| Author |
losti17 Poziom 13

|
26 Jul 2008 20:31 Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Witam wszystkich :)
Założyłem temat w którym można dawac zdjęcia z imprez które organizowaliście, chciałbym zobaczyc jak to wygląda w waszym wykonaniu.
Imprezy typu dyskoteki, 18-stki, festyny, czyli przy takich których się tańczy.
Był topic "wasze wpadki przy nagłaśnianiu" może i ten nie jest taki głupi, napewno niektórych to ciekawi. Ja jeszcze nie miałem okazji organizowac takiej ale myślę że w przyszłości coś będzie :).
|
|
| Back to top |
|
 |
Vector_666 Poziom 16

|
26 Jul 2008 22:35 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Nikt nic nie dodaje, więc może zacznę ten temat dość skromnie. 18-stka
|
|
| Back to top |
|
 |
DjDaniel11 Poziom 21

|
27 Jul 2008 00:00 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Ja dodam fotkę z mojej, jednej, mniejszej dyskoteki. Pewnie zaraz za te kolumny (nadstawki) mnie wszyscy skrytykują, ale za błędy młodości trzeba płacić :(
Pod bocznymi koszami halogeny 500W, a na głównym listwa 3 kolorowa. Wszystkie światła sterowana z laptopa.
Jeśli brakuje dołu dokładam środkowa strefę pokazaną na drugim zdjęciu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2008 00:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
losti17 Poziom 13

|
27 Jul 2008 14:01 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
| DjDaniel11 wrote: |
|
W jakim celu jest ta siatka na suficie?
|
|
| Back to top |
|
 |
_someone_ Poziom 14

|
27 Jul 2008 14:12 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Domyślam się, że to może być harcerska dyskoteka a jak harcerska to musi być siatka maskująca:)
|
|
| Back to top |
|
 |
DjDaniel11 Poziom 21

|
27 Jul 2008 14:13 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Siatka wisi jako element dekoracji :) To jest jej główne zadanie. Jednak akurat ta sala jest bardzo wysoka przez co jest bardzo słaba akustyka, i wielki pogłos. Dlatego siatka również troszkę przytrzymuje dźwięk na dole, i poprawia właściwości akustyczne.
|
|
| Back to top |
|
 |
barek89 Poziom 17

|
27 Jul 2008 17:15 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
taka siatka nie wiele zmienia, powiedzial bym nawet ze nic nie poprawi...
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
27 Jul 2008 17:29 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
To na co stawiam na równi z dźwiękiem, czyli światełka...
...jak widać skutkuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Micharlito Poziom 23

|
27 Jul 2008 18:28 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Robi wrażenie :D Gdyby koledzy mogli jeszcze dopisać
- użyty sprzęt w tym końcówki mocy i kolumny czy też światła wytwornice dymu itd no i jak się spisywał owy sprzęt
- ilość osób/sala
- osobiste wrażenie odsłuchu
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
27 Jul 2008 18:46 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Faktycznie...wypadało by się nieco pochwalić...
Sprzęt prócz odtwarzaczy CD i żarówek oraz samych statywów jest "samodziałem".
Wzmacniacze i kolumny wykonane własnoręcznie o mocach od 2x400 do 2x100.Światła (rampy) i "bajery" (światła smugowe-ruchome) również własnoręcznej konstrukcji.
Nawet skrzynki transportowe wykonane samodzielnie...A wszystko po to, żeby można było maksymalnie ścisło to wszystko "upakować" do środka transportu - po prostu wszystkie "klocki" pasują do siebie jak klocki LEGO. Umiejętnie dopracowując te szczegóły (wymiary poszczególnych elementów składowych) udało mi się doprowadzić do rozsądnego zapakowania wszystkiego do (n.p) Transita, czy Ducato. W sumie jest tego trochę i nie na każdej imprezie wszystko ma zastosowanie, ale zdarzało mi się nie raz grać dla publiczności 1000 czy 2000 osobowej, choć oczywiście tak wielkich imprez nie obsługuje się zbyt często, a przeważają wesela, czy bale na 100-300 osób.
W większości wypadków cały ten bałagan jest rozstawiany przez dwie-trzy osoby, a czas trwania samego montażu nie przekracza 4 godzin (przy naprawdę dużych imprezach). No i jak widać gros sprzętu to oświetlenie...
Jakie wrażenia...nie mogę obiektywnie ocenić (z powyższych powodów), ale sądząc po uśmiechniętych obliczach "imprezowiczów" - raczej nieźle...
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
DjDaniel11 Poziom 21

|
27 Jul 2008 22:44 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
barek89 w teorii nic nie daje tka siatka, w praktyce jest minimalna różnica , jak bym chciał wytłumić połowę (odciąć) to zawsze można na tą siatkę zarzucić plandeki.
Mój sprzęt dopiero kompletuje, wiec wolałbym o nim za dużo nie pisać ponieważ mam parę rzeczy o jakości gnoju. Ale każdy od czegoś zaczynał :)
|
|
| Back to top |
|
 |
djdinitro Poziom 20

|
27 Jul 2008 23:15 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Matyas ale kolorowanki...masakra za duzo tych swiatełek,lepiej mało ale jakosciowo najlepsze, 2x Laser red i green150mW 3 skanery 500w,jakies apollo,strobo1500 lub dwa srednie, 4 pary niebieskie(najładniejsze) i dym-mocny.A tu kolorofonow całe stadko,mrygałki grzybki chyba i cos jeszcze heheeh...w sumie na dicha typu Polo sie nadaje wesela tez ale takie moje zdanie ja tego nie robie wiec nie mowie nie wypowiadam sie negatywnie,w sumie fajny efekt.U mnie musi byc minmalistycznie najlepiej stroba,laser i dym ewentualnie Pary wspomniane Niebieskie- wtedy jest czad i magia!
|
|
| Back to top |
|
 |
DjDaniel11 Poziom 21

|
27 Jul 2008 23:23 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
djdinitro możesz podrzucić fotki z twoich imprez, bo z tego co piszesz się zapowiada extra :D takie klimaty lubię :)
|
|
| Back to top |
|
 |
djdinitro Poziom 20

|
27 Jul 2008 23:49 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Prosze bardzo....od zeszłego roku i imprez z tamtych wakacji.
Next impreza-troche wieksza wiecej cudów.
I Niebiesko jak lubiem.
A to z Tego roku rozpoczecie wakacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Vector_666 Poziom 16

|
28 Jul 2008 00:52 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Nie wiem czy cokolwiek wypada mi jeszcze pisać w tym temacie gdyż to co zaprezentowali koledzy miażdży pod każdym względem to co pokazałem na 1 zdjęciu no ale "nie od razu Rzym zbudowali" tak więc od czegoś trzeba zaczynać.
Wzmacniacze: Eltron 60, Eltra Gran 60W, Diy na Tda7294 (moc nieznana hehe )
Kolumny: Zg-602, 2sztuki Zg-603, 2 subwoofery i jeszcze 2 paczki w zestawie z subwooferami ( niestety na ich temat mogę powiedzieć najmniej gdyż to kolumny kolegi )
No a jeśli chodzi o światełka to tak jak widać tylko 2 kolorofoniki.
Ze wzmacniaczy najsłabiej wypada oczywiście Tadeusz - w moim odczuciu nie ma co porównywać tej kostki do wzmacniaczy na tranzystorach, aczkolwiek nie jest ona bardzo tragiczna grała przy pełnym wzmocnieniu przez kilkanaście godzin bez awarii więc myślę że w stosunku do jej ceny wypada w miarę dobrze.
Jeśli chodzi o kolumienki kolegi ( subwoofery i paczki, które na nich stoją ) to sądzę że grały lepiej od eltronów, jednak nie pokazały 100% swoich możliwości gdyż miałem do nich za słaby wzmacniacz ( współpracował z nimi jedynie eltron 60 więc nawet się nie zmęczyły )
Bardzo ładnym połączeniem były natomiast ZG-603 wraz ze wzmacniaczem Eltra Gran. Znawcom tego sprzętu nie trzeba chyba uświadamiać że potrafi on pohałasować jak na swój wiek ( no ale nie o to tylko chodzi ;) ).
Tak jak pisałem nie ma co porównywać mojego sprzętu do sprzętu kolegów bo jestem jedynie amatorem i wypadam bardzo słabo w ich świetle :)
Co do sprzętu tutaj zaprezentowanego to miałem okazję podyskutować i pooglądać trochę sprzętu dj-MatyAS'a i myślę, że wiele osób chciało by mieć takie "klocki lego" u siebie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jul 2008 00:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
28 Jul 2008 02:07 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
:arrow: djdinitro
Miło, że w ogóle ktoś zauważył moje światełka...
Co do laserów Owszem posiadam 2 sztuki, ale wykorzystywane są tam gdzie po prostu ...pasują.
Wszyscy wiemy, że w zależności od typu imprezy różne światła (tak jak i różna muzyka) są wykorzystywane. Może faktycznie, za dużo świateł (tak się może wydawać), ale w moim przekonaniu ( popartym wieloletnim doświadczeniem) różnorodność świateł daje podobny efekt, jak najnowszy hit puszczany przez DJ'a... Zresztą z powodu mnogości świateł na wszystkich imprezach w moim wykonaniu pracuje Oświetleniowiec (celowo napisałem to z dużej litery). Oczywiście, można porównywać każdą imprezę do bardziej lub mniej do imprez z cyklu "dicho", Nie mniej jednak tam gdzie świateł więcej i jest odpowiedzialna za nie osoba, tam więcej możliwości, więcej różnorodności... Jest oczywiście i dymolot, są też i stroboskopy... Tylko jak to pokazać na zdjęciu?
Z racji mojego wieku skupiam się raczej na ( nie urażając nikogo) imprezach dla bardziej statecznej publiczności.Chociaż zdarza się również zagrać nawet coś dla przedszkolaków ( w sumie takie imprezy należą do najtrudniejszych- kto kiedykolwiek grał, wie o czym mówię)...
A co do samych świateł i ich "wydajności" - zdjęcia były wykonane przy użyciu zawodowego flesza- stąd niedostatek zarejestrowanych na nich efektów...Ogólnie - dają radę...
Pozdrawiam serdecznie młodsze pokolenie - ostatecznie, jeśli ktoś poważnie traktuje swój zawód - nadejdzie pora że i Ono będzie ewoluować do bardziej "dorosłych" imprez.
P.S. Żeby nie było niedomówień...swój sprzęt kompletowałem w sumie kilkanaście lat i cały czas jeszcze coś udoskonalam, wymieniam, usprawniam...a wszystko po to, aby "imprezowicze" byli zadowoleni, a ja żebym zasypiał "po" z poczuciem dobrze spełnionego ...nie obowiązku...może raczej misji? Choć to brzmi może zbyt patetycznie...
|
|
| Back to top |
|
 |
djdinitro Poziom 20

