| Author |
Yazda Poziom 4

|
06 Dec 2009 08:36 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Panowie co sądzicie o lutownicy FERM FSK-100 ?
Cena jej wynosi 95 zł i dołączona jest lupa,odciągacz cyny,cyna,kalafonia ,2 groty i urządzienie do lutowania złączen elektrycznych?
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
06 Dec 2009 09:11 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Jak poszukasz lepiej to i za 86 kupisz...
Ile to jest warte? - Zapewne tyle ile kosztuje. Do lutowania "niedzielnego" czyli raz przez pięć minut na miesiąc może wytrzyma nawet kilka lat. Gdybyś jednak chciał tym lutować "na poważnie" - odradzam. Groty (o ile dobrze widzę) niezbyt typowe, więc po przepaleniu ostatniego ... zęby w ścianę. Lutownica 30 W (kolbowa) też trąci "jednorazówką". Jedynie odsysacz i lupa może pożyją dłużej. Ale płacić ponad 80 zł za te dwie rzeczy...przesada.
Jeśli do lutowania "na poważnie" to powinieneś się rozejrzeć za jakąś w miarę porządną stacją + do tego (jeśli planujesz serwis wyjazdowy) jakąś transformatorówkę na groty z drutu cięte...
Kto tanio kupuje - ten dwa razy kupuje...
|
|
| Back to top |
|
 |
Yazda Poziom 4

|
06 Dec 2009 09:27 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
To będzie moja pierwsza lutownica na której tak naprawdę będe sie uczył lutować. Szukam właśnie lutownicy pistoletowej w miarę dobrej do 100zł aby miała w zestawie groty,lupę i odciągacz cyny.Nie wiem czy za tę cenę uda mi się kupić coś w miarę dobrego. Lutownica będzie mi słuzyć do lutowania jakiś kabelków,diod itp. Co masz na myśli pisząc "Zęby w ścianę"?
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
06 Dec 2009 09:58 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
"Zęby w ścianę" = Płakać z żalu, że nic się nie da zrobić.
Poszukaj w takim razie lutownicy takiej jak pisałem powyżej. Na groty z drutu miedzianego. Nawet jak Ci się skończą z kawałka drutu możesz dorobić sobie samodzielnie ile chcesz. Natomiast...jeśli chcesz się nauczyć lutować - nie radzę zaczynać od transformatorówki. Mogą się wykształcić złe nawyki i po przejściu na bardziej profesjonalny sprzęt okaże się że nie umiesz lutować... Zaczynać trzeba na normalnym sprzęcie. I dopiero po opanowaniu tej sztuki (nie dziw się, że napisałem "sztuki") można się przesiadać na coś innego.
pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Yazda Poziom 4

|
06 Dec 2009 11:43 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Tylko czy w cenie do 100 zl dostane taka lutownice z takim osprzetem jak wyzej wymienilem? a co do tamtej lutownicy z ferm, to problemem bedzie dostanie nowych grotow ?
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
06 Dec 2009 15:46 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
| Yazda wrote: |
| Tylko czy w cenie do 100 zl dostane taka lutownice z takim osprzetem jak wyzej wymienilem? |
A czemu uparłeś się na cały "osprzęt"? Poszukaj stacji Solomon. A resztę gratów można dokupić indywidualnie. W miarę potrzeb i gotówki.
| Yazda wrote: |
| a co do tamtej lutownicy z ferm, to problemem bedzie dostanie nowych grotow ? |
Może i gdzieś się uda dostać, ale zwiększa to koszt. W wypadku grotów z drutu - po pierwsze, masz możliwość wykonać samodzielnie, po drugie możesz zrobić takie kształty jak Ci pasują, a po trzecie koszt praktycznie żaden.
|
|
| Back to top |
|
 |
inventco.eu Poziom 22

|
06 Dec 2009 17:30 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam.
Czytam to wszsytko i dziwię się , że nikt z kolegów nie podaje np linku do firmy cybor-tech mają tam lutownice i po 20 pln :-) ale mają za około 80 pln lutownicę bardzo podobną do starszych lutownic Wellera .
W działaniu jako kolbówka jest idealna .
Co do hot air ... filmik z POHUI nie obrazuje całośći wschodzniej produkcji .
Mało kto wie, że firma POHUI z firmą PT lub firmą POHUA ma niewiele wsplnego :-)
Dlaczego zatem krytykować wszystko?
Miałem doczynienia ze stacjami firmy PT i jestem zawiedziony (szczególnie tymi cyfrowymi) PT968 o ile pamiętam ...
Po pierwsze to się przegrzewają i wariują ....
Natomiast z firmą Aoyue (POHUA)nigdy nie miałem kłopotów i jestem bardzo zadowolony z ich produktów !
Kłopot jest taki, że sprzedawcy wprowadzają w błąd informując , że PT i Aoyue to ten sam producent - a to jest nieprawda (informacja z pierwszej ręki)
Także jeżeli ja mam coś polecić to sprzęt firmy Aoyue - ale ten oryginalny i myślę, że nikt się nie zawiedzie ...
A sprzęt serwisuję od 93 roku (od 2004 roku sprzętem Aoyue).
Pozdrawiam
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
rafx206 Poziom 3

