| Author |
mirekk36 Poziom 25

|
18 Aug 2007 00:01 Re: avr assembler |
|
|
|
| cinek810 wrote: |
Kompilator avr-gcc opytmalizuje kod na tyle, ze trudno jest uzyskac mniejsze programy samemu piszac w assemblerze.
|
tu bym się z kolegą nie zgodził do końca ;) .... bo wszystko zależy na ile ktoś zna asembler ....
... natomiast w całej rozciągłości zgadzam się z kolegą dex - bo wielu ludzi zaczynając naukę asemblera zraża się tym, że napisze jakieś pierwsze programy i próby przeniesienia na podobny procek to masakra - ale to dlatego, że właśnie mało kto posługuje się wprawnie etykietami, makrami, dołączanymi plikami #include itp .... i dlatego tyle narzekań na asemblera - a przecież to podstawowy język i nawet jeśli znamy C to dobrze jest znać asemblera bo więcej wiemy co w procku piszczy ;)
.... oczywiście nie chcę przez to powiedzieć że np asembler jest lepszy od C albo odwrotnie!!! Każdy język jest na tyle dobry ile dobry jest programista który w nim coś pisze ;)
... jednak pisanie programów w asemblerze dla tak małych procków jak AVRki to poprostu poezja ;) .... no może gdybym robił jakiś większy projekt z udziałem jednego lub kilku np ATmega128 itp czy większych procków typu ARM to zapewne wtedy sięgnąłbym przede wszystkim po C. Trzeba poprostu umieć korzystać z odpowiednich narzędzi w odpowiednim momencie a nie mieć klapki na oczach ;)
... a gdybym miał zrobić na wyświetlaczu LCD i jakimś ATTiny np termoter jedno- czy kilku-punktowy to być może i sięgnąłbym po Bascom'a - co za problem.
reasumując - warto używać zawsze tego co jest najbliżej, najbardziej pod ręką, to w czym najłatwiej zrobić komuś dany projekt a nie zachwalać jeden czy drugi czy trzeci język programowania ;)
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bolek Poziom 23

|
19 Nov 2007 13:19 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
A ja mam pytanie z nieco innej beczki.
Jakiego kompilatora można legalnie używać w firmie, chodzi o ASM dla 51ki.
Osobiście pisze w mide, jest on ogólnie dostępny. Tyle że jako tako ma ograniczenie w symulowanym kodzie... Mozna w nim pisać sprzedawane programy, czy trzeba wykupić full wersje?
|
|
| Back to top |
|
 |
Nawigator Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
stas11 Poziom 9

|
23 Dec 2007 20:29 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
zy ktoś wie dlaczego są różnice w wyświetlaniu zawartości pamięci procka przez Bascoma i Pony Proga?
Na zdjęciu widać, że bajty są parami poprzestawiane. Który program pokazuje właściwie?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
| Description: |
|
| Filesize: |
114.3 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Dec 2007 20:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
shg Poziom 22

Joined: 30 Sep 2003 Posts: 2302 Location: Trójkąt Bermudzki = Kędzierzyn-Koźle
|
24 Dec 2007 01:42 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Oba pokazują poprawnie. Pamięć programu jest szesnastobitowa, a wyświetlane są bajty, czyli po osiem bitów. Taki podział na bajty jest "sztuczny".
Wszystko sprowadza się do konwencji little-endian i big-endian. Dla świętego spokoju załaduj tam kawałek tekstu i zobacz, czy będą poprzestawiane litery. Pony-prog ma funkcję zamiany kolejności bajtów w słowie, z tym że po takiej operacji załadowanie wsadu do uC objawi się jego niedziałaniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Cezary_ Poziom 9

|
04 Jan 2008 11:47 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Przeszukuję forum i niestety nie mogę znaleźć nigdzie pożądanej informacji. :(
Poszukuję taniego (alternatywnego bądź amatorskiego) programatora/interfejsu do ATmega48/88/168, działającego w trybie DebugWIRE (jednoprzewodowy na pinie RESET). Wdzięczny będę za wszelkie wskazówki.
|
|
| Back to top |
|
 |
GOWOMB Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 21

