FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problem z zasilaniem w robocie.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Problem z zasilaniem w robocie.
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 01 Aug 2008 14:24   

Mam problem, ponieważ wymyśliłem sobie, że będę w robocie zasilał jednocześnie część procesorową, jak i silniki tym samym źródłem napięcia. No i jest problem, bo mam takie spadki napięcia na zasilaniu przy np. zatrzymaniu kół, że od razu mi się cała część procesorowa resetuje i sypie. W jaki sposób to rozwiązać bez dokupywania kolejnych akumulatorków? Czy inaczej to nie ma sensu? Nie ma jakichś sposobów na ograniczenie tak dużych spadków napięcia? Robot jest zasilany 10 akumulatorkami 1,2V (Łączone szeregowo - łącznie 12V), to jest podłączone bezpośrednio do sterownika serw i do przetwornicy 12V-5V, która zasila elektronikę. Elektronika procka jest strasznie czuła i już jak z moich 5V spada do 4,8V to się resetuje :/

Jakieś pomysły?
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 01 Aug 2008 14:37   

Re: Problem z zasilaniem w robocie.

Moze kondensator elektrolityczny jakiejś większej pojemności włączony za przetworką +5V załatwi sprawę (jeśli spadki są chwilowe)
Back to top

seak1
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 01 Aug 2008 22:57   

Spadek trwa dopóki np. koło się nie odblokuje. Spróbuje z kondensatorkiem... Pozatym - spadki napięcia są też gdy wszystkie silniki na raz zaczynają pracować, czyli chyba muszę pomyśleć o jakimś "powolnym" załączaniu silników :/
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Aug 2008 22:57   

Back to top

zerpo
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 01 Aug 2008 23:23   

Spróbuj zniżyć próg BOR - Brown Out Reset (reset przy spadku napięcia), powinno trochę pomóc (domyślam się, że używasz jakiegoś procka AVR).
No i oczywiście daj duży elektrolit na linii zasilania procesora (min. 100uF).
Możesz zmierzyć napięcie jakie jest przy włączonych silnikach i zablokowanych kołach?
Back to top

seak1
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 Post from the author of the topic 01 Aug 2008 23:41   

No to napięcia:

Za przetwornicą (teoretyczne 5V):
*bez kontrolera serw jest 5,05V
*z serwokontrolerem 5,03V
*podłączenie silników do serwokontrolera 4,58V
*później się uspokaja do 5,05V, ale nie można się zkomunikować z układem, bo był reset i ustawia nowe wartości dla kontrolera (i w kółko - zmianiam wartości, spadek napięcia, układ się resetuje, ustawiają się nowe przy starcie, próbuje dać nowe, spadek napięcia i reset...)
*przy wszystkich zablokowanych kółkach do 3,72V spadło najwięcej

Przed przetwornicą (teoretyczne 12V) - obawiam się że teraz mam baterie padnięte (podładuje i podam jeszcze raz napięcia) - od razu mówię, że nienaładowane baterie nie są problemem, gdyż układ zawieszał się od początku:
*bez kontrolera 9,49V
*z kontrolerem 9,48V
*podłączenie 9,5V
* gdy wszystkie się już kręcą 8,78V
*przy zablokowaniu wszystkich 5,9V

Przy pełnym naładowaniu akumulatorki dawały 12,8V.

Wszystkich silników jest 4 (są to przerobione serwa - do obrotu ciągłego).

Quote:
BOR - Brown Out Reset (reset przy spadku napięcia), powinno trochę pomóc (domyślam się, że używasz jakiegoś procka AVR).

Problem leży w tym, że to jest "coś" większego. Nie mogę napisać dokładnie co. AVR przy spadku napięcia o 0,5V może by coś zaśmiecił, ale działał by dalej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Aug 2008 23:41   

Back to top

zerpo
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 02 Aug 2008 00:02   

seak1 wrote:

*przy zablokowaniu wszystkich 5,9V

Jeżeli do zasilania uC używasz 7805 - to tu jest problem, gdyż spadek do poprawnej pracy wymaga on około 2V więcej na wejściu, a te Twoje niecałe 6V wiele tłumaczy.
Albo spróbujesz ze stabilizatorem LDO (o mały spadku napięcia), albo zmieniasz zasilanie - najlepiej osobno silniki, osobno proc, lub mocniejsze akumulatorki...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Aug 2008 00:02   

Back to top

seak1
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 Post from the author of the topic 02 Aug 2008 00:11   

Korzystam z takiej przetworniczki:

Dostałem ten schemat już jakiś czas temu, bo potrzebowałem dużej wydajności w przetwornicy (żeby jak najdłużej aku trzymały). Jak widać, niestety jest 0na na 7805 (tylko trochę w innym zastosowaniu).

I co lepsze widać, że na wyjściu jest elektrolit 2000uF czyli to co powinno mi te spadki filtrować :|
Back to top

Fyszo
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 02 Aug 2008 00:20   

Rezystancja wewnętrzna ogniw też może tak powodować. Przy szarpnięciu prądu 'przyduszają' się baterie. A jak wiadomo to najsłabsza z nich decyduje o jakości wszystkich.
Druga sprawa daj większe elektrolity na cyfrówce oraz odseparuj diodą prostowniczą główne zasilanie cyfrówki od reszty, bo silniki zabierają ci ładunek z elektrolita podtrzymującego napięcie 'cyfrówki'. Wyglądałoby to tak: Kondensator główny, rozdział napięć, dioda w kierunku przewodzenia ( do zasilania MCU), kondensator, przetwornica i MCU. Napięcie do silników bierzesz z kondensatora głównego.
Back to top

seak1
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 Post from the author of the topic 02 Aug 2008 12:21   

Czyli podsumowując:

aku - elektrolit (duży) - biorę napięcie do sterownika serw (czyli do silników) - dioda w kierunku przewodzenia ( -|>|- ) - kolejny elektrolit - przetwornica - mcu.

A jeżeli to nie da rady, jak myślicie, czy ten schemat który podałem wyżej, gdyby zmodyfikować tak, że zamiast 7805 daję jakieś LDO, tak jak podał Zerpo, powinno też pomóc? (np. LM1085IT-5.0)

No i ostatecznie, jeżeli nic wyżej nie pomoże, to trzeba dać oddzielnie napięcie na mcu i na silniki?
Back to top

BogdanT
Poziom 13
Poziom 13

Post#10 03 Aug 2008 00:51   

Osobne zasilanie będzie najsensowniejsze. Nawet przy chwilowym, dużym spadku napięcia w części "silnikowej", układ będzie działał !
Back to top

seak1
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 Post from the author of the topic 03 Aug 2008 00:58   

BogdanT wrote:
Osobne zasilanie będzie najsensowniejsze. Nawet przy chwilowym, dużym spadku napięcia w części "silnikowej", układ będzie działał !

Tyle to wiem, przy osobnym zasilaniu napięcie na silnikach i na procku będzie jak "piernik do wiatraka"... Chodziło mi o alternatywną metodę zapobiegnięcia spadkom napięcia.
Back to top

MirekCz
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 03 Aug 2008 02:09   

seak1:Jakie masz tam akumulatorki?
Jeżeli to są jakieś standardowe nimh typu gp to nie wydolą i będą duże spadki.
Kup porządne akumulatorki stosowane w samochodach/łodziach/samolotach RC o wysokiej wydajności prądowej i wtedy nie będziesz miał problemów ze spadkami. Mogą zostać zakłócenia, ale na te powinien pomóc mały kondensator 100nf jak najbliżej silnika (najlepiej bezpośrednio na jego stykach)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Aug 2008 02:09   

Back to top

seak1
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 Post from the author of the topic 03 Aug 2008 11:46   

MirekCz wrote:
seak1:Jakie masz tam akumulatorki?
Jeżeli to są jakieś standardowe nimh typu gp to nie wydolą i będą duże spadki.

Dokładnie - standrdowe gp 2500 mAh. :|
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Problem z zasilaniem w robocie.
Page 1 of 1
Similar topics
Problem z zasilaniem wzmacniacza (8)
Willem - problem z zasilaniem (12)
Poszukuję informacji o robocie (1)
Silnik napędowy w robocie! (6)
przeniesienie napędu w robocie (2)
Zmniejszenie napięcia w robocie (4)
Co sądzicie o robocie HEXOR? (66)
Problem z zasilaniem (3)
Mały Problem z Silnikiem w Robocie (8)
problem z zasilaniem silnika dc (6)