| Author |
serwisrtvagd1 Poziom 16

|
26 Jan 2010 15:01 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
| pacio94 wrote: |
| ....szukam jakiegoś dobrego, ale także dość taniego sprzętu. |
Nie ma czegoś takiego - albo jest sprzęt tani albo dobry.
Japończyki mają dobry sprzęt - poszukaj formy GOOT - jest taka kolbówka PX201 z grzałką zeramiczną - bardzo trwała, groty również.
|
|
| Back to top |
|
 |
pacio94 Poziom 2

|
26 Jan 2010 15:24 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
To może od innej strony bardzo podstawowej. Jaka jest różnica między taką samą w sobie lutownicą-kolbą, a stacją lutowniczą???
Chciałbym stację, bo pomijając względy techniczne będzie wygodniej użytkować (można odłożyć grzałkę, gąbka ustabilizowana pod ręką)...
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
26 Jan 2010 15:58 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
| pacio94 wrote: |
Jaka jest różnica między taką samą w sobie lutownicą-kolbą, a stacją lutowniczą???
Chciałbym stację, bo pomijając względy techniczne będzie wygodniej użytkować (można odłożyć grzałkę, gąbka ustabilizowana pod ręką)... |
Przede wszystkim - w miarę dokładne utrzymywanie temperatury grota. Zwykła lutownica rozgrzewa się do (przeważnie) dużo wyższej temperatury niż jest konieczna, a w trakcie lutowania temperatura potrafi spaść nawet o kilkadziesiąt stopni (co jest zależne m.in od powierzchni lutowanej i ilości wykonanych lutów w czasie). Stacja stale nadzoruje aktualną temperaturę grota i w miarę potrzeby dogrzewa lutownicę (odłożona na podstawkę lutownica stygnie w sposób naturalny; więc momenty kiedy dołączane jest do niej napięcie są krótkie i dość rzadkie), w trakcie lutowania schłodzony grot pobudza do życia wbudowany w lutownicę czujnik temperatury znacznie częściej i na dłuższe okresy (zależne j/w).
Po co to wszystko? - Żeby nie dopuścić ; A/ do przegrzania cyny (luty są kruche i źle przylegają, a więc są niepewnej jakości) B/ Niedogrzania cyny (takie luty z kolei są bardzo słabe z uwagi na słabą zwilżalność powierzchni lutowanej w zbyt niskiej temperaturze) C/ Przystosowaniu temperatury grota do aktualnych wymagań (np. cyna bez-ołowiowa topi się w wyższej temperaturze, a niektóre topniki najlepiej działają w wąskim zakresie temperatur. Ponadto ustawiając temperaturę na MAX możemy (przy odrobinie wprawy) polutować grube przewody z którymi daje sobie radę dopiero lutownica o zdecydowanie większej mocy )
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
pacio94 Poziom 2

|
26 Jan 2010 16:15 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, utwierdziłeś mnie w wyborze stacji lutowniczej. Pytanie teraz tylko, która będzie najlepsza: Solomon, Velleman, ZD-931 czy może Xytronic...
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
26 Jan 2010 16:48 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Wydaje mi się, że jak na początek (a nawet i potem!) Solomon będzie najlepszym wyborem. Dość solidny, i tani w eksploatacji (ceny grotów Weller'a i Solomona...).
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Fotodioda Poziom 5

|
|
| Back to top |
|
 |
zydzio Poziom 7

|
26 Jan 2010 23:41 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam zastanawiam się nad zakupem lutownicy na początek grzałkowej, transformatorówkę mam już w domu.
Myśle nad tą:
Czy takie zestawy:
Jeszcze jedno, czy duża jest różnica między np 30W, 40W a 60W? I którą najlepiej wybrać? Pozdrawiam :D
Link do allegro usunięty.Regulamin.[Rubens]
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
26 Jan 2010 23:49 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Jak masz zamiar coś kupować to kupuj dobre. To z linków (celowo napisałem "to") nie nadaje się do niczego innego jak do zastosowania jako balast do łodzi.
Czemu?
Bo wystarczy spojrzeć na sposób mocowania grota chociażby.Poza tym - są do TEGO dostępne groty wymienne? Śmiem wątpić. Brak jakiejkolwiek regulacji czy stabilizacji temperatury w dzisiejszych czasach predysponuje takie wynalazki jedynie do lutowania rynien. Nawet jako lutownica serwisowa - do prac doraźnych nie nadaje się zbytnio. Kupisz tanio - wyrzucisz pieniądze. A przegrzane luty od transformatorówki już umiesz robić, więc może pora na coś porządniejszego?
|
|
| Back to top |
|
 |
zydzio Poziom 7

|
27 Jan 2010 14:00 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Niby tam jakiś wymienny jest. Nie trzeba mi jakiegoś sprzętu, dopiero się uczę lutowania :) Jeśli nie tą, to jaką wybrać? Znalazłem takie coś, jeśli chodzi Ci o stacje lutowniczą:
Link do allegro usunięty.Regulamin.[Rubens]
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
27 Jan 2010 14:18 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
W dajszym ciągu nie ta klasa, nie ta półka....
Jeśli dopiero się uczysz - tym bardziej powinieneś zaczynać od czegoś porządniejszego. Wiem po sobie - zaczynałem lutować KOLBĄ (tak się wtedy mówiło) od której więdła ręka (ważyła chyba z pół kilo), nagminnie przegrzewała ścieżki, a przed każdym włączeniem trzeba było doprowadzać grot do porządku... Gdy w końcu nabyłem (jedną z pierwszych) stację Elwika - okazało się, że ja nie potrafię lutować...złe nawyki powstałe po wielu latach posługiwania się "Kolbą" długo jeszcze dawały znak o sobie...
Poszukaj może coś z Solomona - trochę droższy, ale starcza na lata i można tą stacją lutować naprawdę...no i w miarę tani w eksploatacji...
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jan 2010 14:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
02 Feb 2010 17:24 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Kupiłem PT 937 i jestem mile zaskoczony, temperatura szybko dochodzi i dobrze się ją trzyma. Jedyne na co mogę narzekać to instrukcja obsługi, jest napisana po angielsku fatalnym językiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
OL3K Poziom 9

|
05 Feb 2010 01:25 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam .
Mając już z lutowaniem troche " stażu " ( jeżeli można to tak nazwać )
Niby lutuje od około 8 lat ale to bardziej turystycznie - rekreacyjnie.
Spaliłem kilka Kolbówek i postanowiłem się przerzucić na coś z " wyższej półki "
Chcę mieć HA oraz grotówkę w jednym .
Na forum dużo dobrego wyczytałem od stacji PA 803.
I moje pytanie czy warto ją kupić czy może coś innego do 250 ... max 300 zł?
Pozdrawiam OL3K
|
|
| Back to top |
|
 |
serwisrtvagd1 Poziom 16

|
05 Feb 2010 02:06 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Moim zdaniem nie warto kupować czegoś co jest 3w1 (kombajny). Rozejrzyj się za stacją lutowniczą i hotair osobno - najlepsze rozwiązanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
OL3K Poziom 9

|
05 Feb 2010 12:28 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Bardziej wolałbym wszystko w jednym urzadzeniu .
Czy inni polecaja PT 803 ?
Co jeszcze musiałbym dokupić aby sprawnie stawiać pierwsze kroki w GSM ? topiki , cyny itd ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Beat Poziom 14

|
25 Feb 2010 20:18 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam
Mam doświadczenie w lutowaniu transformatorówką lutolą (przeszła trudne chwile choc tak często nie lutowałem , mam ją ok 25-30 lat i jeszcze żyje).
Szukam stacji i hota w cenie do ok 250 zl niezawodnych na ile się da bez bajerów.
Zastanawiam się czy powinny byc to osobne urządzenia.
Myślę o takim zachwalanym PT803 lub nowszym LEXTOOL HY-908 (jakie macie z nim doświadczenia jak go oceniacie?)Jakiej mocy i jakiej jakości są lutownice grzałkowe w PT803 i HY908 ?
lub osobno może AOYUE 936 lub XYTRONIC 369 nie wiem jakiego HOTa wybra żeby zmieścic się w cenie.
Doradzicie gdzie ceny będą najniższe.
|
|
| Back to top |
|
 |
s.q Poziom 16

