Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu. Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#1 22 Jul 2008 10:21  Topic author   

Spowolnienie komp.-długo ładujący sie win, ścinająca muza


Witam.
Mam problem z komputerem.

Przy włączaniu Windows strasznie długo sie ładuje, gdy włączam jakikolwiek program (otwieram worda, przeglądarkę,) To przy włączonej muzyce zaczyna mi ścinać kompa. Muzyka zwalnia i zrywa, aż program który otwieram się nie załaduje. Problem zaczął się jakieś 2 dni temu.
Komputer był włączony jakieś 14-16h i się zawiesił, przy próbie ponownego włączenia komputer zawiesił się znowu. Gdy go włączyłem na następny dzień pojawiły się wyżej wymienione objawy.

Proszę o pomoc
pozdrawiam chilihead

Poprawiłam post oraz temat postu.
Proszę zapoznać się z Regulaminem tego forum oraz stosować się do niego.
[charm_spider]


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cinek2107
Level 18
Location: Nysa
Joined: 02 Jul 2007
Posts: 385
Helped: 24
Post rating: 6
cinek2107
Level 18
Post#2 22 Jul 2008 10:25Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Podaj pełną konfiguracje, zobacz na kondensatory i sprawdz również czy się nie grzeje

Helpful post? + 0
Back to top
iron64
Spec Overclocking
Joined: 23 Dec 2006
Posts: 5448
Helped: 580
Post rating: 26
iron64
Spec Overclocking
Post#3 22 Jul 2008 10:28Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Sprawdź czy dyski pracują w DMA.

Helpful post? + 0
Back to top
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#4 22 Jul 2008 10:40  Topic author   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Komp jest dość stary:
Pentium 4 3.0GH,
Radeon 9550 (miałem 9800 pro ale zaczął sie wieszać przy włączaniu i goście w serwisie wymienili mi go na 9550)
Hdd Segate 160gb S-ATA NCQ
Pł. Gigabyte GA-8IPE775-G
512Mb ram
Zasilacz coś koło 350W
Kondensatory są dobre (nie wyciekły i nie "spuchły"), A zgrzaniem to możliwe bo stoi w mało przewiewnym pomieszczeniu. Windows ostatnio był przeinstalowany jakiś rok temu.


Iron64 Jak to sprawdzić?
Pozdrawiam

Komp grzeje się dość mocno, Wentylatory pracuja.
Dodam jeszcze że gdy wcześniej pograłem chwila w jakąś gre to Wentylator od procka chodził na maksymalnych obrotach ( był bardzo głośny i drżała obudowa)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kotek34
Level 12
Location: k/Zywca
Joined: 14 May 2004
Posts: 90
Helped: 7
kotek34
Level 12
Post#5 22 Jul 2008 10:53Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Witam!
Ten zasilacz to jakiej marki (powinna byc naklejka z boku z nazwa producenta)?
Nie napisales nic o temperaturach i napieciach, sprawdz w BIOSI-e jak to wyglada, zakladka powinna miec w nazwie Monitor, Hardware Monitor, ewentulanie zainstaluj jakis program do pomiaru np. Speedfan.
Zerknij na wiatraczek na karcie graficznej, czy sie obraca, z wlasnego doswiadczenia wiem, ze lubi sie on zakurzyc i zwyczajnie stanac.

Osobiscie obstawiam za wysokie temperatury (procesor, karta graf.), w drugiej kolejnosci konczacy sie zasilacz, problem ze stabilizacja napiec.
Pozdrawiam!

Helpful post? + 0
Back to top
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#6 22 Jul 2008 11:23  Topic author   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.
Tak to wyglada podczas słuchania muzy w foobar, Podczas ładowanie zdjęcia temp3 wzrosła do 56, napięcie jest na stałym poziomie, ale przy wartościach ujemnych się wacha.

Helpful post? + 0
Back to top
cinek2107
Level 18
Location: Nysa
Joined: 02 Jul 2007
Posts: 385
Helped: 24
Post rating: 6
cinek2107
Level 18
Post#7 22 Jul 2008 11:33Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Temperatura wydaje się dobra. Wydaje się że to zasilacz

Helpful post? + 0
Back to top
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#8 22 Jul 2008 11:42  Topic author   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Tylko temp3 dość wysoko wzrasta do około 56 temp.

