FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#151 25 Feb 2007 16:25   

Re: jak zglebic tajniki programowania mikrokontrolerow AVR?.

a mam takie pytanie co jest leprze BASCOM czy C++ ?
Back to top

markosik20
Poziom 22
Poziom 22

Post#152 25 Feb 2007 16:51   

Quote:
co jest leprze BASCOM czy C++

Ja tak bym sklasyfikował :) choć każdy ma inne zdanie :):):)
1. C + wstawki ASM
2. ASM.
3. C
4. BASCOM + wstawki ASM
5. BASCOM
6. C++ (jak istnieje kompilator dla danego uP).
Back to top

greg84
Poziom 14
Poziom 14

Post#153 27 Feb 2007 09:55   

Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania

Dzieki bardzo za te wszystkie wstepne wskazowki i podpowiedzi. Postaram sie wiec najpierw zlozyc programator. Przegladajac oferty sklepow online zauwazylem takie urzadzenia jak emulator i adapter. Do czego służą?
Back to top

hugh_h
Poziom 15
Poziom 15

Post#154 03 Mar 2007 18:02   

czy naprawdę nikt nie może polecić żadnego zaawansowanego tutoriala do SDCC ? z uwzględnieniem 51 ?
Back to top

VanThor
Poziom 15
Poziom 15

Post#155 25 Apr 2007 19:48   

markosik20 wrote:
Quote:
co jest leprze BASCOM czy C++

Ja tak bym sklasyfikował :) choć każdy ma inne zdanie :):):)
1. C + wstawki ASM
2. ASM.
3. C
4. BASCOM + wstawki ASM
5. BASCOM
6. C++ (jak istnieje kompilator dla danego uP).

BASCOM lepszy od C++? Bardzo zabawne :) Ciekawe w czym?
BASCOM jest dobry do szybkiego "wyciosania" programu przez hobbystę. Jak ktoś programuje dłużej w C/C++ to wykona to samo zadanie w nie dłuższym czasie i pod każdym względem lepiej. Poza tym BASCOM istnieje jedynie dla mikrokontrolerów serii AVR lub należących do rodziny C51.

A tak swoją drogą to nawet na C51 istnieją kompilatory C++.
Nawet zdarzają się kompilatory Pascala na mikrokontrolery.
Back to top

markosik20
Poziom 22
Poziom 22

Post#156 25 Apr 2007 20:28   

To proszę o jakiś przykład kompilatora C++ dla popularnych 8-bitowców. Zobaczę co on potrafi i wtedy bedę mógł z przekonaniem zmienić miejsce w "rankingu" :).
Back to top

VanThor
Poziom 15
Poziom 15

Post#157 25 Apr 2007 21:37   

markosik20 wrote:
To proszę o jakiś przykład kompilatora C++ dla popularnych 8-bitowców. Zobaczę co on potrafi i wtedy bedę mógł z przekonaniem zmienić miejsce w "rankingu" :).

Taka wypowiedź nie najlepiej świadczy o rzetelności zamieszczonego rankingu. Jak można twierdzić, że coś z czym nie miało się kontaktu, jest gorsze od czegokolwiek innego?

Pomijając już kwestie szybkości i wielkości kodu wynikowego (w odniesieniu do BASCOMa), projekt programu stworzonego pod kątem języka C++ przez dobrego programistę jest o wiele bardziej czytelny i cechuje się lepszą jakością. Poza tym skoro twierdzisz, że kompilator C jest lepszy od BASCOMa to czemu kompilator C++ miałby być gorszy?
A w przypadku profesjonalnych rozwiązań BASCOM nie znajduje zastosowania, co też o czymś świadczy...

Kompilatory C++ produkuje np. firma IAR w wersjach dla C51 i dla AVR.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Apr 2007 21:37   

Back to top

markosik20
Poziom 22
Poziom 22

Post#158 26 Apr 2007 01:25   

OK. Mój błąd, nie powinienem w ogóle uwzględniać C++ nie znając jego możliwości w przypadku tworzenia projektów na uC. :oops: Proszę o wstawienie go w odpowienią pozycję (ale nie wyżej jak 2-ga) :)
Back to top