|
07 Dec 2009 21:13 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Mam takie pytanie chciałem cobie kupić stację lutowniczą "Hot Air 3w1 z wyciągiem oparów" - ale tak się zastanawiam gdzie z tego wyciągu odprowadzane są opary czy może przez filtr są wypuszczane czy na innej zasadzie to działa??
Ta stacja kosztuje około 350zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Dec 2009 21:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
P-o-l Poziom 17

|
07 Dec 2009 22:00 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
| rafx206 wrote: |
Mam takie pytanie chciałem cobie kupić stację lutowniczą "Hot Air 3w1 z wyciągiem oparów" - ale tak się zastanawiam gdzie z tego wyciągu odprowadzane są opary czy może przez filtr są wypuszczane czy na innej zasadzie to działa??
Ta stacja kosztuje około 350zł. |
Zapewne Aoyue 938. Pół miesiąca popracowałem na tej stacji, wyciąganie oparów przeszkadzało mi w pracy, hotair używałem tylko do grzania rurek termokurczliwych ale i tak się zepsuła i zostałem ze starą transformatorówką. Najlepiej po lutowaniu wywietrzyć pomieszczenie i nie bawić się wyciągacz oparów w kolbie.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafx206 Poziom 3

|
08 Dec 2009 15:58 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
No tak ale jeśli się ma problemy z płucami to lepiej się pobawić w odsysacze oparów.
Hot air miałeś 3w1 czy tylko to do grzania??
A dla czego dokładnie ci to przeszkadzało w lutowaniu mówie o odciągu oparów??
A po 2 ja chce też lutować SMD więc transformatorówka odpada.
|
|
| Back to top |
|
 |
P-o-l Poziom 17

|
08 Dec 2009 19:24 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
| rafx206 wrote: |
No tak ale jeśli się ma problemy z płucami to lepiej się pobawić w odsysacze oparów.
Hot air miałeś 3w1 czy tylko to do grzania??
A dla czego dokładnie ci to przeszkadzało w lutowaniu mówie o odciągu oparów??
A po 2 ja chce też lutować SMD więc transformatorówka odpada. |
3w1. Jak masz problemy z płucami to Ci ten "odsysacz" nie pomoże, zamontuj profesjonalny odsysacz oparów lub okap kuchenny(;)). Przeszkadzało w wygodzie lutowania, 3w1 się nie opłaca bo jak jedna rzecz się zepsuje to to musisz wszystko wysyłać i jesteś bez lutonicy
|
|
| Back to top |
|
 |
rafx206 Poziom 3

|
08 Dec 2009 20:09 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
No tak ale dlaczego mi 3w1 nie pomoze przeciez ma odsysacz i opary wychodzą przez filtr ale mozna tam jeszcze rure zamontować i puścić to przez kratkę do komina. A po 2 kto powiedział że od razu się zepsuje?? Aha i narazie lutuje w takich warunkach że jak się przerzucę na 3w1 to na pewno będzie mi się o niebo lepiej lutowało ja wybredny nie jestem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Dec 2009 20:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzychu1985^ Poziom 17

|
13 Dec 2009 23:20 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam. Szukałem trochę w internecie i znalazłem podróbkę stacji aoyue 850. Podróbka nazywa się gaoyue 850. Podróbka wygląda tak samo jak aoyue 850. Myślę, że różnica miedzy nimi jest taka jak między medion a tevion. Zobaczcie ile to kosztuje: http://www.rrpc.cn/n/Xml121167.html Za tę stacje chinole chcą 188 yuan. Przyjmując kurs dolara 3zł,a 1 yuan jest wart około 0,15 dolara, więc na złote - wychodzi że 1 yuan = 45 gr. Stacja hot air za około 85 zł ? Niezła cena. Nie wiadomo jak z wysyłką. Szkoda że nie ma tego na ebay ;/ Widziałem też na aukcjach alibaba.com. Ciekawe jest to że jest taka sama numeracja modeli. Dla AOYUE 936 jest odpowiednik GAOYUE 936 itd. Co o tym sądzicie ? Cena jak dla mnie super :) Ktoś ma pomysł jak to sprowadzić tanio do PL ? Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
adrriano Poziom 2