Helpful post? + 0
Back to top
Damian_x
Level 18
Location: Chojnów
Joined: 05 Feb 2008
Posts: 355
Helped: 15
Damian_x
Level 18
Post#9 22 Jul 2008 12:04Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Uzyj programu HD Tune.... stawiam na dysk....

Tryb DMA sprawdz w menedzerze urzadzen, podstawowy kanal IDE.
Jezeli pracuje w PIO to macie odpowiedz na grzanie sie proca...

pozdrawiam....

(brak polskich znakow w laptopie)

Helpful post? + 0
Back to top
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#10 22 Jul 2008 12:17  Topic author   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Quote:
Temp1- stała 25*C
temp2- stała 25*C
temp3 last 49.0 min 48,0 max 55,0 mean 49,0
Temp- 0
HD0-last 39,0 min 38,0 max39,0 mean 39,0
temp1- stała 21,8


Vcore 1: last 1,30 min 1,28 max 1,33 mean 1,31
Vcore2 last 2,59 min2,59 max 2,61 mean 2,59
+3,3V last 3,28 min3,23 max 3,28 mean3,27
+5V last 4,11 min 2,55 max5,51 mean 3,90
+12V last12,22 ,in12,10 max 12,35 mean 12,28
-12V last -4,87, min-10,63 max -1,42 mean -4,50
-5V last-4,45 min-5,41 max1,93 mean-1,82
+5v last3,01 min 1,32 max 5,62 mean3,76
Vbat- stała 4,08


Stan na godzine 12,10 komputer działa jakieś 1,5h
Dysk ma zaledwie rok, był wymieniany, Damian_x jak go sprawdzić?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Damian_x
Level 18
Location: Chojnów
Joined: 05 Feb 2008
Posts: 355
Helped: 15
Damian_x
Level 18
Post#11 22 Jul 2008 12:23Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Wlasciwosci moj komputer - zaawansowane - menedzer urzadzen - podstawowy kanal IDE i tam bedzie pisalo trub pracy dysku. Zobacz tez na pomocniczym kanale IDE.

Uzyj programu HD Tune i wklej tutaj screena przede wszystkim z pierwszej zakladki.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#12 22 Jul 2008 12:38  Topic author   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.
Nie mam takiej zakładki w "zaawansowane"
a w menedżerze nie mam zakładek o kanałach IDE

Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.

Helpful post? + 0
Back to top
cinek2107
Level 18
Location: Nysa
Joined: 02 Jul 2007
Posts: 385
Helped: 24
Post rating: 6
cinek2107
Level 18
Post#13 22 Jul 2008 12:43Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Kolega pomylił kolejność. Najpierw menadżer urządzeń a potem zaawansowane i wtedy sprawdź tryb pracy

Helpful post? + 0
Back to top
Damian_x
Level 18
Location: Chojnów
Joined: 05 Feb 2008
Posts: 355
Helped: 15
Damian_x
Level 18
Post#14 22 Jul 2008 12:45Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Kolego, transfer rzedu 3mb/s to jest przyczyna. W menedzerze urzadzen musisz miec podstawowy kanal IDE.
Sprobuj przelozyc tasme dysku na drugi kanal IDE i uruchom komputer.

jak pomylilem kolejnosc to przepraszam:) pisalem w ciemno, a mam viste i nie moglem sprawdzic.

Helpful post? + 0
Back to top
iron64
Spec Overclocking
Joined: 23 Dec 2006
Posts: 5448
Helped: 580
Post rating: 26
iron64
Spec Overclocking
Post#15 22 Jul 2008 12:53Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Sama zmiana taśmy może nic nie zmienić. Należy odinstalować kontroler i po restarcie powinno wskoczyć w DMA.

Helpful post? + 0
Back to top
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#16 22 Jul 2008 12:54  Topic author   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Jeszcze screeny Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.

Helpful post? + 0
Back to top
iron64
Spec Overclocking
Joined: 23 Dec 2006
Posts: 5448
Helped: 580
Post rating: 26
iron64
Spec Overclocking
Post#17 22 Jul 2008 13:03Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


W kanale pomocniczym masz tryb PIO, a powinien być DMA.
Odinstaluj kontroler i uruchom ponownie kompa.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#18 22 Jul 2008 13:10  Topic author   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


:arrow: iron64 Zdecydowana poprawa.
Wyskoczyło mi okienko instalowania sterownika co zrobic?
Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.

Helpful post? + 0
Back to top
iron64
Spec Overclocking
Joined: 23 Dec 2006
Posts: 5448
Helped: 580
Post rating: 26
iron64
Spec Overclocking
Post#19 22 Jul 2008 13:11Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Kontynuuj.

Helpful post? + 0
Back to top
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#20 22 Jul 2008 13:18  Topic author   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Pyta czy uruchomić ponownie komputer?
Co mogło być powodem tej awarii nikt nic w ustawieniach nie zmieniał?

Helpful post? + 0
Back to top
iron64
Spec Overclocking
Joined: 23 Dec 2006
Posts: 5448
Helped: 580
Post rating: 26
iron64
Spec Overclocking
Post#21 22 Jul 2008 13:43Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


To nie jest awaria jako taka, tylko najzwyczajniejsza eksploatacja systemu.
Czasem wprawdzie powodem może być taśma łącząca dysk z płytą, lub dysk, lub też kontroler na płycie.
Tak czy inaczej, zapamiętaj jak ponownie ustawić odpowiedni tryb pracy, bo możliwe że jeszcze będziesz miał takie zachowania systemu.

Helpful post? + 0
Back to top
faziix
Level 12
Joined: 05 Oct 2005
Posts: 94
Helped: 3
Post rating: 1
faziix
Level 12
Post#22 22 Jul 2008 13:59Helpful post    

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


W razie by sie powtarzało samoistne przełączanie w tryb PIO sciagnij najnowsze stery do chipsetu i zainstaluj . Miałem w pracy taki przypadek ze po wykoaniu kopii zapasowej dysku twardego podstawowy kanał IDE przełączał sie na PIO, wgranie nowych sterowników rozwiązało problem.
Troche offtopu ... niedługo przy niedziałającej myszce niektórzy beda sie doszukiwac problemów z zasilaczem...
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Chilihead
Level 14
Joined: 05 Feb 2007
Posts: 158
Helped: 5
Post rating: 3
Chilihead
Level 14
Post#23 26 Jul 2008 19:09  Topic author   

Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Witam.
Komputer po braku prądu ponownie przełaczył sie w tryb Pio.
Zmieniłem go na DMA, podczas instalacji sterowników zawiesił mi się komputer.
Włączyłem go i dokonczyłem instalować.
:arrow: Zgodnie z radą faziix
Szukałem nowych sterowników do chipsetu.
Komputer zawiesił się ponownie.
Teraż włacza sie jednak zawiesza zaraz po uruchomieniu ( jakieś 4 sekundy po naciśnięciu power)
Link do poprzedniego tematu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1062416&highlight=
Teraz pisze od kuzyna. Co mam robić?
pozdrawiam

PS.
Przeinstalowanie windowsa nic nie daje poniewarz komputer zawiesza sie podczas instalacji windowsa (miałem taką sytuacje 1,5 roku temu jednakże oddałem go na gwarancje i go naprawili.
Niestety sklep w którym kupowałem komputer został zamknięty i niema serwisu)
Moderated by TONI_2003:
Oba tematy zostały połączone w jeden...


Helpful post? + 0
Back to top
polonez15
Level 32
Location: Białystok
Joined: 13 Feb 2007
Posts: 2574
Helped: 142
Post rating: 52
polonez15
Level 32
Post#24 26 Jul 2008 19:17    

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Bierzesz pod uwagę przegrzewanie się np. procka?

Helpful post? + 0
Back to top
Lzep
Level 39
Location: Tarnobrzeg
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 4252
Helped: 484
Post rating: 10
Lzep
Level 39
Post#25 26 Jul 2008 22:03    

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Quote:
Co mam robić?
Sprawdzać po kolei :
- "opuchnięte" kondensatory na płycie lub w zasilaczu,
- podmiana zasilacza, pomiary (miernikiem) podstawowych napięć (+5/+12V),
- MemTest86 dla pamięci,
- wyczyścić wnętrze PC, zmiana pasty na CPU, monitoring temperatur CPU, chipsetu, grafiki itd. - to są wszystko rutynowe prace, opisywane setki razy na wszystkich Forach.

Helpful post? + 0
Back to top
pipinet
Level 18
Joined: 30 Jan 2007
Posts: 352
Helped: 13
pipinet
Level 18
Post#26 26 Jul 2008 23:33    

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


polonez15 wrote:
Bierzesz pod uwagę przegrzewanie się np. procka?


Nie ma takiej możliwości żeby komputer przegrzewał się po 4 sekundach od wlaczenia nawet jeśli nie miał by żadnego chłodzienia.

Helpful post? + 0
Back to top
Kwicek
Level 12
Location: Sandomierz
Joined: 24 Jul 2008
Posts: 62
Helped: 7
Kwicek
Level 12
Post#27 27 Jul 2008 07:41    

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


pipinet wrote:

Nie ma takiej możliwości żeby komputer przegrzewał się po 4 sekundach od wlaczenia nawet jeśli nie miał by żadnego chłodzienia.

Nie zgadzam sie z kolega gdyz duza czesc CPU na soc. A (462) by nie wytrzymala bez chlodzenia kilku sekund, ale odbiegam od tematu gdyz chodzi tu o s.775.
:arrow: Kolego Chilihead, proponuje procedure "standardowa" - wyjm z komputera flaki, rozloz wszystkie czesci i ogladnij czy nie ma zmian w kolorze nadruku na plycie i kartach do slotow, obudowe cpu pod pasta i od spodu (charakterystyczne zaciemnienia od przegrzania).
Zloz jeszcze raz, reset biosu i odpal wszystko bez napedow na zewnatrz. Jesli nadal beda zwisy to trzeba podmieniac elementy (zasilacz, ram, svga, cpu, plyta).
Przy testowaniu sprawdzaj dotykajac radiatorow, pamieci, fetow, kondensatorow, chipsetu czy cos nie grzeje sie nadmiernie.
Jesli wszystko ok podpinaj napedy i zwracaj uwage czy po tym komputer nie dostaje zwisow.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
polonez15
Level 32
Location: Białystok
Joined: 13 Feb 2007
Posts: 2574
Helped: 142
Post rating: 52
polonez15
Level 32
Post#28 27 Jul 2008 14:53    

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Weź zanieś ten komputer do serwisu to zrobią w godzinę.
Poprawiłem TONI_2003

Helpful post? + 0
Back to top
pipinet
Level 18
Joined: 30 Jan 2007
Posts: 352
Helped: 13
pipinet
Level 18
Post#29 27 Jul 2008 23:58    

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Kwicek wrote:
pipinet wrote:

Nie ma takiej możliwości żeby komputer przegrzewał się po 4 sekundach od wlaczenia nawet jeśli nie miał by żadnego chłodzienia.

Nie zgadzam sie z kolega gdyz duza czesc CPU na soc. A (462) by nie wytrzymala bez chlodzenia kilku sekund, ale odbiegam od tematu gdyz chodzi tu o s.775.


Kolego naprawdę z niejedną maszyną miałem do czynienia i zapewniam że bez chłodzenia komputer spokojnie się włączy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
iron64
Spec Overclocking
Joined: 23 Dec 2006
Posts: 5448
Helped: 580
Post rating: 26
iron64
Spec Overclocking
Post#30 28 Jul 2008 11:31    

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Procesory socket A (a o takich pisał kolega) spalą się w sekundę-dwie.
Procesory na 775 włączą się pochodzą chwilę i OFF aż do wystygnięcia.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu. 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.

Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu (15)
Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu (11)
Komputer się zawiesza zaraz po uruchomieniu. (6)
GA-M61SME-S2 - Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu się systemu XP. (44)
HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu (19)
Windows 7 home 64-bit - system zawiesza się zaraz po uruchomieniu (13)
Komputer - wiesza się zaraz po uruchomieniu. (9)
Komputer - Restartuje się zaraz po uruchomieniu (31)
Komputer resetuje się zaraz po uruchomieniu (12)
Komputer sam się wyłącza, zaraz po uruchomieniu. (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.114 seconds