Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.
Autor
Wiadomość
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#1 Post autora tematu 22 Lip 2008 10:21   

Spowolnienie komp.-długo ładujący sie win, ścinająca muza


Witam.
Mam problem z komputerem.

Przy włączaniu Windows strasznie długo sie ładuje, gdy włączam jakikolwiek program (otwieram worda, przeglądarkę,) To przy włączonej muzyce zaczyna mi ścinać kompa. Muzyka zwalnia i zrywa, aż program który otwieram się nie załaduje. Problem zaczął się jakieś 2 dni temu.
Komputer był włączony jakieś 14-16h i się zawiesił, przy próbie ponownego włączenia komputer zawiesił się znowu. Gdy go włączyłem na następny dzień pojawiły się wyżej wymienione objawy.

Proszę o pomoc
pozdrawiam chilihead

Poprawiłam post oraz temat postu.
Proszę zapoznać się z Regulaminem tego forum oraz stosować się do niego.
[charm_spider]

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lip 2008 10:21   





Powrót do góry
   
cinek2107
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 386
Miasto: Nysa

Post#2 22 Lip 2008 10:25pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Podaj pełną konfiguracje, zobacz na kondensatory i sprawdz również czy się nie grzeje
Powrót do góry
   
iron64
Spec Overclocking
Spec Overclocking


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 5480

Post#3 22 Lip 2008 10:28pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Sprawdź czy dyski pracują w DMA.
Powrót do góry
   
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#4 Post autora tematu 22 Lip 2008 10:40   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Komp jest dość stary:
Pentium 4 3.0GH,
Radeon 9550 (miałem 9800 pro ale zaczął sie wieszać przy włączaniu i goście w serwisie wymienili mi go na 9550)
Hdd Segate 160gb S-ATA NCQ
Pł. Gigabyte GA-8IPE775-G
512Mb ram
Zasilacz coś koło 350W
Kondensatory są dobre (nie wyciekły i nie "spuchły"), A zgrzaniem to możliwe bo stoi w mało przewiewnym pomieszczeniu. Windows ostatnio był przeinstalowany jakiś rok temu.


Iron64 Jak to sprawdzić?
Pozdrawiam

Komp grzeje się dość mocno, Wentylatory pracuja.
Dodam jeszcze że gdy wcześniej pograłem chwila w jakąś gre to Wentylator od procka chodził na maksymalnych obrotach ( był bardzo głośny i drżała obudowa)
Powrót do góry
   
kotek34
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 91
Miasto: k/Zywca

Post#5 22 Lip 2008 10:53pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Witam!
Ten zasilacz to jakiej marki (powinna byc naklejka z boku z nazwa producenta)?
Nie napisales nic o temperaturach i napieciach, sprawdz w BIOSI-e jak to wyglada, zakladka powinna miec w nazwie Monitor, Hardware Monitor, ewentulanie zainstaluj jakis program do pomiaru np. Speedfan.
Zerknij na wiatraczek na karcie graficznej, czy sie obraca, z wlasnego doswiadczenia wiem, ze lubi sie on zakurzyc i zwyczajnie stanac.

Osobiscie obstawiam za wysokie temperatury (procesor, karta graf.), w drugiej kolejnosci konczacy sie zasilacz, problem ze stabilizacja napiec.
Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#6 Post autora tematu 22 Lip 2008 11:23   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.
Tak to wyglada podczas słuchania muzy w foobar, Podczas ładowanie zdjęcia temp3 wzrosła do 56, napięcie jest na stałym poziomie, ale przy wartościach ujemnych się wacha.
Powrót do góry
   
cinek2107
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 386
Miasto: Nysa

Post#7 22 Lip 2008 11:33pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Temperatura wydaje się dobra. Wydaje się że to zasilacz
Powrót do góry
   
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#8 Post autora tematu 22 Lip 2008 11:42   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Tylko temp3 dość wysoko wzrasta do około 56 temp.
Powrót do góry
   
Damian_x
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 353
Miasto: Chojnów

Post#9 22 Lip 2008 12:04pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Uzyj programu HD Tune.... stawiam na dysk....

Tryb DMA sprawdz w menedzerze urzadzen, podstawowy kanal IDE.
Jezeli pracuje w PIO to macie odpowiedz na grzanie sie proca...

pozdrawiam....