VanThor
Poziom 15
Poziom 15

Post#159 26 Apr 2007 21:36   

Myślę, że nie można stworzyć jednej generalnej listy. W zależności od czynnika, na który jest położony największy nacisk pozycje w rankingu będą się zmieniać.
Bascom jest najlepszy dla kogoś, kto nie ma doświadczenia w programowaniu, potrzebuje wykonać coś jednostkowo lub raz na dłuższy czas, nie chce wchodzić w szczegóły i zależy mu na czasie, który będzie musiał poświęcić na stworzenie programu. Do tego niezbyt zależy mu na jakości kodu, szybkości czy rozmiarze.
Asembler bezsprzecznie króluje pod względem możliwej do osiągnięcia szybkości i małego rozmiaru kodu i zasobów wykorzystywanych przez program. Ale wykorzystanie tych możliwości, jakie daje asembler wymaga wiedzy i doświadczenia. Poza tym czytelność programów w asemblerze nie jest najlepsza, a czas potrzebny na stworzenie i utrzymywanie programu jest najdłuższy.
C++ jest najlepszy jako język implementacji dużych i/lub złożonych projektów (co nie oznacza, że do małych się nie nadaje). Do tego oferuje mechanizmy niedostępne w C, asemblerze czy Bascomie, np. pozwalające zabezpieczyć programy przed wyciekami zasobów. Czas tworzenia programu jest krótki, a możliwa do osiągnięcia jakość projektu i czytelność najwyższa. Rozmiar kodu wynikowego i używanych zasobów oraz szybkość działania może być porównywalna z programem w języku C.

Na koniec:
"Lepiej pracować z dobrym fachowcem używając nie najlepszego narzędzia, niż ze słabym przy użyciu najlepszego"

Ranking rankingiem, ale najwięcej zależy od programisty...
Back to top

Dr_DEAD
Poziom 20
Poziom 20

Post#160 10 May 2007 17:58   

Ja tam pisze sobie w assemblerku. I zrobiłem w nim dwa projekty, jeden 40kB kodu a drugi 50kB kodu. Faktem jest że pisze pod MSP430 a w tych procesorkiach assembler jest bardzo przyjazy użytkownikowi. Jak zobaczyłem zestaw isntrukcji do AVR'ów to sie złapałem za głowę bo mają po 90 instrukcji i więcej a w MSP jest ich 50 a na dodatek każda może byc adresowana na kilka spsobów (z przesunięcie, bezwzględnie, pośrednio) a w AVR'ach są oddzielne instrukcje do dodawania dwóch rejestrów, odzielne do dodawania stałej, oddzielne do dodawania z ramu itd. Stworzyłem sobie makra automatyzujące dostęp do parametrów przekazywanych poprzez stos do funkcji tak aby sie nie martwić o ich przesunięcie względem TOS. Do peracji na zmiennym przecinku używam biblioteki udostępnionej przez Texas'a. Jednyne czego zazdrosze C to są ładnie wyglądające i przejżyste pętle.
Back to top

riddyk
Poziom 14
Poziom 14

Post#161 27 May 2007 17:33   

Witam.

Koledzy chciałbym zacząć programować mikrokontrolery, znam już język C/C++, zapoznałem sie z tuturialem ze strony:
http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm
i szukam więcej przyjaznych kursów (prosto napisanych i najlepiej w języku polskim (póki nie wejdę w ten temat dogłębnie)).

Na początku chce zacząć z AVR AtMega8/AtMega32 w języku C, dlatego chcę sie zapytać z czego korzystaliście w czasie swojej nauki.
jakie tuturiale polecacie i książki/podręczniki/publikacje naukowe.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 May 2007 17:33   

Back to top

1004kw
Poziom 13
Poziom 13

Post#162 28 May 2007 11:03   

Witam... W Elektronice dla Wszystkich dobiega końca kurs pt. "Programowanie procesorów w języku C", w tym miesiącu publikowana jest juz część 16. Wprawdzie przykłady dotyczą ATiny 2313, ale oczywiscie wszystko łatwo można przenieść na inny model mikrokontrolera... Pozdrawiam.
Back to top

vcd_a
Poziom 17
Poziom 17

Post#163 30 May 2007 22:35   

@1004kw
Czy posiadasz może skany tego kursu z Elektroniki dla Wszystkich?, pozd
Back to top

joy
Poziom 17
Poziom 17

Post#164 05 Jun 2007 15:53   

Właśnie zaczynam się wgryzać w C przeczytałem cały post przejrzałem linki, coś prostego już potrafię, parę książek już przeczytałem inne tylko przekartkowałem, i mam pytanie czy ten kurs z EdW jest wart by zakupić numery archiwalne. A jaką książkę polecacie dla całkiem początkującego, chodzi mi o AVR.
Back to top

