FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#211 04 Jul 2009 13:43   

Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?

Witam, jestem jak to można powiedzieć amatorem. Chciałbym kupić jakąś stacje HotAir żeby można było wylutować i wlutować dość duże układy BGA.
Wykorzystałbym do tego ten adapter i głowice Link.

Jaką stacje byście mi polecili ?
Back to top

Dygi
Poziom 9
Poziom 9

Post#212 08 Jul 2009 16:23   

Hej, przeczytalem caly ten watek jak i zarowno "Jaką lutownice wybrać?" ..

Wnioski początkującego poszukiwacza lutownicy (tanie lutownice):

- brak grzalki ceramicznej (chrom nikiel, grzalka e-m)
- brak regulacji temperatury lub regulacja rezystancyjna
- brak separacji z siecia (brak trafo 230@24V)

Pytania początkującego poszukiwacza lutownicy:

- w czym grzalka ceramiczna jest lepsza od reszty ? grzalka jest w kolbie czy w grocie ?
- dlaczego tak wazna/przydatna jest separacaj 230@24V przez trafo ? bezpieczenstwo uzytkownika czy bardziej ukladow ?
- jak mozna dorobic porzadniejsza regulacje temperaturowa ? ktos w watku daleko wstecz wspomnial ze sa schematy w necie ale chyba szukam pod zlymi slowami kluczowymi ..
- czy moc podawana przy kolbie (np 30 czy 70W) to jej maksymalna moc czy ona operuje/zuzywa tyle mocy niezaleznie od nastawionej temperatury ? (czasami jest jasno opisane, ze stacja bierze tyle a grzalka tyle, wtedy to dosc jasne)

I kluczowe:

- czy do praktycznych zastosowan takich jak serwis starych zasilaczy, zlozenie czegos na plytce uniwersalnej (ogolnie wielkosc elementow wystepujacych w starych zasilaczach ATX) wystarczy kolba o mocy 25-30 W ?
- do jakich konkretnie zastosowan sa kolby o mocy 70W (np GOOT PX-201)?
- czy montaz smd i mniejszych wymaga mcniejszych grzalek czy slabszych ?

Wydaje mi sie, ze mocniejsze sa do lutowania wiekszych powierzchni styku ale moge sie mylic..
Back to top

haarp
Poziom 6
Poziom 6

Post#213 13 Jul 2009 00:15   

jaka stacje hot air proponujecie na dzień dzisiejszy do domu dla amatora który użyje je może dwa razy do roku ? myśle raczej o czym takim Link
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Jul 2009 00:15   

Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#214 14 Jul 2009 10:08   

ja polecam ciekawe rozwiązanie dla tych którzy chcą wymieniać dużą ilość BGA - http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=115
Back to top

Świr
Poziom 22
Poziom 22

Post#215 14 Jul 2009 21:12   

serwisrtvagd1 widze że siedzisz w temacie - co mi powiesz na temat takiego sprzętu: AOYUE Infrared 720 BGA ??
Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#216 15 Jul 2009 15:11   

szczerze mam taką dewizę że chińszczyzny nie kupuję - więc nie pracowałem na tym sprzęcie na szczęcie :)
Back to top

shg
Poziom 22
Poziom 22

Post#217 15 Jul 2009 18:15   

Dygi wrote:
- w czym grzalka ceramiczna jest lepsza od reszty ? grzalka jest w kolbie czy w grocie ?

Zazwyczaj częściowo w grocie, jest pusty w środku, ale nie cały, tylko tuleja mocująca.

Dygi wrote:
- dlaczego tak wazna/przydatna jest separacaj 230(małpa)24V przez trafo ? bezpieczenstwo uzytkownika czy bardziej ukladow ?

Jedno i drugie, chociaż co do układów to rzecz mocno naciągana, w pewnych bardzo niesprzyjających warunkach mogło by się coś stać. Grzałka, a zatem i cała kolba zasilana mniejszym napięciem może być mniejsza, a przez to wygodniejsza. Mniejsza będzie nagrzewać się szybciej (przy tej samej mocy), ale z drugiej strony, szybciej też będzie się wychładzać przy nagłym obciążeniu cieplnym.
Dygi wrote:
- jak mozna dorobic porzadniejsza regulacje temperaturowa ? ktos w watku daleko wstecz wspomnial ze sa schematy w necie ale chyba szukam pod zlymi slowami kluczowymi ..

Nie można, chyba że przyczepisz czujnik do powierzchni grota. Normalnie czujnik znajduje się w środku (o ile jest elektroniczny) w okolicy końca grzałki (a przynajmniej tam powinien), czyli jak najbliżej grota.

Dygi wrote:
- czy moc podawana przy kolbie (np 30 czy 70W) to jej maksymalna moc czy ona operuje/zuzywa tyle mocy niezaleznie od nastawionej temperatury ? (czasami jest jasno opisane, ze stacja bierze tyle a grzalka tyle, wtedy to dosc jasne)

Jest to moc maksymalna, od niej zależy, czy kolba będzie się szybko rozgrzewać, a także to, czy nadaje się do "cięższych" prac. W czasie normalnej pracy grzałka włączana jest tylko na moment, żeby "podciągnąć" temperaturę do prawidłowego zakresu. Zazwyczaj jest tak, że grzałka jest sterowana regulatorem dwupołożeniowym z histerezą, tzn. jak się ustawi przykładowo na 350°C, to będzie grzać pełną mocą dopóki nie osiągnie 355°C, wtedy całkowicie się wyłącza, a ponownie włączy się kiedy temperatura spadnie do 345°C. Są i lepsze regulatory, ale regulacja nie jest taka prosta.

Dygi wrote:
- czy do praktycznych zastosowan takich jak serwis starych zasilaczy, zlozenie czegos na plytce uniwersalnej (ogolnie wielkosc elementow wystepujacych w starych zasilaczach ATX) wystarczy kolba o mocy 25-30 W ?

Możliwe.

Dygi wrote:
- do jakich konkretnie zastosowan sa kolby o mocy 70W (np GOOT PX-201)?

Do lutowania większych rzeczy (kołki, grubsze druty), ale znowu nie tak wielkich, jak rynny itp. ;]. Także do pracy z krótkimi przerwami, na przykłąd na liniach montażowych, gdzie między kolejnymi lutowaniami kolba o małej mocy nie zdążyła by się nagrzać (a jest chłodzona przy każdym lutowaniu).
Dygi wrote:
- czy montaz smd i mniejszych wymaga mcniejszych grzalek czy slabszych ?
Wydaje mi sie, ze mocniejsze sa do lutowania wiekszych powierzchni styku ale moge sie mylic..

W zasadzie nie ma wymagań co do mocy grzałki, ważne tylko żeby w trakcie lutowania utrzymać właściwą temperaturę grota. Ogólna zasada - im większe elementy, tym mocniejsza grzałka jest potrzebna, a i duża pojemność cieplna i mała rezystancja termiczna od grzałki do powierzchni grota są wskazane. Dużo zależy też od konstrukcji kolby. Do SMD powinna wystarczyć nawet najsłabsza z dostępnych lutownic, ale lepiej kupić coś mocniejszego, bo czasem się przyda.
Jeżeli lutownica ma dobrą regulację, to nawet dysponując mocą 250W możesz spokojnie lutować elementy SMD.
Back to top

Mega_Man
Poziom 12
Poziom 12

Post#218 17 Jul 2009 13:06   

Witam chciałbym sobie upić tanią stację lutowniczą (max 50zł)i szukając trochę w sieci znalazłem na allegro stację lutowniczą ZD-98. Jak sądzicie będzie dobra? Znajdę do niej dodatkowe groty? Stacji chcę używać do lutowania SMD.
Proszę o szybką odpowiedź.
Back to top

bobi13
Poziom 13
Poziom 13

Post#219 17 Jul 2009 17:53   

Mega_Man co do tej stacji to kiedyś używałem jej i jak na początek jest dobra trochę jak długo się będzie grzała to rączka się robi ciepła ale można dalej lutować. Co do lutowania SMD to dasz radę lutować tą stacją co do grotów to chyba nie ma ich za dużo nie wiem zapytaj gościa co to sprzedaję to ci więcej powie na temat grotów.
Back to top

Mega_Man
Poziom 12
Poziom 12

Post#220 17 Jul 2009 19:26   

thx bobi13
a czy ktoś może się wypowiedzieć na temat trwałości tego sprzętu?
Back to top

bobi13
Poziom 13
Poziom 13

Post#221 18 Jul 2009 08:04   

co do tego sprzętu i jego trwałości to mi służyła około 1,5 roku lutowałem średnio raz w tygodniu po ok 30min może coś więcej. Pewnego pięknego dnia zostawiłem ją na ok 4h włączoną bo zapomniałem o niej jak przyszedłem to już nie działała nie naprawiałem jej. Więc jak ją nie zapomnisz wyłączyć np. na noc to będzie ci długo służyć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Jul 2009 08:04   

Back to top

Dygi
Poziom 9
Poziom 9

Post#222 18 Jul 2009 20:11   

shg wrote:
Dygi wrote:

Zazwyczaj częściowo w grocie, jest pusty w środku, ale nie cały, tylko tuleja mocująca.

A czy to normalne, iz miedzy grotem osadzonym na sztycy a grzalka znajdujaca sie w sztycy, byl odstep okolo 5mm ? Grzalka nie dotyka bezposrednioa grota ? Kupilem tansza lutownice kolbowa i mnie to zaciekawilo..
Back to top

shg
Poziom 22
Poziom 22

Post#223 18 Jul 2009 22:48   

Dygi wrote:
A czy to normalne, iz miedzy grotem osadzonym na sztycy a grzalka znajdujaca sie w sztycy, byl odstep okolo 5mm ? Grzalka nie dotyka bezposrednioa grota ? Kupilem tansza lutownice kolbowa i mnie to zaciekawilo..

Możliwe, większość ciepła jest transportowane za pośrednictwem tulei mocującej, grzałka stykająca się z grotem mogła by się łatwo uszkodzić. Też tak mam.
Back to top

Dygi
Poziom 9
Poziom 9

Post#224 18 Jul 2009 23:43   

shg wrote:
Możliwe, większość ciepła jest transportowane za pośrednictwem tulei mocującej, grzałka stykająca się z grotem mogła by się łatwo uszkodzić. Też tak mam.

Taka w sumie opcja zostawała mi na wytłumaczenie. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Zastanawiałem się czy coś jest nie tak.
Back to top

danloop
Poziom 14
Poziom 14

Post#225 09 Aug 2009 22:05   

Witam, przymierzam sie do kupna stacji lutownicze i waham sie miedzy dwoma modelami http://www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=20&id_firmy=12 XY136 ESD lub 369 opłaca sie zainwestowac w 136? jest na elektronice(w sensie studia) i mam zamiar dalej w tym kierunku isc a to moja pierwsza stacja polećcie cos
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Aug 2009 22:05   

Back to top

bobi13
Poziom 13
Poziom 13

Post#226 10 Aug 2009 17:04   

danloop ja bym kupił tą XY136 dlatego, że do niej możesz podpiąć "termopęsetę" bardzo fajna zabawka trochę drożej cię wyjdzie ale myślę że nie będziesz żałował.
Back to top

danloop
Poziom 14
Poziom 14

Post#227 10 Aug 2009 19:10   

tez mi sie wydaje ze lepiej az tak nie oszczedzac tymbardziej ze miałaby to byc inwestycja w przyszłość xD a moze ktos poleca cos innego i równie dobrego w tej cenie?
Back to top

bobi13
Poziom 13
Poziom 13

Post#228 12 Aug 2009 18:10   

powiem ci tak w tej cenie nowy sprzęt to Xtronick robi dobry sprzęt i na pewno będziesz zadowolony musisz pomyśleć czy chcesz mieć tą "termopęsetę" czy nie bo jeżeli sam lutownica bez jakiś tam dodatków to pomyśl na alldrogo możesz dorwać używaną stację wellera za 200zł i chociaż to używka to i tak będziesz zadowolony.

Zobaczymy ci inni powiedzą bo jakoś małe zainteresowanie.

Nie wiem jak się zapatrujesz na stacje Aquaya(czy jakoś tak) ale ja osobiście ci odradzam.
Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#229 13 Aug 2009 09:23   

bobi13 wrote:
powiem ci tak w tej cenie nowy sprzęt to Xtronick robi dobry sprzęt i na pewno będziesz zadowolony musisz pomyśleć czy chcesz mieć tą "termopęsetę" czy nie bo jeżeli sam lutownica bez jakiś tam dodatków to pomyśl na alldrogo możesz dorwać używaną stację wellera za 200zł i chociaż to używka to i tak będziesz zadowolony.

Zobaczymy ci inni powiedzą bo jakoś małe zainteresowanie.

Nie wiem jak się zapatrujesz na stacje Aquaya(czy jakoś tak) ale ja osobiście ci odradzam.

Zarówno XYTRONIC INDUSTRIES LTD. jak i Aoyue to firmy ze wschodu....skoro więc odradzasz Aoyue to dlaczego zalecasz XYTRONIC skoro jedno i drugie to badziew...???

http://www.aoyue.com/en/Contact.asp
http://www.xytronic.com/
Back to top

pgoral
Poziom 20
Poziom 20

Post#230 13 Aug 2009 11:50   

Dokładnie - to są te same stacje. Mają jeszcze kilka innych marek. Używam i takich i takich - niczym się nie różnią poza napisem.
Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#231 13 Aug 2009 13:29   

I mają jedną wspólną cechę - kiepska jakość...
Back to top

pgoral
Poziom 20
Poziom 20

Post#232 13 Aug 2009 13:46   

Rozumiem, że jako mający profity ze sprzedaży drogiego sprzętu polecisz zaraz komuś do lutowania amatorskich układów stację za kilkanaście tys zł. No chyba że polecisz coś "innego i równie dobrego w tej cenie?"

IMO te stacje mają bardzo dobry współczynnik jakość w stosunku do ceny. Choć nie jest to twór wysokich lotów to jednak pozwala nawet na wykonanie bardzo zaawansowanych prac.
Back to top

bobi13
Poziom 13
Poziom 13

Post#233 13 Aug 2009 18:00   

Pisze to ze swojego doświadczenia lutowałam Aquajem i Xtronicem i bardziej podobało mi się lutowanie xytronicem więc dlatego odradzałem Aquaja. Wiem, że aguay i xytronick "to badziew" ale za takie pieniądze do domu do parę lutowań zrobić to wystarczy np. teraz mam Wellera za 350 wyszarpałem z tme jakiś czas temu tą 50W i jest naprawdę fajna. Już wcześniej pisałem, że na alldrogo można czasem trafić na fajne stacje wellera i to za dobre pieniądze.
Polecam też stacje solmona też mi się nią fajnie lutowało.
Back to top

pgoral
Poziom 20
Poziom 20

Post#234 13 Aug 2009 18:26   

Tzn. może też miałeś nie Aoyue tylko coś innego - gorzej wykonanego.
Back to top

the-parkour
Poziom 16
Poziom 16

Post#235 13 Aug 2009 21:33   

Witam jestem młodym początkującym elektronikiem i szukam taniej stacji lutowniczej do lutowania tak raz na tydzień po 30 minut i znalazłem taką http://www.allegro.pl/item708997291_stacja_lutownicza_150_450c_48w_d_919_nowa_fv.html (sorry za link allegro) czy z rok na niej pociągnę będzie służyła mi do lutowania kabli mostków i kondensatorów.

Z góry dziękuje
Back to top

bobi13
Poziom 13
Poziom 13

Post#236 13 Aug 2009 22:29   

stacja na fotkach wygląda dość ładnie bardzo podobna do wellera. Zaczynałem lutowanie też na podobnej to myślę że wystarczy cie na pewno.
Jak dla mnie to za droga jak na "no name".
Back to top

bobi13
Poziom 13
Poziom 13

Post#237 16 Aug 2009 11:22   

witam wiem że nie najlepiej to wygląda post pod postem ale może mi to wybaczycie

używał ktoś już Stacji lutowniczej HOT AIR QUICK 861DS ESD
może ktoś ma lub widział na żywo i dotykał warta swoich pieniędzy czy poczekać i dołożyć do jakiejś stacji z Renex??
Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#238 17 Aug 2009 09:39   

ja osobiście nie używałem ale wystarczy pogrzebać w necie żeby znaleźć jakieś info o producencie (mi osobiście to wystarczy):

http://www.quick-global.com/link/index.asp
http://www.quickchina.com.cn/

to samo co XYTRONIC i Aoyue... :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Aug 2009 09:39   

Back to top

metalicat
Poziom 13
Poziom 13

Post#239 05 Sep 2009 16:51   

Witam!
Potrzebuję stację lutująco-rozlutowującą za rozsądne pieniądze. Zastanawiam się nad:
1. Xytronic LF7000
2. Xytronic 988D
3. Solomon (Pensol) SL20-LR

Którą z tych byście polecili (głównie zależy mi na rozlutownicy), lub ewentualnie coś innego w podobnej cenie?
Pozdrawiam!
Back to top

bonzo jan
Poziom 21
Poziom 21

Post#240 07 Sep 2009 08:46   

serwisrtvagd1 wrote:
I mają jedną wspólną cechę - kiepska jakość...

Dlaczego ? tak to robią.

Link

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?
Page 8 of 16 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Next
Jump to page:
Similar topics
Jakie kulki do lutowania bga ??? (1)
Jakie narzędzia do warsztatu ? (13)
Jaki TOPNIK do lutowania wybrać (2)
Narzędzia do lutowania QFN (22)
Jakie narzędzia (ściągacz izolacji,zaciskarka konektorów) (8)
Podstawy lutowania - kilka słów o trudnej sztuce lutowania... (25)

Page generation time: 0.629 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed