Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #31 07 Kwi 2004 23:57
    drhej
    Poziom 11  

    Only C :) W C programuje kompy od 8 lat, wiec przerzucenie sie na programowanie mikrokontrolerow nie bylo dla mnie szokiem. Tylko C, szczera rada! :)

  • #32 19 Kwi 2004 17:21
    Ottis
    Poziom 10  

    Ech kiedys sie w tym bawilem ...
    Najlepiej uzywac programy LoE ... szkoda ze napisala go nasza szkola i nigdzie go niedostaniesz ... :}
    Chyba ze gdzies poszukasz ... on pisany jest z mysla o uczniach 1 klasy szkoly sredniej ... wiekszych lamerow nie znajdziesz ... :}
    LoE - Laboratorium of Electronics :} Zespol Szkol Elektronicznych :}

  • #33 27 Kwi 2004 11:10
    KryceK
    Poziom 10  

    piotrwzk napisał:
    Odnośnie C, to moze znasz albo masz jakas fajna literature dla AVR???

    fajna literatura to ksiazka Jarosława Dolińskiego "Mikrokontrolery AVR"
    tu masz wiecej info http://www.btc.pl/index.php?id=avr
    oczywiscie nie jest to ksiazka o C, ale ma kilka fajnych cwiczen
    dokladnie opisanych co i jak ... pliki w C z komentarzami masz tu
    http://www.btc.pl/pliki/avr_listingi.zip
    jesli ktos ma jkies pojecie o C te listingi pozwola mu sie przestawic na C
    dla uC

  • #34 04 Maj 2004 08:39
    Usunięty
  • #35 12 Maj 2004 23:06
    coshiz
    Poziom 10  

    Proponuje asemblera 8051 dostępny za darmo i to do
    wszystkiego co pochodzi z rodziny 51 :arrow: http://www.metaice.com/
    obsługuje wszystkie rodzaje procesorów rodziny 51 od tych prostych
    po 80 537 z przetwornikami ac

  • #36 12 Maj 2004 23:41
    vymiathatch
    Poziom 31  

    popieram assembler!!! ale jak nie chcesz sie meczyc to kiedys w sieci krazyl taki program jak "wire it" programowanie z interfejsem graficznym skladasz bloczki i masz gotowy program. poz vymiathatch

  • #37 24 Maj 2004 23:19
    staszekz
    Poziom 2  

    Zależy jakie programy. Jesli sa krótkie to radzę w ASM, jeśli "konkretniejsze" to zdecydownie polecam jezyk C!!! :)

  • #38 13 Cze 2004 20:22
    adames80
    Poziom 18  

    c to c muszi poczytac cos najpierw np.symfonia c++jest swietna:) ale jesli nie bedziesz w przyszlosci duzo pisal w c to poszukaj jakis kursow na sieci jest tego multum:)
    najlepszy kompilator do avrow to codevisionavr,niestety angielski trzeba sie nauczyc:)

  • #39 16 Cze 2004 13:18
    1004kw
    Poziom 14  

    Witam...
    Widzę, że poprzez zbyt długie kontynuowanie tego typu tematów niektórzy myśla tylko o "doładowaniu stanu punktów". Proponuję zakończyć ten temat.

  • #40 20 Cze 2004 13:26
    r00cky
    Poziom 15  

    Najlepiej to C w polaczeniu z ASM. BASCOMA zostaw w spokoju, to jest takie dno ze masakra. Programy sa tak nieoptymalne ze bardziej sie nie da.

  • #41 20 Cze 2004 13:35
    airnox
    Poziom 24  

    barabasz napisał:
    c to c muszi poczytac cos najpierw np.symfonia c++jest swietna:) ale jesli nie bedziesz w przyszlosci duzo pisal w c to poszukaj jakis kursow na sieci jest tego multum:)
    najlepszy kompilator do avrow to codevisionavr,niestety angielski trzeba się nauczyc:)


    Chciałbym się dowiedzieć na jakich stronach i pod jakim hasłem mam szukać kursów do programowania w C uP :?:

  • #42 20 Cze 2004 22:57
    rimko
    Poziom 11  

    I am use for mcs-51 Keil C compilator.