|
14 Dec 2009 19:49 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam, :D
Jestem początkującym elektronikiem i chciałbym kupić dobrą, ale nie za drogą lutownicę na początek.
Myślałem o tej: http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=2161
Doradźcie proszę czy ta firma jest dobra? Raczej lutuje standardowe elementy, ale czasami jak coś by się zepsuło, to chciałbym mieć możliwość polutowania elementów SMD.
Dajcie znać, czy taką lutownicą w miarę "wygodnie" lutuje się te elementy?, a jeśli tak, to jaki grot do takich elementów najlepiej wybrać?
Stronka do grotów: http://www.renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=402
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
bobi13 Poziom 13

|
14 Dec 2009 20:38 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
lutka z renex bardzo fajna renex to już profesjonalnie tym handluje więc co byś od niech nie kupił będziesz zadowolony osobiście bym sobie tą lutkę kupił co do grotów to te co będzie w zestawi powinien wystarczyć w ostateczniści możesz kupić trochę cieńszy od tego co jest w zestawi i będziesz zadowolony.
|
|
| Back to top |
|
 |
adrriano Poziom 2

|
15 Dec 2009 20:21 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź,
Też tak myślałem, że będzie ok. Może sobie na święta sprawię ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
_TIGER_ Poziom 21

|
15 Dec 2009 20:31 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam!
Zainteresuj się kolego stacją lutowniczą PT 803, 100zł droższa a masz hot-air + kolbówka, z regulacją temperatury.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
24 Dec 2009 23:45 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Czy lutownica Aoyue 936 będzie dobra do zabawy z prostymi układzikami oraz montażem układów z mikrokontrolerami?
Umiem już lutować.
|
|
| Back to top |
|
 |
inventco.eu Poziom 22

|
30 Dec 2009 09:44 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witaj.
Oryginalna Aoyue Cię nie zawiedzie .
936 jest prosta i tania w eksploatacji. Tanie są groty wymienne .
Ale możesz rozważyć zakup Aoyue 2901 lub 2900 są już przystosowane do normy LEAD FREE (bezołowiowej).
Duzo szybciej się nagrzewają i bardziej stabilnie utrzymują temperaturę grota.
Tu masz filmik porównujący zwykłą lutownicę z lutownicą LEAD FREE (z zestawu Aoyue 2702 - ale to ta sama lutownica co 2901 i 2900)
http://www.pel.net.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=13
Decyzja należy do Ciebie.
Sam tego sprzętu uzywam już dłuższy czas a elektronika zajmuję się zawodowo.
Pozdrawiam
Marek
p.s.
www.pohua.pl - oni są bezpośrednim importerem oryginalnych produktów Aoyue .
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
30 Dec 2009 17:34 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Panowie, szukam lutownicy (lub stacji) do lutowania przewlekanego do około 100zł, kupiłem już 2 i każda się spaliła... zresztą po 20zł były. Moje wymagania: żeby działała ;), mile widziana regulacja temperatury.
|
|
| Back to top |
|
 |
the-parkour Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
inventco.eu Poziom 22

|
04 Jan 2010 10:31 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Do tej solomonki co podałeś nie widzę np grota typu minifala ... nie wim czy to ich przeoczenie czy po prostu nie pokazany jest w ofercie.
Grot ten się bardzo przydaje .
Poza tym mogę załatwić Ci Aoyue 2901 nowka z 12 miesięczną gwarancją w dobrej cenie plusem tej stacji jest to że jest przystosowana do pracy z lead free (z bezołowiówką) .
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Miszel_1 Poziom 7

|
05 Jan 2010 19:53 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam,
Jestem studentem elektroniki i chcę zakupić lepszy sprzęt niż chińska lutownica za 20zł. Obecnie lutuję głównie elementy przewlekane ale w najbliższym czasie chciałbym zacząć przygodę z SMD. Chciałbym żeby lutownica dobrze się sprawowała przez kilka lat. Po przeanalizowaniu tego tematu zdecydowałem się wstępnie na dwie opcje:
1) Solomon SL-20CMC
http://www.programatory.com.pl/sklep/index.php?p126,stacja-lutownicza-solomon-sl-20-cmc
2) Goot PX-201
http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=2161
Za radą jednego z Kolegów myślałem również o PT-803. Z tym, że nie wiem na ile faktycznie przyda mi się hot-air, nie mam doświadczenia w tej materii. Poza tym jest to chińska produkcja, co jakoś mnie nie przekonuje.
Będę wdzięczny za radę od doświadczonych Kolegów, która z powyższych opcji wydaje się słuszniejsza.
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
05 Jan 2010 20:30 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Co myślicie o tym: , tanie to a wyświetlacz nawet ma, niby PT a w aukcji nigdzie nie ma napisane, że to PT tylko na zdjęciu, nic nie ma również wspomniane o ESD free.
Tak w temacie, o co chodzi z tym lutowaniem bezołowiowym? Niby unijne dyrektywy zakazują ołowiu w cynie a jak jest faktycznie, wybierać lutownice te przystosowane do bezołowiowego czy nie?
Link do allegro usunięty.[Rubens]
|
|
| Back to top |
|
 |
DarekP 2008 Poziom 5

|
05 Jan 2010 20:49 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Moim zdaniem lepsza będzie ZD 937 Link do allegro usunięty.[Rubens]
|
|
| Back to top |
|
 |
Ronin64 Poziom 22

|
06 Jan 2010 00:41 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
| BartekWB wrote: |
Co myślicie o tym: http://www.allegro.pl/item868843697_cyfrowa_stacja_lutownicza_937_led_gratisy.html , tanie to a wyświetlacz nawet ma, niby PT a w aukcji nigdzie nie ma napisane, że to PT tylko na zdjęciu, nic nie ma również wspomniane o ESD free.
Tak w temacie, o co chodzi z tym lutowaniem bezołowiowym? Niby unijne dyrektywy zakazują ołowiu w cynie a jak jest faktycznie, wybierać lutownice te przystosowane do bezołowiowego czy nie? |
ESD to inna bajka jest http://pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%82adowanie_elektrostatyczne sprzedający być może nie bardzo wie o co chodzi ;) Lutowanie bezołowiowe to koszmar jest :| Jeżeli będziesz lutował na własny użytek to moim zdaniem nie ma sensu się ładować w bezołowiówkę. Stacja podana przez DarekP 2008 jest bardzo sympatyczna ale mi lepiej się nią pracowało po wymianie kolby na taką w której grot (przypomina trochę "kulę" z amunicji) jest wkładany do środka bo ten nakładany na grzałkę (a prawdopodobnie taki jest w niej) jest taki nie za bardzo co nie znaczy, że nie da się nim pracować.
|
|
| Back to top |
|
 |
dagidagi80 Poziom 7

|
06 Jan 2010 10:34 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
witam musze kupić w szybkim tempie hota a przy okazjji kolbówkę.co sądzicie konkretnie o tej aukcji?
czy warto kupować używki?jestem zdecydowany na ten model ale nie wiem czy warto gadać z tym sprzedającym.i jeszcze jedno pytanie.czemu nie ma wogóle postów o ifrmie net?czy to jakas zła firma czy nie?bo nie mam opinii swojej a znajomy sobie chwali tą firmę
dodam ze chce kupić stacje jeszcze dzis i musi to byc 2w1
Link do allegro usunięty.[Rubens]
|
|
| Back to top |
|
 |
adek19 Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2010 11:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
listek_ Poziom 16

|
18 Jan 2010 02:39 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Nie mialem z nimi do czynienia ale 2200 to bardziej palnik z funkcja lutowania a nie utownica, nie wyobrazam sobie tym lutowac. Zdecydowanie wybral bym 2000
|
|
| Back to top |
|
 |
pacio94 Poziom 2

|
26 Jan 2010 12:02 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich. Teraz do rzeczy. Jestem na początku swej elektornicznej drogi i szukam jakiegoś dobrego, ale także dość taniego sprzętu. Przeczytałem ten wątek, ale opinie często są odmienne i nie wiem co mam wybrać. Do wydania ma ok. 200zł (może 250zł). Moje typy na chwilę obecną:
-Solomon PENSOL SR976ESD
-Velleman VTSSC50N
-ZD-931
-Aoyue 936
-Xytronic XY168
Proszę o poradę osoby, które użytkują (najlepiej mają porównanie z innymi). Do tej pory jak już coś lutowałem to używałem transformatorówki LUTOLA, ale ona swoje lata świetności ma już za sobą. Wiem, że nawet słabym sprzętem można robić wszystko, ale jestem nie wprawiony, a chciałbym robić już jak należy.
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
pacio94
|
|
| Back to top |
|
 |