| Author |
rezasurmar Poziom 19

|
24 May 2011 11:25 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Od 6lat używam Pace, modeli ST25, ST45 i ST115, oraz prostszych modeli elwika. Problemy z tlenkami występują zawsze, jak nie pobielimy grota, przy odłożeniu. Zawsze przed lutowaniem właściwym przecieram grot na zwilżonej gąbce, potem pokrywam świeżą cyną, następnie przecieram jeszcze raz, dopiero potem lutuje. Tak samo przy odłożeniu, po skończeniu lutowania (nawet jeżeli jest to jeden element, a lutownica będzie odłożona przez kilka-kilkanaście minut) Przecieram grot i pokrywam świeżą cyną. Nigdy nie miałem problemu z tlenkami. Wystarczy, że siądzie ktoś inny przy moim stanowisku i już mam groty załatwione i muszę się potem męczyć z czyszczeniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 May 2011 11:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gumeen Poziom 2

|
24 May 2011 11:58 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Właśnie się zastanawiam czy problem nie leży też po stronie cyny. Uzywam ELSOLD ELTIN Sn 99,3 Cu 0,7 z topnikiem 3064/2,2%. Wcześniej próbowałem jeszcze kilka bezołowiowych m. in Cynela oraz jakiś z topnikiem No Clean. Może ktoś ma sprawdzoną cynę bezołowiową (mało śmierdzącą ;))?
U niektórych producentów lutownic widziałem groty ze złotą końcówką albo diamentowe, mógłby ktoś się podzielić opinią na ich temat?
|
|
| Back to top |
|
 |
sir.daniel Poziom 3

|
29 May 2011 14:06 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam. Chciałbym kupić lutownicę do okazjonalnego lutowania kabelków i części elektronicznych. Moje dotychczasowe doświadczenie z lutowaniem jest długie, ale rzadko lutowałem, tylko jak coś było trzeba. Używałem ruskiej lutownicy kolbowej, transformatorówki nie miałem :). Co polecanie - chodzi mi o konkretny produkt, z waszego doświadczenia, może nawet być link. Kiedyś myślałem, że lutując kolbową jestem 100 lat za murzynami ale widze że w tym wątku polecanie kolbówki więc jak to jest, może jednak lepsze od transformatorowej? Chciałbym lutować joya do Sony Ericssona więc zależy mi na czymś dokładnym. Chyba że to tylko wielkość grota sie liczy. Cena do 30 zł ostatecznie do 50zł, żadne tam rewelacje - z lutowania nie żyję. Sorry jeśli temat wtórny lub noobowski, ale chciałem zasięgnąć porady fachowców ^_^.
|
|
| Back to top |
|
 |
jakimov Poziom 17

|
29 May 2011 16:30 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Sir.daniel, zmień lepiej swoje podejście do elektroniki. Za 30, czy 50 zł nie kupisz nic sensownego, które mogłoby służyć do czegokolwiek. Naprawdę. Ceny normalnych urządzeń, tak naprawdę zaczynają się od analogowego Xytronica 369.
|
|
| Back to top |
|
 |
gumeen Poziom 2

|
03 Jun 2011 13:56 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam. Chciałem zainwestować w lutownicę PACE ST30 LUB ST50. Obie mają grot zintegrowany z grzałką, co jest polecane do lutowania bezołowiowego.
Martwi mnie jedynie cena grotów ok 40-50zł. Stacja ma być używana dość intensywnie prawie 8h dziennie. Czy ktoś mógłby powiedzieć ile takie groty mogą wytrzymać ? Może ma ktoś doświadczenia w lutowaniu w podobnym nasileniu?
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
03 Jun 2011 13:58 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Średnio wymieniam grota co pół roku (czasem rzadziej), przy tak intensywnym używaniu, Dokładnie na stacji ST45 Pace. Grot Minifala, ważne by dbać o czystość grota i nie odkładać grota bez pobielenia świeżą cyną.
PS. mam tą stację od 6.5roku, wymieniłem może 5-6razy grot.
|
|
| Back to top |
|
 |
gumeen Poziom 2

