Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania

no2 17 Lut 2014 19:34
  • #361 17 Lut 2014 19:34
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    ASMnauka napisał:
    Cytat:
    Oj, popełniasz

    Dlatego, że częściowo neguję C ?

    Nie dlatego. Dlatego, że zamiast spróbować poddajesz się utartej opinii osób, które nie mają zielonego pojęcia, że ich opinia jest błędna, a dodatkowo nie wiedzą co tracą.

    Ale jak już napisałem to nie miejsce na taką dyskusję - od tego jest odpowiedni temat w dziale początkujących.

  • #362 17 Lut 2014 19:45
    ASMnauka
    Poziom 12  

    Cytat:
    lDatego, że zamiast spróbować

    Mym początkiem był Bascom.
    Niestety, spróbowałem C i co się okazało ?
    Wcześniej pisałem małe aplikacje na PC, a jest wielka różnica pomiędzy AVR\ARM itd. a PC.
    Sądziłem, że znajomość początków mi pomoże, lecz niestety nie.
    Więc sięgnąłem po ASM i teraz jestem zadowolony.
    Tak więc Proszę nie próbować pisać mi, czy innym użytkownikom Elektrody o wyższości
    jednego języka programowania nad innym.

    Temat języka uznaję za zakończony.
    Pozdrawiam

    Moderowany przez dondu:

    Dyskusję przeniosłem do właściwego tematu.

  • #363 17 Lut 2014 19:46
    Mateusz@
    Poziom 17  

    ASMnauka, to że autorowi zdarzył mały błąd (zamiast port powinno być pin) nie znaczy, że nie da się zacząć programować z tego artykułu.
    Oczywiście że bascom jest dużo łatwiejszy na start.
    Dondu zawsze namawia na C i odradza bascoma, ale nie każdy będzie jakieś mega rozbudowane układy robił. Jeśli autor zamierz wejść tak na poważnie w świat uC to polecam C ale jeśli to tylko jakieś małe układy małą być(chodź duże też spokojne da się zrobić) to spokojnie może zostać przy bascom.

  • #364 17 Lut 2014 19:55
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Zanim spalicie mnie na stosie, przeczytajcie proszę zdanie wielkimi czerwonymi literami na początku artykułu:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jaki-jezyk-wybrac.html
    ... a później argumenty za i przeciw :)

    Nie odmawiajcie mi jednak możliwości próby przekonania nowej osoby do zmiany języka już na początku drogi, ponieważ wiele z nich dziękowało mi za to wielokrotnie, gdy już zrozumieli swój błąd w ukierunkowaniu się na BASCOM i czas, który stracili.

    Teraz możecie dalej dyskutować, ja nic więcej poza tym co napisałem pod wskazanym linkiem dopisywać nie będę. Każdy sam musi zastanowić się komu i jakim argumentom warto zaufać :)

  • #365 17 Lut 2014 21:29
    pawel-jwe
    Poziom 30  

    Odnośnie języków programowania AVR'ów to zauważyłem pewną własność, każdy kto uważa że BASCOM jest lepszy i bardziej mu pasuje, uważa tak tylko do momentu kiedy nie zacznie programować w C/C++.

  • #366 18 Kwi 2014 13:09
    aj123
    Poziom 25  

    Witajcie.
    Pragnę zacząć swoją przygodę z programowaniem procesorów takich jak Atmega8 (od niego chcę zacząć). Na początek chciałbym się dowiedzieć w jakim języku warto rozpocząć swoją przygode z programowaniem ? Może dla ułatwienia dodam że mam trochę doświadczenia z pisaniem skryptów w PHP (wiem że to dwa całkiem różne języki). Być może znając podstawy i potrafiąc napisać w miare "nie-początkujące" skrypty w PHP będzie mi łatwiej pisać w jakimś języku podobnym do PHP ? Mowa raczej o tworzeniu warunków, funkcji, itd... Chciałbym także aby taki język był w miarę łatwi do opanowania.

    Druga sprawa to jakieś artykuły poświęcone programowaniu. Raczej nie myślę o książkach, ale może jakieś PDF'y dla początkujących w w/w języku ? (zależy jaki mi polecicie ;) )

    Na chwilę obecną jestem w trakcie tworzenia projektu układu testowego na ATMega8 (LCD, przyciski, diody, enkoder, DAC).

    Z góry dzięki za pomoc :)

  • #370 18 Kwi 2014 17:19
    Defice
    Poziom 25  

    Pytanie nieprecyzyjne. Poczytaj o C dla AVR. Natomiast jeśli szukasz różnic na poziomie składni, to są niewielkie i łatwo da się je przyswoić, wszak C++ to nic innego jak rozwinięcie i wzbogacenie starego poczciwego C. Jak jednak wspomniałem wcześniej poczytaj o programowaniu mikrokontrolerów w języku C. Jest sporo książek na ten temat.

  • #371 21 Kwi 2014 21:47
    aj123
    Poziom 25  

    W ogóle to ściągnąłem sobie AVR Studio 4 i WinAVR. Jakiś czas temu dostałem od kolegi programator (podobno działający :D ), USBasp, dokładniej ten:

    http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp

    Po podłaczeniu do USB wykrywa jako USBasp, ale nie może zainstalować sterów, więc poczytałem i ściągnąłem jakieś i pokazuje że działa. I co dalej ? Mogę go użyć z tym AVR Studio ? W ogóle to potrzebuję czegoś jeszcze ? Jutro będę składał baze i będę mógł w końcu zacząć coś skrypcić ;D

  • #372 22 Kwi 2014 23:07
    leonow32
    Poziom 29  

    aj123 napisał:
    W ogóle to ściągnąłem sobie AVR Studio 4 i WinAVR. Jakiś czas temu dostałem od kolegi programator (podobno działający :D ), USBasp, dokładniej ten:

    http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp

    Po podłaczeniu do USB wykrywa jako USBasp, ale nie może zainstalować sterów, więc poczytałem i ściągnąłem jakieś i pokazuje że działa. I co dalej ? Mogę go użyć z tym AVR Studio ? W ogóle to potrzebuję czegoś jeszcze ? Jutro będę składał baze i będę mógł w końcu zacząć coś skrypcić ;D


    Dlaczego korzystasz z takich staroci? AVR studio 4 to wersja z czasów dinozaurów :) Już jest wersja 6.2. WinAVR to też zabytek - najnowsza wersja jest z 2010. Nie obsługuje żadnych nowych procków.

    Ściągnij sobie najnowsze Atmel Studio ze strony producenta, kup/zrób programtor AVR ISP mkII za 50zł, sterownik zainstaluje się automatycznie i od razu wszystko będzie działać. Po co wyważać otwarte drzwi ;)

  • #373 22 Kwi 2014 23:10
    aj123
    Poziom 25  

    Na początek chciałbym użyć tego co mam. Co będzie najlepsze do pisania w C dla AVR ?

    Potem będe myślał nad jakimś lepszym programatorem ;)

  • #374 22 Kwi 2014 23:25
    mi14chal
    Poziom 27  

    W czym lepiej pisać? Ile ludzi tyle opinii. Najlepiej sam sprawdź co lepsze dla Ciebie czy Eclipse czy Atmel Studio.

  • #375 23 Kwi 2014 23:48
    aj123
    Poziom 25  

    W sumie chciałbym taki pakiet, który miałby wszystko (edytor, kompilator, programator). No i musi współpracować z USBasp.

  • #376 02 Maj 2014 13:48
    Tomq
    Poziom 38  

    Cytat:
    W sumie chciałbym taki pakiet, który miałby wszystko (edytor, kompilator, programator). No i musi współpracować z USBasp.

    W atmel studio wszystko jest. Po zainstalowaniu jest praktycznie gotowe do pracy, dla danego projektu wybierasz tylko poziom optymalizacji i szybkość zegara - http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/atmel-studio-pelne-ide-avr-arm-cz1.html
    Jak „ożenić” USBasp i Atmel Studio? http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Atmel-Studio-Programator-USBasp-USBTiny.html

  • #377 06 Maj 2014 07:22
    aj123
    Poziom 25  

    Okej, okej. Odpaliłem moją baze, programator i połączyłem to z AVR Studio (używam jeszcze mkAVR Calclulator). Także nie jest źle ;D

    Miałbym takie pytanko, otóż używam czegoś takiego do ustawiania bitów: PORTD |= (1<<PD6); oraz czegoś takiego do kasowania: PORTD &= (0<<PD7);. A jeśli chciałbym zrobić to w jednej linii tak jakby ? Żebym nie musiał marnować dwóch linii na to, tylko w jednej zmienić stany tych dwóch pinów.

    Tak przy okazji to pochwalę się swoimi 'zabawkami' ;)
    Mikrokontrolery - Narzędzia i języki programowania

    Baza taka mała dość, ale na razie wystarczy (ATMega8 - encoder, przyciski, diody, ADC, DAC, LCD i "wypuszczony" port C na peryferia). To wyżej to wyświetlacze 7-seg sterowane rejestrem 74164 i programator.

    EDIT:
    Czy istnieje jakiś 'kalkulator' online (lub offline :)), który zmieni zapis binarny ustawień portów (np 0000 0000) na szesnastkowy ? (np 0x00) Jakoś nie mogę znaleźć teorii na ten temat. Może źle szukam?

  • #378 06 Maj 2014 18:02
    Tomq
    Poziom 38  

    Cytat:
    Miałbym takie pytanko, otóż używam czegoś takiego do ustawiania bitów: PORTD |= (1<<PD6); oraz czegoś takiego do kasowania: PORTD &= (0<<PD7);. A jeśli chciałbym zrobić to w jednej linii tak jakby ? Żebym nie musiał marnować dwóch linii na to, tylko w jednej zmienić stany tych dwóch pinów.

    Musisz obliczyć wartość która będzie odpowiadała takiej kombinacji.
    Np Bit nr4 to wartość 0x08.

    Cytat:
    Czy istnieje jakiś 'kalkulator' online (lub offline Smile), który zmieni zapis binarny ustawień portów (np 0000 0000) na szesnastkowy ? (np 0x00) Jakoś nie mogę znaleźć teorii na ten temat. Może źle szukam?

    Zwykły dostarczany z Windowsem/Linuxem wystarczy. BTW, kompilatory dopuszczają zapis nie tylko w postaci szesnastkowej, ale też binarnej i dziesiętnej.

  • #379 06 Maj 2014 18:47
    aj123
    Poziom 25  

    Tomq napisał:
    Zwykły dostarczany z Windowsem/Linuxem wystarczy. BTW, kompilatory dopuszczają zapis nie tylko w postaci szesnastkowej, ale też binarnej i dziesiętnej.


    To znaczy ? Wybacz głupie pytania, ale ja na prawde dopiero zaczynam ;)

    Sytuacja wygląda tak, że ja chcę zmienić stan dwóch bitów całego portu nieruszając reszty (i nie znając ich wartości).

    Więc jak zapisać np że chcę ustawić bit na wyjściach PD1 oraz PD5, a nie wiem co jest na PD0, PD2-PD4,PD6-PD7.

  • #380 06 Maj 2014 20:17
    Tomq
    Poziom 38  

    Cytat:
    Więc jak zapisać np że chcę ustawić bit na wyjściach PD1 oraz PD5, a nie wiem co jest na PD0, PD2-PD4,PD6-PD7.

    A to o to chodzi. Poczytaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/problemy-c-ustawianie-i-zerowanie-bitow.html
    http://mikrokontrolery.info.pl/programowanie/operacje-bitowe.html
    http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=4

    A zwłaszcza w tym wypadku powinien Cię zainteresować operator OR (dodawania) - Ustawia bity oznaczone jedynką bez zmiany pozostałych bitów - http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/02/kurs-jezyka-c-operator-bitowy-or.html

  • #381 19 Paź 2015 20:07
    domin122
    Poziom 15  

    Witam.
    Chciałbym napisać mały program i go skompilować pod mikrokontroler ST62T65BB6. Jakiego narzędzia użyć do pisania i kompilowania w języku C? Jakiego narzędzia użyć do pisania i kompilowania w asemblerze? Graficzny Realizer mnie nie interesuje. Może uVision?
    Pozdrawiam.

  • #382 19 Paź 2015 22:29
    tadzik85
    Poziom 38  

    domin122 napisał:
    Witam.
    Chciałbym napisać mały program i go skompilować pod mikrokontroler ST62T65BB6. Jakiego narzędzia użyć do pisania i kompilowania w języku C? Jakiego narzędzia użyć do pisania i kompilowania w asemblerze? Graficzny Realizer mnie nie interesuje. Może uVision?
    Pozdrawiam.

    STtoolset? Cosmic moze?

  • #383 23 Paź 2015 06:34
    domin122
    Poziom 15  

    A jakiś materiał na temat tego ST62T65BB6? Chodzi mi o wyjścia - jak je programować?
    pinMode(2, OUTPUT);
    DigitalWrite(2, HIGH);
    Albo zna ktoś jakąś książkę lub czasopismo pod ten mikrokontroler? Chce się dokształcić.

  • #384 23 Paź 2015 09:04
    tadzik85
    Poziom 38  

    domin122 napisał:
    A jakiś materiał na temat tego ST62T65BB6? Chodzi mi o wyjścia - jak je programować?
    pinMode(2, OUTPUT);
    DigitalWrite(2, HIGH);
    Albo zna ktoś jakąś książkę lub czasopismo pod ten mikrokontroler? Chce się dokształcić.


    Na tym starociu??

  • #385 24 Paź 2015 19:13
    domin122
    Poziom 15  

    Tak. Chodzi mi tylko jakimi poleceniami mogę oprogramować wyjścia.