|
16 Mar 2010 21:06 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam, interesuje mnie opinia na temat lutownicy GOOT http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=2161
czy ktoś może tego używał lub Weller typ W61 SOL-W61C lub SOL-JBC/SL2020 dylemat co wybrać.
Wybrałem GOOT PX201 i powiem że spełnia oczekiwania. Japończyki wiedzą co robią.
Polecam zakupy w firmie RENEX. Bardzo szybka realizacja zamówień, dobry kontakt.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
19 Mar 2010 23:23 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam
Zajmuje się modelarstwem i czy możecie mi pomóc i doradzić jaki rodzaj lutownicy się najbardziej nadaje do lutowania kabelków do torów modelarskich, takich w skali "N". Jeśli potrzeba to mogę podać rozmiary torów i średnicę przewodów. Czy raczej mam się skupić na lutownicach elektr. czy gazowych? Czy może jakieś stacje? Jestem laikiem w tej dziedzinie i proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
21 Mar 2010 20:08 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Zrobiłem parę zdjęć ( mam nadzieje, ze dokładność pokaże o co mi chodzi).Znajdują się na dole.
Wysokość szyny ( części metalowej) wynosi 2,1 mm, grubość blachy 0,25 mm, zaś podkładu tego plastikowego z dołu około 2,5 mm. Generalnie na zdjęciu są już polutowane podłączenia do specjalnych blaszek od spodu, ale ja muszę polutować przewód bezpośrednio do szyny z boku, ponieważ tory są już zamontowane do makiety. Generalnie chodzi o to, aby przy okazji lutowania przewodu do szyny tego plastiku ( podkładu) nie stopić!
Z góry dzięki za wszystkie rady :)
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
21 Mar 2010 21:21 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
W Kolegi wypadku bardziej chodzi o wprawę, a nie samo narzędzie.
Tego typu połączenia należy wykonywać dobrze rozgrzaną lutownicą, wcześniej pobieliwszy końcówki przewodów i same punkty do których zamierzasz je przylutować na szynie. Kalafonia , lub jeszcze lepiej "FLUX" (topnik w strzykawce - kolor miodu, świetnie pomaga w lutowaniu).
Samo lutowanie musi być przeprowadzone szybko i ... sprawnie. Cała tajemnica w tym, aby nie dopuścić do zbytniego nagrzania szyny poza miejscem lutowania.
Jedyne wyjście - trening...On robi mistrza.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
21 Mar 2010 21:33 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Ale czym mam zacząć trening? :)
Wiadome, że zanim zacznę lutować tory docelowe to na bank będę ćwiczył "na sucho", ale muszę wiedzieć jaki rodzaj lutownicy się nadaje do tego?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Mar 2010 21:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
21 Mar 2010 21:46 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
To już nie ma tak wielkiego znaczenia, tym bardziej, że nie będzie tego lutowania aż tyle (chyba) co np. w serwisie... ;)
Kup coś taniego, na 230V nawet, byle nie transformatorówkę. Taką lutownica łatwo jest przegrzać miejsce lutowania i narobić sobie kłopotu. Swego czasu miałem "kolbową" lutownicę na 230V z wbudowanym regulatorem mocy (chociaż pisało, że temperatury) - coś takiego w pełni by się sprawdziło w Twoim przypadku. Niestety - nie pamiętam nazwy...
W każdym razie - ze względu na dużą masę cieplną przydałaby się lutownica z regulacją o mocy w granicach 40-60W max. Nie mniej - bo nie rozgrzejesz w krótkim czasie szyny, i nie więcej - bo nie potrzeba. Poszukaj czegoś takiego np. na Allegro, może będzie akurat coś na miarę potrzeb (jak pisałem wyżej) i możliwości (finansowych). Aha, nie polecam lutownic z grotami mocowanymi śrubką z boku grzałki. Te z natury są nie najlepszej jakości i często jest kłopot z grotami.
No, chyba, że chcesz zaszaleć - wtedy stacja - tez z tańszych, ale w miarę niezawodnych - Może jakiś Solomon by Ci podpasował.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
21 Mar 2010 21:56 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Gazówki odpadają? Np. Dremel? Niby taki polecany
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
21 Mar 2010 22:25 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Lutownice gazowe są dobre, ale jak musisz coś polutować na biwaku, w terenie. Wymagają dobrego jakościowo gazu (może się reduktorek zapchać) i są dość drogie w eksploatacji. Jako "serwisową" lutownicę mogę polecić, ale jako drugą...
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
22 Mar 2010 07:36 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Widzę, ze stacje są spoko ale wśród Solomonów znalazłem najmocniejsze do 50W. Będą dobre czy za słabe? Pisał Pan, ze 40-60W to optimum.
Chyba, ze zna Pan konkretny model?
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
22 Mar 2010 10:36 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
50 W dla stacji to normalizowana moc. Będzie wystarczająca. Jakikolwiek model, byle; jak mówiłem - z możliwością regulacji temperatury.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
22 Mar 2010 20:08 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
A co Pan powie o Stacjach lutowniczych Hot Air?
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
23 Mar 2010 10:04 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Powiem, że są stworzone do zupełnie innych zastosowań. Do takiego jak w Twoim wypadku - zdecydowanie nie.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
23 Mar 2010 10:33 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Czyli już wszystko wiem. dzięki za fachową radę i już nie męczę.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Mar 2010 10:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil198405 Poziom 12

|
03 May 2010 20:43 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam
Stoję przed dość dużym dylematem. W tej chwili pracuje na pt936+pt852 urządzenia służą do wymiany gniazd zasilania słuchawkowych usb w laptopach wymianie końcówek zasilaczy oraz wymianie kondensatorów na płytach w komputerach pc nieraz potrzebuje przelutować jakieś smd. Ale potrzeby rosną, co do hot air na razie zostanę przy pt852 natomiast grotówka będzie za jakiś miesiąc do wymiany. Jestem zainteresowany zmianą jej na
Solomon / Pensol SL-30ESD
Pensol SL-30 CMC + ESD
xytronic lf1000
Zainteresowałem się też tematem rozlutownic, przejrzałem trochę stron i doszedłem do wniosku że mógłbym doinwestować trochę gotówki i zainwestować w droższy sprzęt, znalazłem:
xytronic 988
solomon Pensol SL30LR 50W
Plusem xytronica jest to iż ma gorącą pensete ale to nie problem ponieważ mógłbym moją pt936 przerobić na gorącą pensete. Bardzo bym prosił o pomoc w wyborze sprzętu
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogdan 6 Poziom 12

|
|
| Back to top |
|
 |