  • #43 29 Cze 2004 22:01
    mikmas
    Poziom 18  

    Gdziekolwiek ktoś spyta się o basic'a to każdy odpowiada "NIE UŻYWAJ BASICA! TO PROGRAM DLA LAMERÓW". Qrde! co Wy chcecie od tego języka??!! Jest prosty, szybko się w nim pisze. A co chyba najważniejsze można naprawde pisać skomplikowane programy! Jedna wada: Zrzera zasoby. Ale to wina kompilatora! Sam język jest naprawdę dobry! Ten kto inaczej uważa, ten chyba nie pisał nigdy w Basicu! Ten dział napisałem po to aby dowiedzieć się o co Wam chodzi. I dlaczego uważacie nas za lameró i początkujących? Ludzie! Dlaczego oceniacie poziom zaawansowania programisty względem tego w jakim języku pisze??!! Bo co? Bo jest prosty [Basic]?! Qmpel zrobił mini radar na picu. Samo to świadczy o tym, że wie co robi. A co więcej program dla mikrusa napisał w Basicu! Urządzenie mogę tylko powiedzieć, że działa bez zarzutów. Niektórzy nie trawią C i asm (tak jak np. ja) i muszą/chcą pisać w łatwiejszym języku i możliwości mają chyba takie same jak C+'owscy i assemblerowcy

    Zapraszam na moją stronę, gdzie progi pisałem w (lamerskim) Basicu

  • #44 29 Cze 2004 22:02
    ACULA
    Poziom 34  

    Odpowiedź jest prosta.
    Jak w każdym zawodzie!!
    Czym różni się serwisant, który w popsutym TV wymienia kondensator od człowieka, który wymienia całą bazówkę??
    Efekt jest ten sam,różnica w zasobach ;)

    Różnica pomiędzy piszącym programy, a piszącym programy uwidacznia się przy większych projektach i na większą skalę.

    PS Lamerów nie poznaje się po tym w jakim języku piszą (przy programowaniu lub pisaniu na forum) ale po słownictwie (rozkazach) oraz składni ;)

    ---
    mikmas->
    Po co zakładałeś nowy temat??
    A po sklejeniu drugi raz,a tu wymazałeś treść??
    Drugi post jest bardziej zrozumiały od pierwszego ;)

  • #45 30 Cze 2004 08:31
    morph13
    Poziom 25  

    Acula napisał:
    Różnica pomiędzy piszącym programy, a piszącym programy uwidacznia się przy większych projektach i na większą skalę.
    ..............
    PS Lamerów nie poznaje się po tym w jakim języku piszą (przy programowaniu lub pisaniu na forum) ale po słownictwie (rozkazach) oraz składni.


    Popieram wypowiedz, osobiście piosze tylko w asm (51 i AVR) oraz czasami w C. BASCOM - jedno trzeba przyznać programy powstają bardzo szybko ale optymalizacja kodu to już dramat, ale coś za coś :-).

  • #46 30 Cze 2004 13:23
    Jacek212
    Poziom 13  

    Hi all.
    Mam jedno pytanie odnośnie programowania procesorów (ogólnie) słyszałem że wykorzystuje się asemblera i baskoma a jak ma się takie programowanie w np. C/C++ czy pascalu. W czym lepiej pisć programy tego typu?? Za pomoc serdeczne dzięki.

  • #47 30 Cze 2004 15:36
    madart
    Poziom 25  

    Ja wiem tyle, że:
    1.Programować łatwiej w bascomie niż assemblerze, za to programator współparacujący z bascome to nie jest tania sprawa :?
    2. Assembler trudniejszy, za to programatorów tuzin..

  • #48 30 Cze 2004 19:56
    Faust
    Poziom 16  

    To w czym pisac program zalezy tylko i wyłącznie od ciebie, od twoich upodobań. Ja osobiscie uwazam ze nie ma sensu pchac do małych mikrokontrolerów języków wysokiego poziomu (basic, lub C). Ewentualnie trawie jeszcze C++ ale Basic to przezytek, juz dawno powinien odejsc na emeryture. Jezeli jestes poczatkujący zalecam na poczatku pisanie programów w asemblerze, to pozwoli ci zrozumiec troche bardziej mikrokontrolery. A co do programatorów to tak naprawde program obsługi programatora wymaga tylko pliku *.hex, lub *.bin który jest plikiem wynikowym po kompilacji programu bez wzgledu na to czy korzystasz z asemblera, C, czy Bascoma. Ja doradzam zabawe z mikrokontrolerami AVR, które są stosunkowo tanie, a dzienki zastosowaniu programowania ISP koszt programatora jest niewielki. Osobiscie uzywam programatora AVR910, pod którym podpisała sie firma Atmel, jest on prosty w budowie, tani i kombatybilny z AVR studio 4 i nowszym, wadą jest moze to ze wymaga juz jednego mikrokontrolera zaprogramowanego.

  • #49 30 Cze 2004 23:29
    super_sonic
    Poziom 17  

    a jak maja sie sprawy z programatorami pod c++?nie slyszalem o takich

  • #50 30 Cze 2004 23:47
    ACULA
    Poziom 34  

    Ciekawe czy Wy wiecie o czym piszenie??
    Waszym problemem jest nierozróżnianie podstawowych pojęć, a to są podstawy aby wiedzieć o czym się mówi.
    Najpierw zapoznajcie się ze słowem: programator
    Nowym słówkiem które poznacie jest KOMPILATOR!!
    A więc kompilator służy do skompilowania programu i stworzenia pliku wynikowego.
    Natomiast programator służy do programowania i jest całkowicie niezależy od kompilatora.
    Program do obsługi programatora może być niezależny i współpracować z odpowiednimi programatorami. Albo może być wbudowany w jakiś kombajn zawierający kompilator oraz program do obsługi programatora.
    Dlatego słowa Madarta są dla mnie niezrozumiałe.

    PS Nie lepiej było zajrzeć do działu uP->przyklejony temat :(

  • #51 04 Lip 2004 08:03
    PIOTR111
    Poziom 16  

    Witam
    Skoro wszystko już się rozpływa jak woda po deszczczu
    Jeszcze jedno mam pytanie lamerskie
    Gdzie szukać natchnienia na nowe układy i procedury do Bascoma
    Do tej pory kupowałem EDW bo coś się tam działo w tym temacie
    i przyznam, że wiele pomysłów zaciągnąłem z tego żródła
    Ale ostatnie numery i zapowiedzi skutecznie mnie zniechęciły do dalszej lektury. W obecnej chwili pozostałem na lodzie jak to mówią
    Jestem początkujący i nie mam podstaw w procesorach moje programowanie jest raczej intuicyjne i jakoś pcham ten wózek do przodu.
    Teraz nie wiem co z tym robić
    Może ktoś podpowie gdzie można wymienić procedury i coś poczytać na temat Bascoma
    Pozdrawiam PIOTR

  • #52 05 Lip 2004 08:01
    PJS
    Poziom 15  

    Według mnie najlepiej zainwestować czas i nauczyć sie asemblera lub C, niż pchać się w Bascom, ale zaznaczam to moja osobista opinia (i prosiłbym jej nie komentować). Bascom co prawda ma duże udogodnienia, jak np. gotowe "polecenia" dla 1-wire czy i2c, ale nie daje tak dużej możliwości dotarcia do wnętrza uC jak C czy asm. I staje się to właśnie problemem, gdy chcemy coś "zgrać" w czasie. Poza tym użytkonikom Bascoma trudniej "przesiąść" się później na inne mikrokontrolery (te mniej popularne, czy choćby PICe).
    Dlatego dla tych, którzy chcieliby poznać trochę bliżej C zamieszczam link:
    http://excalibur.ime.pz.zgora.pl/~mirkoz/mcs51/c51.htm
    To opis Keil C.
    Jeżeli już kiedyś był podawany to przepraszam za powtórzenie.

  • #53 07 Lip 2004 09:47
    Lech24
    Poziom 13  

    mam taki problem pap procka 89c52 programator który wydaje mi się że dobre działa chociaż po wielkich trudach, i niemam zielonego pojęcia w czym napisać do niego program troche się obczajam w jezyju C ale niewiem jak to jest z tymi prockami jakie do tego potrzeba dodatkowe biblioteki, itp, poszukuje ogólnie przynajmniej nazw niezbędengo oprogramowania lub najlepiej odnośników do softu który jest potrzebne mam jedynie oprogramowania do wysyłania plików hex do procka, zastanawiałem się nad bascomem jest bardzo prosty ale chyba nie obsługuje tego procka, zgóry dzięki za opdpowiedz

  • #54 09 Lip 2004 05:53
    shg
    Specjalista techniki cyfrowej

    Was chyba pogięło :D
    Programy pisze się oczywiście w pokoju, chyba, że ktoś ma laptopa, to może pisać w parku na ławce :D
    A to w jakim języku, to zależy już od konkretnej aplikacji, umiejętności autora i wymagań stawianych programowi.
    No przecież programu do sterowania syntezą częstotliwości (SDA3202, na I2C) nie będe pisał w asm, bo po co? BASCOM na spokojnie wystarcza, z zewnątrz i tak nie widać różnicy, a pisze się szybciej, prościej i przyjemniej :D

    Inna często stosowana przeze mnie metoda:
    Szkielet programu w BASCOMIE - definicje zmiennych i kilka mniej krytycznych procedur, reszta w asm. GORĄCO POLECAM!. naprawdę wygopdna metoda, a rezultaty świetne, zajrzyjcie na moją stronkę, dział elektronika, projekt "Kozacki zegarek", tam jest do ściągnięcią żródło napisane w ten właśnie sposób.

  • #56 12 Sie 2004 15:54
    rtom
    Poziom 18  

    Najlepiej wziac keila (do 2K kodu jest za darmo) i ma wbudowany symulator RS i portow. Do programowanie 89S8252 najlepszy jest AEC.Do tego prosty. A komendy do zapalenia diodek:
    #include <sfr51.h>
    #define D1 P3_0
    #define ON 0
    #define OFF 1

    void main(void)
    {
    unsigned int i,j;
    while (1)
    {
    D1=ON;
    for (j=0;j<12;j++) for (i=1;i<30000;i++); //zeby migalo
    D1=OFF;
    }
    }

  • #57 02 Wrz 2004 13:04
    PLASTUS
    Poziom 13  

    Mam bardzo mgliste pojęcie jeśli chodzi o mikroprocesory. Takie pojęcia jak asembler,dyrektywy,operaty są mi obce. Proszę o podpowiedż od czego mogę zacząć naukę.Czy są jakieś strony które od podstaw wyjaśniają ten temat?

  • #58 02 Wrz 2004 13:08
    Robot_
    Poziom 18  

    Ten temat juz był parokrotnie poruszay na forum. Użj szukaj i tam znjadziesz odpowiedzi na wiele pytań.
    Pozdrawiam

  • #59 02 Wrz 2004 13:35
    kogucikk
    Poziom 10  

    Jezeli dopiero zaczynasz przygode z mikroprocesorami do z tego co mi wiadomo to najlatwiej i byc moze najwiecej informacji znajdziesz na temat procesora at89c2051 lub jego pokrewnych. Rowniez jezyk jakim bys mogl sie poslugiowac do asembler Ja od niego zaczynalem i jak narzie dalej go uzywam(tez niedawno zaczalem przygode z mikroprockami)Jezeli Cie zainteresuje ten model 51 to moge dac Ci wiele linkow i plokow gdzie mozesz znalezc informacje na temat budowy tego mikroprocka oraz jezeli kolekcjonujesz edw to w straszych numerach z roku podajze 98 jest bardzo dobry kurs wlasnie asemblera na 51pozdrawiam

  • #60 03 Wrz 2004 01:27
    rtom
    Poziom 18  

    Wedlug mnie poczatkujacy nie powinien zaczynac od asemblera, bo sie zniecheci. Zacznij od C, ,albo od bascoma. Asembler jest dobry, ale w dobrych rekach i tylko do pisania malych i srednich programow. Przy duzych mozna sie zgubic, trzeba pisac dlugie komentarze wyjasnijace. W asmeblerze dobrze robic, np. wstawki. Co do procka to na poczatek jest dobry at89s8252 programowany przez ISP z wykorzystaniem LPT1, albo at89c51Rxx ISP poprzez RS232. Nie bedziesz musil budowac programatora. A srodowisko do pisania to np. keil, jest za free do 2k kodu i ma symulator. NA tej stronie znajdziesz kupe materialow o C, asemblerze i prockach: http://www.easy-soft.tsnet.pl/..