1004kw
Poziom 13
Poziom 13

Post#165 05 Jun 2007 18:14   

Witam... Niestety nie mam zeskanowanych tych artykułów. Troche byłoby to nawet niezgodne z prawem (a tu zwracają na to uwagę). Nie mam nawet skanera... A czy jest wartościowy? Pisany jest dla zupełnie początkujących, ale chyba każdy znalazłby coś ciekawego... Pozdrawiam.
Back to top

Dr_DEAD
Poziom 20
Poziom 20

Post#166 11 Jun 2007 12:23   

joy wrote:
Właśnie zaczynam się wgryzać w C przeczytałem cały post przejrzałem linki, coś prostego już potrafię, parę książek już przeczytałem inne tylko przekartkowałem, i mam pytanie czy ten kurs z EdW jest wart by zakupić numery archiwalne. A jaką książkę polecacie dla całkiem początkującego, chodzi mi o AVR.

Ja właśnie jestem w podobnej sytuacji co Ty i muszę przyznać że kurs z EdW daje przyjemny i bezproblemowy start w programowania AVR'ów i pisane pod GCC. Czytelnik jest prowadzony jak po sznurku od instalacji i konfiguracji potrzebnych porgramów aż do programowania procka, dzięki temu można skupić sie na samym języku C a nie na organizowaniu sobie środowiska pracy. Coprawda ja używam IAR'a a nie GCC ale i tak większość mechanizmów jest podobnych (stałe w pamięci programu, obsługa przerwań).
Back to top

scuzz
Poziom 15
Poziom 15

Post#167 18 Jun 2007 12:34   

Mam pytanie. Czym różni się język C pod st7lite od języka C pod 8051. I gdzie mogę zdobyć jakieś tutoriale do C pod St7.
Back to top

Dr_DEAD
Poziom 20
Poziom 20

Post#168 19 Jun 2007 10:18   

scuzz wrote:
Mam pytanie. Czym różni się język C pod st7lite od języka C pod 8051. I gdzie mogę zdobyć jakieś tutoriale do C pod St7.

Jeżeli będziesz miał to samo środowisko dla St7 co dla 8051 to nie będzie sie różnił niczym. Różnice występują tylko pomiędzy kompilatorami w kwestiach niesprecyzowanych przez specyfikację C.
Back to top

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Post#169 19 Jun 2007 11:37   

Różnice będą, ponieważ peryferia w tych procesorach konfiguruje się inaczej, inne są timery, inne są porty itp. Sama składnia C jest ta sama, ale żeby pisać programy trzeba przede wszystkim znać architekturę mikrokontrolera.
Back to top

AwoniX
Poziom 14
Poziom 14

Post#170 28 Jul 2007 20:24   

Witam
Przeczytalem caly ten temat(uff troche tego bylo) ale jedno mnie martwi nie moge wejsc i zobaczyc tego kursu
gdyz tej strony juz nie ma ;( Macie moze go w wersji offline albo cos w podobnym stylu? Zalezy mi na C potem moze assembler. Widzialem jak w C po wstawieniu kawalkow kodu do obslugi danego sprzetu(poco otwierac otwarte dzwi??) pisalo sie szybko itd Dodatkowymi plusami jest mniejszy rozmiar skompilowanego programu i szybkosc(tak mi sie wydaje). Nie chce zaczynac od bascoma gdyz nie widzi mi sie uczyc czegos co za jakis czas moze mnie ograniczac ;(
Pozdrawiam Łukasz
Back to top

Mareldic
Poziom 1
Poziom 1

Post#171 14 Aug 2007 23:46   

AwoniX wrote:
Witam
Przeczytalem caly ten temat(uff troche tego bylo) ale jedno mnie martwi nie moge wejsc i zobaczyc tego kursu
gdyz tej strony juz nie ma ;( Macie moze go w wersji offline albo cos w podobnym stylu?

Dolacam sie do prosby kolegi ;). Z checia bym przejrzal ten artykul. Moze moglby ktos go udostepnic lub przeslac na maila.
Back to top

shg
Poziom 22
Poziom 22

Post#172 15 Aug 2007 00:51   

Podobno jest tam dostępny, tylko trzeba się zarejestrować, ale nie wiem, nie sprawdziłem.

