X

Antena do modemu 3G, HSDPA, USB/ Jak zrobic antene?

29 Jul 2008 19:44 WYwyuk
  • #1 29 Jul 2008 19:44
    wyuk
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam,
    Zakupilem na terytorium anglii internet poprzez modem wpinany do komputera USB Huawei Mobile Connect; Model:E160G HSDPA USB Stick, do ktorego wklada sie karte sim (z telefonu komorkowego) i laczy sie z internetem.
    Niestety w moim miejscu zamieszkania sygnal odbierania jest slaby - tylko 30 Kb/s, ale gdy wyjde na taras z komputerem predkosc zwieksza sie od 100-1200 Kb/s. Bo lapie siec HSDPA.
    Do modemu wielkosci pendrive jest mozliwe podlaczenie zewnetrzej anteny - jak mi sie wydaje. (zalaczam obrazki - przepraszam za jakosc). Jest to miejsce na bardzo mala wtyczke.

    Chcialbym sygnal z modemu powiekszyc, a jesli jest to nie mozliwe to stworzyc antene (kupic wtyczke, kabel i oknem na taras wyprowadzic - odleglosc to jakies max 5 metrow)
    Moje pytanie brzmi:
    Czy jest mozliwe zrobienie samemu takiej anteny? A jesli tak to do ilu metrow bedzie antena dzialac - jaka jest maksymalna dlugosc? Co powinienem zakupic?
    Czy jest mozliwe zwiekszenie sygnalu bez montowana anteny?

    gniazdo wyglada tak:
    Antena do modemu 3G, HSDPA, USB/ Jak zrobic antene?


    Antena do modemu 3G, HSDPA, USB/ Jak zrobic antene?

    a na obudowie pod gniazdem widnieje taki znaczek: (czy to zniazdo anteny?)

    Antena do modemu 3G, HSDPA, USB/ Jak zrobic antene?

    Pozdrawiam i prosze o pomoc,
    LW
  • #2 29 Jul 2008 21:44
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (-1)
    Ta mała dziurka to gniazdo anteny. Samemu nie zrobisz takiej anteny w warunkach amatorskich.
    Nie ma pojęcia jakie anteny oferują w sprzedaży w UK, ale w Polsce taka antena (na GPRS/EDGE/3G) jest w cenie około 65 zł czyli 18 funtów. Jest zakończone złączem FME. Trzeba by założyć odpowiedni kabel.
    Jaki może być długi? to zależy od jego jakości. Najczęściej nie jest to odcinek dłuższy niż kilkanaście stóp.
    Poszukaj w akcesoriach GSM, na pewno coś znajdziesz....
  • #3 30 Jul 2008 00:06
    wyuk
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (+1)
    a wystarczy tylko taki kabel przedluzajacy? czy cos to da?
  • #4 30 Jul 2008 08:03
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Powinno. Po prostu musisz antenę wystawić w takie miejsce by mieć odpowiedni sygnał. Jak nie poeksperymentujesz to nie będziesz wiedział.
  • #5 30 Jul 2008 09:55
    radiolatarnia
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Co do anteny to można samemu taką antenę wykonać . Jest dużo informacji w necie jak wykonać własnoręcznie antenę. Należy tylko dostosować jej wymiary do częstotliwości GSM. Przykładem takiej anteny może być antena BIQUAD. Należy koniecznie zastosować kabel H-155 lub inny o niskim tłumieniu. To tylko jeden z przykładów anteny do wykonania w warunkach domowych . Wystarczy kalkulator aby przeliczyć wymiary na potrzebne pasmo . Oto przydatny link wykonaj w domu
    Obserwując maniane sprzedawaną na aukcjach internetowych dochodzę do wniosku że takie same " cuda techniki" można zrobić bez obaw w domu.
    Z praktyki wiem że te szeroko zakresowe anteny w praktyce pokrywają tylko mały wycinek deklarowanego pasma. Przy obliczaniu częstotliwości pracy anteny musisz uwzględnić parametry sieci w twojej okolicy.
  • #6 30 Jul 2008 10:18
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć.

    radiolatarnia wrote:
    ... Należy koniecznie zastosować kabel H-155 lub inny o niskim tłumieniu...


    W takim razie, podpowiedz nam jeszcze, jak się zarabia wtyczkę do modemu na takim kablu.
  • #7 30 Jul 2008 10:33
    radiolatarnia
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Nie jest to bezpośrednio związane z tematem ale są różne metody zarabiania wtyczek. Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju wtyk wybierzemy . W tego typu urządzeniach problem wtyczek rozwiązuje stosowny konektor lub przejściówka. W podanym linku znajdzie kolega dużo przykładów na ten temat. Link
    Przy takim wyborze akcesoriów nie jest problemem znalezienie stosownego rozwiązania. Wystarczy tylko odpowiednie zapytanie w wyszukiwarce i troszkę intuicji. Zawsze można założyć nowy temat na forum.
  • #8 30 Jul 2008 10:38
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Odnośnie kabla przedłużającego do USB: jest to dobry kierunek działania. Można użyć nawet kilka przedłużaczy połączone jeden za drugim. Takie kable zawsze się przydadzą. Jeżeli na tarasie działa 3G to trzeba tylko dobrać miejsce zainstalowania. Aby to cudo nie zostało zwiane przez wiatr to bierze sie do tego kawałek listewki, mocuje do pionu tak by wystawał ponad balustradę czy inny uchwyt. Następnie plastrem mocujemy wtyk kabla w taki sposób by modem był łatwy do wyjęcia. Na całość zakładamy odcięty kawałek butelki plastykowej od napojów by do kabla ani modemu nie dostała sie woda i mamy stacje dostępową.
    Innym rozwiązaniem jest włożenie modemu lub karty sim do specjalizowanego routera, który będzie robił za punkt dostępowy przez WiFi.... Nie jest to rozwiązanie najtańsze ale umożliwia podłączenie wielu komputerów i uwalnia komputer od obsługi modemu.
  • #9 30 Jul 2008 10:45
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć.

    I o to chodziło. Teraz wyłania się pełne rozwiązanie problemu.

    Jednak według mnie, najlepszym rozwiązaniem jest rozwiązanie podane przez Kolegę irekr . Gotowa antena, spasowana, zestrojona z kablem i gotową wtyczką.

    Każda przejściówka przy tych częstotliwościach to spore straty.
    Tak samo, jak amatorsko wykonana antena. Ktoś bez odpowiedniej wiedzy nie jest w stanie prawidłowo jej wykonać i dopasować do kabla. Przy częstotliwościach zakresu GSM wymiary, materiał a nawet sposób lutowania stają się krytyczne. Mowa oczywiście o wykonaniach amatorskich wykonanych przez niezbyt wprawnych amatorów.
  • #10 30 Nov 2008 16:26
    yark
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Witam

    Zastosowanie przedłużaczy usb nie spowoduje osłabienia sygnału , gdyż transmisja usb jest cyfrowa. Co najwyżej przy za długim kablu napięcie 5V zostanie tak osłabione że nie zasili modemu. Można wtedy użyć kabla sygnałowego usb ( bez 5v , albo przeciąć ten kabel ) a sam modem zasilić z zasilacza 5V.
  • #11 30 Nov 2008 18:53
    c2h5oh
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cześć.

    Autor tematu stracił zainteresowanie elektrodą, po napisaniu 2 postów w dniu rejestracji...
    W związku z tym, uważam za zbyteczne, udzielanie mu odpowiedzi, do tego po tak długim czasie (regulamin, punkt 13).
    Temat zamykam.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products