(brak polskich znakow w laptopie)
Powrót do góry
   
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#10 Post autora tematu 22 Lip 2008 12:17   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Cytat:
Temp1- stała 25*C
temp2- stała 25*C
temp3 last 49.0 min 48,0 max 55,0 mean 49,0
Temp- 0
HD0-last 39,0 min 38,0 max39,0 mean 39,0
temp1- stała 21,8


Vcore 1: last 1,30 min 1,28 max 1,33 mean 1,31
Vcore2 last 2,59 min2,59 max 2,61 mean 2,59
+3,3V last 3,28 min3,23 max 3,28 mean3,27
+5V last 4,11 min 2,55 max5,51 mean 3,90
+12V last12,22 ,in12,10 max 12,35 mean 12,28
-12V last -4,87, min-10,63 max -1,42 mean -4,50
-5V last-4,45 min-5,41 max1,93 mean-1,82
+5v last3,01 min 1,32 max 5,62 mean3,76
Vbat- stała 4,08


Stan na godzine 12,10 komputer działa jakieś 1,5h
Dysk ma zaledwie rok, był wymieniany, Damian_x jak go sprawdzić?
Powrót do góry
   
Damian_x
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 353
Miasto: Chojnów

Post#11 22 Lip 2008 12:23pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Wlasciwosci moj komputer - zaawansowane - menedzer urzadzen - podstawowy kanal IDE i tam bedzie pisalo trub pracy dysku. Zobacz tez na pomocniczym kanale IDE.

Uzyj programu HD Tune i wklej tutaj screena przede wszystkim z pierwszej zakladki.
Powrót do góry
   
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#12 Post autora tematu 22 Lip 2008 12:38   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.
Nie mam takiej zakładki w "zaawansowane"
a w menedżerze nie mam zakładek o kanałach IDE

Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lip 2008 12:38   





Powrót do góry
   
cinek2107
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 386
Miasto: Nysa

Post#13 22 Lip 2008 12:43pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Kolega pomylił kolejność. Najpierw menadżer urządzeń a potem zaawansowane i wtedy sprawdź tryb pracy
Powrót do góry
   
Damian_x
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 353
Miasto: Chojnów

Post#14 22 Lip 2008 12:45pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Kolego, transfer rzedu 3mb/s to jest przyczyna. W menedzerze urzadzen musisz miec podstawowy kanal IDE.
Sprobuj przelozyc tasme dysku na drugi kanal IDE i uruchom komputer.

jak pomylilem kolejnosc to przepraszam:) pisalem w ciemno, a mam viste i nie moglem sprawdzic.
Powrót do góry
   
iron64
Spec Overclocking
Spec Overclocking


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 5480

Post#15 22 Lip 2008 12:53pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Sama zmiana taśmy może nic nie zmienić. Należy odinstalować kontroler i po restarcie powinno wskoczyć w DMA.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lip 2008 12:53pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#16 Post autora tematu 22 Lip 2008 12:54   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Jeszcze screeny Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.
Powrót do góry
   
iron64
Spec Overclocking
Spec Overclocking


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 5480

Post#17 22 Lip 2008 13:03pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


W kanale pomocniczym masz tryb PIO, a powinien być DMA.
Odinstaluj kontroler i uruchom ponownie kompa.
Powrót do góry
   
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#18 Post autora tematu 22 Lip 2008 13:10   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


:arrow: iron64 Zdecydowana poprawa.
Wyskoczyło mi okienko instalowania sterownika co zrobic?
Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.
Powrót do góry
   
iron64
Spec Overclocking
Spec Overclocking


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 5480

Post#19 22 Lip 2008 13:11pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Kontynuuj.
Powrót do góry
   
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#20 Post autora tematu 22 Lip 2008 13:18   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


Pyta czy uruchomić ponownie komputer?
Co mogło być powodem tej awarii nikt nic w ustawieniach nie zmieniał?
Powrót do góry
   
iron64
Spec Overclocking
Spec Overclocking


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 5480

Post#21 22 Lip 2008 13:43pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


To nie jest awaria jako taka, tylko najzwyczajniejsza eksploatacja systemu.
Czasem wprawdzie powodem może być taśma łącząca dysk z płytą, lub dysk, lub też kontroler na płycie.
Tak czy inaczej, zapamiętaj jak ponownie ustawić odpowiedni tryb pracy, bo możliwe że jeszcze będziesz miał takie zachowania systemu.
Powrót do góry
   
faziix
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 94

Post#22 22 Lip 2008 13:59pomocny post - solucja   

Re: Problem z kompem(długo ładujący sie windows, ścinająca m


W razie by sie powtarzało samoistne przełączanie w tryb PIO sciagnij najnowsze stery do chipsetu i zainstaluj . Miałem w pracy taki przypadek ze po wykoaniu kopii zapasowej dysku twardego podstawowy kanał IDE przełączał sie na PIO, wgranie nowych sterowników rozwiązało problem.
Troche offtopu ... niedługo przy niedziałającej myszce niektórzy beda sie doszukiwac problemów z zasilaczem...
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Chilihead
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 162

Post#23 Post autora tematu 26 Lip 2008 19:09   

Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Witam.
Komputer po braku prądu ponownie przełaczył sie w tryb Pio.
Zmieniłem go na DMA, podczas instalacji sterowników zawiesił mi się komputer.
Włączyłem go i dokonczyłem instalować.
:arrow: Zgodnie z radą faziix
Szukałem nowych sterowników do chipsetu.
Komputer zawiesił się ponownie.
Teraż włacza sie jednak zawiesza zaraz po uruchomieniu ( jakieś 4 sekundy po naciśnięciu power)
Link do poprzedniego tematu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1062416&highlight=
Teraz pisze od kuzyna. Co mam robić?
pozdrawiam

PS.
Przeinstalowanie windowsa nic nie daje poniewarz komputer zawiesza sie podczas instalacji windowsa (miałem taką sytuacje 1,5 roku temu jednakże oddałem go na gwarancje i go naprawili.
Niestety sklep w którym kupowałem komputer został zamknięty i niema serwisu)
Moderowano przez TONI_2003:
Oba tematy zostały połączone w jeden...

Powrót do góry
   
polonez15
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 2388
Miasto: Hajnowszyzna

Post#24 26 Lip 2008 19:17   

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Bierzesz pod uwagę przegrzewanie się np. procka?
Powrót do góry
   
Lzep
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 4267
Miasto: Tarnobrzeg

Post#25 26 Lip 2008 22:03   

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Cytat:
Co mam robić?
Sprawdzać po kolei :
- "opuchnięte" kondensatory na płycie lub w zasilaczu,
- podmiana zasilacza, pomiary (miernikiem) podstawowych napięć (+5/+12V),
- MemTest86 dla pamięci,
- wyczyścić wnętrze PC, zmiana pasty na CPU, monitoring temperatur CPU, chipsetu, grafiki itd. - to są wszystko rutynowe prace, opisywane setki razy na wszystkich Forach.
Powrót do góry
   
pipinet
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 353

Post#26 26 Lip 2008 23:33   

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


polonez15 napisał:
Bierzesz pod uwagę przegrzewanie się np. procka?


Nie ma takiej możliwości żeby komputer przegrzewał się po 4 sekundach od wlaczenia nawet jeśli nie miał by żadnego chłodzienia.
Powrót do góry
   
Kwicek
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 62
Miasto: Sandomierz

Post#27 27 Lip 2008 07:41   

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


pipinet napisał:

Nie ma takiej możliwości żeby komputer przegrzewał się po 4 sekundach od wlaczenia nawet jeśli nie miał by żadnego chłodzienia.

Nie zgadzam sie z kolega gdyz duza czesc CPU na soc. A (462) by nie wytrzymala bez chlodzenia kilku sekund, ale odbiegam od tematu gdyz chodzi tu o s.775.
:arrow: Kolego Chilihead, proponuje procedure "standardowa" - wyjm z komputera flaki, rozloz wszystkie czesci i ogladnij czy nie ma zmian w kolorze nadruku na plycie i kartach do slotow, obudowe cpu pod pasta i od spodu (charakterystyczne zaciemnienia od przegrzania).
Zloz jeszcze raz, reset biosu i odpal wszystko bez napedow na zewnatrz. Jesli nadal beda zwisy to trzeba podmieniac elementy (zasilacz, ram, svga, cpu, plyta).
Przy testowaniu sprawdzaj dotykajac radiatorow, pamieci, fetow, kondensatorow, chipsetu czy cos nie grzeje sie nadmiernie.
Jesli wszystko ok podpinaj napedy i zwracaj uwage czy po tym komputer nie dostaje zwisow.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
polonez15
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 2388
Miasto: Hajnowszyzna

Post#28 27 Lip 2008 14:53   

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Weź zanieś ten komputer do serwisu to zrobią w godzinę.
Poprawiłem TONI_2003
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lip 2008 14:53   





Powrót do góry
   
pipinet
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 353

Post#29 27 Lip 2008 23:58   

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Kwicek napisał:
pipinet napisał:

Nie ma takiej możliwości żeby komputer przegrzewał się po 4 sekundach od wlaczenia nawet jeśli nie miał by żadnego chłodzienia.

Nie zgadzam sie z kolega gdyz duza czesc CPU na soc. A (462) by nie wytrzymala bez chlodzenia kilku sekund, ale odbiegam od tematu gdyz chodzi tu o s.775.


Kolego naprawdę z niejedną maszyną miałem do czynienia i zapewniam że bez chłodzenia komputer spokojnie się włączy.
Powrót do góry
   
iron64
Spec Overclocking
Spec Overclocking


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 5480

Post#30 28 Lip 2008 11:31   

Re: Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.


Procesory socket A (a o takich pisał kolega) spalą się w sekundę-dwie.
Procesory na 775 włączą się pochodzą chwilę i OFF aż do wystygnięcia.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu.
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu (15)
Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu (11)
GA-M61SME-S2 - Komputer zawiesza się zaraz po uruchomieniu się systemu XP. (44)
HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu (19)
Windows 7 home 64-bit - system zawiesza się zaraz po uruchomieniu (13)
Komputer - wiesza się zaraz po uruchomieniu. (9)
Komputer - Restartuje się zaraz po uruchomieniu (31)
Komputer resetuje się zaraz po uruchomieniu (12)
Komputer sam się wyłącza, zaraz po uruchomieniu. (6)
Problem - Komputer wyłącza się zaraz po uruchomieniu gry (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS