| Author |
Klima Poziom 21

|
21 Feb 2004 18:38 Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
Chciałby się dowiedzieć czegoś o moim znalezisku - lampie IW-6 (pisane cyrylicą), to znaczy może jakiś schemat urządzenia, czy coś. Bardzo interesuje mnie też zasada działania - skład chemiczny substancji świecącej (to głównie pod kątem BHP - radioaktywność, toksyczność) itp.
Generalnie urządzenie wygląda jak led siedmiosegmentowy, jeno, że jest lampą. Znalazłem jej "notę katalogową", w której jest opisana jako próżniowa lampa luminescencyjna.
Proszę o jakieś ciekawe informacje. Będę wdzięczny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Feb 2004 18:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Vault Dweller Poziom 21

|
22 Feb 2004 13:11 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
Z opisu wnioskuję że to coś trochę podobnego do NIXIE i nadawałby się do zegara. Sterowanie chyba jest podobne do sterowania wyświetlaczami LED- 7447 tylko trzebaby jeszcze kluczować tranzystoramio bo wysokie napięcie. Dokładnej aplikacji tej lampki nie znam.
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 5440 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
22 Feb 2004 21:49 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
| Klima wrote: |
| Chciałby się dowiedzieć czegoś o moim znalezisku - lampie IW-6 (pisane cyrylicą), to znaczy może jakiś schemat urządzenia, czy coś. |
Poszukaj shematu z dowolnym wyświetlaczem VFD.
| Bardzo interesuje mnie też zasada działania |
Na anodach (jest ich siedem) naniesiona jest warstwa luminoforu, który świeci bombardowany elektronami emitowanymi z katody (cienki żarzony poniżej progu świecenia drucik). Świeceniem można sterować przy pomocy siatki (ta "kratka" miedzy anodą a katodą).
| - skład chemiczny substancji świecącej (to głównie pod kątem BHP - radioaktywność, toksyczność) itp. |
Analogicznie jak w przypadku kineskopu telewizyjnego czy lampy oscyloskopowej. Na radioaktywność nie masz co liczyć, na toksycznośc owszem (ale to wszystko zamknięte w szklanej bańce...)
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
23 Feb 2004 14:18 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
Nie pamiętam teraz czy to akurat to oznaczenie miały wyświetlacze w polskiej produkcji, prostych kalkulatorkach używanych powszechnie w sklepach w latach 70-tych. Jeśli tak? To napięcie żarzenia tam było 1V a anodowe 30 - 35V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Klima Poziom 21

|
23 Feb 2004 20:30 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
| Preskaler wrote: |
| Nie pamiętam teraz czy to akurat to oznaczenie miały wyświetlacze w polskiej produkcji, prostych kalkulatorkach używanych powszechnie w sklepach w latach 70-tych. Jeśli tak? To napięcie żarzenia tam było 1V a anodowe 30 - 35V. |
No to będzie chyba to (z tego, co rozumiem z bukw). Jakiś schemacik?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Feb 2004 20:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
25 Feb 2004 10:02 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
No niestety! Jest to lampa o oznaczeniu IW 18 (opisana cyrylicą) pracująca w kalkulatorze "Elwro"144 jako ośmiosegmentowy wyświetlacz. Ma ona długość ok. 12 cm i średnicę 2 cm. Sterowanie nią odbywa się z tranzystorów. Wymieniałem ją bo wcześniejsza się uszkodziła (została rozbita). Okazyjnie, na jakiejś wyprzedaży, kupiłem ją za jakieś "głupie" pieniądze. Obecnie doskonale działa a kalkulator leży w charakterze eksponatu muzealnego i czeka aż nadejdą czasy zainteresowania takimi obiektami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2004 10:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Klima Poziom 21

|
25 Feb 2004 20:48 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
| Preskaler wrote: |
| No niestety! Jest to lampa o oznaczeniu IW 18 (opisana cyrylicą) pracująca w kalkulatorze "Elwro"144 jako ośmiosegmentowy wyświetlacz. Ma ona długość ok. 12 cm i średnicę 2 cm. Sterowanie nią odbywa się z tranzystorów. Wymieniałem ją bo wcześniejsza się uszkodziła (została rozbita). Okazyjnie, na jakiejś wyprzedaży, kupiłem ją za jakieś "głupie" pieniądze. Obecnie doskonale działa a kalkulator leży w charakterze eksponatu muzealnego i czeka aż nadejdą czasy zainteresowania takimi obiektami. |
No nic. Chyba bardzo podobne, ale moje są mniejsze. A jak takie segmenty się włącza? Stałym napięciem, czy zmiennym (żeby się nie wypalił za szybko)?
|
|
| Back to top |
|
 |
wzagra Poziom 21

|
25 Feb 2004 21:15 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
może Ci się przydadzą dane katalogowe - wprawdzie po rosyjsku ale zawsze...
dla ułatwienia (w transkrypcji polskiej ;)) - tok nakała to prąd żarzenia, napriażenie to napięcie... hmm to powinno wystarczyć plus jakieś obrazki
pozdrowienia
| Filename: |
radziecki wyświetlacz.rar |
 Download |
| Contents: |
Nowy-1.jpg
, Nowy-2.jpg
, Nowy-3.jpg
See all... |
| Filesize: |
224.02 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 5440 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
26 Feb 2004 19:55 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
| No nic. Chyba bardzo podobne, ale moje są mniejsze. A jak takie segmenty się włącza? Stałym napięciem, czy zmiennym (żeby się nie wypalił za szybko)? |
Żeby zapalić segment konieczne jest podanie +25..30V na siatkę i anodę.
Można budować wyświetlacze multipleksowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Klima Poziom 21

|
26 Feb 2004 21:11 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
| jdubowski wrote: |
| No nic. Chyba bardzo podobne, ale moje są mniejsze. A jak takie segmenty się włącza? Stałym napięciem, czy zmiennym (żeby się nie wypalił za szybko)? |
Żeby zapalić segment konieczne jest podanie +25..30V na siatkę i anodę.
Można budować wyświetlacze multipleksowe. |
Zaraz, a to nie jest tak, że na siatkę podaje się niższy potencjał niż na katodzie? (nie znam się na lampach, tak naiwnie tylko pytam)
|
|
| Back to top |
|
 |
Vault Dweller Poziom 21

|
26 Feb 2004 21:19 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
W lampach pracujących w układach wzmacniających sygnały się daje ujemną polaryzację by uniknąć prądu siatki (bo jakby siatka była dodatnio "nastawiona" do katody to elektrony szłyby też na nią) i grzania się jej.
|
|
| Back to top |
|
 |
AlekZ Poziom 20

|
26 Feb 2004 23:26 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
Na siatkę takich wyświetlaczy podaje się około +1V, na anodę około +30V.
Po to właśnie jest siatka by można było multipleksowo sterować.
|
|
| Back to top |
|
 |
wzagra Poziom 21

|
26 Feb 2004 23:51 Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
proponuję zerknąć w te obrazki, które dołączyłem, tam są i wartości napięć i sposób podłączenia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Feb 2004 23:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Klima Poziom 21

|
27 Feb 2004 19:23 Re: Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
| wzagra wrote: |
| proponuję zerknąć w te obrazki, które dołączyłem, tam są i wartości napięć i sposób podłączenia |
Będę walczył, dzięki!
|
|
| Back to top |
|
 |
wzagra Poziom 21

|
27 Feb 2004 22:44 Mam coś takiego: "IW-6" (z SSSR) |
|
|
|
walcz, jakby coś to mam całą kiążkę (książeczkę) o wyświetlaczach tego i innego typu...
|
|
| Back to top |
|
 |