X

Odkamienianie ekspresu automatycznego - czym najtaniej?

01 Aug 2008 20:27 DOdoonpedro
  • #1 01 Aug 2008 20:27
    doonpedro
    Level 10  
    Helpful post? (-1)
    Na opakowaniu odkamieniacza Saeco jest napisane, że w skład wchodzi kwas cytrynowy i kwas maleinowy.
    Jaką rolę pełni kwas maleinowy?
    Czy ktoś systematycznie odkamienia ekspres roztworem kwasku cytrynowego - ile g na 1 litr wody?

    Pytanie wzięło się stąd, że stosując wg. zaleceń Calgonit w pralkach, koszt jego przewyższy kilkakrotnie wartość pralki w całym okresie jej użytkowania, a grzałka kosztuje grosze.
  • #2 01 Aug 2008 21:30
    Rzuuf
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Daj ocet z wodą, to jest najtańsze i równie skuteczne.
  • #3 01 Aug 2008 21:40
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (+2)
    Rzuuf wrote:
    Daj ocet z wodą, to jest najtańsze i równie skuteczne.


    I za jakiś czas wyrzuć ekspres. Nie ma co porównywać pralki/czajnika/zmywarki i ekspresu. Płyn do odkamieniania ekspresów czy to w formie roztworu czy koncentratu jest wydatkiem niewielkim i nie wiedzę sensu w szukaniu taniej alternatywy która może wyrządzić więcej złego niż dobrego. Zalecenia producentów są jasno określone w instrukcji - żadnego octu.
  • #4 01 Aug 2008 22:45
    doonpedro
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (+2)
    Odpowiedzi kolegów są zgodne z linią przyjętą pzrez producentów ekspresów. Ja oczywiście przyjmuję odpowiedź "nie można stosować", ale nie na zasadzie nie bo nie. Jeśli nie, to dlaczego? Na forach niemieckich spotkałem się z czyszczeniem roztworem kwasku cytrynowego, jednak wątek był nierozwinięty, a pisał go serwisant.
    W skład preparatów właśnie wchodzi kwas cytrynowy który jest silniejszy od octowego - jak czytałem.
    Wielu rzeczy nie wolno robić, choćby napełniać kardridźy, a są systemy stałego zasilania.
    Jak jest jakiś serwisant-chemik to może coś podpowie? Octem czyścić nie chcę, ale myślę o kwasie cytrynowym. Tylko proszę uprzejmie nie pisać "nie, bo nie". Przecież po to jest forum by wspólnie zastanowić się czy jest jakieś rozwiązanie. Nie chodzi mi o 12,99 PLN, ale o to, czy nie jestem nabijany w odkamieniacz przez producentów wszystkiego co na parę i wodę.
  • #5 01 Aug 2008 23:29
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    :arrow: doonpedro, moja wypowiedź dotyczyła octu, o innych środkach np Saeco mówi lakonicznie: "... Używać produkt odwapniający do ekspresów, nietoksyczny i nieszkodliwy..."
    Nie ma wzmianki o tym że kwasek cytrynowy jest szkodliwy ale osobiście takich "testów" nie przeprowadzałem.
  • #6 02 Aug 2008 00:10
    samsu100
    Level 22  
    Helpful post? (+1)
    Wg mnie w przypadku expresów ważne jest systematyczne odkamienianie zgodnie z instrukcją producenta co ileś tam naparzeń. Trudno oczekiwać od serwisu recept na specjalne wywary gdy produkt często kosztuje kilka tysięcy złotych i wiele nie trzeba aby powstała próba skojarzenia przez Klienta ewentualnej usterki produktu (często nie związanej przyczynowo) z pomysłem stosowania jakiegoś "wynalazku".
    Ja w swojej praktyce serwisowej spotkałem się wielokrotnie z całkowitym ignorowaniem procesu odkamieniania przez klientów co w efekcie doprowadzało do całkowitego zatkania kanałów w expresie i praktycznie wyrzuceniem go na śmietnik.
  • #7 03 Aug 2008 07:57
    Krzysztof Tworek
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Witam!
    Czy nie prościej byłoby stosować w tym urządzeniu odkamienioną wodę?
    Dobre filtry do wody z reguły usuwają kamień kotłowy i stosowanie ich w celu filtracji wody do celów spożywczych jest uzasadnione także względami zdrowotnymi.
    Sam stosuję filtr działający na zasadzie odwróconej osmozy i od wielu lat nie było konieczne odkamienianie grzałki zarówno w czajniku jak i w ekspresie.
    Dodatkowo rozwiązanie takie ma olbrzymie znaczenie dla osób o skłonnościach do tworzenia się kamieni nerkowych lub żółciowych.
    Te "układy" ciężko jest odkamienić...
    Pozdrawiam!
  • #8 05 Aug 2008 23:46
    bogczes
    Level 12  
    Helpful post? (-1)
    Witam
    Ja do odkamienienia rurki podgrzewanej ekspresu Philipsa użyłem srodka kupionego w sklepie chemicznym pn "KAMIX" /3 zł/ po wczesniejszym rozebraniu i wyjęciu elementu grzejnego aby nie wprowadzać środka przez rurki miękkie i zbiornik na wodę. Użyłem stężenia wyższego niż podany w opisie i po kilkukrotnym uzupełnieniu /reakcja chemiczna wyrzuca rozrwór/, po ok. pół godzinie rurka została zupełnie odkamieniona. Następnie dokładne mycie i gotowe.
    Pozdrawiam
  • #9 09 Aug 2008 20:25
    samsu100
    Level 22  
    Helpful post? (+2)
    Mówimy o dwóch skrajnie różnych urządzeniach. Expres Philipsa jest expresem tzw przelewowym i jego budowa jest prosta jak budowa cepa.
    Zaś ekspresy ciśnieniowe w wykonaniu w pełni automatycznym są urządzeniami dosyć skomplikowanymi. Często posiadają przepływomierz,
    rozbudowaną elektronikę, elektrozawory itd. Nie praktykowałbym do ich odkamieniania jakichś wynalazków. Koszty naprawy są niestety póżniej bardzo duże.
  • #10 14 Feb 2010 00:03
    magazynn
    Level 9  
    Positive voted Helpful post? (+10)
    Kamień to zasada. Wszystkie odkamieniacze "fabryczne" są wyprodukowane z kwasów organicznych, mlekowego, mrówkowego, cytrynowego itd.
    Więc pytam się dlaczego nie można odkamieniać ekspresu ciśnieniowego automatycznego octem 10%?
    Wszyscy powtarzają wyrzucisz ekspres, pójdą uczczelki, zawory, elektronika i inne rzeczy. Pytam się na jakiej podstawie? Gdzie są niezależne badania? Dlaczego jeden producent odkamieniacza twierdzi, że tylko jego nie psuje ekspresu, a inne mogą?
    Kto stwierdził laboratoryjnie, że działając kwasem octowym odrywają sie jakieś mityczne płytki, a innym nie? Czy nie osiągnie się takiego samego efektu przez zmienną temperatury odkamieniania i czasu tegoż odkamieniania?
    Dowody, i badania, konkretne, to uwierzę.
    Ja od lat odkamieniam ekspresy ciśnieniowe 10% octem. Wydłużam czas odkamieniania, tak, aby wszystko sie rozpuściło. Nigdy nie widziałem żadnej płytki, drobiny czy innego syfu. Odkamieniam na włączonym bojlerze tak, by była wyższa temperatura. Butelka octu kosztuje w Tesco czy innym Realu 1-2 PLN.
    Myślę, że bezmyślne powatarzanie instrukcji obsługi, to tak, jak producenci drukarek atramentowych twierdzili zawsze, że każdy inny tusz jak nie orginalny może uszkodzić drukarkę.
    Naprawdę nigdzie nie znalazłem żadnych miarodajnych danych, badań, czegokolwiek. Jedni piszą, że ocet powoduje nieprzyjemną woń i dlatego nie wolno, a nie piszą dlaczego wolno kwasem mlekowym, czy mrówkowym. Kwas to kwas, zasada to zasada. Ja stosuję zasadę: ocet, dłuższy czas, wyzsza temperatura.
    I zaraz ktoś mi powie, że uszczelki sie rozpuszczą. Mi się nie rozpuszczają. Fakt - trochę wali octem w pomieszczeniu, ale okna mają klamki.

    Dodam jescze, że miałem Krupsa, Solisa i aktualnie Saeco. Wszystkie zawsze odkamieniałem octem 10%. Wszystkie nadal działają i nadal przez różnych członków rodziny są odkamieniane 10% octem. Najstarszy ma 9 lat. Efekty sa lepsze od "firmowych" odkamieniaczy. W żadnym nigdy nie były zmieniane jakiekolwiek uszczelki. Żaden nigdy nie zobaczył serwisu. Dziennie robię 10-20 kaw.
  • #11 14 Feb 2010 00:17
    peloks
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Dołączam się do kolegi magazynn ja też używam octu od lat i nic mi się jeszcze nie zepsuło a jest najskuteczniejszy.
  • #12 14 Feb 2010 01:16
    arekb81
    Level 23  
    Helpful post? (+2)
    Do odkamieniania ekspresu można stosować Kamix. Małe opakowanie za ok 4 zł wystarcza na jedno odkamienienie.
  • #13 14 Feb 2010 12:56
    Romulus7874
    Level 26  
    Helpful post? (+3)
    Wszystko zgodne z zasadą, że mydło ma się sprzedawać a nie pienić.
    A za reklamę ktoś zapłacił i to trzeba odzyskać.
  • #14 14 Feb 2010 13:11
    willy1986
    Level 12  
    Helpful post? (+1)
    temat z rodzaju: zasadnosc stosowania calgonu w pralce.... :)
  • #15 24 Nov 2010 02:03
    erkwadrat
    Level 1  
    Helpful post? (+4)
    Zgadzam się z magazynn(em) powyżej. Liznąłem trochę chemii i wiem, że trzeba na węglan wapnia (podstawowy składnik "kamienia") podziałać kwasem silniejszym od węglowego (czyli H2CO3 ) - takim, który tworzy rozpuszczalne w wodzie sole wapnia. Najprostszym i najtańczym jest ocet. Proponuje użyć zakupionego w sklepie chemicznym kwasu octowego technicznego 80% (ok. 12 zł/litr) lub nawet o czystości "cz.d.a" (ok. 13 zł/litr) i rozcieńczać go wodą w stosunku 1 : 8. Uzyskamy kwas 10% w cenie ok. 1,50 zł/litr - znacznie tańszy od spożywczego octu też 10%-owego. Stosowałem tak, jak opisał magazynn (powyżej). Nie zauważyłem wpływu na elementy uszczelniające a tymbardziej na części ze stali nierdzewnej. Czekam na nieprzyjazne reakcje dystrybutorów "odkamieniaczy".
  • #16 24 Nov 2010 04:25
    JARO_17
    Level 12  
    Helpful post? (-1)
    Kupowanie kwasu w chemicznym i rozcieńczanie go nie ma sensu i jest bardzo niebezpieczne. A poza tym mogą takowego kwasu nie sprzedać osobie fizycznej... różnie z tym bywa.

    A co do odkamieniania kw. octowym... to niewiele mogę napisać bo nie znam budowy takowych ekspresów, ja kawę robię w szklance a wodę gotuje w czajniku na gaz. Złe opinie pewnie biorą się stąd, że kwas octowy rozp. metalowe części , choćby grzałkę. Jednak śmiem sądzić, że rozpuszczanie grzałek jest minimalne, prawie że zerowe a producenci stosują to jako jedyną linię obrony. Nie wiem jakie układy mógłby ten kwas niszczyć, nie wiem nawet kto tak mógł napisać. Skoro kwas cytrynowy nie niszczy układów to nie sądzę by i tamten coś takiego wyrządził
  • #17 27 Dec 2010 16:43
    Ciekawski123
    Level 2  
    Helpful post? (+1)
    www.odkamieniacz.pl tak jak ktoś wcześniej pisał tani i skuteczny. Gościu sprzedaje też na allegro.
  • #18 08 Dec 2011 12:53
    andreasprimus
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Kwasek cytrynowy jest slabym kwasem i na pewno słabszym niz ocet 10 proc
    .Szkopuł w tym że kwasek cytrynowy jest produkowany przy użyciu grzybów pleśniowy a te jako takie sa rakotwórcze .Nigdy kwasku po zakończonej produkcji nie da sie oczyścić skutecznie z pleśni. Czyli wszystko do odkamieniania co jest nietrującym kwasem sie nadaje .Właściwie nawet kwas solny którego nie polecam ze względu na bezpieczeństwo/stężony oparzy/ po rozcieńczeniu sie nadaje.czyli kwas mlekowy ,octowy najłatwiej dostępne- i naprzód .W expresie za 4 tys tez bezpieczny ,wszystko to po to ze nie trzeba przechowywać odkamieniaczy ani za nimi latać bo ocet jest w domu.Pozdrawiam. No i nie używamy do niczego kwasku cytrynowego.
  • #19 20 Feb 2012 13:05
    czarek0007
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Quote:
    kwasek cytrynowy jest produkowany przy użyciu grzybów pleśniowy a te jako takie sa rakotwórcze

    To sery pleśniowe też są rakotwórcze i połowa Francuzów się nimi truje ? ;))
  • #20 20 Feb 2012 15:45
    elekeryk
    Level 10  
    Helpful post? (+1)
    witam sprawdzone 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 szklanki wody i nie doprowadzić do wżenia :D
  • #21 21 Feb 2012 00:31
    elekeryk
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    ciekawostka :cry: nie jem -nawet odziubinki pleśni nikt nie mówi jaka to zaraza :cry: :!: :!: :!: i tak bywa z czajnika do sera same problemy
  • #22 21 Feb 2012 12:05
    Jan_Werbinski
    Level 27  
    Helpful post? (-1)
    Ekspresy mają przewody wykonane z różnych materiałów: aluminium, tworzyw, miedzi, mosiądzu, stali nierdzewnej. W zależności od tego stosuje się różne kwasy i nie zawsze octowy jest neutralny dla ekspresu.

    Ktoś wie z czego zrobione są rurki, grzałki itp w ekspresie Siemens EQ 7?
  • #23 21 Feb 2012 20:20
    movzx
    Level 39  
    Helpful post? (+4)
    Jan_Werbinski wrote:
    Ktoś wie z czego zrobione są rurki, grzałki itp w ekspresie Siemens EQ 7?
    Producent. Tylko i wyłącznie :)

    Co do odkamieniania "bele czym" - wygląda na to że sami doktorzy chemii się ukrywają na naszym forum, jeden mędrszy od drugiego. Tylko nikt wcześniej nie pomyślał o tym co powyżej Kolega napisał, szczególnie dotyczy to stali :)

    Może więc uzupełnię i się wymądrzę trochę z metalurgii - to że stal jest "nierdzewna" jeszcze niewiele znaczy - są bardzo różne stale, o różnej odporności na czynniki zewnętrzne i różne rodzaje korozji.
    Wiadomo też że w ekspresie do kawy raczej nikt nie zastosuje najdroższego materiału, bo się to zwyczajnie nie opłaca.
    Np. stale stosowane w zmywarkach są "prawie" nierdzewne - odporne na wodę, środki myjące i większość "spożywczych" kwasów - ale po potraktowaniu ich silniejszym utleniaczem albo nawet opiłkami żelaznymi robi się piękna punktowa korozja która szybko doprowadza do perforacji.
    Podobnie jest ze stopami aluminium i miedzi - niektóre kwasy je roztwarzają, a produkty są szkodliwe dla zdrowia.
    Reasumując - co z tego że kamień zostanie rozpuszczony skoro po kilku razach korozja zeżre grzałkę, rurkę albo cokolwiek innego.
  • #24 21 Feb 2012 23:16
    elekeryk
    Level 10  
    Helpful post? (+1)
    trafne podejśćie poprzedników :spoko: omijając grzyby i pleśniawki serowe-- to skład żelaza i dobór kwasu jest podstawą oraz metoda jego zastosowania :!: :!: :!: WIELKI pozytyw dla wszystkich za tyle pomysłów zaczynając od grzałki--kwasy--grzyby i pleśniawki--skład żelaza,,,,to wszystko jest powiązane razem i uzależnione :bye: pozdrawiam
  • #25 22 Feb 2012 21:36
    Alenfkk
    Level 12  
    Helpful post? (+1)
    Pytanie przypomniało mi sąsiada, który kupił nowego mercedesa za 200tys a nie stać go na coroczny przegląd za 1500zł.
    W każdej instrukcji obsługi producent wyraźnie opisuje jakiego środka do jakiego ekspresu należy używać.
  • #26 22 Feb 2012 22:37
    elekeryk
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    zgadzam się jednak wiele urządzeń to jednorazowe a po chińsku nikt nie umie
  • #27 23 Feb 2012 21:07
    Alenfkk
    Level 12  
    Helpful post? (-3)
    Jeżeli ktoś decyduje się na kupno czegoś nie markowego i taniego z instrukcją po chińsku, to w sumie swoje zdrowie i smak kawy ma gdzieś. Więc to czy jego kawa będzie śmierdziała octem po odkamienieniu czy utleniającym się urządzeniem powinno być bez znaczenia.
    Szczerze mówiąc lepiej poszukać młynka do kawy niż inwestować kilka stówek na najtańszy ekspres do kawy a później odkamieniać go octem.
    Smacznego :)
    Jaki to jednorazowy ekspres ciśnieniowy - tak pytam przez ciekawość.
  • #28 21 Mar 2012 14:43
    dziabaq
    Level 11  
    Helpful post? (+3)
    Panowie, tu nie ma co deliberować co zaleca praducent, dlatego że chodzi wyłącznie o chemię.
    Kamień kotłowy to węglan wapnia - nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast jak potraktujemy go octem, najlepiej gorącym i zostawimy na 30min to węglan wapnia zamieni się w octan wapnia.

    Octan wapnia bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Brzmi wspaniale, jest jednak jedno "ale".

    Bojlery grzewcze i zbiorniki do pary w ekspresach są zrobione z aluminium, jako odlew. Ocet jest kwasem i utlenia te aluminium. Dziury nie zrobi ale wypijesz tlenek aluminium!! Wszelakie związki aluminium są:

    1.) Silnie rakotwórcze
    2.) Powodują Alzheimera
    3.) Są podejrzewane o choroby neurologiczne ( Parkinson )

    Tak więc fabryczne środki odkamieniające są tak zrobione żeby nie wytrawiać aluminium, natomiast co w nich siedzi to diabeł jeden wie....
  • #29 21 Mar 2012 15:20
    Rzuuf
    Level 43  
    Helpful post? (+1)
    Słusznie! Zwalczać aluminium!
    Zwłaszcza, że wszystkie naczynia ceramiczne (mamy z nimi do czynienia od tysięcy lat!) zawierają w swoim składzie glinokrzemiany. Glin (aluminium) jest pierwiastkiem tak rozpowszechnionym w przyrodzie, że z pewnością można się go doszukać nie tylko w Parkinsonie, ale w tysiącu innych chorób.
    Po wyeliminowaniu aluminium będzie nam grozić nie Alzheimer, a nieśmiertelność - nie wiem, co gorsze ...

    Podobno jest lepiej mieć Parkinsona i rozchlapać połowę, niż Alzheimera i zapomnieć wypić.

    A związki glinu bywają głównym składnikiem leków: np. alugastrin.

    Wnętrze ekspresu jest ze stali nierdzewnej, a nie aluminium. I co wtedy?
  • #30 21 Mar 2012 19:22
    dziabaq
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    I wtedy nie będzie reagowało z octem....

    Nie widzę problemu. Każdy robi jak mu wygodnie.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products