ikona Otoczenie Sieciowe, a karta sieciowa powinna być już zainstalowana. Można to sprawdzić wchodząc we właściwości Mojego Komputera lub Otoczenia Sieciowego. Instalacja i konfiguracja protokołów 95/98. Po zainstalowaniu karty sieciowej we właściwościach Otoczenia Sieciowego powinny się znaleźć następujące składniki:
1. Klient sieci Microsoft Networks
2. Karta sieciowa, którą instalowałeś wcześniej
3. Protokół TCP/IP
4. Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Networks
5. W Logowaniu do sieci podstawowej, powinno być wybrane Logowanie Windows
Jak zainstalować Protokół TCP/IP ? Wchodzimy we właściwości Otoczenia Sieciowego. Tam klikamy Dodaj >Protokół >Dodaj >zaznaczamy producenta Microsoft, w okienku Protokoły sieciowe szukamy Protokołu TCP/IP. Gdy znajdziemy, klikamy OK. Komputer zażąda płytę Windows, należy ją włożyć. Po restarcie komputera protokół będzie już zainstalowany. Należy go teraz skonfigurować. Wchodzimy we właściwości Otoczenia Sieciowego, klikamy dwa razy na Protokół. Otwiera się nowe okno. W zakładce Adres IP zaznaczamy Podaj Adres IP. Jako IP na pierwszym komputerze wpisujemy np.192.168.0.1, jako maskę 255.255.255.0. Na drugim komputerze wpisujemy odpowiednio np.192.168.0.2 , maska taka sama jak w pierwszym komputerze i tak do 192.168.255.255.
Konfiguracja protokołów XP. Wchodzimy we właściwości "Moje miejsca sieciowe" następnie właściwości połączenia lokalnego, otworzy się nowe okno tam klikamy 2 razy na "Protokół internetowy (TCP/IP)". Zaznaczamy opcję "Użyj następującego adresu IP. Jako IP na pierwszym komputerze wpisujemy np: 192.168.0.1 a na drugim np:192.168.0.2 , jako maskę na obu wpisujemy 255.255.255.0. Po poprawnym skonfigurowaniu sieć powinna działać.
Powrót do góry
   
tempus
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 382
Miasto: Kraków

Post#3 Post autora tematu 25 Lip 2008 19:52   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#4 03 Sie 2008 00:09   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


To ja się podepnę do tematu bo mam trochę problemów z tym połączeniem. Otóż tak w skrócie to wygląda to mniej więcej tak: mam dwa komputery - stacjonarny i laptop. Chciałem je docelowo połączyć w celu udostępniania laptopowi internetu z komputera stacjonarnego. Ale najpierw chciałbym aby można było kopiować pliki z jednego na drugi. Zarobiłem sobie skrętkę (oczywiście skrosowaną), połączyłem oba komputery i skonfigurowałem w następujący sposób:

Stacjonarny:
Adres IP: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0

Laptop:
Adres IP: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0

Następnie w firewallu Kerio dodałem te adresy jako strefy zaufane.
Po tej operacji ping przechodzi bez problemu między komputerami. Natomiast nic nie mogę udostępnić. Laptop w sieci widzi oba komputery (ale gdy chce przejrzeć co udostępnia to pokazuje mi że nie nie jest dostępny albo mogę nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego), a stacjonarny, gdy tylko chcę aby pokazał mi komputery grupy roboczej wywala mi komunikat Mshome (grupa robocza) nie jest dostępna albo mogę nie mieć uprawnień do używania zasobu sieciowego.
Domyślam się, że problem tkwi najprawdopodobniej w komputerze stacjonarnym, ale skończyły mi się już pomysły na to jak można rozwiązać ten problem. Może ktoś mi coś doradzi?

Dodam, że w komputerze stacjonarnym znajdują się dwie karty sieciowe - tak którą się łącze z internetem drogą radiową, i karta do połączenia lokalnego za pomocą której chcę się połączyć z laptopem.

z góry dzięki za wszelkie rady
pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
Grucha1982
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 231
Miasto: Ruda Śląska

Post#5 03 Sie 2008 06:07   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Cytat:
Stacjonarny:
Adres IP: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0

Laptop:
Adres IP: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0


Nie mozesz miec tych samych IP bo bedziesz miec konflikt.
Na stacjonarnym ustaw
IP 192.168.0.1
Maska 255.255.255.0

A na Laptopie
IP 192.168.0.2
Maska 255.255.255.0
Brama 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1



A najlepiej na stacjonarnym kliknij prawy guzik myszki na połączenie z netem i daj właściwości=>zaawansowanie i zaznacz dwa ptaszki w polu udostępnienie połączenia internetowego, wybierająć drugi interfejs na który ma byc udostępnione( chyba ze masz jeden to nie bedzie tej opcji) wtedy karta która bedzie udostepniac neta automatycznie ustawi sie na 192.168.0.1 maska 255.255.255.0. Wtedy wpisz w laptopie ustawienia które Ci wcześniej podałem i powinno działać.
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#6 03 Sie 2008 14:05   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Oczywiście, że na laptopie mam 192.168.0.2 - wkradł mi się błąd w poście ;)

Próbowałem już tak jak Kolega @Grucha1982 mówi niestety i to nie pomogło. Przede wszystkim sytuacja wygląda tak, że laptop w grupie roboczej widzi oba komputery, ale nie może w ogóle nic czytać ze stacjonarnego, natomiast stacjonarny nie widzi żadnego komputera - wyskakuje mi komunikat, że grupa robocza może nie jest dostępna albo nie mam do niej uprawnień. Ale pingi między dwoma komputerami przechodzą bez problemu.

z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
11111olo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 9839
Miasto: z opolskiego ;)

Post#7 03 Sie 2008 14:48   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Jakie systemy na obu kompach są?
Czy PINGi przechodzą?
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#8 03 Sie 2008 14:54   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Na obu WIN XP PRO. Pingi przechodzą bez problemu.

pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
11111olo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 9839
Miasto: z opolskiego ;)

Post#9 03 Sie 2008 18:41   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Czy na obu komputerach są udostępnione dane oraz czy należą do jednej grupy roboczej?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sie 2008 18:41   





Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#10 03 Sie 2008 20:43   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Na obu komputerach udostępniłem po jednym folderze. Oba komputery należą także do jednej grupy roboczej - MSHOME.

z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sie 2008 20:43   





Powrót do góry
   
Grucha1982
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 231
Miasto: Ruda Śląska

Post#11 04 Sie 2008 00:37   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Zainstaluj sobie protokół IPX/SPX tam gdzie jest protokół TCP/IP mnie to zawsze pomaga chociaż inni twierdzą że to nie ma wpływu. Spróbuj wyłączyć kerio na chwile i FW z Windowsa (masz włączone udostępnianie plików na kompach spróbuj kreatorem konfiguracji sieci w połączeniach sieciowych też często pomaga bo pyta się czy włączyć udostępnienie plików)
Na notku otwórz Mój Komputer i w pasku adres wpisz takie cos \\192.168.0.1 i to samo spróbuj na stacjonarnym tylko że \\192.168.0.2

Jeżeli to nie pomoże ustaw hasło na koncie gościa
Pozdrowienia
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#12 04 Sie 2008 20:44   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


To trochę dziwne, ale przy IPX/SPX foldery mogę udostępniać bez najmniejszego problemu - wszystko ładnie działa. Co prawda nie widzę w grupie roboczej poszczególnych komputerów, ale jak wejdę w 'Moje miejsca sieciowe' to widzę wszystkie udostępnione w całej mojej sieci foldery. Teraz moje pytanie brzmi w jaki sposób udostępnić internet coby to wszystko ładnie działało? Bo w tym protokole jak widzę nie da rady skonfigurować, ani żadnego ip, ani bram domyślnych ani niczego co by przypominało TCP/IP.

z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#13 12 Sie 2008 10:52   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Witam!

Trochę walczyłem z tym IPX/SPX i udostępnianie folderów jak już pisałem działa świetnie. Jednak nadal nie mogę udostępnić internetu. Jak tylko w moim połączeniu zaznaczam, że ma być udostępnione to WIN sam włącza mi moim lokalnym połączeniu protokół TCP/IP i nadaje adresy IP i maskę sieci. Czy udostępnienie internetu za pomocą IPX/SPX jest w ogóle możliwe?

z góry dzięki
pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
marek-c
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 258
Miasto: Katowice

Post#14 12 Sie 2008 12:49   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


ipx/spx to dość stary i już nierozwijany protokół Novella, niestety nie jest on ipx/spx używany w internecie więc nie da rady tym protokołem udostępnić interka.
Ale: chodzi pod ipx/spx to musi i pod ip! Musisz wyłączyć ipx i ćwiczyć konfigurację ip aż zadziała, inaczej nici z udostępnienia intrernetu.
Wyłącz firewalle (ale tylko na chwilę testowania) sprawdź maski sieci, adresy gatewaya, dokładnie adresy ip! Coś jest skopane!

Marek
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#15 12 Sie 2008 15:14   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Mogę Kolegę zapewnić, że próbowałem już chyba wszystkiego. Czasem się zdarzało, że komputery się widziały i nawet było widać udostępnione foldery (co dziwne działo się to ot tak bez zmiany konfiguracji), ale internetu nigdy nie udało mi się udostępnić. Może jakieś uwagi na co szczególnie zwrócić uwagę? Bo ja to w sumie ustawiam tylko IP, maskę podsieci i bramę domyślną.

z góry dzięki
pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
11111olo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 9839
Miasto: z opolskiego ;)

Post#16 12 Sie 2008 16:38   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Łączycie się przez LAN. A w jaki sposób 'pobierasz internet?
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#17 12 Sie 2008 18:04   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Na załączonym obrazku widoczne są wszystkie moje połączenia sieciowe. 'Sieć LAN lub szybki Internet' przedstawiają moje karty sieciowe. Za pomocą 'Połączenia sieci bezprzewodowej' łączę się z odpowiednim nadajnikiem sieci bezprzewodowe. Aby uzyskać połączenie z internetem muszę wybrać 'internet' z 'Szerokopasmowe'. Do połączenia wymagany jest login i hasło.
Oba komputery próbuję połączyć za pomocą 'Połączenia lokalnego'.

z góry dzięki
pozdrawiam
herszt

Załączniki:
Powrót do góry
   
sp4msu
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 470

Post#18 12 Sie 2008 19:35   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


A powinno być coś w tym stylu , Chodzi o Zaporę .

Załączniki:
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#19 12 Sie 2008 21:09   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Zapora Windowsowa jest wyłączona. Mam tylko Kerio Personall Firewall, ale jak on jest wyłączony to niewiele pomaga, poza tym jest skonfigurowany tak, że nie powinien robić problemów.

pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
sp4msu
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 470

Post#20 12 Sie 2008 21:23   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


U mnie jest tylko oryginalna z XP i ona nie robi problemu . Natomiast u Ciebie jest coś nie tak , no ale skoro twierdzisz ze jest ok i nie chodzi no to na odległość , pewnie nie da się tego "Wyleczyć " . U mnie chodzi kilka komputerów i nie ma problemu najmniejszego .
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#21 12 Sie 2008 21:45   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


No to może Kolega @sp4msu zaproponuje mi jakąś konfigurację tego bałaganu? Byłbym bardzo wdzięczny. Postaram się zastosować do wskazówek i zobaczymy co z tego wyjdzie.

z góry dzięki
pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
sp4msu
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 470

Post#22 12 Sie 2008 22:04   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Jeśli oba komputery się ping-ują to wydaje mi się że problem tkwi w ustawieniach Kerio Personall Firewall . Wyłącz to i zostań na oryginale z XP . Udostępnij ( pewnie masz ) foldery na obu komputerach i powinno śmigać .
Nie jasne mi jest to Twoje połączenie ( łączę się z odpowiednim nadajnikiem sieci bezprzewodowe. Aby uzyskać połączenie z internetem muszę wybrać 'internet' z 'Szerokopasmowe'. Do połączenia wymagany jest login i hasło. ) tam pewnie tkwi Konflikt , ale mało danych
Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#23 12 Sie 2008 22:25   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Kiedyś wystarczyło 'Połączenie sieci bezprzewodowej', ale administrator mojej sieci stwierdził, że ludzie na lewo się podpinają zmieniając MAC karty i wprowadził takie udziwnienie. Klikając na ten 'internet' muszę wpisać nazwę użytkownika i hasło aby uzyskać dostęp do sieci.

z góry dzięki
pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sie 2008 22:25   





Powrót do góry
   
fred112
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 199

Post#24 03 Wrz 2008 23:10   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Witam,
Podpinam się pod temat:
Posiadam dwa kompy: PC i notebook. Połączone są skrosowaną skrętką.
W PC-cie mam kartę WiFi do której jest podpięta poprzez kabel antena, toteż na PC-cie mam Internet, który chciałem udostępnić laptopowi poprzez kartę Fast Ethernet.
Co do konfiguracji:
-PC - IP:192.168.0.1
MASKA: 255.255.255.0
-Notebook - IP:192.168.0.2
MASKA: 255.255.255.0
BRAMA: 192.168.0.1
DNS: 192.168.0.1
Oba komputery są w tej samej grupie roboczej.
Na laptopie poprawnie pinguje, zaś na stacjonarnym występuje komunikat "upłynął limit czasu".
Nie mogę zaznaczyć haczyka w polu "udostępnianie połączenia internetowego" przy pozycji: "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez łącze internetowe tego komputera", ponieważ wyskakuje mi komunikat: "Podczas włączania Udostępniania połączenia internetowego wystąpił błąd. Określona usługa nie istnieje jako zainstalowana."
Z PeCeta chciałem udostępnić neta do laptopa.
Macie może jakieś propozycje odnośnie tego co robię źle, bądź po której stronie jest błąd?
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#25 03 Wrz 2008 23:13   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Jak Koledze się uda dokonać tego karkołomnego wyczynu to mam nadzieję, że Kolega się podzieli. Mi się do tej pory to nie udało ;) Póki co przesyłam pliki między komputerami za pomącą IPX/SPX - tylko tak mi ta moja sieć działa.

pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
fred112
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 199

Post#26 03 Wrz 2008 23:31   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Ja również próbowałem poprzez IPX/SPX, wtedy komputery się widziały.
Głównie chodzi mi o Internet.
Może znasz jakieś inne rozwiązanie w moim przypadku, najlepiej jakby komputer stacjonarny nie musiał być włączony, aby korzystać z Internetu.
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#27 03 Wrz 2008 23:33   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


W takim przypadku to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jakiś router. Sam bym sobie sprawił, ale aż tak bardzo mi nie zależy, aby mieć internet na obu komputerach :)

pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
fred112
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 199

Post#28 03 Wrz 2008 23:40   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


No właśnie, też tak myślałem, tylko nie wiem czy w przypadku radiówki by to poszło (jak doprowadzić sygnał do routera).
Powrót do góry
   
herszt
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 391

Post#29 03 Wrz 2008 23:44   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Wydaję mi się, że są routery w których można normalnie podłączyć antenę od radiówki. Ale nie jestem ekspertem (a właściwie moja wiedza w tej dziedzinie jest niewielka) więc najlepiej by było jakby wypowiedziała się jakaś osoba mająca na co dzień do czynienia z routerami.

pozdrawiam
herszt
Powrót do góry
   
fred112
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 199

Post#30 03 Wrz 2008 23:55   

Re: Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego


Dobrze by było, gdyby się takowa osoba znalazła.
Za wszystkie porady byłbym wdzięczny.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Połączenie dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
połączenie dwóch laptopów za pomocą kabla RJ45 - problem (4)
Połączenie komputerów za pomocą kabla COM - Windows 95 (4)
Połączenie dwóch komputerów (PC i Laptop) za pomocą ADSL (1)
Połączenie dwóch komputerów w sieć za pomocą WiFi (2)
Połączenie dwóch komputerów za pomocą portów COM (5)
Podłączenie dwóch komputerów w sieć za pomocą kabla (7)
Laczenie dwóch komputerów za pomocą kabla ??? (13)
podłączenie za pomocą kabla sieciowego dwóch komputerów (10)
Poszukuję kabla sieciowego do połączenia w komputerów (7)
bezpośrednie połączenie dwóch komputerów i połączenie do Internetu (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.088 seconds

elektroda.pl temat RSS