|
03 Jun 2011 14:18 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Posłuchałem rady i powalczyłem z nawykiem czyszczenia grota na gąbce przed odłożeniem. Teraz cynuję i faktycznie jest znacząca poprawa. Czasem na proste rozwiązania najtrudniej wpaść.
Co do zużycia grotów - pół roku to dobry wynik, myślę, że więcej teraz wydaję na tańsze groty z częstszymi wymianami.
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
03 Jun 2011 15:16 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Pół roku to już naprawdę musiał ktoś mi grota załatwić brakiem regularnego czyszczenia. W zasadzie co pół roku (czasem częściej) muszę wymieniać groty do rączki SX80 (odsysacz). Głowicę np do wylutu PLCC mam od samego początku i nic się z nią nie dzieje, ale po każdym użyciu jest pokrywana świeżą cyną.
Gorzej z termopęsetą, groty średnio raz na 2lata wymieniam, robią się dziury, nawet mimo pokrywania cyną.
Ogólnie trwałość produktów Pace jest bardzo wysoka, praktycznie żadnych usterek od 6.5roku, jedynie w rączce SX80 po ok 4latach musiałem wymienić gumową uszczelką na której siedzi filtr na cynę.
PS. Jeżeli nawet pojawi ci się grubsza warstwa tlenków, dobrze podnieść chwilowo temperaturę o 50C, zalać świeżą cyną i są takie czyściki "metalowe", czasem nawet "kantem" Pęsety zdzieram bardziej zatwardziałe ślady. Potem świeża cyna, wilgotna gąbka, świeża cyna kilka razy powtórzyć i grot jak nowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Marekgtr16 Poziom 12

|
21 Jun 2011 14:02 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam przymierzam się do kupna stacji lutowniczej oto jakie wybrałem:
YIHUA 852D+,Zaoxin 868D,PT 803.
Która z nich jest najlepsza zastanawiam się nad YIHUA 852D+ czy to dobry wybór.?
Założyłem temat ale nie mogę doprosić się o odpowiedź doradzicie coś?.:)
Dodano po 1 [minuty]:
Bardzo proszę moderatora aby nie usuwał mojego postu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jun 2011 14:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
21 Jun 2011 14:29 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Nie znam dobrze żadnego z tych modeli, dam ci jedynie radę, kup tą do której jest najbardziej dostępny osprzęt, groty itp. Do popularnego modelu masz przynajmniej przez kilka lat gwarancję, że będzie dostęp do wszelkich części. Z tych co wymieniłeś to chyba PT803 jest najbardziej popularna. Ale niech się wypowiedzą użytkownicy w/w stacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
kiepski96 Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
jakimov Poziom 17

|
29 Jun 2011 13:45 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
kiepski96, ani jedną, ani drugą. Nie warto. Lepiej kup analogowego Xytronic'a 369. Poza tym nie kupuj nic w firmie AVT. Takiego totalnego bałaganu i tragicznego podejścia do klienta nie znajdziesz nigdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jun 2011 13:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kiepski96 Poziom 13

|
29 Jun 2011 15:14 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Niestety nie mam takich funduszy .
|
|
| Back to top |
|
 |
jakimov Poziom 17

|
29 Jun 2011 18:25 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
| kiepski96 wrote: |
| Niestety nie mam takich funduszy . |
W takim wypadku i na jedną i na drugą będziesz narzekał. Wybierz w takim razie mniejsze zło i kup lutownicę firmy Solomon/Pensol, tzn. np. SR965A, SR965B. Znajdziesz bez problemu np. na Allegro.
|
|
| Back to top |
|
 |
cezmey Poziom 2

|
03 Jul 2011 17:46 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Przepraszam za swój poprzedni post pisałem go o 3 nad ranem.
Zastanawiam się nad zakupem lutownicy .Wybór padł na lutownice poniżej . Moje pytanie czy ktoś z was ma tą lutownice lub ma jakieś doświadczenia z produktami firmy POWER UP.Lutownicy mam zamiar używać do lutowani kondensatów ,tranzystorów...
LUTOWNICA TRANSFORMATOROWA
200W POWER UP
CENA: 65,00 zł
DANE TECHNICZNE:
Prąd zasilania: 230V ~50Hz
Moc: 200W
Temperatura robocza: 70-200/201-350/351-500 °C
Wymienne groty
Uruchamianie urządzenia poprzez przycisk
Oświetlenie miejsca pracy
Waga: 990g
|
|
| Back to top |
|
 |
Mac3k Poziom 16

|
03 Jul 2011 22:13 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Odradzę ci . 200 W ? Nie ma takiej opcji w ogóle a już na pewno nie nadawało by się to do "kondensatorów i tranzystorów"
Transformatorową to "lutola 6a" znajdziesz na znanym portalu aukcyjnym i nie tylko.
Co do kolegi wyżej rozważającego tanie stacje za 50 zł , odradzam , odsyłam do NDN'u gdzie można nabyć Xytronic 369 za 120 zł - sam mam i jest to świetna stacja którą można profesjonalnie pracować .
|
|
| Back to top |
|
 |
Chey Poziom 1

|
|
| Back to top |
|
 |
Mac3k Poziom 16

|
05 Jul 2011 21:21 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Kolego , w NDN dostaniesz za 120 zł lutownicę Xytronic 369 , która jest wyrobem na profesjonalnym poziomie , wygodna kolba z dobrą grzałką . Szybko się nagrzewa i trzyma temperaturę . Tanich lutownic za 80 zł nie kupuj bo nie warto... Szkoda pieniędzy i nerwów , lepiej dozbierać , być może jesteś z tego młodego pokolenia elektroników tak jak ja , i nie masz kasy na lepszą , ale uwierz że warto poczekać i mieć dobry wyrób a nie śmieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Teg Poziom 14

|
29 Aug 2011 17:09 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Mam "poważniejsze" pytanie, bo chcę wybrać "poważniejszy" sprzęt do firmy. Układy BGA (bezołowiowe oraz: kulki na BGA bezołowiowe+pasta ołowiowa) lutujemy w profesjonalnym piecu rozpływowym. Ale potrzebuję zamiennika dla wysłużonej stacji OKI BGA-2000 (coś w tym stylu: http://www.ibesmt.com/OK-Industries-BGA-3000/SMT_Accessories/1002/SMT.aspx).
Wymagania:
- bezproblemowy montaż dużych układów BGA o małych kuleczkach, typu Intel Atom, Vitesse, chipsety Intela itp. w technice bezołowiowej, czy też skomplikowanych "piętrowych" układów (BGA na BGA);
- możliwość demontażu układów (ale nie na zasadzie: rozgrzeję i zdejmę sobie sam pensetą czy ręczną ssawką ;) );
- dokładna kontrola procesu - precyzyjne ustalanie profili lutowniczych;
- jako opcja system wizyjny do precyzyjnego pozycjonowania BGA w padach, lub inna precyzyjna metoda
Przy czym nie chciałbym znów polegać na firmie Renex, jako że ostatnio nasza współpraca średnio się układa;) Naprawdę wolę poczytać opinii innych, kto czego używa do tego typu profesjonalnej pracy. Jeśli pytam w złym miejscu to przepraszam i proszę o wskazanie, gdzie lub kogo na forum mogę zapytać.
Jeśli chodzi o cenę, to jest to sprawa oczywiście ważna, ale ciężko mi określić granice cenowe bo wiem, że nie ma co się sugerować ceną - może sprzęt za 1000zł będzie lepszy od najdroższego, więc czekam na propozycje :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Glow Poziom 5

|
06 Dec 2011 15:16 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam!
Z kolei ja potrzebuje lutownice, która będę mógł lutować płyty główne do komputerów, laptopów, czy też komponenty takie jak karty graficzne. Moje doświadczenie z lutownicą to lutowanie kabelków itp. Prowadzę serwis, wiec mam sporo padniętych płyt na których mogę trenować, jak i zarówno laptopów z padniętą grafiką (więc jakiś amatorski reballing również wchodzi w grę)
Oprócz tego myślałem o jakiś akcesoriach typu pensety, termopensety, małe imadełka. Na wszystko mam budżet do 600 zł.
Analizując posty na forum doszedłem do wniosku, że ta lutownica może być odpowiednia:
http://diolut.pl/aoyue-968-stacja-3w1-hotair-lutownica-kolbowa-pochlaniacz-opar-p-1035.html
posiada hota, kolbe, wyświetlacz podający temperature, czy była by ona dla mnie dobra?
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Czeczen3 Poziom 6

|
|
| Back to top |
|
 |
marcin412 Poziom 6

|
07 Jan 2012 15:53 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam. Mam zamiar kupić lutownicę oporową i mam mały dylemat. Którą z poniższych wybrać:
Link 1
Link 2
Bardziej skłaniałbym się ku tej drugiej. Czy to dobry wybór?
|
|
| Back to top |
|
 |
kiepski96 Poziom 13

|
19 Jan 2012 19:08 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Jaj mam 1 i mi wystarcza
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2012 19:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cpurator Poziom 6

|
26 Jan 2012 20:51 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam
Stoję prze wyborem niedrogiego zestawu do nieprzemysłowego lutowania i operowania cyną :) Pod uwagę biorę następujące niskobudżetowe modele:
AOYUE 2702 A+
XYTRONIC IF7000
XYTRONIC IF8000
Prosiłbym o opinie oparte na praktycznym użytkowaniu tych egzemplarzy.
Z góry informuję że znam sprzęt PACE i Weller i sporo na nim robiłem jednak do domu nie mogę sobie pozwolić na wydanie kilkunastu tyś na tej klasy sprzęt.
Pytanie konkretne, który z tych chinoli byście polecili. Do tej pory nie miałem do czynienia z "tej klasy" sprzętem
Zależy mi na wydajnej lutownicy LF, termopensecie i przyzwoitym hotair. Rozlutownicę ma SC7000 więc tego sprzętu pod kątem rozlutowywania nie biorę pod uwagę. BGA nie robię przynajmniej na razie
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
inventco.eu Poziom 22

|
29 Jan 2012 20:01 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Witam...
Tak czytam i czytam wasze pytania .... nie lubię wypowiadać się jako ja expert bo do tego statusu mi dużo brakuje ...
Sugeruję obejrzeć ten filmik :
http://www.youtube.com/watch?v=J5Sb21qbpEQ&list=PL2862BF3631A5C1AA&index=2&feature=plpp_video
Jest po angielsku ale gość wie co mówi .
Nie sugeruję robienia tego co on na takim sprzęcie jak on ma (choć nie jest to jakiś wygórowany sprzęt)....
Ale jeżeli chcecie pracować przy elektronice (nie przy elektromechanice) to sugeruję darować sobie wszystkie lutownice klasy grzałka na 220V ... lub transformatorówka ....
Ależ owszem i jedna i druga będzie potrzeba ale do określonych zastosowań.
Do lutowania na PCB sugeruję co najmniej Aoyue 936 ... lub lepiej seria Aoyue 2900 lub 2901 ....
Są dość tanie stacje firmy Elwik ...
Są stacje Xytronic ... (ale te podstawowe często mają grzałkę na 220V !!! nie polecam).
Najważniejsza zasada ... grzałka ma być na 24/36/12 V ... są różne wersje...
Moc nie ma większego znaczenia jeżeli lutujecie małe rzeczy to wręcz mniejsza moc = lepiej ....
Ale stabilizowane termicznie stacje o mocy 60 - 80W dają radę większości prac....
Do małych rzeczy można kupić precyzyjną stację typu Aoyue 938
Dalej to już stacje wieloczynnościowe....
Osobiście posiadam 2 stacje Wellera WECP 20 i WTCP 50,
2 stacje wieloczynnościowe Aoyue Int2702A+ i Aoyue Int968 , lutownicę transformatorową ZDZ 65/75W , lutownicę transformatorową ZDZ 100W, kolbę 250W ...
A najczęściej używam Aoyue2702A+ ponieważ ma genialny grot LF (do bezołowiówki) ...
P.s.
Firma TONGYI ELECTRONICS (o ile pamiętam dobrze nazwę) produkuje zarówno stacje flagowe jakimi są Aoyue jak i wiele ze stacji PT, CT itp. jednakże są to urządzenia "budżetowe" czyli robione jak najtaniej.
Importerem na polskę stacji Aoyue jest firma pohua (www.pohua.pl) .
Pozdrawiam ...
Marek
W razie pytań proszę pisać śmiało.
|
|
| Back to top |
|
 |
rubens Poziom 23

|
31 Jan 2012 15:32 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
inventco.eu - stacja Aoyue2702A+ - to najgorszy szajs jaki miałem w rękach.
Nawet naszym Elwikiem się lepiej lutuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
siewcu Poziom 21

|
31 Jan 2012 21:55 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
| rubens wrote: |
| Nawet naszym Elwikiem się lepiej lutuje. |
To aż taki zły ten Elwik?
|
|
| Back to top |
|
 |
rubens Poziom 23

|
31 Jan 2012 22:34 Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać? |
|
|
|
Te Elwiki na których pracowałem kilka lat temu miały następujące wady:
-grube, nieporęczne groty o niskiej trwałości i wysokiej cenie
-utrudniona ich wymiana w przypadku "zapieczenia" - co było dość częstym zjawiskiem
-obudowy z łamiącego się plastiku
-fabrycznie zainstalowane włączniki sieciowe notorycznie "padały"
Stosunek jakość /cena niestety na "kiepskim" poziomie.
Generalnie należę do osób, którzy nie narzekają na sprzęt lutowniczy - to co mam pod ręką, tym lutuję - tu więcej zależy od praktyki, niż od samego sprzętu.
A z modelem Aoyue 2702A - mimo sporadycznego użytkowania mam więcej problemów, niż z wspomnianym Elwikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasz2146 Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
gaskoin Poziom 22