Osobiście bym tego kursu nie polecał, uczy złych praktyk. Szkoda tylko że nic innego za darmo nie ma.
Opis samego AVR-GCC masz na przykład tu: http://avr.elektroda.eu/?q=node/8

Przydał by się jeszcze opis architektury, ale to już nie wiem gdzie znaleźć, przeto odsyłam do noty katalogowej. Na elektrodzie jest przetłumaczona na język polski nota ATmega32, szukaj. Nadaje się to też do innych AVRów, tylko niektóre rejestry się inaczej nazywają, są inaczej rozmieszczone, części może nie być, inne peryferia, itd., ale ogólnie jako tako architekturę mozna poznać.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Aug 2007 00:51   

Back to top

zumek
Poziom 23
Poziom 23

Post#173 15 Aug 2007 01:12   

shg wrote:
Podobno jest tam dostępny, tylko trzeba się zarejestrować ...

Niekoniecznie ;)
http://www.patron.ehost.pl/patron/artykuly/vinavr/AVR_tutorial.htm
shg wrote:

Osobiście bym tego kursu nie polecał, uczy złych praktyk. Szkoda tylko że nic innego za darmo nie ma.

Nie jest to może najlepszy kurs , ale ...
Jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma :D

Piotrek
Back to top

cinek810
Poziom 11
Poziom 11

Post#174 16 Aug 2007 14:11   

avr assembler

Witem,

Potrafie juz dosyc sprawnie programowac wspomniana klase w c++. Zajmuje sie tym ponad pol roku. Nie chce przestawic sie na programowanie w assemblerze, jednak czasami zachodzi koniecznosc przejrzenia kodu assemblera i sprawdzenia czy optymializacje stosowane przez kompilator nie wypaczyly sensu programu.

Chcialem zapytac jakie materialy do nauki assemblera do mikrokontrolerow AVR polecacie? Moze w szczegolny sposob uwzgledniajace interesujace mnie zagadnienie? Szczegolnie interesuja mnie rzeczy ktore mozna zdobyc via net.
Back to top

djbpm
Poziom 16
Poziom 16

Post#175 16 Aug 2007 16:22   

Re: avr assembler

ASM jest prostszy niż myślisz, i tak się do tego nastaw. Jest w wielu przypadkach niezastąpiony. Jedyna trudność, to inny sposób myślenia niż w C, oraz trudności z niektórymi operacjami arytmetycznymi (np dzielenie)

Pełna lista instrukcji z opisem i przykładami użycia
http://www.atmel.com/atmel/acrobat/doc0856.pdf

Składnia asm, jakbyś chciał w nim coś napisać:
http://www.atmel.com/atmel/acrobat/doc1022.pdf

w AVR studio masz kilka kompilujących się przykładów
"c:\Program Files\Atmel\AVR Tools\AvrAssembler\Appnotes\avrxxx.asm"

Nie ma co się bawić w jakieś książki, bo zielony z avr nie jesteś.

Zapoznanie się z tym, tak że zaczniesz rozumieć co się dzieje, powinno zająć około 2 dni, może krócej.
Pozdrawiam!
powodzenia
Back to top

cinek810
Poziom 11
Poziom 11

Post#176 16 Aug 2007 18:52   

ok, dzieki zacheciles mnie...

No.. mialem doczynienia kiedys z assemblerem, ale takim na procesory z rodziny i386 na komputer PC :) To chyba jednak troche inna zabawa, nie ma przerwan systemowych, ale za to troche mniej jest tutaj rozkazow procesora. Wiem ze z dzielenim jest problem, bo zawsze uzyce tych operacji (w C) zwieksza objetosc programu w powazny sposob.

hym.. a moze mi ktos powiedziec czy jest jakis do asm kompilator pod linux, bo ja nie mam dostepu do systemow spod znaku Micro$oft. Poczytam, moze jakos avr-gcc sobie z tym moze poradzic..

[Edit]

Pytanie bez zasadne, przeciez avr-gcc w oczywisty sposob radzi sobie z assemblerem, chociazby w postaci wstawki w kodzie do C.
Back to top

Jj_Johnys
Poziom 17
Poziom 17

Post#177 16 Aug 2007 20:43   

Witam. Wstawki .asm w gcc to nie takie "hop siup". Piszę w gcc. Kiedyś miałem potrzebę zrobienia kawałku kodu w asmie i wcale tak łatwo nie poszło. Szczególnie jeżeli chodzi o przekazywanie i zwracanie zmiennych przez funkcje.