|
28 Jul 2008 13:37 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Matyas pełen szacun moge sie tylko od kogos takiego jeszcze nauczyc wiec zadnych niemiłych uwag niemam skierowanych w Pana strone ja mam dopiero ćwierć wieku nagło i oswietlenie to jak narazie 10lat w sumie wiekszosc swojego zainteresowania skupiam na Graniu- Dj'ka i to nie traktuje jako zawód jedynie jako forme rozrywki-fakt troche drogiej ale lubie to, muza mnie kreci to jest cos co mi sie podoba-wole to niż wpakowac kase w sportową fure i swirowac na osiedlu z piszczącymi kołami.Co do imprez...jakie sa kazden wie jedne wymagają takiego oswietlenia inne takiego to juz kwestja tego ile mamy i na co nas stac.
Tu dodam jeszcze zdjecie mojego soundsystemu tzw.głownego.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5330177#5330177
Pisownia!
Regulamin p.15
[Art]
|
|
| Back to top |
|
 |
michal173 Poziom 10

|
21 Aug 2008 17:58 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
To i ja dodam kilka fotek
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
21 Aug 2008 19:32 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Tu ostatnia moja z aparatem impreza - mala - okolo 70,80 gosci. 4 paczki (2 * peavey 15",8" i 1" oraz 2* 2way 15" z wyl hornami na suby), 2 konce mocy jeden ads pa2150 oraz AB systems lx 600 + cross. Impreza roznorodna muzycznie wiec cd zostaly w domu a pojechal pc. Bezprzewodowy majki img oraz kablowy szczurek sm58. Z oswietlenia tylko 2 derby, jeden skaner dmx, 2* swietlowka UV i dymiarka. Tak bylo ustalone z klijentem wiec mial :).
|
|
| Back to top |
|
 |
michal173 Poziom 10

|
28 Aug 2008 15:49 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Kolego losti 17 potzrebuje model twoich kolumn alphard a dokladniej jakie gwizdki tam sa .
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
30 Aug 2008 11:19 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Dj matyas - podzielam Twoje zdanie i podziwiam ta gre swiatel. Swietne. Gdzies juz pisales o tym pamietam ale nie moge znalezc.Ile potrzebujesz na to pradu?:).
|
|
| Back to top |
|
 |
djmisiek27 Poziom 9

|
30 Aug 2008 15:29 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
michal173 sprzęt całkiem, całkiem :D ale za specjalnie to nie wygląda:/ ale to ja tez mam taki problem,to zawsze można poprawić ;) te wszystkie kable.. ale to już musi być:D a te sieciówki długie to nie najlepszy pomysł... jak dużo ciągniesz prądu to się grzeją bo cewkę robi:/ ale co tam:)
super:D pozdro;P
Dodano po 5 [minuty]:
a to jakiś tam apel szkolny:P
a tu już gra kolega:D (ja tam z tyłu xD)
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
30 Aug 2008 16:03 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
:arrow: _eddie_
Zasilanie tej "Elektrowni" to 3x32A. Wystarcza na większość imprez.
Największa zabawa to jednak rozplanowanie obciążeń i podpiętych efektów tak, żeby utrzymać symetrię obciążenia na przyzwoitym poziomie.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Aug 2008 16:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
filioman Poziom 22

|
31 Aug 2008 04:27 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Ja spotkałem poniższe. Miłościwy jestem więc wymazałem mało elegancko nazwę firmy...
Ale profesional to druga część nazwy - pisownia oryginalna...
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
31 Aug 2008 12:41 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Djmatyas - 3 razy 32A?! Wow. Wgl podziwiam tych, ktorzy maja sprzet diy jakis bo po tym widac jak im na tym zalezy. Dokldnie wykonane, zadbane "klamory" to wizytowka.
Zeszla sobota - impreza osiemnastkowana okolo 40 ludzi. Dwie paczki na 15" i dziadek ads wystarczyly z zapasem. Oswietlenie to uv, 2 razy moon flower, led scan i dym. Nawet mikrofon na kablu :).
|
|
| Back to top |
|
 |
filioman Poziom 22

|
31 Aug 2008 13:02 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Z tym DIY to nie tak wesoło - czy rozdzielnia ma atest, czy jest opomiarowana? Różnicówka?
No i uprawnienia też by się chyba przydały...
Spróbuj z czymś takim wyskoczyć w PKiN lub na Auli jednej czy drugiej uczelni.
Może offtop ale warto wiedzieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
31 Aug 2008 13:37 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Jedna z większych (ale nie największych) imprez.
Co do bezpieczeństwa użytkowania i wymaganych atestów...Masz całkowitą rację. Sprzęt musi być bezpieczny, ostatecznie organizując, czy grając imprezę bierzemy odpowiedzialność za jej przebieg. I to nie tylko pod względem jakości muzyki czy zabawiania Gości. Niestety nie wszyscy o tym pamiętają. Przewody poklejone taśmą, gniazda na pół oberwane, czy zdewastowany sprzęt można spotkać nie tylko na "amatorskich" imprezach, ale i czasem (niestety) również na tych organizowanych przez "zawodowców". Zresztą nawet na Elektrodzie już można było oglądać skutki takiej beztroski w wykonaniu znanej i "uznanej" firmy (Załamana konstrukcja masztu pod obciążeniem LA- strach pomyśleć co by było gdyby ktoś się znalazł za blisko...)
Tak więc pamiętajmy Koledzy i o kwestii bezpieczeństwa, również projektując czy rozstawiając sprzęt.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
filioman Poziom 22

|
31 Aug 2008 13:41 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Fotis nie stawiał konstrukcji - to była inna firma... Oni się tylko podwieszali.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
31 Aug 2008 15:00 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Jestem tylko skromnym elektronikiem, ale nawet ja miałbym wątpliwości co do wytrzymałości konstrukcji... Ktoś jednak podjął ryzyko podwieszenia na nie sprawdzonym ( i z góry nieodpowiednim) stelażu.
Ja wszystko rozumiem, ale nawet jak by ta konstrukcja wytrzymała w trakcie podwieszania, jaka jest pewność czy wytrzyma w trakcie imprezy?
"Zwalanie" winy na kogoś (firmę) która tę wieżę postawiła chyba jednak nie do końca zwalnia z odpowiedzialności tego, kto zadecydował na jej użycie.
Pomijam fakt zniszczenia samego sprzętu, (sprzęt można odkupić, naprawić, wymienić...) a co by było gdyby...
Tutaj (przynajmniej moim zdaniem) zaczyna się odpowiedzialność i zwykły "zdrowy rozsądek".
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
31 Aug 2008 15:39 Re: Imprezy indywidualne, fotki |
|
|
|
Tak ale mi najbardziej chodzi o diy w postaci skrzyn, caseów czy podobnych. Dobre kolumny diy tez dobrze swiadcza. Ktos tez napisal ze tanie miesa psy jedza hm w mojej okolicy jest jeden prezenter muzyczny grajacy na mackim, pionnerku i crownach a swieci martinami. Tyle, ze jego imprezy to przewaznie totalna klapa wiec...
|
|
| Back to top |
|
 |