|
09 Feb 2008 21:59 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Witam, pisałem zazwyczaj w asemblerze pod (przeważnie AT89S51/52), ostatnio na laboratoriach miałem aplikacje konsolowe w C++ także język C++ trochę umiem. Che zacząć pisać w C pod uP, słyszałem, że dobrym środowiskiem jest Keil, przeszukałem już wiele razy sieć i nigdy nic nie znalazłem, czy mógłby ktoś podać link do jakiedoś srodowiska(najleopiej pl :D ) Mam pakiet Visual Studio 2005, może w nim można kompilować, wie ktoś coś o tym?? Z góry dziękuję za odp.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jj_Johnys Poziom 17

|
10 Feb 2008 15:22 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Witam. Polecam WinAVR jako kompilator. Jeżeli w Visual Studio da się podpiąć zewnętrzny kompilator to oczywiście. Ja używam środowiska Eclipse, kiedyś korzystałem z AVR Studio, ale on nawet nie koloruje składni. Eclipsa oczywiście można zintegrować z kompilatorem i proramatorem.
pozdr, JnS
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 21

|
10 Feb 2008 20:47 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Dziękuje za odpowiedz. Jak sama nazwa wskazuje, to jest kompilator dla AVR ? Ja chcę narazie programować te procki, które podałem, więc to mi nie pomoże. Mam keila uVision 3 ale nie potrafię go obsłużyć :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Jj_Johnys Poziom 17

|
10 Feb 2008 22:09 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Wybacz, nie zauważyłem. Wszystko ostatnio kręci się wokół avr'ów.
Pod '51 znam tylko keila. Nic innego nie używałem, choć sam keil nie przypadł mi do gustu.
Co masz na myśli - nie potrafię go obsłużyć? Podaj więcej szczegółów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2008 22:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 21

|
11 Feb 2008 09:58 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Uruchamiam program, zamykam przykładowy kod o nazwie"HELLO.c" robię project_>new project, wybieram typ procesora i zapisuje pod daną nazwą a dalej pusto :( Nawet skorzystałem z pliku HELLO.c i go przerobiłem ale nie wiedziałem jak go przekompilować. W opcjach TAregt 1 znalazłem opcje" creatre hex file" no i ten hex powstał ale dziwnie działał. Głównie chodzi o to by utworzyć nowy projekt i go przekompilować do hex.
|
|
| Back to top |
|
 |
Michal19881 Poziom 21

|
13 Feb 2008 16:14 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Poszukuję symulatora systemu dydaktycznego DSM-51 na uC 8051 innego niż Jagoda.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamyczek Poziom 21

|
23 Mar 2008 08:13 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Tak sobie troszkę poczytałem opinie kolegów i mogę powiedzieć tyle wybór języka w znacznym stopniu zależy od umiejętności programisty , tj czym większą wiedzę posiada tym głębiej sięga. Sytuacja wygląda następująco im "łatwiejszy język" tym kontrola nad wszystkim mniejsza...
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek33 Poziom 14

|
30 Mar 2008 11:56 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Taki Help można ściągnąć z Elektrody w dziale Programy.
A co do początku tematu....
Możesz po prostu napisać program w Bascomie, wygenerować plik *.BIN, lub *.HEX i użyć np. PonyProg'a. Sam tak robie jeżeli mam zaprogramować AT89S51/52 :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Pathryk16 Poziom 2

|
08 Apr 2008 16:24 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Witam,
dopiero zaczynam przygode z mikrokontrolerami.
Zaczałem od bascoma i potrzebuje wlasnie zapisac program jako HEX lub BIN i nie mogę (mam wersje demo). Zapisuje mi sie tylko rozszezenie Bas...
Prosilbym o wytlumaczenie jak to zrobic :)
Moze nie zglebilem dokladnie wszystkic opcji...
Dzieki za pomoc :)
|
|
| Back to top |
|
 |
don diego Poziom 22

|
08 Apr 2008 16:26 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Na pewno nie zgłębiłeś helpa do Bascoma. Jest w sieci nawet wersja polskojęzyczna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pathryk16 Poziom 2

|
08 Apr 2008 17:03 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Juz doszedlem, po prostu mam błąd w programie...
No i tu moje kolejne pytanie.
Bo jak piszę np." P3 = 0 " to wyświetla informację o błędzie:
"Assignment error [P3: 0, 0:112]" czy trzeba jakos wczesniej nadpisac ze P3 to port P3 ??
W przykladowym kodzie znalazlem cos takiego "{000}" na poczatku programu, ale wtedy wyskakuje blad do tej linii o nieznanej instrukcji...
|
|
| Back to top |
|
 |
Mc'Majsters Poziom 3

|
15 Apr 2008 19:50 Małe pytanko |
|
|
|
Witam
Mam małe pytanko czy jeśli ma sie program AVR i jesli chce sie napisać program do robota to trzeba miec jakiś specjalny sprzęt?
prosze o szybką odpowiedź:D
|
|
| Back to top |
|
 |
comer3 Poziom 19

|
15 Apr 2008 19:54 Re: Małe pytanko |
|
|
|
Jeśli chcesz napisać program, to po pierwsze musisz znać jakiś język programowania... Piszesz program, kompilujesz, wgrywasz do procka za pomocą programatora (podłączonego do komputera) i tyle...
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
15 Apr 2008 19:55 Re: Małe pytanko |
|
|
|
| Mc'Majsters wrote: |
| ... czy jeśli ma sie program AVR |
o jaki program AVR ci chodzi? może o AVR Studio????
jesli chce sie napisać program do robota
|
jeśli się ma AVR Studio, ew do tego AVR GCC albo jeszcze inny kompilator np Bascom - to można oczywiście zaczynać pisanie programów do robotów
trzeba miec jakiś specjalny sprzęt?
|
- trzeba mieć jakiś programator w zależności od tego na jakim procku będziesz budował robota - czy z rodziny PIC, czy AVR, ARM, ST i wiele innych możliwości. Korzystając z AVR wystarczy b.prosty i b.tani (ok 12-15zł ) programatorek STK200 i już można kombinować - czyli zaprojektować układ dla robota i oprogramować swojego procka lub procki
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
15 Apr 2008 19:56 Re: Małe pytanko |
|
|
|
napisales swoje male pytanko tak, ze mysle nad nim i mysle i w sumie to mozna je rozumiec na conajmniej kilka sposobow. dlatego tez poczytaj sobie w wolnej chwili ten dokument co na pewno ulatwi ci komunikacje na forach internetowych i uzyskiwanie szybkich odpowiedzi.
pozatym ten specjalny sprzet to do czego? do pisania programu, do zrobienia robota, do uruchomienia robota, do sterowania robota, czy do czegos innego jeszcze? masz program AVR... co to jest program AVR - pierwsze slysze o takim programie?
| Quote: |
| Korzystając z AVR wystarczy b.prosty i b.tani (ok 12-15zł ) programatorek STK200 i już można kombinować - czyli zaprojektować układ dla robota i oprogramować swojego procka lub procki |
jestes w stanie wymienic uklady, do ktorych nie mozna sobie zrobic bardzo prostego programatorka za te kilkanascie zlotych? bo z tych co wymieniles to do kazdego poza ST, o ktorym nic nie wiem, choc pewnie tez sie da.
0x41 0x56 0x45!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Apr 2008 19:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
^electrosucker^ Poziom 3

|
|
| Back to top |
|
 |
Balu Poziom 24

|
27 Jul 2008 23:34 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Bo ten kurs za przeproszeniem jest g****any.
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin_xx1 Poziom 18

|
27 Aug 2008 18:35 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
bez przesady, to jest fajny kurs dla początkujących na pewno wielu ludzi z niego zkorzystalo, trochę szacunku do czyjejś pracy
|
|
| Back to top |
|
 |
Balu Poziom 24

|
27 Aug 2008 19:17 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
To było z szacunkiem, kurs jest przestarzały, pełen błędów.
Jak jest dla Ciebie fajny - Twoja opinia, ja moją mam też prawo wyrazić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Madman07 Poziom 17

|
05 Oct 2008 13:42 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Mam pewne nurtujące mnie pytanie. Przeszukałem całe forum, ale nie mam jednoznacznej odpowiedzi. A pytanie dotyczy odwiecznego sporu: ASM czy C.
Jestem w klasie maturalnej. Rok temu na informatyce profesorek wprowadził u nas Visual Basica, więc zacząłem się go porządnie uczyć. Szybko się przesiadłem na uC i wtedy to dopiero zobaczyłem w programowaniu frajdę :D (zacząłem od programowania konkretnych rzeczy, np. kontroler midi itp.). Jak na razie, zajmuję się PIC16F, bo AVR'y wydają mi się trudniejsze. Postanowiłem pójść na studia Automatyka i Robotyka. Jako, że mam jeszcze rok do nich, pomyślałem, że mógłbym się zacząć uczyć innego języka dla odmiany. A zatem, co wybrać, ASM czy C? Skłaniałbym się ku C, bo jakoś nie widzi mi się sytuacja, kiedy uczę się ASM'a na PIC'e, a na studiach rzucają mnie na AVR'y albo 8051. A tak z C łatwo przenieść się będzie.
Co o tym sądzicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
K_o_n_r_a_d Poziom 16

|
05 Oct 2008 14:06 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Na PIC16, podobnie jak PIC10 i PIC12 moim zdaniem tylko w ASM, no chyba, że chcemy migać diodą to wszystko jedno w czym.
Dopiero PIC18 i 16bitowe PICe jest sens w językach wyższego poziomu.
A jeśli na studiach będą inne uK to nie zaszkodzi poznać je.
|
|
| Back to top |
|
 |
gVVint Poziom 7

|
23 Oct 2008 11:32 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
Witam,
właśnie zaczęła się moja przygoda z uC z rodziny ATMega8 ale mam parę pytań:
1. nie znam assemblera kompletnie dlatego wybór środowiska padł na C gdyż bawiłem się już wcześniej w programowanie w C++ (głównie projekty na uczelni)
2. tak, znalazłem kilka kursów pod C ale interesuje mnie raczej lista rozkazów jakie można użyć pod w/w uC - tzn - patrząc na notę katalogową mam w niej kilka przykładów np obsługi przerwań zarówno w asm jak i C - czy jest GDZIEŚ dostępny jakiś bryk do tego? biorąc książkę Dolińskiego widzę że jest tam potężny dział poświęcony liście rozkazów asm a czy jest coś takiego dla języka C?
3. czy wstawki asm są koniecznością (ewentualnie ułatwieniem jak ktoś woli) w pisaniu programów w C?
4. Odnosząc się do rejestrów mogę używać nazw podanych w nocie katalogowej bez specjalnych definicji?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
shg Poziom 22

Joined: 30 Sep 2003 Posts: 2302 Location: Trójkąt Bermudzki = Kędzierzyn-Koźle
|
23 Oct 2008 23:12 Re: Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania |
|
|
|
2. Nie rozumiem. Podręcznik języka C potrzebujesz może? Jeżeli tak, i ma być on na wzór listy rozkazów, czyli np. że "add Rd1, Rd2 powoduje dodanie zawartości rejestru Rd2 do Rd1 i pozostawienie wyniku w Rd, przy okazji ustawiane są flagi takie i takie w rejestrze stanu jeżeli (...)", to raczej nie tego szukasz (to coś to standard międzynarodowy, na przykład ISO/IEC 9899:1999), tam dodawanie opisane jest na dwóch stronach. Rzecz przydatna tylko dla tych, którzy piszą kompilatory, albo poprawiają błędy w kodzie własnym i cudzym.
3. Nie.
4. Tak. ADMUX |= _BV(ADLAR);, albo tak: ADMUX |= (1 << ADLAR);
|
|
| Back to top |
|
 |