Ale skoro znasz asembler dla x386 łatwo sobie poradzisz. Wiesz co to są rejestry, adresowanie pamięci, itd. Wystarczy kilka przykładów i opis rozkazów (j.w.)
Back to top

Ch.M.
Poziom 20
Poziom 20

Post#178 17 Aug 2007 10:03   

Nie znam C (mimo ze na studiach próbowali mnie tego nauczyć) a w ASM juz nieźle sobie radzę i specjalnie operacje dzielenia czy mnoścnia już na mnie wrażenia ine robią. Problemem jaki najczęściej mnie denerwuje jest:
1: mało rejestrów roboczych (troche pomaga stos) i niektóre niedogodności działań na niższych rejestrach
2: obsługa stosu (ale to wymaga tylko większej uwagi)

Sterowanie licznikami czy przetwornikiem ADC jest banalne (czasami kiepska symulacja w AVR Studio gmatwa zadanie). Sterowanie trybami uśpienia jest genialnie proste, to samo przerwania. Wszystko jest przejrzyste i widać ile czasu zajmuje wykonanie danego fragmenty kodu. I nikt niech mi nie mówi ze napisanie pętli for czy innej multiwarunkowej jest skomplikowane bo wymaga to tylko odrobiny wyobrazni albo rysunku na kartce papieru

inne wady: brak

Pozdrawiam
Back to top

cinek810
Poziom 11
Poziom 11

Post#179 17 Aug 2007 15:16   

coz.. prawde mowiac to nie ma za bardzo co porownywac. Koniecznosc stosowania assemblera w niektorych momentach istanieje, natomiast porownywanie jezyka wyzszego poziomu jakim jest C++ (bo w nim wlasnie programuje) do assemblera jest bez sensu.

Nie chodzio o pisanie petli for. Chodzi np. o wykorzystywanie technik obiektowych. Mozesz sobie napisac raz w zyciu jakas klase do obslugi np. wyswietlacza lcd i pozniej po prostu jej urzywac. Kompilator avr-gcc opytmalizuje kod na tyle, ze trudno jest uzyskac mniejsze programy samemu piszac w assemblerze.

Moim zdaniem napisanie czegos wiekszego, nie koniecznie trudnego, w C++ zajmoje duzo mniej czasu. Do tego rozbudowywanie programu jest latwiejsze. Dla mnie program w assemblerze, ktory odloze na bok jest juz nie do rozbudowania po kilku dniach. Oczywiscie mozna sie z powrotem zapoznac z kodem i rozbudowac program, ale... znowu powraca pytanie: ile to zajmie czasu?
Back to top

dex
Poziom 21
Poziom 21

Post#180 17 Aug 2007 22:35   

Ale.. tak samo możesz napisac sobie raz procedurę wyświetlania np ":print LCD", która wykorzystuje jakieś rejestry do przekazania danych do procedury, i zamiast jakiegoś tam wysoko-poziomowego "print 'hello World" ładujesz te znaki wcześniej do rejestrów wejściowych proceduryi trzaskasz tylko 'rcall printLCD', i na końcu powrót z procedury ret-em. Raz piszesz a potem dajesz tylko 'include "procedury.asm"' i wywołujesz rcall-em które chcesz. Zawsze możesz pójść na łatwizne i wykorzystać coś z net-a.. Jednak nie w tym sztuka..

Jak piszesz program używając etykiet zamiast nazw rejestrów to program jest przenośny łatwo między procesorami tej rodziny, na początku podmieniasz tylko rejestry w definicji etykiet oraz rodzaj procesora i wszystko pasi.

Mikrokontrolery AVR w praktyce Baranowskiego polecam. Z tym linuksem to nie wiem..ale też na pewno coś jest. Sam jestem 'beginer' i zaczynałem od tej książki nie mając pojęcia o asemblerze, wcześniej troszke znałem Pascala ze szkoły..
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania
Page 6 of 11 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next
Jump to page:
Similar topics
Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania (21)
Jaki język programowania wybrać do nauki programowania (4)
Mikrokontrolery i środowiska programowania (4)
Narzędzia do programowania, kompilatory (9)
Języki i paradygmaty programowania... (11)
Jakie języki programowania do MMO 3D? (5)
[htc, wm 6.1]Kursy, języki, narzędzia do programowania. (2)
Języki i paradygmaty programowania... (9)
Narzędzia i języki programowania (11)

Page generation time: 0.101 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed